Tanssiterapia autistisille lapsille: hyödyt ja vinkit

Tanssin avulla autistiset lapset löytävät tavan ilmaista itseään ja aikuiset löytävät yhteyden heihin. Kerromme tämäntyyppisen terapian eduista.
Tanssiterapia autistisille lapsille: hyödyt ja vinkit
Elena Sanz

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz.

Viimeisin päivitys: 12 huhtikuuta, 2023

Suurin osa lapsista rakastaa tanssia. Se ei ole vain urheilua, vaan myös leikkisää ja taiteellista toimintaa. He pitävät hauskaa, voivat paremmin, se suosii heidän terveyttään ja tanssiessaan he ovat vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa. Kaikki nämä edut voivat olla erityisen tärkeitä lapsille, joilla on erityistarpeita. Tässä artikkelissa kerromme, millaista on tanssiterapia autistisille lapsille ja mitä hyötyä siitä on heille.

Autismikirjon häiriöt ovat edelleen tuntemattomia monella tapaa. Niiden alkuperää ei täysin ymmärretä, eikä niihin ei ole parannuskeinoa.

Näissä tapauksissa on tärkeää valita kokonaisvaltainen lähestymistapa, jonka avulla lapset voivat kehittää koko potentiaaliaan eri alueilla. Tässä suhteessa tanssiterapian on osoitettu olevan erittäin tehokas puuttumaan autismin pääkohtiin.

Tanssiterapia autistisille lapsille

Tanssiterapia autistisille lapsille.
Lapset oppivat ilmaisemaan tunteitaan ja tuntemuksiaan tanssiterapian avulla.

Tanssiterapia on psykoterapeuttinen menetelmä, joka syntyi 1940-luvulla. Sen tavoitteena on liikkeiden avulla integroida yksilö fyysisesti ja emotionaalisesti. Se on luova ja ilmaisuvoimainen työkalu, joka käyttää tanssia ja joskus musiikkia hyvinvoinnin lisäämiseen ja ihmisen kehityksen edistämiseen eri tasoilla.

Sen hyödyt ovat moninaiset, ja sitä on käytetty kliinisten ja oppimisongelmien hoitoon. Downin oireyhtymää, ADHD:ta ja muita toiminnallisen monimuotoisuuden olosuhteita voidaan lähestyä tästä näkökulmasta, ja edistys on merkittävää. Tässä artikkelissa haluamme keskittyä tanssiterapian etuihin autismikirjon häiriöissä.

Mitä hyötyä siitä on?

Autismi on hermoston kehityshäiriö, joka aiheuttaa vaikeuksia pääasiassa sosioemotionaalisella ja käyttäytymisen tasolla. Ihmisillä, joilla on jokin autismikirjon häiriö, on jatkuvia puutteita kommunikaatiossa ja sosiaalisessa vuorovaikutuksessa, rajoittavia ja toistuvia käyttäytymismalleja ja merkittävää kognitiivista joustamattomuutta.

Juuri näillä alueilla tanssiterapia voi olla erinomainen parannuskeino. Alla luettelemme sen tärkeimmät edut.

Se parantaa koordinaatiota ja psykomotorisia taitoja

Tanssi parantaa omaan kehoon tutustumista ja liikkeiden tarkkuutta. Se edistää käsien ja jalkojen koordinaatiota ja stimuloi hienomotorisia taitoja.

Stimuloi ja rohkaisee kommunikaatiota ja sosiaalista vuorovaikutusta

Tanssiterapia.
Tanssiterapian avulla lapsi kehittyy sosiaalisesti, fyysisesti ja emotionaalisesti.

Autistisilla lapsilla on vaikeuksia ilmaista itseään ja kommunikoida muiden kanssa. Heillä on myös vaikeuksia lukea kehon signaaleja, ja monissa tapauksissa heidän kielenkäyttönsä on rajallista. Siksi on välttämätöntä, että heillä on vaihtoehtoinen ilmaisutapa, viestintätapa ja sosiaalinen yhteys.

Tanssi tarjoaa tämän mahdollisuuden antamalla heille mahdollisuuden ilmaista tunteita, tuntemuksia ja ideoita sekä päästä lähemmäksi muita ihmisiä. Yhteiset liikkeet ja vuorovaikutus tanssin aikana toimivat symbolisesti keskusteluna ja mahdollistavat lisääntyvän keskinäisen yhteyden ja luottamuksen.

Vähentää toistuvaa käyttäytymistä

Toistuva käyttäytyminen ja stereotyyppiset liikkeet ovat tyypillisiä autismikirjon häiriöille. Musiikin rytmin kuunteleminen ja seuraaminen sekä tanssiliikkeisiin osallistuminen vähentää näitä.

Opettaa havaintokykyä

Tanssiterapia autistisille lapsille auttaa myös suhtautumaan paremmin ympäristöön ja poimimaan ärsykkeitä ympäristöstä. Kuulo-, visuaalinen, tunto- ja kinesteettinen havainto stimuloituu tanssin ansiosta.

Vähentää aggressiivisuutta ja ahdistusta

Lisäksi tämä terapeuttinen vaihtoehto on erittäin hyödyllinen parantamaan lasten mielialaa ja vähentämään negatiivisia tunteita, kuten ahdistusta ja aggressiivisuutta. Asiantuntijat ovat osoittaneet, että musiikki (rytmin ansiosta) ja tanssi (sen tarjoaman improvisaatio- ja ilmaisumahdollisuuden vuoksi) vähentävät stressiä ja ahdistusta sekä kohentavat mielialaa ja itsetuntoa.

Tämän lajin säännöllinen harjoittaminen auttaa vähentämään levottomuutta ja aggressiota, mikä vähentää kiukunkohtauksia tai kriisejä, joista nämä lapset usein kärsivät. Sillä on myös positiivinen vaikutus huomion puutteeseen.

Tanssiterapia auttaa autistisia lapsia yhdistymään

Lyhyesti sanottuna tanssiterapia on hyödyllinen keino puuttua tiettyihin autismin oireisiin ja parantaa joidenkin alueiden kehitystä. Mutta ennen kaikkea se on välttämätön ilmaisu- ja yhteysresurssi näissä tapauksissa.

Tanssiminen auttaa näitä lapsia lisäämään tietoisuutta omasta kehostaan ja toisista, ja se antaa heille mahdollisuuden ilmaista sisäistä minäänsä ja tunteitaan mukavasti ja luonnollisesti omaan tahtiinsa. Tämä on tärkeää myös lapsen elämässä oleville ihmisille, pääasiassa vanhemmille ja terapeuteille, joiden on ymmärrettävä lasta ja saatava häneen yhteys eri tasolta.

Lapsi antaa kehon ja tanssin kautta tietoa, jota voimme oppia lukemaan, tulkitsemaan ja ymmärtämään. Tällä tavalla voimme olla heidän mukanaan, tuntea empatiaa, virittyä ja vahvistaa siteitä. Kun suullinen viestintä on heikkoa, tämä resurssi on korvaamaton.

Lyhyesti sanottuna tämäntyyppinen terapia antaa lapselle mahdollisuuden lisätä itsenäisyyttään, parantaa elämänlaatuaan ja edistää potentiaalinsa kehittymistä. Siksi se on erittäin kiinnostava kokonaisvaltaisen ja monialaisen intervention puitteissa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Izarra, C. J. (2017). Musicoterapia para el tratamiento de la ansiedad, depresión y somatizaciones Estudio de un caso. Revista de investigación en musicoterapia1(1), 85-105.
  • Pintado Fernández, K. L. (2019). Aportes de la Danza Movimiento Terapia en el abordaje de niños con TEA. [Trabajo Final de Grado], Universidad de la República. Uruguay. https://www.colibri.udelar.edu.uy/jspui/handle/20.500.12008/22788
  • See, C. M. (2012). The use of music and movement therapy to modify behaviour of children with autism. Pertanika Journal of Social Sciences & Humanities20(4).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.