Logo image
Logo image

Hauskoja offline-aktiviteetteja lapsille

4 minuuttia
Offline-aktiviteeteilla on tärkeä rooli lapsen kehityksessä. Älä anna Internetin liiallisen käytön viedä näitä arvokkaita hetkiä!
Hauskoja offline-aktiviteetteja lapsille
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Lapset voivat tehdä monia offline-aktiviteetteja kuvien värityksestä palapelien tekemiseen, hassusti pukeutumiseen, arvoituspelien pelaamiseen ja puistossa leikkimiseen. Nämä ja monet muut vaihtoehdot ovat erittäin terveellisiä, ja lapset tulevat nauttimaan niistä paljon enemmän kuin näytön tuijottamisesta.

Kuten kaikki tiedämme, tekniikka on tullut jäädäkseen, mutta lapsuus on lyhyt. Tabletit, tietokoneet, puhelimet ja älytelevisiot ovat häiriötekijöitä tässä elämänvaiheessa.

Ne eivät herätä lapsen luovuutta tai kannusta käyttämään mielikuvitusta. Ne eivät tarjoa lapsille tiettyjä kokemuksia tai kognitiivista kehitystä.

Erilaisia offline-aktiviteetteja lapsille

Internetin käyttäminen viihteenä ei ole ongelma. Siitä tulee kuitenkin ongelma, kun lapsi tulee riippuvaiseksi siitä häiriötekijänä. Journal of the Institute of Legal -lehden julkaiseman tutkimuksen mukaan se voi altistaa lapset jopa vaaraan lapsipornon ja pedofiilien vuoksi. Haluammekin siis antaa muutamia vinkkejä siihen, millaisia offline-aktiviteetteja lapset voivat harrastaa:

1. Esineiden erotteleminen

Tämä on mukava aktiviteetti yhden tai kahden vuoden ikäisille lapsille. Opeta heitä luokittelemaan esineitä sen sijaan, että antaisit heille tabletin. Tyynyt, täytetyt eläimet tai muoviset lohkot sopivat erinomaisesti tähän tarkoitukseen. Anna lasten järjestää ne värin, koon tai tyypin mukaan.

2. Koordinaatioharjoittelua

Tee tämä tyhjällä wc-paperirullalla, jonka voit koristella lapsesi kanssa. Käytä sitä heittääksesi paperipalloja yhteen rullan aukoista ja stimuloidaksesi tervettä kilpailuhenkeä. Voittaja on se, joka kerää eniten paperipalloja.

3. Etsitkö yksinkertaisia offline-aktiviteetteja? Tässä on yksi!

Tarvitset paperia ja muovipillejä, määrä riippuu osallistujien määrästä. Muotoile useita paperisia palloja ja merkitse lähtö- sekä maaliviiva leluilla tai kengillä.

Pelin tarkoitus on puhaltaa paperipallo maalilinjan yli. Se, joka osuu ensin, voittaa. Suunnittele kilparata ja pyöritä palloja sen ympärille lisäjännityksen luomiseksi.

4. Suunnittele aarrekartta

Piilota palkinto jonnekin. Tavoitteena on, että lapsi löytää sen vihjeiden avulla. Myös roolien vaihtaminen on jännittävää: vanhemmat voivat metsästää lasten piilottamia aarteita.

5. Origamit

Universidad de Carabobon Ciencias de la Educación -lehden julkaiseman artikkelin mukaan origami sopii erinomaisesti perustaitojen oppimiseen.

Online-opetusohjelmien lisäksi on olemassa kirjoja, joiden avulla voit oppia paperintaittotekniikoita eläinten, lentokoneiden, autojen, sydämien ja monien muiden muotojen luomiseksi. Et tarvitse edes saksia tai liimaa, ole vain tarkkaavainen ja  kärsivällinen.

6. Keksi triviapeli perheen faktoista

Kirjoita kysymykset ja vastaukset kortteihin, sekoita ne ja kysy vuorotellen kysymyksiä. Se joka saa eniten oikeita vastauksia, voittaa. Vaihtoehtoisesti voit valita muun aiheen, joka kiinnostaa kaikkia.

Some figure
Offline-aktiviteetit, joissa lapset voivat käyttää käsiään, auttavat heitä kehittämään taitojaan sekä stimuloivat heidän kognitiivista kehitystään.

7. Esitykset

Jokaisessa perheessä on yksi tai useampi taiteellisesti lahjakas jäsen. Tuo esille tätä puolta järjestämällä pieniä esityksiä, joihin kuuluu tanssia, näyttelemistä, nukkeja, taikuutta jne. Tämä ei ole vain mahdollisuus harjoitella luovuutta, vaan myös päästä eroon esiintymispelosta.

8. Reseptien keksiminen

Keksi reseptejä käyttämällä ruokakomerosi ainesosia tai jotain muuta, josta kaikki nautitte, olipa kyse keksien leipomisesta tai kakun koristelusta. Lapset rakastavat yleensä leipomista ja ruoanlaittoa.

9. Stop

Stop on peli, joka koostuu satunnaisesti alkavan kirjaimen valitsemisesta ja sanan kirjoittamisesta kullekin viidestä kyseisellä kirjaimella alkavasta luokasta.

Jokainen sana lisää 100 pistettä ja jos kaksi osallistujaa käyttää sitä, sen arvo laskee 50:een. Kuten voit kuvitella, pelaaja, joka saa eniten oikeita sanoja vähimmässä ajassa, voittaa!

10. Lautapelit

Klassikko. Niitä löytyy jokaiseen lähtöön. Lapsesi voivat kutsua ystävänsäkin ja viettää koko iltapäivän pelaten.

11. Keilailupeli

Tämä keilailupeli vaatii tyhjiä muovipulloja ja pallon niiden kaatamiseen. Pisteytysjärjestelmän avulla voit määrittää, kuinka monta kierrosta tulee. Säännöt saatte päättää yhdessä.

12. Urheilu

Tehkää yksinkertaisia urheiluharjoituksia kuten köydenvetoa, pussijuoksua jne.

Some figure
Ulkona leikkiminen ja pelaaminen antaa mahdollisuuden kokeilla eri juttuja perinteisistä peleistä niihin, jotka keksitään paikan päällä.

13. Tieteelliset kokeet

Nämä auttavat lasta ymmärtämään kemiaa ja fysiikkaa hyödyntämällä hauskoja kokeita. Ensinnäkin, etsi tieteellinen projekti, jonka voitte tehdä kotona. Todennäköisesti sinun on etsittävä näitä kokeita Internetistä tai kirjasta.

14. Kierrätys

Selitä kierrätyksen merkitys ja kannusta lapsia käyttämään joitakin jätemateriaaleja yksinkertaisten lelujen valmistukseen.

15. Kieliharjoitukset

Fundacion Ayuda en Acción korostaa kielen harjoittelun etuja. Se edistää muun muassa ääntämistä, parantaa sanastoa, muistia ja herättää kiinnostusta äidinkieltä tai vierasta kieltä kohtaan. Tee siis hauska lista sanoista ja harjoittele niitä.

16. Jooga ja meditaatio

Nämä voivat auttaa lapsia kanavoimaan energiaansa. Ne ovat hengitys- ja rentoutumismenetelmiä, jotka hyödyttävät suuresti terveyttä ja parantavat mielialaa.

17. Lukeminen

Lukeminen on yksi tärkeimmistä offline-aktiviteeteista. Sinun tulisi kannustaa lapsia lukemaan, enemmän kuin mitään muuta. Vaihda tarinoita ja kirjoja tietyistä aiheista, jotka saattavat herättää heidän kiinnostuksensa.

18. Sanapelit

Tässä pelissä ensimmäinen pelaaja sanoo sanan, ja seuraava lisää toisen sanan, joka alkaa edellisen sanan viimeisellä tavulla. Lisäksi lopeta jokainen kierros ilman, että kukaan jää jumiin, mutta älä vie liikaa aikaa.

19. Esterata

Tee esterata hyödyntämällä huonekaluja, tyynyjä ja leluja. Voittaja on se, joka suorittaa esteradan nopeiten.

20. Siivous

Siivotkaa yhdessä. Tämä johtuu siitä, että lasten tulisi osallistua kotitöihin pienestä pitäen.

Voit delegoida askareita, kuten imurointia, astioiden pesua, pyykin taittamista tai roskien viemistä. Lisäksi opeta heitä tarkistamaan aika ajoin mitä leluja he eivät enää käytä, ja lahjoittakaa ne hyväntekeväisyyteen.

Offline-aktiviteettien merkitys

Offline-aktiviteetit sopivat erinomaisesti fyysisten kykyjen sekä emotionaalisten ja sosiaalisten taitojen oppimiseen ja kehittämiseen. Anna lapsille vapaus tutkia ulkona sekä olla kosketuksissa luontoon ja ympäristöön seuraavista syistä:

  • Ensinnäkin siksi, että offline-aktiviteetit auttavat lapsia voittamaan pelkonsa.
  • Näin lapset oppivat sosiaalisia taitoja ja jakamaan.
  • Lisäksi nämä aktiviteetit stimuloivat yhteistyötä ja johtajuutta.
  • Ne antavat lasten käyttää mielikuvitustaan.
  • Lapset oppivat itsenäisyyttä.

Vaihtoehtoisia menetelmiä lasten viihdyttämiseen

Teknologian kanssa yhteensopiva maailma tekee lähes mahdottomaksi pitää lapset poissa näytöiltä – varsinkin kun saatavilla on niin paljon sisältöä.

Siksi ei ole kyse siitä, että heidät pidetään täysin poissa Internetistä, vaan vain rajoittaa siellä vietettyä aikaa ja valvoa heidän tekemisiään.

Tärkeintä on löytää taspaino näiden kahden välillä. Anna lasten viettää kohtuullinen aika Internetissä ja suunnitelkaa sitten toimintaa perheen, ystävien kanssa ulkona ilman tablettia, tietokonetta tai puhelinta. Opeta lapsille offline-aktiviteetteja, ja he tulevat kyllä huomaamaan kuinka paljon niistä voi oppia ja nauttia!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Acuña I, Pérez K. La papiroflexia como herramienta útil para el aprendizaje en niños: a propósito de una experiencia. Revista Ciencias de La Educación. Universidad de Carabobo. Venezuela; 2009. https://www.mendeley.com/catalogue/75ef2041-704d-3a29-9d4e-31464687393f/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7Bdd83674b-1cc2-4d18-aa3d-604c2d8b6408%7D
  • Zúñiga Becerra O. Educación y prevención en materia de protección de datos personales de niños, niñas y adolescentes en Internet. Estudios en Derecho a La Información, 1(5), 59. México; 2018. https://doi.org/10.22201/iij.25940082e.2018.5.12122
  • Trabalenguas infantiles para niños (cortos y fáciles). Fundación Ayuda en Acción. España; 2018. https://ayudaenaccion.org/ong/blog/educacion/trabalenguas-para-ninos/
  • Museo de la Ciencia de Valladolid. Revista Menuda Ciencia. España. https://www.museocienciavalladolid.es/sala-de-prensa/revistas

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.