Mikä on syynä nivelkipuun?

· huhtikuu 18, 2017
Vaikka nivelkipu ei välttämättä olekaan merkki mistään vakavasta ongelmasta, mikäli se ei lakkaa ja muuttuu usein toistuvaksi, on parasta ottaa yhteyttä asiantuntijaan.

Ehkäpä sinullekin on joskus käynyt niin, että yhtäkkiä koet nivelkipua, mutta et tiedä mistä tämä kipu johtuu. Et ole harrastanut mitään erityistä aktiviteettia tai hyvin rankkaa fyysistä liikuntaa, etkä ole muutenkaan rasittanut itseäsi.

Jos näin käy omalla kohdallasi useammin, yksi seuraavista asioista saattaa olla syynä. Jatka siis lukemista, jos nivelkipu vaivaa, mutta et tiedä, mikä siihen on syynä.

Tässä on olennaista muistaa, että nivelkipu voi olla paikallista ja ilmetä sillä alueella, johon koskee, tai se saattaa vaihtoehtoisesti liittyä johonkin kaukana tästä alueesta olevaan kohtaan.

Esimerkkinä tästä on iskias – kun tunnet kipua ja heikkoutta, tämä tuntuu jalassa, mutta varsinainen aiheuttaja on kuitenkin selän lantionseutu. Täällä iskiashermo alkaa, ja kyseinen hermo vaikuttaa jalan liikkumiseen.

Nivelkipu: fibromyalgia

fibromyalgia

Jos sinulla on yleistä kipua, johon kuuluu teräviä ja selkeitä kivunpistoksia, sinun tulisi käydä tutkimuksissa, jotta mahdollisuus fibromyalgiasta voitaisiin laskea pois.

Kannattaisi myös ottaa huomioon muita yleisen kivun syitä, ja näihin saattavat kuulua aineenvaihdunnan ongelmat, jotka ovat yhteydessä side- ja neuropaattisen kudoksen häiriöihin. Jos epäilet, että tämä voi omalla kohdallasi olla vaivan syy, ota yhteyttä lääkäriin.

Älä nyt huolestu, sillä kyseessä on yksinkertainen asia, ja useimmiten riittää, että reumatologi tekee pienen fyysisen tutkimuksen ja lukee potilaan kliinisen historian.

Lue aiheesta lisää: Tämä sinun tulisi tietää fibromyalgiasta

Tulehdus

Kipu

Erillinen nivelkipu saattaa ilmetä punotuksen kanssa, ja siihen voi liittyä liikuntakyvyn rajoittuminen, jonka saavat aikaan kipu ja tulehdus.

Muista, että kaikkein yleisin tulehdusten syy yhdessä nivelessä on vamma, ja kaikkein tärkeintä on selvittää, onko kyseessä myös tulehdus vai ei.

Kihti

Jalkakipu

Jos sinulla on kihtiä, nivelissäsi tuntuva kipu saattaa olla seurausta siitä.

Ne, joilla on kertyneenä virtsahapon kiteytymiä, tietävät, että kipu on tällöin äkillistä ja kovaa, ja siihen kuuluu usein punoitusta ja turvonneisuutta nivelten alueella.

Jos ongelmana on kihti, kipu tulee olemaan hidasta, ja sen eteneminen on asteittaista, kuten koskee myös nivelrikkoakin.

Saattaa viedä viikkoja tai kuukausia, että tila kehittyy, eikä siihen aina liity tulehdusta.

Niveltulehdus

Nivelkipu

Tässä tapauksessa kipu tuntuu monissa nivelissä, ei siis vain yhdessä, ja tämä koskee etenkin selkää ja lantiota.

Vaiva tuntuu huomattavana epämukavuutena selän tai lantion alueella, tai aamuisin ilmenevänä tunnottomuutena tai jäykkyytenä. Jos tämä pätee omaan tilanteeseesi, sinulla saattaa olla niveltulehdus.

Vaikka asiat eivät aluksi tuntuisikaan mitenkään olevan yhteydessä toisiinsa, ruoansulatuksen tai ihon ongelmat, kuten psoriasis, ovat myös tähän vaivaan yhteydessä.

Nämä voivat olla avainasia diagnoosin kannalta kyseistä sairautta koskien, joka on yleinen jopa alle 40-vuotiailla.

Jännetulehdus ja limapussitulehdus

 

Muita syitä nivelkipuun ovat jännetulehdus ja limapussitulehdus.

Jännetulehdus tarkoittaa nimensä mukaisesti jänteen tulehtumista, joka on lihaksen ja luun yhdistävä sekä nivelen liikkumisen mahdollistava tekijä.

Limapussitulehdus sen sijaan on tulehdusta pehmytkudoksessa, ja ne sijaitsevat jänteiden alla sekä estävät hankautumista jänteen ja luun välillä.

Kumpi tahansa näistä tulehduksista saattaa olla syynä nivelkipuun, jos kyseiset alueet tulehtuvat.

Lue aiheesta lisää: Sitruunankuori avuksi nivelkipuun

Vähäinen tulehtuneisuus

Selkäkipu

Joskus ilmenee sellaista vähäistä tulehtuneisuutta, jolle ei ole mitään vakavaa syytä.

Tämä onkin asia, joka kannattaa muistaa ennen kuin huolestut suuresti kivusta, joka tuntuu jollakin tietyllä alueella.

Jos tunnet yleistä kipua, jolla on tietyt kohdat, on tärkeää miettiä niitä syitä, joilla on aineenvaihdunnan kanssa tekemistä,  kuten myös eräitä side- ja neuropaattisten kudosten häiriöitä.

Joka tapauksessa on kuitenkin niin, että jos kipu nivelissä jatkuu, on parasta ottaa yhteyttä lääkäriin, jotta voisit saada tarkemman diagnoosin ongelmastasi.