Logo image
Logo image

Hyödynnä palasaippuan jämät

3 minuuttia
Sinun ei tarvitse heittää palasaippuan jäänteitä roskikseen, sillä niistä saadaan kierrättämällä aivan uudenlaisia saippuoita, jotka ilahduttavat ja hyödyttävät koko perhettä.
Hyödynnä palasaippuan jämät
Kirjoittanut Virginia Martínez
Viimeisin päivitys: 27 elokuuta, 2022

Sinäkin olet varmasti törmännyt tähän päänvaivaan: kun palasaippua kuluu pienemmäksi ja pienemmäksi, sitä on hyvin vaikea käyttää. Tällöin onkin normaalia heittää palasaippuan jämät roskikseen ja ottaa tilalle uusi kappale. Oletko koskaan ajatellut, että voit tämän sijasta kierrättää vanhojen saippuoiden pienet jäännöspalat? Niistä voidaan nimittäin valmistaa täysin käyttökelpoisia uusia saippuoita perheesi ja itsesi iloksi!

Ota siis seuraavan kerran palasaippuan jämät talteen, äläkä heitä niitä enää roskikseen.

Miten palasaippuan jämistä saadaan upouusi saippua?

Aina kun olet heittämässä pois liian pieneksi kulunutta palasaippuaa, muista että kuten monen muunkin kodin tavaran kohdalla, tätäkin ainesta voidaan kierrättää. Itse asiassa pystyt valmistamaan jämäpaloista uuden palasaippuan lisäksi suihkusaippuaa – todella kätevää!

Nyt kerromme kahdesta erilaisesta menetelmästä, joiden avulla pystyt käyttämään palasaippuoiden pienet palaset uudelleen. Yhtenä etuna tällaisessa kierrätystavassa on se, että prosessi on molemmissa tapauksissa todella helppo. Miksipä ei siis kannattaisi kierrättää myös saippuoita, jos se on niin helppoa? Kannattaa ryhtyä kokeilemaan, sillä saippuan valmistaminen on kierrätyshyötyjen lisäksi loistava tapa saada aikaan jotakin erittäin käytännöllistä omin käsin.

Uusi palasaippua

Some figure

Näin pystyt vaivattomasti saamaan aikaan täysin uuden palasaippuan.

 1. Ensin sinun tarvitsee kerätä kaikki palasaippuan jämät, ja laittaa ne laajaan lasipurkkiin.
 2. Sitten laita purkkiin mukaan voiteita – esimerkiksi vartalovoidetta, joka käy tähän tarkoitukseen hyvin. Et tarvitse suurta määrää voidetta.
 3. Sitten aseta purkki, johon olet laittanut saippuan ja kosteusvoiteen, kattilaan vesihauteeseen. Saippua sulaa, ja tällöin seosta tulee sekoittaa jatkuvasti, jotta kaikki erilliset palaset voidaan sulattaa yhdeksi ja päästään eroon möykyistä.
 4. Valitse sopiva muotti uudelle saippualle. Parhaiten tähän sopii silikonimuotti.
 5. Kaada saippuaa muottiin hyvin varovasti, ja ole tarkkana, sillä seos on hyvin kuumaa. Käytä vaikka patalappuja, jotta et vahingossa polta ihoasi.
 6. Odota sitten muutaman tunnin ajan, jotta saippua viilenee. Sitten sinulla onkin valmiina uusi saippua, jolla on itse aikaansaamasi tuoksu ja väri.

Lue aiheesta lisää: Saippua ihotulehduksen hoitoon

Nestemäinen saippua

Some figure

Tässä tapauksessa uuden palasaippuan sijasta valmistetaan nestemäistä saippuaa. Vaikka prosessi on hiukan monimutkaisempi kuin aiemmassa ohjeessa, tätäkin keinoa kannattaa kokeilla, jos olet innostunut viemään kierrätyksen uudelle tasolle kotonasi.

 1. Ensin sinun tulee laskea, kuinka paljon palasaippuan jäänteitä sinulla on käytettävissäsi. Näin pystyt päättelemään, kuinka runsaasti vettä tarvitset saadaksesi nestemäiselle saippualle hyvän koostumuksen.
 2. Tämän saavuttaaksesi raasta kaikki palasaippuan jämät.
 3. Punnitse tämä jauhe: 40 grammaa saippuaraastetta kohden tarvitset yhden litran vettä.
 4. Nyt kun tiedät, kuinka paljon vettä tarvitset saippuasi valmistukseen, keitä tarvitsemasi vesimäärä. Kun vesi alkaa kiehua, lisää mukaan saippua ja alenna lämpöä.
 5. Tavoitteena on se, että saippua sekoittuu hyvin veteen, eikä siihen jää yhtään möykkyjä. Lämpötilan ei tarvitse olla kovin korkea, vaan on parasta sulattaa saippua melko alhaisella lämmöllä, vaikka tähän kuluukin enemmän aikaa kuin korkeassa lämpötilassa.
 6. Kun saippua on täysin sulanut, laita seos sivuun viilentymään.
 7. Kun saippua viilenee, voit huomata että sen koostumus paksuuntuu ja se alkaa vaikuttaa ikään kuin hyytelöltä.
 8. Kun saippua on täysin viilentynyt, kaada se johonkin pulloon tai saippua-annostelijaan.
 9. Ennen kuin suljet astian, sinun tarvitsee vatkata saippuaa lusikalla tai tikulla saadaksesi siitä kuohkeamman.
 10. Lopuksi voit sulkea astian ja käyttää valmistamaasi saippuaa käsien tai kehon pesemiseen.

Lue aiheesta lisää: Miksi kylmät suihkut kannattavat?

Vanhoista saippuajämistä valmistuu täysin käyttökelpoinen uusi saippua!

Kuten voit huomata, ei ole ollenkaan vaikeaa laittaa uuteen käyttöön ne palasaippuan jäänteet, jotka normaalisti heitetään roskikseen. Tuloksena on uusi kaunis palasaippua tai vaihtoehtoisesti nestemäinen saippua, jota voidaan käyttää vaikkapa suihkusaippuana.

Lisäksi annamme sellaisen vinkin tämän kierrätyksen kokeiluun, että mitä enemmän ja mitä erilaisempia saippuapalasia sinulla on (värejä ja tuoksuja), sitä erikoisemman ja kiinnostavamman lopputuloksen saat uutta saippuaa valmistaessasi. Mutta olipa tulos millainen tahansa, se on loistava esimerkki siitä, että vanhoja ja tarpeettomiksikin ajateltuja asioita voidaan kierrättää, ja vieläpä kotikonstein ja ilman suuria määriä rahaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Francisco J. (2018). 5 accesorios indispensables que deben tener los baños. Retrieved April 29, 2019, from https://midecoracion.com/bano/accesorios-indispensables-banos/
 • Papa, Y. (2018). Aprendiendo a reciclar en familia. Retrieved April 29, 2019, from https://eresmama.com/aprendiendo-a-reciclar-en-familia/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.