Hohkakiven käytön hyödyt

Hohkakivi on tuliperäistä kiveä, jolla on hyödyllisiä puhdistavia ominaisuuksia. Sen käytöllä on monenlaisia hyötyjä niin kauneuden- kuin kodinhoidossakin. Jatka lukemista, niin opit kaiken tarvittavan hohkakivestä.
Hohkakiven käytön hyödyt

Viimeisin päivitys: 26 kesäkuuta, 2021

Hohkakiven käytöstä on tullut suosittua sen tarjoamien monenlaisten hyötyjen ansiosta. Niitä on saatavilla eri muotoisina, kokoisina ja värisinä. Tämä tuliperäinen kivi tunnetaan myös nimellä pumisiitti ollessaan jauhemaisessa tai puuterimaisessa muodossa, ja sitä on käytetty jo tuhansia vuosia. Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin, mitä ovat hohkakiven käytön hyödyt.

Esimerkiksi roomalaiset insinöörit ovat käyttäneet hohkakiveä betonin lisänä rakentamisessa, sillä se tuo arkkitehtuuriin eloa. Sitä itseasiassa voidaan edelleen käyttää myös tähän tarkoitukseen, ja parhaillaan tutkitaankin miten hohkakiven komponentit voivat parantaa sementtiä.

Hohkakivi on todella kestävää, joten sen voi helposti altistaa kylmyydelle, tulelle ja kosteudelle, ilman että se vahingoittuu. Vaikka hohkakivi on kovaa, se on kuitenkin niin kevyttä että se kelluu vedessä. Se on tunnettu sen hiovasta vaikutuksesta, mutta se on kuitenkin hyvin hellävarainen iholle. Tästä syystä suuri osa hohkakiven hyödyistä liittyy kauneudenhoitoon ja kosmetiikkaan. Ja tämä kaikki on vasta alkua!

Hohkakiven käytön hyödyt iholle

Kuten jo aiemmin mainitsimme, hohkakivi on kasvattanut suosiotaan, koska se toimii hellästi ja kivuttomasti  sekä on hyödyllinen iholle. Seuraavaksi kerromme, kuinka voit käyttää sitä.

Karvanpoistoon

Hohkakiveä on käytetty jo vuosia karvojen poistoon mistä tahansa kehonosasta. Sen käyttö karvojen poistamiseksi menee niinkin kauas kuin antiikin Egyptiin, Kreikkaan ja Roomaan. Siihen aikaan ihmiset käyttivät hohkakiveä salvojen ja luonnollisten öljyjen kanssa poistamaan karvoja sekä suorittaakseen kauneusrituaaleja.

Vielä tuhansia vuosia myöhemmin voimme hyödyntää hohkakiveä moniin tarkoituksiin. Sen suurin hyöty karvanpoistossa on se, että se jättää ihon pehmeäksi ja uudistuneeksi. On kuitenkin tärkeää pitää mielessä, että hohkakiven käyttöä ei suositella hyvin kuivalle iholle.

Lisäksi on hyvä käyttää pyörivin liikkein saippuaa tai vaahtoa saadaksesi haluttuja tuloksia.

Hohkakiven käytön hyödyt ilmenevä sekä kauneuden- että kodinhoidossa.
Markkinoilla on monenlaisia hohkakiviä, jotka ovat edullisia ja käytännöllisiä.

Ihonkuorintaan

Hohkakiven hankaava vaikutus auttaa pehmentämään ihoa. Voit myös löytää tavallisesta supermarketista hohkakivijauheesta valmistettuja neste- tai palasaippuoita.

Ensimmäisenä kotitekoista ihonkuorintaa kokeiltiin Intiassa, missä ihon ensimmäinen kerros haluttiin poistaa erinäisistä syistä. On tärkeää muistaa, että tarkoituksena ei ole vahingoittaa ihoa, joten suosittelemme kastelemaan hohkakiven ja käyttämään sitä yhdessä luonnollisten öljyjen kanssa. 

Pehmentää kovettumia

Hohkakiven käytön hyödyt on otettu huomioon etenkin kauneushoitoloissa. Sitä käytetään usein poistamaan paksuja kuolleista ihosoluista koostuvia ihokerroksia jaloista ja käsistä. Tällaisten kovettumien poiston lisäksi hohkakiven käyttö pehmentää näitä ihoalueita.

Saadaksesi toivottuja tuloksia, kannattaa sinun liottaa kuorittavia ihoalueita ensiksi mieluiten lämpimässä vedessä. Käytä sitten saippuaa, jonka ansiosta hohkakivi liukuu iholla miellyttävästi. Liota tämän jälkeen ihoa jälleen vedessä, hiero hohkakivellä pyörivin liikkein ja iho alkaa pehmentyä sekä kuoriutua veden vaikutuksesta.

Muita hohkakiven käyttötarkoituksia

Hohkakivi on niin monipuolinen, että sitä voi käyttää monissa arkisissa askareissa. Sitä voi käyttää esimerkiksi vaatteiden huollossa, revittyjen farkkujen luomiseen, lemmikin turkin sekä kodin tarvikkeiden puhdistamiseen ja likojen poistamiseen.

Auttaa poistamaan nukkaa vaatteista

Vaatteisiin saattaa ilmestyä pieniä nukkapalleroita hankauskohdissa, huonon pesun seurauksena tai koska kangas on helposti nukkaantuvaa. Voit kuitenkin pelastaa vaatteesi kastelemalla hohkakiven ja hieromalla sillä vaatetta nukkakohdista hellästi. 

Pidä vaate venytettynä ja hankaa samalla hohkakiveä nukkaantuneeseen kohtaan. Tämä on tärkeää tehdä rauhallisesti ja tarkasti, jotta voit välttyä lempi puserosi tai farkkujesi pilaamiselta. Hohkakiveä voi myös hyödyntää silloin, jos haluat vanhoihin tylsiin farkkuihin jotain uutta särmää tekemällä niihin revityt kohdat.

Auttaa poistamaan lemmikkien karvaa

Rakastat lemmikkiäsi sydämen pohjasta. Et kuitenkaan välttämättä ole innoissasi siitä, että vaatteesi tai huonekalusi ovat lemmikin karvojen peitossa. Myös tällaisissa tapauksissa apu löytyy tästä tuliperäisestä kivestä. Lemmikkisi karvat jäävät kiinni hohkakiven huokosiin. 

Sama pätee myös mattojen, verhojen ja autonistuinten puhdistamiseen. Sinun tarvitsee vain hieroa hohkakiveä pyörivin liikkein halutuilla pinnoilla. Jos haluat käyttää sitä herkimmille kankaille, kannattaa kivi kosteuttaa.

Auttaa puhdistamaan uuniin kerääntyneen rasvan

Jos uuniisi on kerääntynyt kovaa rasvaa herkullisten kokkausten jäljiltä, voit käyttää sen puhdistamiseen hohkakiveä. Voit hangata sillä varovasti, ei kuitenkaan liian kovaa. Voit edistää puhdistumista käyttämällä lisäksi saippuaa tai rasvaa irrottavaa nestettä. Toinen tapa irrottaa pinttynyttä rasvaa, on levittää sen päälle ruokasoodaa ja sen jälkeen puhdistaa märällä hohkakivellä.

Auttaa puhdistamaan WC-pytyn liat

Likainen WC-pytty saa helposti olon kiusaantuneeksi. Ei ole moniakaan puhdistusaineita, jotka saavat poistettua WC-pytyn liat täysin. Tällaisessa tapauksessa kannattaa laittaa kumikäsineet käteen, kastaa hohkakiveä kuumassa vedessä ja hangata sillä likaisimmat kohdat. 

Jos tarkoituksenasi on käyttää hohkakiveä WC:n puhdistamiseen, kannattaa kaupasta etsiä muovikahvalla varustettu hohkakivi, jolla on paljon mukavampi siivota WC-pyttyä.

Hohkakivi auttaa puhdistamaan mm. WC-pytyn.
Hohkakivestä on paljon hyötyä kodin siivoamisessa, etenkin kylpyhuoneessa.

Kuinka puhdistaa hohkakivi?

Vaikka hohkakivi on vahva materiaali, tulee se kuitenkin puhdistaa säännöllisesti, etenkin jos sitä käytetään ihonhoidossa. Sen lisäksi että puhtaana pitäminen lisää sen käyttöikää, se voi myös auttaa suojelemaan kehoa.

Suosittelemme puhdistamaan hohkakiven kuumaa vettä käyttäen. Käytä hankaukseen hammasharjaa ja poista sen huokosista kaikki mahdolliset epäpuhtaudet. Voit steriloida kiven aika ajoin käyttämällä sen kiehuvan kuumassa vedessä viiden minuutin ajan.

Kuivata hohkakivi asettamalla sen kuivan pyyhkeen päälle, ja laita se aurinkoon tai kuivaan ilmaan, jotta se voi kuivua luonnollisesti. Hohkakiveä ei tule milloinkaan jättää märäksi, sillä siinä voi helposti levitä sieniä tai bakteereita.

Edullinen ratkaisu

Hohkakivi on loistava liittolainen kauneudenhoidossa sekä kodin puhtaanapidossa. On siis hyvä idea hankkia se kotiin, sillä se voi auttaa sinua puhdistamaan monia asioita pienellä vaivalla. Yksi hohkakiven hyöty on se, että sitä myydään markkinoilla erittäin edulliseen hintaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Natera G, Alfredo E., Peraza Urrutia, Irene, & Uzcátegui Giannattasio, Gladys M. (2005). microabración del esmalte técnica para la remoción de manchas dentales. Acta Odontológica Venezolana43(3), 318-322. Recuperado en 17 de noviembre de 2020, de http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0001-63652005000300019&lng=es&tlng=es.
  • Myrna Rodríguez Acar, Fermín Jurado Santa Cruz, Maribet González González, Leticia Paulina Alfaro Orozco, Miguel Ángel Cardona Hernández. Liquen plano pigmentado invertido:
    revisión del tema a propósito de un caso. Rev Cent Dermatol Pascua • Vol. 22, Núm. 3 • Sep-Dic 2013. Disponible en: https://www.medigraphic.com/pdfs/derma/cd-2013/cd133f.pdf
  • Amaguaya Gushqui, Byron; Ruíz Cárdenas, Kerly. Estudio comparativo de la terapia de Exfoliación química y Exfoliación mecánica en el tratamiento de pacientes de 20 a 25 años de edad que presentan secuelas cicatriciales post acné atendidos en el Laboratorio de Clínica Estética de la Universidad Católica Santiago de Guayaquil, año 2016. Universidad Católica de Santiago de Guayaquil (Trabajo de grado en línea). Disponible en: http://192.188.52.94/bitstream/3317/7569/1/T-UCSG-PRE-MED-NUTRI-232.pdf
  • Jiménez González, Tatiana. Eber. Proyecto de Artes Pásticas, Universitas Miguel Hernández de Elche (2014 – 2015). Disponible en: http://dspace.umh.es/bitstream/11000/2325/1/TFG%20Jimenez%20Gonz%C3%A1lez,%20Tatiana.pdf
  • GONZÁLEZ CUERVO, CLAUDIA PAULINA, & MONTAÑO ANGARITA, ÁNGELA MARCELA, & CASTRO RODRÍGUEZ, DIANA CATALINA (2012). Obtención y caracterización de geopolímeros, sintetizados a partir de ceniza volante y piedra pómez, utilizados para el desarrollo y mejoramiento del concreto. El Hombre y la Máquina, (38),59-65. ISSN: 0121-0777. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=478/47823946007

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.