Tavat, jotka sinun tulisi opettaa lapsellesi

Tietyt tavat ovat elintärkeitä lapsen kehitykselle. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä tavat sinun tulisi opettaa lapsellesi, jotta hän saisi elää hyvää ja tervettä elämää.
Tavat, jotka sinun tulisi opettaa lapsellesi

Kirjoittanut Ana Luzardo

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Yksi vanhempien suurimmista haasteista on iskostaa lapsiinsa tapoja, jotka auttavat heitä tulemaan hyviksi ihmisiksi. Sinun tulisi opettaa lapsellesi terveitä ja positiivisia tapoja, jotta hän voi pärjätä maailmassa. Tämä on yksi vanhempien tärkeimmistä velvollisuuksista.

Tapa on käyttäytymismuoto, joka on omaksuttu toistamalla samoja tai samankaltaisia toimintoja. Psykologian mukaan tapa voi tarkoittaa mitä tahansa eleestä omien henkilökohtaisten toiveiden täyttämiseen. Tavat ovat perustavanlaatuinen osa oppimisprosessia eli vanhempien tulisi opettaa niitä lapsilleen.

Kuinka opettaa lapselle tapoja tai rutiineja?

On hyvä muistaa, että tärkeintä on tehdä lapsen olo turvalliseksi. Lapsen pitäisi tietää, mitä jokaisen aktiviteetin jälkeen on tiedossa. Esimerkkinä iltarutiinista: illallinen, hampaiden pesu ja nukkumaanmeno. Lapsen on tärkeää saada mielenrauhaa sekä harkinta-aikaa. 

Näin lapsi tuntee olonsa paremmaksi, turvallisemmaksi ja luottavaisemmaksi itseensä. Lapsi tulee osoittamaan myös enemmän hellyyttä kotona.

Tapojen iskostaminen on helpompaa, mikäli kaikki perheenjäsenet käyttäytyvät samalla tavalla. Olisi parasta, että äiti, isä ja sisarukset tietävät mitä tehdä ja mikä kunkin rooli perheessä on. Sinun on annettava lapselle oma roolinsa perheessä ja kannustaa häntä tekemään osansa.

On myös muistettava, kuinka tärkeää selkeät rutiinit ovat lapsen elämässä. Badia toteaa työssään “Tapojen ja rutiinien merkitys kolmevuotiaan elämässä” , että tavat auttavat lasta tulemaan autonomisemmaksi. Tapojen omaksuminen antaa lapselle enemmän työkaluja käsittelemään päivittäistä elämäänsä.

Tavat ja rutiinit ovat tärkeitä lapsen elämässä.

Lukeminen ja päättäväisyys oppia ovat sellaisia tapoja, jotka sinun tulisi opettaa lapsellesi.

Tavat, jotka sinun tulisi opettaa lapsellesi

Lapselle on parasta opettaa hyviä tapoja sekä selittää, miksi hänen olisi syytä välttää huonoja tapoja. Tämä on korvaamattoman tärkeä tehtävä vanhemmille sekä käännekohta lapsen elämässä. Seuraavaksi kerromme tavoista, jotka voivat osoittautua lapselle hyödyllisiksi.

1. Älä jätä väliin aamupalaa tai muutakaan ateriaa

Aamupala on eittämättä päivän tärkein ateria lapsille. Lapsen tulisi syödä kolme ateriaa päivässä, mutta päivän ensimmäisen aterian tulisi olla se, joka antaa lapselle energiaa, jota hän tarvitsee kohdatakseen tulevan päivän.

Jos lapsi ei syö aamupalaa, hänen aineenvaihduntansa väsähtää eli keho menee niin sanottuun energiansäästötilaan. Tämä vaikuttaa keskittymiskykyyn ja saattaa aiheuttaa ennenaikaista väsymistä.

2. Lue joka päivä

Lukeminen terävoittää aisteja, stimuloi tiedonvaihtoa, vahvistaa keskittymistä sekä empatiaa ja auttaa laajentamaan tietoutta maailmasta.

Voit lukea lapsellesi tarinaa tai romaania ennen kuin hän menee nukkumaan. Hyvä idea olisi lukea yksi kappale päivässä, jotta lapsi olisi innokas kuulemaan mitä tapahtuu seuraavaksi. Sinun tulee tehdä tästä tavasta lapselle mielenkiintoinen, jotta se ei tunnu hänestä velvollisuudelta.

3. Lue ruokien tuoteselosteet

Jotta voitte syödä terveellisesti, tulee sinun lukea ruoka-aineiden tuoteselosteita. Näin tiedät, mitä syötte, kuinka paljon sokeria ja kaloreita mikäkin ruoka sisältää, milloin niiden käyttöaika umpeutuu, milloin ne on valmistettu sekä mitä aineksia ja lisäaineita ne sisältävät.

Lukemalla ainesosista ja ravinnollisesta sisällöstä, voit vertailla eri ruokia löytääksesi terveellisimmän vaihtoehdon.

4. Ole ymmärtäväinen

Kun lapsesta tulee kärsimätön tai vihainen jonkun toisen käytöksen vuoksi, muistuta ettei hänkään ole täydellinen sekä kysy, pitäisikö hän samanlaisesta kohtelusta.

Tee lapselle selväksi, että jokaisessa ihmisessä on virheensä ja jokaisella on heikkoutensa, eikä se tee kenestäkään huonompaa. Osoita lapselle, että jos hän on hyvä jossain, ja jollekin toiselle sama aktiviteetti osoittautuu vaikeaksi, lapsi voi tällöin opettaa toiselle kuinka tulla hyväksi.

5. Nuku tarpeeksi

Ikä vaikuttaa unen tarpeeseen. 3-5 -vuotiaan lapsen tulisi nukkua 10-13 tuntia päivässä ja 6-13 -vuotiaan tulisi nukkua 9-11 tuntia päivässä. Jos lapsi ei saa tarpeeksi unta, hänen suoriutuminen koulussa voi heikentyä. Lapsen voi myös olla vaikeaa ajatella selkeästi sekä tehdä päätöksiä.

6. Rajoita ruutuaikaa

Säännöstele aikaa, jonka lapsi viettää TV:tä katsellen tai älypuhelimella, tietokoneella tai tabletilla. Luo niille oma aikataulu, jotta lapsi tietää että ruutuaikaa voi viettää tiettyyn aikaan päivästä. Vanhempien on hyvä hallita lapsen teknologisten laitteiden käyttöä.

7. Harrasta fyysistä tai opettavaista toimintaa

Voit tutustuttaa lapsesi myös koulun ulkopuolisiin aktiviteetteihin, kuten tanssiin, taistelulajeihin tai uimiseen jo hyvin nuorella iällä. Jos lapsesi ei ole kovin kiinnostunut liikunnasta, voit tutustuttaa hänet shakin peluuseen, kieli-, piano- tai taidetunteihin. 

Tavat, jotka sinun tulisi opettaa lapsellesi - tutustuta lapsi koulun ulkopuolisiin aktiviteetteihin.

Fyysinen aktiivisuus on yksi niistä tavoista, joka sinun tulisi opettaa lapsellesi.

8. Käsien peseminen

Käsien peseminen on paljon muutakin kuin vain hyvä tapa. Kun kädet pestään aina ennen syömistä sekä vessakäynnin jälkeen, voidaan sillä ehkäistä kontaminaatiota ja ylläpitää lapsen terveyttä.

Lapsellesi opetettavat tavat heijastavat vanhemmuuttasi

On hyvä muistaa, että lapsi on vanhempiensa reflektio, ja kestää jonkin aikaa ennen kuin tapa omaksutaan. Tapoja opitaan toistojen avulla sekä ottamalla muista mallia. Kun opetat lapsellesi tapoja, olet loistava vanhempi.

Älä lannistu matkan varrella. Vanhemmuus on päättymätön matka, joten nauti prosessista, ja tiedosta että kasvatat tulevaisuuden lapsia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.