Kuinka leikkiä vastasyntyneen kanssa?

Tässä artikkelissa kerromme kuinka viihdyttää vastasyntynyttä ja ihan pientä vauvaa. Näiden aktiviteettien avulla voit pitää hauskaa yhdessä vauvasi kanssa, samalla kun autat vauvaasi kehittymään ja oppimaan maailmasta.
Kuinka leikkiä vastasyntyneen kanssa?

Kirjoittanut Ana Luzardo

Viimeisin päivitys: 27 elokuuta, 2022

Kun katsot vauvaasi, näet avuttoman ihmisen, joka on täysin riippuvainen sinusta. Hänen elämänsä  alkuvaiheessa voi tuntua siltä, ​​että vauva ei tee muuta kuin nukkuu, kakkaa ja syö. Kun vauva katsoo sinua, hän leikkii ja kommunikoi automaattisesti. On tärkeää leikkiä vastasyntyneen kanssa hänen aistiensa stimuloimiseksi.

Kun olet kotona pieni vauva sylissäsi, vääjäämättä tulee hetki jolloin kysyt itseltäsi: mitä voin tehdä vauvani kanssa? Vastasyntyneen keho vaikuttaa niin hennolta, että kaikki lelut, liikkeet tai pelit tuntuvat vaarallisilta. On kuitenkin olemassa turvallisia tapoja, joilla voit viihdyttää vauvaasi, samalla kun näytät hänelle ympäröivää maailmaa.

Miksi vastasyntyneen kanssa leikkiminen on tärkeää?

Elizabeth Alzate Grisales sanoo kirjassaan “Manual for Adequate Stimulation“, että ensimmäisen kuukauden aikana vauvat näkevät kaiken uutena. He ovat hyvin riippuvaisia ​​vanhemmistaan ​​ja heidän liikkeensä ovat refleksinomaisia. Leikki on paitsi tapa näyttää heille maailma, mutta se on myös välttämätöntä luottamuksen ja turvallisuuden tunteen rakentamiseksi.

Leikkiminen auttaa heitä oppimaan kasvojen ilmeitä, mikä auttaa heitä matkimaan ja tulkitsemaan niitä myöhemmin elämässään. Lisäksi leikkiminen auttaa vauvoja tunnistamaan sekä erottamaan hälytysäänet ja rauhoittavat äänet. Fyysinen kontakti äidin ja isän kanssa saa lapsen myös tuntemaan olonsa turvallisemmaksi.

Blanquez María ja hänen työtoverinsa selittävät kirjassaan ”Care for Me: A Guide for Mother and Fathers”, että vauvan sosio-affektiivinen kehitys on tässä vaiheessa tärkeintä. Vauva luo tunnesiteitä niihin, jotka huolehtivat hänestä; he voivat myös haluta, että äiti lohduttaa ja ruokkii heitä, kun taas heidän isänsä leikkii heidän kanssaan. Siksi erilaiset sosiaaliset leikit ovat hyödyllisiä yhteyden luomiseen ja tunnesidoksen kehittämiseen.

Kuinka leikkiä vastasyntyneen kanssa sängyssä.

Ideoita vastasyntyneen kanssa leikkimiseen

Leikit, joita voit käyttää vauvan aktivoimiseksi, riippuvat vauvan kehityksestä eri osa-alueilla. Huomioon tulee ottaa esimerkiksi: motoriset taidot, kognitiiviset taidot, kielelliset ja sosiaaliset taidot. Ensimmäisen kuukauden aikana vauvan jalkojen, käsivarsien ja käsien liikkeet ovat refleksejä. He pystyvät nostamaan päätään, kääntämään sitä sivuttain ja pitämään sitä suorassa.

Kognitiivisella puolella vauvoilla on epämääräisiä ja epäsuoria ilmeitä sekä ilmaisuja. Lisäksi he voivat muistaa esineitä, huutaa apua ja odottaa ruokaa. He myös osaavat lopettaa itkemisen, kun heidät nostetaan syliin tai kun he näkevät tuttuja kasvoja.

Kielellisen kehityksen näkökulmasta he kykenevät ääntelemään refleksinomaisesti, mutta eivät tarkoituksella. Vauvat itkevät ilmaistakseen nälkää, väsymystä, epämukavuutta tai kipua. Vauvat usein järkyttävät äkillisistä sekä kovista äänistä.

Mitä tulee sosio-affektiiviseen kehitykseen, vauvat reagoivat sisäisiin ärsykkeisiin. He voivat erottaa ihmisten (etenkin äidin) äänet ja rauhoittua, kun joku puhuu heille pehmeällä rytmisellä äänellä. Vauvat rauhoittuvat usein kun heidät nostetaan syliin. Silloin vauva alkaa kääntämään päätään etsien äänen lähdettä.

Liikuta vauvan raajoja

Tässä sinun on liikutettava vauvan käsiä sekä jalkoja ylös ja alas. Yritä myös avata ja sulkea ne sekä taittaa ja venyttää raajoja varovasti 5-6 kertaa.

Toinen harjoitus, jonka suosittelemme tekemään, on parasta suorittaa kylvyn aikana. Kokeile liikuttaa vauvan jalkoja ja käsiä taaksepäin sekä kiertää niitä varovasti. Pidä vauvaa yhdellä kädellä ja toisella kädellä liikuta kaikkia niveliä, paitsi polvia. Sinun tulisi edetä seuraavassa järjestyksessä: olkapää, kyynärpää, ranteet, sormet, lonkat, nilkat ja niin edelleen ylhäältä alas.

Paranna vauvan keskittymiskykyä

Seiso vauvasi edessä saadaksesi heidät katsomaan sinua. Tee sitten pieniä pään liikkeitä siirtämällä päätäsi puolelta toiselle, laula tai tee jotain hauskaa auttaaksesi vauvaa keskittymään.

Voit myös sammuttaa kaikki valot huoneesta ja kytkeä ne takaisin päälle muutaman sekunnin kuluttua. Näin opetat lapsellesi, että on päivä ja yö, valo ja pimeys.

Tapoja kommunikoida

Seiso vauvan edessä ja tee eleitä suulla, silmillä, nenällä tai kulmakarvoilla. Näin vauva alkaa tunnistaa erilaisia ilmeitä, kuten iloa, surua, vihaa, halveksuntaa tai nälkää. Voit myös tehdä tämän kaiken laulaessasi. Kun vauva yrittää kommunikoida kanssasi äännähdyksillä, sinun on vastattava, jotta hän oppii, että tämä on suullinen viestintätapa.

Näytä kiintymystä

Tuo vauva lähelle rintaasi, halaa häntä, makaa vieressä tai tanssi vauvasi kanssa. Tämä auttaa häntä tuntemaan fyysisen kontaktin ja opettaa tuntemaan kiintymystä kehonkielen kautta.

Äiti haluaa leikkiä vastasyntyneen kanssa.

Muita tapoja leikkiä vastasyntyneen kanssa

On olemassa muitakin tapoja leikkiä vastasyntyneen kanssa. Kaikki artikkelissa mainitut leikit edistävä vauvasi kehitystä. Tässä muutamia ideoita:

  • Laula: Valitse mikä tahansa kappale ja laula vauvalle usein. Toistuvat, tutut äänet auttavat vauvaa tuntemaan olonsa rauhalliseksi, kun hän saattaa tuntea olonsa levottomaksi.
  • Lelut: Vaikka vastasyntyneet vauvat ovatkin hyvin pieniä, voit aktivoida heitä leluilla, jotka auttavat kiinnittämään heidän huomionsa tai joita he voivat seurata katseellaan.
  • Tarinoiden lukeminen: Tarinoiden laulamisen lisäksi tarinoiden lukeminen joka ilta eri äänensävyillä auttaa rauhoittamaan vauvaa.

Näytä hänelle ympäröivää maailmaa

Kaikkien leikkien tulisi olla yksinkertaisia. Nämä aktiviteetit auttavat sinua näyttämään vauvallesi miten maailma toimii. Vietä aikaa lapsesi kanssa ja näytä hänelle kotianne sekä ympäröivää maailmaa samalla kun pidätte hauskaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.