Perheen ainoa lapsi: 9 myyttiä

Ainoana lapsena olemisesta on olemassa useita myyttejä. Ovatko he todella hemmoteltuja, tyranneja ja itsekkäitä? Ovatko he individualistisia ja heillä on huonommat suhteet muihin ihmisiin? Kerromme totuuden tässä artikkelissa.
Perheen ainoa lapsi: 9 myyttiä

Viimeisin päivitys: 09 marraskuuta, 2022

Perheidemme kokoonpano muokkaa persoonallisuutemme tiettyjä puolia. Tämä on kuitenkin synnyttänyt sarjan vääriä uskomuksia, joista monet liittyvät siihen, mitä tarkoittaa olla perheen ainoa lapsi.

Ei ole totta, että vanhin lapsi on aina johtaja, eikä myöskään se, että nuorin on aina hemmoteltu ja riippuvainen muiden huomiosta. Ei myöskään ole totta, että ainoa lapsi on pikkutyranni, jonka käytöstä leimaa itsekkyys. Ratkaiseva tekijä kussakin tapauksessa on vanhemmuuden tyyli.

Perheen ainoa lapsi ei aina saa vanhempiensa yksinomaista huomiota. Jokaisen lapsen temperamentti on erilainen ja tapa, jolla hänet kasvatetaan, vaihtelee.

Joten on aika lakata uskomasta tiettyihin myytteihin. Tässä artikkelissa kerromme perusteettomista myyteistä, jotka liittyvät perheen ainoana lapsena olemiseen.

Perheen ainoa lapsi

Vielä vähän aikaa sitten oli tavallista, että pariskunnat päättivät hankkia useita lapsia. Tämä on muuttunut niin paljon, että on arvioitu, että noin 40 prosentilla perheistä on vain yksi lapsi. On myös erittäin todennäköistä, että tämä suuntaus jatkuu myös tulevaisuudessa.

Monet vanhemmat epäilevät, hankkivatko he vain yhden lapsen vai eivät. Tämä epäröinti johtuu suurimmaksi osaksi vääristä uskomuksista, jotka vallitsevat yhteiskunnassamme. Ei kuitenkaan ole olemassa todisteita siitä, että sisarusten puuttuminen olisi ongelma.

Väärät uskomukset tähän aiheeseen liittyen ovat pitkäaikaisia. Menemättä liian pitkälle taaksepäin, American Psychological Associationin ensimmäinen presidentti Granville Stanley Hall sanoi, että “ainoana lapsena oleminen on sairaus sinänsä”. Tämä on todistettu vääräksi, mutta tällaiset väitteet ovat jääneet ihmisten mieliin.

Joitakin myyttejä perheen ainoana lapsena olemisesta

Vuonna 2019 julkaistussa laajassa tutkimuksessa todettiin, että perheen ainoana lapsena olemisen ja narsististen piirteiden tai itsekeskeisyyden välillä ei ole yhteyttä. Muut tutkimukset ovat päätyneet samanlaisiin tuloksiin.

Alle olemme listanneet yleisimmät myytit perheen ainoana lapsena olemisesta.

1. Perheen ainoat lapset ovat itsekkäämpiä

Tämä on kenties yleisin myytti. Usein kuulee sanottavan, että koska ainoalla lapsella ei ole sisaruksia, hän ei opi jakamaan.

Tämä on osittain totta, koska heidän on elettävä pienet seikkailunsa ja kokemuksensa yksin. Tämä tekee heistä kuitenkin rohkeampia ja itsenäisempiä.

Se on kuitenkin kasvatus, joka juurruttaa kyvyn jakaa muiden kanssa. On lapsia, jotka ovat itsekkäitä, vaikka heillä olisi sisaruksia. Tämä ei siis ole ratkaiseva tekijä.

2. Heillä on vaikeuksia muodostaa sosiaalisia suhteita

Lapset, joilla on sisaruksia, kehittävät sosiaalisia taitoja nopeammin ja sujuvammin. Samaan aikaan ainoa lapsi tekee niin muiden lasten kanssa, joihin hän on yhteydessä.

Sisaruksista voi tässä tapauksessa olla jotain etua, mutta ero ei ole kovin merkittävä. Itse asiassa, perheen ainoat lapset pyrkivät rakentamaan vahvempia ystävyyssuhteita juuri siksi, että he arvostavat kumppanuutta niin paljon.

3. Perheen ainoat lapset tarvitsevat enemmän huomiota

Ei ole totta, että perheen ainoa lapsi kasvaa vaatien kaikkien huomiota ja hemmottelua. Itse asiassa, asia on usein päinvastoin.

Koska hänellä on ollut yksinomaista huomiota kotona, hänen ei yleensä tarvitse täyttää tyhjyyttä tai etsiä ulkopuolista tunnustusta. Kuitenkin jälleen kerran on tärkeää muistaa, että vanhemman kasvatustyyli on ratkaiseva tekijä.

4. Heillä on vaikeuksia hallita tunteitaan

Tämä saattaa olla valheellisin kaikista uskomuksista. Perheen ainoan lapsen on opittava kehittämään monia kokemuksiaan itse. Näin he oppivat tuntemaan itsensä paremmin ja tulevat itsenäisemmiksi.

Siksi heistä tulee myös taitavampia hallitsemaan tunteitaan. Tämä johtuu erityisesti siitä, että he ovat vuorovaikutuksessa aikuisten kanssa suurimman osan ajasta.

5. Heillä on rajoitetumpi lapsuus

Tämä on yksi niistä tekijöistä, joissa vanhemmuus on ratkaiseva. Jos lapsi on ylisuojeltu ja eristetty, hänellä ei ole mahdollisuus kokea kaikkea mitä maailmalla on tarjota.

Toisaalta, jos vanhemmat kannustavat vuorovaikutukseen muiden lasten ja maailman kanssa, heidän kokemuksensa maailmasta on positiivisempi. Ainoa lapsi kasvaa yksin, ilman muita lapsia. Se, tuleeko tästä rajoittavaksi vai ei, riippuu hänen vanhemmistaan.

6. Perheen ainoat lapset ovat tyranneja

Tyrannimainen persoonallisuus ei johdu siitä, että olet perheen ainoa lapsi. Vanhemmat, jotka eivät aseta rajoja lapsilleen ja jotka antavat periksi lastensa mielijohteille, synnyttävät tämänkaltaisia ​​lapsia riippumatta siitä, onko heillä sisaruksia vai ei.

Rinnakkaiselon sääntöjen vahvistaminen ja niiden kunnioittaminen on perusta sille, ettei lapsista kasva narsisteja.

7. Heillä on kaikki, ja siksi he eivät arvosta mitään

Vanhemmat opettavat vanhemmuuden kautta arvostamaan sitä, mitä sinulla on. Jos lapsille annetaan kaikki, eikä heitä opeteta arvostamaan sitä mitä he saavat, he arvostavat sitä mitä heillä on. Tällä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä sen kanssa, oletko perheen ainoa lapsi vai et.

8. Perheen ainoat lapset rakastavat kilpailla

Perheen ainoan lapsen ei tarvitse kilpailla vanhempien kiintymyksestä, kuten tapahtuu lapsille, joilla on sisaruksia. Näin ollen, toisin kuin yleinen käsitys sanoo, he ovat yleensä autonomisempia ja vähemmän riippuvaisia ​​muiden käyttäytymisestä. Lapsilla, joilla on sisaruksia, on suurempi taipumus vertailla itseään muihin.

9. He eivät osaa työskennellä osana tiimiä

Ainoa lapsi jakaa elämänsä aikuisten kanssa. Ikäero tarkoittaa, että sekä vanhempien että lasten on pyrittävä kommunikoimaan paremmin ja jakamaan ajatuksiaan.

Tämä edistää empatian kehittymistä ja kykyä olla vuorovaikutuksessa erilaisten ihmisten kanssa. Heillä ei ole ongelmia työskennellä tiimissä.

Perheen ainoa lapsi oppii kommunikoimaan koulussa.

Painopisteen tulee aina olla vanhemmuudessa

Perheen ainoan lapsen vanhempien ei pitäisi olla ylisuojelevia. On myös tärkeää kannustaa lasta olemaan vuorovaikutuksessa muiden ihmisten ja maailman kanssa, sillä tämä on erittäin tärkeää heidän kehityksensä kannalta.

On kuitenkin myös tärkeää muistaa, että lapsen eristäminen tai vain aikuisten kanssa kommunikointi ei ole hyvä idea.

Lemmikki voi tarjota heille seuraa ja suojan sekä huolenpidon tunteen, joten tämä on hyvä vaihtoehto. Tärkeintä on tarjota turvallinen kasvuympäristö, jossa on selkeät arvot ja rajat. Näin lapsi saa kasvaa ja kehittyä turvassa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.