Logo image
Logo image

Etninen sisustus: vinkkejä sen toteuttamiseen kotona

4 minuuttia
Tähän trendiin kuuluu paljon eri muotoja, värejä ja materiaaleja, jotka keskittyvät lämminhenkisyyteen ja läheiseen luontoyhteyteen. Opi soveltamaan etnistä sisustustyyliä kotonasi.
Etninen sisustus: vinkkejä sen toteuttamiseen kotona
Kirjoittanut Jonatan Menguez
Viimeisin päivitys: 17 joulukuuta, 2022

Joillakin sisustustrendeillä tiloihin saadaan uniikkia ilmettä. Yksi niistä on tulosta usean eri kulttuurin elementtien yhdistämisestä. Tämä tekee etnisestä sisustuksesta monipuolisen sisustustyylin, joka tarjoaa useita eri vaihtoehtoja ja mahdollisuuden yhdistellä tyylien eri alalajeja.

Oleellista tässä trendissä on tehdä tilasta lämminhenkinen voimakkaiden ja pirteiden värien kautta. Siinä voidaan yhdistellä piirteitä eri sivilisaatioista ja kulttuureista.

Afrikkalaisesta tyylistä meksikolaiseen, arabialaiseen tai boho-tyyliin… Kaikki nämä ovat hyviä vaihtoehtoja etniseen sisustukseen. Sisustaaksesi kotisi tähän tyyliin avainasia ovat luonnonläheiset esineet, tekstiilit ja käsityöt.

Millainen on etninen sisustus ja mitä piirteitä siihen kuuluu?

Etninen sisustus perustuu elementteihin, jotka luovat eksoottista tunnelmaa. Tavoitteena on luoda valoisia tiloja vahvoilla väreillä ja tavaroilla, jotka tekevät tilasta lämminhenkisen.

Trendin lähtökohtana on suosia luonnollisia esineitä ja käsitöitä yhdestä tai useammasta kulttuurista. Siinä hyödynnetään erilaisia tekniikoita, jotka johtavat itämaiseen tunnelmaan yhdistettynä luonnonläheisiin yksityiskohtiin, jotka ovat tyypillisempiä afrikkalaisessa sisustuksessa.

Etusijalla ovat esimerkiksi printit, hapsut ja verhoilut. Vaikka se saattaa tuntua maalaismaiselta, etninen tyyli merkitsee lämpöä ja tyylikkyyttä.

Vaikka etnistä sisustustyyliä voidaan soveltaa lähes mihin tahansa kodin tilaan, sitä käytetään useimmiten olohuoneissa ja makuuhuoneissa. Tähän trendiin kuuluvien lukuisten kulttuurien estetiikka tekee siitä hyvin monipuolisen sisustustyylin, sillä siihen voidaan sisällyttää monenvärisiä ja -kokoisia elementtejä eri makujen mukaan.

Some figure
Itämaiset matot tuovat omaleimaisuutta ja eksotiikkaa tällaiseen sisustustyyliin.

Etniseen sisustukseen sisältyvät kulttuurityylit

Etnistä sisustusta on hankala määritellä, sillä se koostuu itämaisten, afrikkalaisten ja amerikkalaisten trendien yhdistelmästä. Näitä kaikkia vaikutteita luonnehtivat kuitenkin luonnonläheiset ja käsityönä tehdyt yksityiskohdat.

  • Afrikkalainen: Tämä liittyy maanosan monipuoliseen eläimistöön. Siihen sisältyy yleensä luontoon viittaavia elementtejä, kuten puunrunkoja, kiviä, oksia, sulkia ja eläinkoristeita.
  • Inka: Kivi- tai keraamiset esineet sekä voimakkaat värit kuvaavat tätä trendiä.
  • Asteekki: Tässä trendissä käytetyt koristetyynyt ja huonekalut ovat hyvin ylesiä etnisessä sisustuksessa. Tyypillinen vihreä väri viittaa ketsaalin sulkiin.
  • Itämainen: Punainen ja musta väri ovat pääosassa itämaisessa tyylissä.
  • Arabialainen: Tämä tyyli on helppo tunnistaa geometrisista kuvioista, kaarista, matoista ja koristetyynyistä.

Saatat pitää tästäkin artikkelista: Tapoja lisätä tupsuja kotisi sisustukseen

Ihanteellisia elementtejä etniseen sisustustyyliin

Tuodaksesi etnistä tyyliä kotisi sisustukseen sinun on aloitettava sille tyypillisillä esineillä. On tärkeää kiinnittää huomiota väreihin, kuvioihin ja tyypillisiin materiaaleihin niin tekstiileissä, huonekaluissa kuin koristeissakin.

Väriskaala

Useimpien sisustustyylien tapaan etnistä sisustusta luonnehtii omanlaisensa väripaletti. Etusijalle tulisi asettaa maanläheiset sävyt, kuten punertava, terrakotta ja pronssi. Myös ruskeaa ja beigeä voidaan käyttää.

Sisustukseen tuodaan kontrastia yleensä muilla, neutraalimmilla väreillä. Vahvat sävyt ja yhdistelmät luovat värikkään ympäristön, joka on tyypillistä etniselle sisustukselle, jossa tulisi korostaa lämminhenkisyyttä ja harmoniaa.

Materiaalit ja muodot

Toinen huomioitava seikka on käsintehtyjen materiaalien, kuten taljojen ja nahan, käyttö matoissa. Muiksi tekstiileiksi sopivat erinomaisesti sametti, villa, pellava ja silkki. Sisustukseen kannattaa tuoda puuta, kuparia tai hopeaa, erityisesti jos ne ovat käsitöissä.

Tällaisessa sisustuksessa on usein runsaasti geometrisiä ja siksak-kuvioita, jotka ovat tyypillisiä asteekkien ja afrikkalaisten kulttuureissa. Kolmioita ja vinoneliöitä voi olla matoissa ja ryijyissä sekä huonekaluissa.

Kirstut ja luonnolliset esineet

Yksi parhaista tavoista kuvastaa yhteyttä luontoon kodin sisustuksessa on huonekasvit. Ne kuuluvat myös etniseen sisustukseen. Pölkyt ovat kuitenkin tyypillisempiä. Ne voivat toimia sivupöytinä, istuimina tai tasoina koristeille.

Tavallisimpia huonekasveja etnisessä sisustuksessa ovat kaktukset. Ensinnäkin kaktuksia käytetään paljon niiden vihreän värin takia, joka tuo luonnon lähemmäksi. Lisäksi niillä on voimakas yhteys meksikolaiseen kulttuuriin. Niitä kannattaa istuttaa savi- tai puuruukkuihin.

Etninen sisustus ja ryijyt

Etnisessä sisustuksessa tulisi olla muutama ryijy seinällä. Niiden sijainti, muoto ja väri voivat vaihdella, mutta ne ovat tyypillinen koriste-elementti tässä trendissä.

Koristetyynyt

Sekä makuuhuoneen että olohuoneen nojatuoleissa tulisi olla koristetyynyjä. Tämä on hyvä keino sisällyttää tämä trendi kotisi estetiikkaan.

Kuosit riippuvat omasta maustasi, mutta niissä on tärkeää olla geometrisiä kuvioita, siksakia, hapsuja ja värejä, jotka sopivat etniseen sisustukseen.

Korit ja korityöt

Materiaali, joka kuuluu kaikkiin etnisesti sisustettuihin huoneisiin, on paju. Olipa sitä käytetty koreissa tai lampuissa ja koristeissa, tämä luonnon elementti tuo sisustukseen maalaismaisuutta ja käsintehdyn tuntua.

Some figure
Paju sopii hyvin etniseen tyyliin. Tästä monipuolisesta materiaalista punottuja huonekaluja ja koristeita on monenlaisia.

Tyypilliset veistokset

Käsitöiksi mielletyt esineet ovat ihanteellisia elementtejä etnisen tyylin luomiseksi kodin sisustukseen. Esimerkiksi pyöreät lautaset, inkahahmot tai afrikkalaiset naamiot ovat loistavia koristeita ripustettaviksi seinille tai hyllyille.

Päämateriaalina tulisi olla puu tai keramiikka.

Etninen sisustus ja koristeet

Monet koristeina käytetyt esineet ovat hyvin tyypillisiä etnisessä sisustustyylissä. Yksi niistä on käsintehty lautanen, joka on yleensä maalattu kahdella vastakkaisella värillä. Esimerkiksi musta ja valkoinen tai ruskea ja valkoinen näyttävät upeilta.

Toinen perinteinen esine ripustettavaksi seinälle on afrikkalainen hattu, joka tunnetaan myös nimellä juju tai tyn. Monista Afrikan kulttuureista tulee myös eläinten kuvia ja olkiesineitä, jotka sopivat hyvin etniseen sisustustrendiin. Seinillä toimivat hyvin myös tietyt itämaiset soittimet.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea myös tämän: Kuinka käyttää keltaista sisustuksessa?

Etninen sisustus sisä- ja ulkotiloissa

Vaikka etninen tyyli on suunnattu sisätiloihin, se voidaan sovittaa myös patioille ja terasseille. Tämä johtuu siitä, että useimmissa siinä käytetyissä esineissä, koristeissa ja huonekaluissa on tiettyä rustiikkisuutta, joka sopii oivallisesti ulkotiloihin.

Tämän trendin läheisyys luontoon ja käsintehtyihin elementteihin mahdollistaa sen siirtämisen esimerkiksi kuistille tai parvekkeelle. Erityisesti puuhuonekalut tai koripunokset ovat käteviä ulkotiloissa. Tällä tavoin etninen tyyli tarjoaa runsaasti erilaisia sisustusmahdollisuuksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bustos Flores, Carlos,  La producción artesanal. Visión Gerencial [Internet]. 2009; (1):37-52. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=465545880009
  • Parra Vorobiova, Reguina. Moda étnica: códigos ancestrales y propuestas contemporáneas. Federación Latinoamericana de Semiótica. deSignis, vol. 32, pp. 123-132, 2020. Disponible en: https://doi.org/10.35659/designis.i32p123-132
  • Villegas Marín, Claudia , González Monroy, Beatriz ,  FIBRAS TEXTILES NATURALES SUSTENTABLES Y NUEVOS HÁBITOS DE CONSUMO. Revista Legado de Arquitectura y Diseño [Internet]. 2013; (13):31-45. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=477947372003

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.