Logo image
Logo image

Kuinka hyödyntää riisipaperia kotona?

4 minuuttia
Riisipaperi on halpa, yksinkertainen materiaali, jolla on useita käyttötarkoituksia. Tässä artikkelissa kerromme kuinka voit hyödyntää riisipaperia kodin sisustamisessa!
Kuinka hyödyntää riisipaperia kotona?
Viimeisin päivitys: 28 joulukuuta, 2022

Riisipaperi on erittäin monipuolinen materiaali, jota käytetään tiettyihin gastronomisiin resepteihin, piirtämiseen ja jopa tyypillisiin japanilaisiin seinäpaneeleihin. Riisipaperia käytetään kuitenkin myös yhä enemmän sisustuksessa. Sen helppokäyttöisyys, alhaiset kustannukset ja yhdisteltävissä olevat mallit tekevät siitä ihanteellisen materiaalin koriste-esineiden tekemiseen.

Nämä sisustuselementit voivat olla säilytyslaatikoita, ​​lamppuja tai erilaisia ​​keittiövälineitä. Riisipaperia voidaan käyttää sen alkuperäisessä värissä (valkoinen) tai värjättynä vaihtoehtojen luomiseksi. Koska se on luonnollista alkuperää oleva materiaali, sitä voidaan helposti käyttää yhdessä erilaisten tekniikoiden kanssa. Helppoutensa ja edullisuutensa vuoksi se sopii mainiosti kodin sisustuksen päivittämiseen.

Mitä riisipaperi on?

Riisipaperi on riisikasvin kuiduista valmistettu materiaali. Se sisältää kuitenkin myös bambua ja hamppua. Se voi aluksi vaikuttaa erittäin herkältä materiaalilta, mutta todellisuudessa se on melko kestävää.

Näin ollen se mukautuu loistavasti erilaisiin käyttötarkoituksiin, kuten sisustaminen, gastronomia tai jopa ulkotilat. Huolimatta hienosta koostumuksesta ja heikosta ulkonäöstä, se on elementti, joka kestää ajan kulumista. Se ei kuitenkaan kestä iskuja tai painetta.

Riisipaperin alkuperä

Sen juuret ovat itämaisessa kulttuurissa, josta riisikasvi tulee. Riisipaperilla on jo vuosisatoja kirjoitettu vanhoja kirjoituksia, vaikka se ei olekaan ihanteellinen materiaali tähän tarkoitukseen. Riisipaperi on läsnä tyypillisissä japanilaisissa esineissä, kuten shoji-paneeleissa, jotka jakavat kodin huoneet.

Myös riisipaperia käytetään usein origamien ja muiden käsitöiden luomisessa. Toisaalta kiinalaisissa lampuissa, joita käytetään yhä enemmän ympäri maailmaa, materiaali on riisipaperi. Sen käyttö levisi ympäri maailmaa sekä koristeellisissa että gastronomisissa käyttötavoissa.

Some figure
Riisipaperi on suosittu materiaali lampuissa, ja sitä löytyy nykyään lähes kaikista sisustusliikkeistä.

Lue myös: Millainen on Coastal Grandma -sisustustyyli?

Kuinka hyödyntää riisipaperia kotona?

Tämä on yksi eniten käytetyistä materiaaleista esineiden pinnoittamiseen ja muun tyyppiseen koristeluun. Tämä johtuu sen monipuolisuudesta, helppoudesta ja alhaisista kustannuksista. Tällä tavalla riisipaperilla on mahdollista koristella suuri määrä esineitä useilla eri tekniikoilla. Katsotaanpa joitakin niistä.

Valokuvakehykset

Vaikka riisipaperiin on mahdollista piirtää, materiaalin rakenne ei ole siihen sopivin. Koska tämäntyyppinen paperi on niin ohutta, se voidaan sijoittaa kylläkin muiden piirustusten päälle ja jäljitellä niitä.

Tämä tekniikka on erittäin hyödyllinen kehysten koristelussa, olipa kyseessä kuva, valokuva tai peili. Sinun tulee varmistaa, että kehys on riittävän leveä, jotta sen päälle voidaan laittaa riisipaperia, ja että malli vastaa peilin värejä. Liitä vain paperi kehyksen päälle ja peitä se kokonaan.

Lautaset, pullot ja muut keittiötarvikkeet

Keittiötarvikkeet, kuten lasit, tarjottimet ja lautaset, voidaan myös koristella riisipaperilla. Tässä tapauksessa on suositeltavaa käyttää decoupage-tekniikkaa, joka koostuu leikattujen palojen kiinnittämisestä pintaan, kunnes saadaan tasainen pinnoite.

Vaikka riisipaperille on usein vaikea piirtää, pienellä harjoittelulla on mahdollista saavuttaa hyviä malleja. Sitä voidaan käyttää myös erilaisiin puisiin esineisiin, kuten jakkaraihin, tuoleihin tai korkeisiin huonekaluihin.

Laatikot

Yksi sopivimmista esineistä koristella tällä materiaalilla on säilytyslaatikot. On monia erilaisia ​​tapoja tehdä tämä. Voit esimerkiksi koristella laatikoita peittämällä riisipaperilla vain kannen tai koko laatikon, pohja mukaan lukien. Kaikki leikkaukset tulee kiinnittää veteen laimennetulla valkoisella liimalla. Tämä on ihanteellinen liima riisipaperin kanssa työskentelemiseen.

On tärkeää pinnoittaa esine etukäteen ja pinnoittaa sitten uudelleen paperin asettamisen jälkeen. Varmista, että siinä ei ole ryppyjä, ja kuivaa sitten vesijäämät liinalla. Suunnittelu riippuu myös henkilökohtaisesta mausta; se voi olla yksivärinen tai sävyjen yhdistelmä.

Toisaalta siihen on mahdollista sisällyttää piirustuksia tai jopa decoupage-tekniikkaa. Jos haluat suojata saavutettua mallia, on suositeltavaa levittää päälle kerros lakkaa, joka antaa sille kiiltoa ja suojaa piirrosta ulkoisilta tekijöiltä.

Seinät ja lasit

On myös mahdollista koristella kokonainen seinä riisipaperilla. Tätä varten pinnan on oltava mahdollisimman kirkas ja sileä.

Toimenpide on samanlainen kuin laatikoiden kohdalla – eli laitetaan liimakerros ennen paperia ja sitten toinen kerros paperille. On tärkeää välttää ryppyjen muodostumista, jotka voivat pilata kokonaisuuden.

Riisipaperia voidaan käyttää myös lasioviin tai ikkunoihin. Tällöin koko pinta on desinfioitava, jotta paperiin ei jää epäpuhtauksia.

Riisipaperi kiinnitetään veden ja valkoisen liiman sekoituksella tai lateksiliimalla. Kuten aina, on tärkeää varmistaa, että ilmataskuja ei pääse syntymään.

Some figure
Riisipaperin paloja on mahdollista kiinnittää erilaisille pinnoille.

Lue myös: Etninen sisustus: vinkkejä sen toteuttamiseen kotona

Kiinalaiset lamput

Useimmat ihmiset tuntevat riisipaperin kiinalaisista lampuista. Ne ovat tyypillisiä lyhtyjä, jotka on koristeltu riisipaperista tehdyllä pallolla.

Niitä voi ostaa monista kaupoista tai tehdä itse. Tämän paperin etuna on se, että se on läpikuultavaa, joten se päästää valon läpi ja pehmentää sitä.

Muita riisipaperin käyttötarkoituksia

Sisustamisen lisäksi tällä materiaalilla on yhä tärkeämpi rooli gastronomiassa. Niin kauan kuin se on luonnollista riisipaperia eikä sisällä muita lisäaineita, sitä voidaan käyttää erilaisiin ruokiin.

Joskus tätä paperia käytetään esteettisen komponentin lisäämiseen, ja joskus sitä käytetään ainesten yhdistämiseen tai ruoan esillepanon parantamiseen, kuten seuraavissa esimerkeissä:

  • Tortut: Riisipaperia käytetään koristelemaan erilaisia ​​torttuja.
  • Kakut: Kakuissa käytetty tekniikka on piirtäminen syötävällä musteella. Näin sekä riisin pinta että päälle tehty muotoilu sopivat kulutukseen.
  • Kevätkääryleet: Tässä tapauksessa riisipaperilla on keskeinen rooli täytteen integroinnissa ja ruuan esillepanossa. Se on myös välttämätön osa vietnamilaisten kevätkääryleiden valmistuksessa.

Riisipaperi: loputtomasti erilaisia mahdollisuuksia!

Riippuen taidoistasi voit ostaa riisipaperia, jossa on jo kuvioita, tai voit koristella sen itse. Jos haluat ohittaa tämän vaiheen, myynnissä on valmiita vaihtoehtoja, joista toisissa on itämaisia ​​kuvioita ja toisissa muunlaisia kuvioita.

Voit myös liimata muulle paperille tehtyjä piirustuksia riisipaperin päälle. Siksi mahdollisuudet ovat loputtomat!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.