Logo image
Logo image

Voiteiden vaarat - asiantuntijoiden mielipide

3 minuuttia
Voiteiden vaarat ovat helposti vältettävissä. On noudatettava tiettyjä ohjeita, jotta kosmetiikkatuotteita käytettäisiin oikealla tavalla. Kerromme näistä vinkeistä tässä artikkelissa!
Voiteiden vaarat - asiantuntijoiden mielipide
Maria del Carmen Hernandez

Tarkistanut ja hyväksynyt: ihotautilääkäri Maria del Carmen Hernandez

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 25 marraskuuta, 2022

Et välttämättä ole tullut edes ajatelleeksi, että voiteiden vaarat olisivat todellinen ongelma, sillä kuka ei käyttäisi kosmetiikkaa ja erilaisia voiteita tänäpäivänä? Näitä tuotteita on mahdollista ostaa monenlaisista paikoista. Voiteita myös myydään laajalla hintahaarukalla, joten jokaiselle löytyy varmasti omansa.

Voiteiden vaarat eivät kuitenkaan ole jokaisen tiedossa, etenkään sellaisten voiteiden, joita ei myydä niihin erikoistuneissa myymälöissä. Tällöin ei ole ketään kertomassa, miten tuotetta käytetään oikeaoppisesti.

Tästä syystä AEMPS (Spanish Agency for Medicines and Health Products) on tehnyt raportin, joka varoittaa näiden kosmetiikkatuotteiden väärinkäyttöjen seurauksista. Tavoitteena on vähentää niihin liittyviä riskejä.

Tämä raportti ohjeistaa hyviin käytänteihin kosmetiikkatuotteiden käytössä, ja se jaetaan kahteen osaan:

 • Tuotteiden väärinkäyttö
 • Tuotteiden käyttöön liittyvät huonot käytännöt

Otetaan selvää, millaisia voivat olla voiteiden vaarat, mikäli niitä ei käytetä oikein. Suosittelemme ottamaan muistiin tarjoamamme vinkit, jotta voit alentaa tuotteiden käyttöön liittyviä riskejä.

Voiteiden vaarat – yleisimmät voiteiden väärinkäytöt

Yksi huonoimmista tavoista mitä voiteiden käyttämiseen tulee, on se ettemme anna niille sellaista arvoa kuin niille tulisi antaa. Saatamme jättää huomiotta valmistajan antamat suositukset, mikä lisää näiden tuotteiden käyttöön liittyviä riskejä.

Näiden suositusten lukematta jättäminen on sama kuin jättäisi huomioimatta lääkkeiden mukana tulevat ohjeet. Monet voiteet sisältävät aktiivisia ainesosia, ja mikäli tuotetta ei käytä oikein, se saattaa vahingoittaa ihoa.

Saatamme helposti esimerkiksi jättää huomioimatta kosmetiikkatuotteiden eräpäivän, sekä sen millaisessa paikassa tai ympäristössä tuotetta tulisi säilyttää.

Vaikka näihin huonoihin tapoihin liittyy lähinnä ainesosien inaktivointi, liittyy niihin myös muita riskejä. Molekyylit, joista voide muodostuu, saattavat muuntua toisenlaisiksi molekyyleiksi tarjoten silloin ei-toivottuja vaikutuksia voiteen käyttäjälle. Miten on siis mahdollista välttyä voiteiden väärinkäytön johdosta aiheutuneilta vaaroilta?

Vinkkejä

Edellä mainitun raportin lisäksi AEMPS on julkaissut lisäksi liudan vinkkejä, joita olisi syytä hyödyntää voiteiden ja kosmetiikan käytön yhteydessä. Vinkkien avulla on mahdollista vähentää merkittävästi niihin liittyviä vaaroja.

Tuote-etiketti tulisi aina lukea huolella, kuten myös tuotteen käyttöohjeet sekä varoitukset ja varotoimenpiteet. Näin todetaan esimerkiksi Kanarian saarten hallituksen teettämässä raportissa.

Olemalla tietoinen tuotteen ominaisuuksista, voidaan taata kyseessä olevan tuotteen hyödylliset vaikutukset.

Voidetta tai kosmetiikkaa ei tulisi käyttää milloinkaan muuhun käyttötarkoitukseen, kuin se on alunperin valmistettu. Tämä saattaa laukaista muita terveydellisiä ongelmia.

Lisäksi suositellaan, että tuotetta ei pidetä pitkiä aikoja hyllyssä, eikä tuotetta tulisi avattuna säilyttää kauempaa kuin sen verran, mitä tuoteselosteessa suositellaan.

Tuote tulee myös säilöä oikeaoppisesti, sekä pitää purkit ja pullot puhtaina ja hyvin suljettuina. On myös tärkeää välttää voiteiden ja kosmetiikan altistumista äärilämpötiloille ja suoralle auringonvalolle.

Auringonsäteet saattavat muokata molekyylien rakennetta aiheuttaen sen, että tuote menettää tehokkuuttaan tai pahimmassa tapauksessa saa aikaan vaarallisia vaikutuksia.

Muista myös pestä kädet joka kerta, ennen kuin käytät kosmetiikkatuotteita. Näin voit välttyä tulehduksilta.

Muita vinkkejä, joiden avulla voit välttää voiteiden vaarat

Some figure
Oli kyseessä mikä tahansa tuote, tulee sen parasta ennen -päivämäärä tarkastaa. Voiteiden kohdalla tulee myös pyrkiä alentamaan kontaminaation riskiä.

Edellä mainittujen vinkkien lisäksi AEMPS suosittelee seuraavaa:

 • Älä käytä tuotteita, jotka ovat kontaktissa biologisten nesteiden kanssa.
 • Älä sekoita tuotteita keskenään tai lisää kosmetiikkaan mitään ylimääräisiä aineksia.
 • Vältä tuotteen pakkauksen vaihtamista muunlaiseen pakkaukseen.
 • Jos tuote on kertakäyttöinen, heitä se pois heti käytön jälkeen äläkä käytä sitä enää uudelleen.
 • Jos tuotteessa ilmenee minkäänlaista vikaa, heitä tuote pois.

Noudata asiantuntijoiden neuvoja

Terveyden alan asiantuntijat ovat varoittaneet meitä voiteiden vaaroista sekä kosmetiikan väärinkäytön seurauksista. Syy tähän on se, että moni meistä ei käytä kosmetiikkaa niin kuin pitäisi – emme lue tuoteselosteita, emme säilö tuotteita oikein tai sekoitamme tuotteita keskenään – ja saatamme kärsiä näiden tapojen vuoksi vahingollisista seurauksista.

Terveysasiantuntijoiden antamia ohjenuoria tulee seurata minimoidaksemme voiteiden vaarat. Vinkit ovat yksinkertaisia ja helppoja seurata, ja ne voivat auttaa meitä säästymään monilta ongelmilta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios. (2019). Buenas prácticas de uso de productos cosméticos. https://www.aemps.gob.es/informa/cosmeticos-y-cuidado-personal/buenas-practicas-de-uso-de-productos-cosmeticos/
 • Alcalde, M. T. (2007). Alimentos usados en formulación cosmética. Ámbito Farmacéutico. Cosmética.
 • Gobierno de Canarias. Etiquetado de los cosméticos.  http://www3.gobiernodecanarias.org/medusa/ecoblog/aacoart/files/2013/04/Etiquetado-de-los-productos-cosméticos.pdf
 • Ministerio de Sanidad, S. S. e I. (2018). Real Decreto 85/2018, de 23 de febrero, por el que se regulan los productos cosméticos. Disposición 2693 Del BOE Núm. 51 de 2018. https://doi.org/10.1017/S0954422417000087
 • Mosquera, T., Noriega, P., Tapia, W., & Pérez, S. H. (2012). Evaluación de la eficacia cosmética de cremas elaboradas con aceites extraídos de especies vegetales Amazónicas: Mauritia Flexuosa (Morete), Plukenetia Volubilis (Sacha Inchi) y Oenocarpus Bataua (Ungurahua). La Granja. https://doi.org/10.17163/lgr.n16.2012.02

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.