Auta vauvaa oppimaan miten ryömitään

Tiedätkö, miksi vauvan ryömimisen edistäminen on niin monen vanhemman mielestä tärkeää? Eivätkö kaikki vauvat opi tämän asian omin neuvoin jossakin vaiheessa? Tämä on kyllä totta, mutta vauva tarvitsee silti vanhempiensa tukea päästäkseen nopeammin eroon pelostaan ja kokeillakseen ryömimistä.
Auta vauvaa oppimaan miten ryömitään

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Ryömimisen aloittaminen on vauvalle kehitysaskel, jota moni vanhempi odottaa kovasti, sillä se sisältyy ihmisen ensimmäisen elinvuoden lukuisiin taianomaisin ja jännittävään muutoksiin. Vauvan kehitys, johon kuuluu jatkuvasti yhä uudelle tasolle eteneminen, saa vanhemman pakahtumaan ylpeydestä!

Vauva alkaa ryömiä 7-9 kuukauden iässä, ja se tapahtuu silloin, kun vauva itse on valmis liikkumaan näin. Vaikka puhutaan paljon vauvan opettamisesta asiassa kuin toisessa, on itse asiassa totta, että vauva ei tarvitse ketään opettamaan muun muassa sitä, miten ryömitään.

Tästä huolimatta vauvaa ei kannata jättää opettelemaan tätäkään taitoa yksin, sillä vanhemmat voivat auttaa stimuloimaan vauvaansa käyttämällä sellaisia liikkeitä, jotka saavat hänet etenemään helpommin ensimmäistä kertaa ryömimiseen.

Vauvan ryömiminen on tärkeää siksi, että se on ensimmäinen merkittävä edistys ihmisen psykomotorisessa kehityksessä. Se on samalla ensimmäinen itsenäisyyden ele, joka jokaisella meistä tapahtuu – ensimmäinen kerta, kun voimme liikkua paikasta toiseen omin neuvoin. Se on siis itse asiassa se hetki, jolloin ihminen pääsee kunnolla aloittamaan ympärillään olevan maailman tutkimisen.

Ryömimistyypit

äiti ja vauva

Vauva voi ryömiä monin eri tavoin. Joskus se on vain pientä liikehdintää, ja toiste se vaatii jo selvästi parempia motorisia taitoja.

Lisäksi on muistettava, että kaikki vauvat eivät ryömi samalla tavalla, ja jotkut vauvat ovat kömpelömpiä kuin toiset. Tämä ei silti tarkoita sitä, että nämä vauvat olisivat vähemmän älykkäitä kuin muut.

Voidaan sanoa, että on olemassa neljää eri ryömintätyyppiä:

  1. Ensimmäisenä on sellainen ryömintätyyli, joka muistuttaa oikeastaan ympäriinsä matelemista – tällöin vauva ei nosta kehoaan, mutta liikkuu eteenpäin käsivarsiensa avulla – vähän kuin sotilaat tekevät ryömiessään.
  2. On myös toinen saman tyyppinen ryömimistapa, ja se on muuten sama kuin edellinen, mutta vauva nostaa yläruumiinsa täysin. Hän laittaa käsivartensa maahan ja menee eteenpäin käsivarsien avulla siten, että jalat pysyvät suorina ja lähes liikkumattomina.
  3. Sitten vauvan kaikkein tavallisin tapa ryömiä, eli käsivarsien tai kämmenien ja polvien varassa liikkuminen. Tässä tapauksessa vauva on siis neljän raajan varassa, ja tämä onkin sitten jo konttaamista.
  4. Lopuksi tapa, jossa vauva nostaa täysin yläruumiinsa ja nojaa kämmeniensä ja jalkateriensä varaan. Jotkut vauvat kokeilevat myös tällaista tapaa päästä liikkeelle!

Vauvan ryömimisen edistäminen

1. Anna hänen leikkiä vatsallaan

iloinen vauva

Kun laitat vauvan lattialle vatsalleen, hän alkaa käyttämään niitä lihaksia, jotka mahdollistavat liikkumisen ja ryömimisen.

Vauva istuu ja nukkuu yleensä selällään, joten kun hän on hereillä hänet kannattaa laittaa vatsalleen, sillä tämä asento saa aikaan aivan erilaisia liikkeitä kuin muuten, esimerkiksi pään nostamisen.

Vauvasi voi aluksi tuntea olonsa epämukavaksi tässä asennossa. Älä jätä häntä vatsalleen kovin pitkäksi aikaa, mutta jatka yrittämistä, kunnes hän tottuu tähän. Voit pitää vauvan mielenkiinnon hereillä lelujen avulla.

Voit myös maata itse selälläsi ja laittaa vauvan vatsalleen päällesi.

2. Laita esineitä vauvan eteen, jotta hän voi kurottaa niitä kohti

vauvan ryömimisen edistäminen nallen avulla

Kun vauvalla on jo mukavampi olo vatsalla maaten, voit laittaa hänen eteensä jonkin kiinnostavan esineen, mutta kuitenkin niin etäälle, ettei hän pääse koskettamaan sitä. Sitten rohkaise vauvaa liikkumaan eteenpäin.

Hän voi aluksi vaikuttaa turhautuneelta, mutta älä silti laita tässä vaiheessa lelua lähemmäs – voit huomata, että vauva keksii keinot päästä koskettamaan lelua.

3. Vauvan ryömimisen edistäminen yhdessä kontaten

Vauva oppii katselemalla, ja jos hän näkee sinun ryömivän tai konttaavan, hän huomaa että tällainen toiminta on mahdollista.

Tämä ei tietenkään silti tarkoita, että hän alkaisi ryömiä heti nähdessään sinun tekevän näin, mutta pystyt kuitenkin edistämään sen oppimista.

4. Rohkaise vauvaasi ryömimään riippuvien lelujen avulla

Riippuvat lelut, jotka sijaitsevat vauvan yläpuolella hänen maatessaan selällään, auttavat vahvistamaan vauvan käsivarsia ja vatsalihaksia.

Pieni ihminen pitää väreistä ja liikkeestä, ja juuri tästä syystä suositellaan mobile-tyyppisten lelujen käyttöä. Kun vauva pyrkii tavoittamaan sen riippuvia muotoja, hän harjoittaa niitä samoja lihaksia, joita tarvitaan ryömimiseen.

5. Auta vauvaa keinumaan

Kääri pyyhe tai lakana rullalle, ja laita sitten vauva vatsalleen niin, että kangas on vatsan ja rinnan välillä lattialla.

Nosta pyyhettä varovasti, niin että vauvan ylävartalo nousee sen mukana. Vauva laittaa tällöin vaistomaisesti kämmenensä maahan, ja kun hän tekee näin, voit viedä kangasta hitaasti eteen- ja taaksepäin.

Voit tehdä tämän harjoituksen myös nostamalla vauvaa niin, että kämmenesi ovat hänen lantiollaan.

Mitä tulee tehdä, jos vauva ei aloita ryömimistä samaan aikaan kuin muut?

Useimmat vauvat ryömivät ennen kuin he kävelevät tai nousevat ylös jotakin tukea apunaan käyttäen. Moni vauva kuitenkin etenee suoraan omin avuin istumisesta seisomaan tuen varassa, joten jos omankin vauvasi kohdalla käy näin, eikä hän ala ensin ryömimään, ole huoleti – tämä on aivan normaalia.

Olipa tilanne mikä tahansa, mikäli huomaat että vauvallasi on vaikeuksia ryömimisessä, esineisiin tarttumisessa tai muissa liikkeissä ja olet huolestunut, käy neuvolassa jotta saat selville onko hänen motoristen taitojensa kehitys normaalia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bell MA, Fox NA. Individual differences in object permanence performance at 8 months: locomotor experience and brain electrical activity. Dev Psychobiol. 1997 Dec;31(4):287-97.
  • Cazorla-González J, García-Retortillo S, Gacto-Sánchez M, Muñoz-Castro G, Serrano-Ferrer J, Román-Viñas B, López-Bermejo A, Font-Lladó R, Prats-Puig A. Effects of Crawling before Walking: Network Interactions and Longitudinal Associations in 7-Year-Old Children. Int J Environ Res Public Health. 2022 May 3;19(9):5561.
  • McEwan MH, Dihoff RE, Brosvic GM. Early infant crawling experience is reflected in later motor skill development. Percept Mot Skills. 1991 Feb;72(1):75-9.
  • Xiong QL, Wu XY, Liu Y, Zhang CX, Hou WS. Measurement and Analysis of Human Infant Crawling for Rehabilitation: A Narrative Review. Front Neurol. 2021 Oct 11;12:731374.
  • Yamamoto S, Yonghi L, Matsumura U, Tsurusaki T. Diversity and regularity in infant crawling with typical development. J Phys Ther Sci. 2020;32(8):483-488.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.