Logo image
Logo image

Ulkona leikkiminen on tärkeää lapsille

3 minuuttia
2000-luvun lapset ovat uppoutuneet teknologian maailmaan eivätkä useinkaan vietä aikaa ulkona leikkien. Myös vanhemmille on helpompaa kun lapset ovat kotona. Ulkona leikkiminen hyödyttää lapsia kuitenkin lukemattomilla tavoilla, mikä vanhempien kannattaa pitää mielessä.
Ulkona leikkiminen on tärkeää lapsille
Kirjoittanut Thady Carabaño
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Leikki on oleellinen osa lasten elämää. Nykyään yhä useampi kaupunkilaislapsi viettää liikaa aikaa sisätiloissa ja riistää näin itseltään ulkona leikkimisen hyödyt fyysiselle ja psyykkiselle terveydelle. Miksi ulkona leikkiminen on tärkeää lapsille?

Nykyään lapset viettävät suuren osan vapaa-ajastaan katsellen televisiota, pelaten videopelejä tai surffaillen netissä. Myös vanhemmille on mukavampaa ja helpompaa, kun lapsi leikkii kotona omassa huoneessaan eikä häntä tarvitse juuri vahtia. Valitettavasti tämä mukavuudenhalu on riistänyt lapsilta ulkona leikkimisen ilon ja hyödyt.

Tämä lisää lasten riippuvuutta videopeleihin ja muihin elektronisiin laitteisiin, mikä vähentää ulkoilua entisestään.

Ulkona leikkiminen: vastalääke käytöshäiriöille

Some figure

2000-luvun lasten erkaantuminen luonnosta on saanut psykologit puhumaan siitä johtuvista käytöshäiriöistä. Se on yhdistetty esimerkiksi keskittysmiskyvyn puutteeseen, ylivilkkauteen, liikalihavuuteen ja ahdistukseen.

Ongelman korjaaminen käy varsin helposti: lasten tulee antaa viettää aikaa luonnossa. Raittiin ilman hengittäminen, nurmikolla ryömiminen, puiden lomassa juokseminen, kukkien haistelu ja lintujen tarkkailu ovat hyvin tärkeitä kokemuksia lapselle.

Ulkona leikkiminen rentouttaa ja antaa hetken rauhaa, mikä on tervetullutta vaihtelua elektronisten laitteiden ja pelien hälylle. Se parantaa näin lasten keskittymiskykyä ja tarkkaavaisuutta, mikä on oleellista koulussa ja yleisesti elämässä pärjäämisen kannalta.

Tutustu: Lasten ja nuorten mindfulness: onko siitä hyötyä?

Ulkona leikkiminen on hyväksi kaikenikäisille lapsille (ja aikuisille!)

Lapset voi viedä ulos leikkimään jo pienestä pitäen   jopa vauvat voivat leikkiä ulkosalla. Nukkuva vauvakin hyötyy vaunulenkistä puistossa tai muualla luonnossa.

Lapset muistavat nuo miellyttävät tuntemukset loppuikänsä. He nauttivat auringosta, tuulenvireestä, tuoksuista ja luonnon äänistä. Luonnossa on mahdollisuus kohdata uusia tilanteita ja oppitunteja, joita ei voi juuri verrata internetin ja videopelien tietotulvaan.

Myös vanhemmat voivat hyötyä luonnossa oleilusta. Se vapauttaa stressiä, antaa aivoille hengähdystauon ja on mahdollisuus jakaa mukavia hetkiä perheen kanssa. Ulkona leikkiminen lasten kanssa on keino vahvistaa perhesiteitä.

Ennen kuin menet, käy lukemassa: Annanko lapselleni liikaa lahjoja?

Miksi ulkona leikkiminen on tärkeää lapsille?

Ulkona leikkiminen hyödyttää suuresti sekä vauvoja, lapsia että nuoria. Vanhempien on tietysti pidettävä lapsia silmällä loukkaantumisen varalta ja vahdittava, etteivät he eksy puistossa, rannalla tai leikkikentällä.

Katsotaan seuraavaksi muutamia mahtavia hyötyjä, jotka ulkona leikkiminen tarjoaa lapsille:

  • Lapset tuntevat olevansa vapaita leikkiessään ulkona, vaikka vanhemmat olisivat lähellä. Tämä eroaa huomattavasti sisällä leikkimisestä.
  • Ulkona leikkiminen parantaa fyysistä kehitystä. Lapset saavat liikuntaa, voivat juosta, hyppiä ja kehittää uusia taitoja.
  • Fyysinen aktiivisuus vapauttaa energiaa ja poistaa jännitystä. Lapset saapuvat kotiin rauhoittuneina ja nukkuvat paremmin.
  • Ulkoleikit ovat myös keino estää lapsuusajan ylipainoa, sillä ne polttavat paljon kaloreita luonnollisella ja terveellä tavalla.
  • Se saa mielikuvituksen ja luovuuden liikkeelle. Lapset löytävät uusia pelejä ja voivat jopa keksiä niitä itse kepeistä ja kivistä.
  • Luonnossa oleminen vahvistaa immuunijärjestelmää, jolloin lasten vastustuskyky kaikenlaisia bakteereita ja hiukkasia vastaan kasvaa.
  • Lapset oppivat mukautumaan erilaisiin sääolosuhteisiin: auringonpaisteeseen, sateeseen ja tuuleen.
  • Auringonvalo on oleellista D-vitamiinin ja kalsiumin muodostumiselle. Nämä aineet vahvistavat lasten kehittyviä luita.
  • Lapset tapaavat ulkona myös muita lapsia, mikä edistää sosiaalista kanssakäymistä. Näin he saavat ystäviä sekä oppivat käsittelemään tunteitaan ja mahdollisia tappeluita.
  • Teini-ikäisille telttailu on loistava aktiviteetti. Näin he pääsevät luontoon ja saavat samalla hoitaakseen uusia velvollisuuksia.
Some figure

Vielä lopuksi

Ulkoilu on myös erinomainen tilaisuus viettää yhteistä aikaa perheen kanssa. Vanhemmat ja lapset (ja miksei myös isovanhemmat, tädit ja sedät) hyötyvät kaikki siitä. Voitte istuskella puun varjossa, joen pientareella tai puistossa.

Järjestä yhteistä ajanviettoa perheellesi luonnon keskellä ja jaa kallisarvoisia hetkiä läheistesi kanssa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.