Logo image
Logo image

Annanko lapselleni liikaa lahjoja?

4 minuuttia
Monet lapset saavat liikaa lahjoja, kun vanhemmat yrittävät kompensoida kiireistä elämäntyyliään, joka jättää heille vain vähän aikaa vietettäväksi lastensa kanssa. Yritä viettää enemmän laatuaikaa lastesi kanssa heidän tavaroilla hemmottelemisensa sijaan.
Annanko lapselleni liikaa lahjoja?
Kirjoittanut Daniela Colmenares
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Vanhempina ajattelemme usein, että uusi lelu voi korvata ajan viettämisen lasten kanssa. Jos näin tapahtuu usein, voi se johtaa erilaisiin psyykkisiin ongelmiin. Jatka lukemista oppiaksesi enemmän siitä, kuinka voit välttyä antamasta lapsellesi liikaa lahjoja sekä sen tuomilta seurauksilta.

Lahjat vs. yhteinen laatuaika

Rakkaus, jota tunnet lastasi kohtaan on tietenkin valtavaa ja se voi toisinaan saada sinut ajattelemaan, että lapsesi ansaitsee kaikki maailman lelut. Yhteinen laatuaika on kuitenkin paras lahja, jonka voit antaa lapsellesi.

Jos olet todella kiireinen, eikä sinulla ole paljon aikaa vietettäväksi lapsesi kanssa, on todennäköisempää, että päädyt hemmottelemaan häntä tavaroilla. Yleisin tapa huomata lapsen olevan tällä tavalla hemmoteltu on se, että lapsi pyytää uutta lelua joka kerta, kun menette kauppaan.

Kuulostaako tämä tutulta? Ostatko lapsillesi usein lahjoja ja leluja?

Hemmotellut lapset eivät ole uusi ongelma, ja siitä on tullut yleisempää 2000-luvun aikana. Vaikka olisitkin todella kiireinen, on paras kuitenkin olla järjestelmällinen ja varata aikaa lapsen kanssa vietettäväksi. Se on paras tapa välttyä hemmoteltujen lasten kasvattamiselta ja auttaa lasta kypsymään oikealla tavalla.

Mitä “hemmoteltu” tarkalleen ottaen tarkoittaa?

Some figure

“Hemmottelu” viittaa lasten ylitse menevään hemmotteluun. Sille on luonteenomaista se, että lapselle annetaan usein liikaa lahjoja tai leluja. Hemmotellut lapset tajuavat myös varhain, että he voivat saada kaiken haluamansa ja oppivat manipuloimaan vanhempiaan antamaan heille mitä he haluavat.

Hemmoteltuna oleminen voi myös olla merkki siitä, että lapset eivät vietä riittävästi laatuaikaa vanhempiensa kanssa. Usko tai älä, useimmat lapset viettäisivät mieluummin aikaa vanhempiensa kanssa uuden lelun tai lahjan sijaan. Useimmiten hemmotellut lapset on helppo huomata, koska he valittavat jatkuvasti.

Älä kuitenkaan ole huolissasi! Voit korjata tämän helposti asettamalla aina tiettyjä standardeja tai tavoitteita lahjojen saamiseksi. Uuden lelun voi esimerkiksi saada silloin, kun lapsi saa hyviä arvosanoja.

Lue myös: Huonosti käyttäytyvä lapsi: mitä voimme tehdä käytöksen korjaamiseksi?

Mistä tiedän, että lapseni on hemmoteltu?

Vaikka yleinen merkki hemmotellusta lapsesta on lahjojen tai lelujen suuri kinuaminen, on myös muita merkkejä, kuten muun muassa:

 • Alhainen sietokyky tai turhautuminen
 • Huono mielikuvitus
 • Oikullisuus tai nirsous
 • Lapsi on materialisti ja kuluttaja
 • Itsekkyys

Lapsiin vaikuttavat tietysti myös heidän ystävänsä ja luokkakaverinsa. Jos luokkakaverilla tai ystävällä on uusi lelu, haluaa lapsesikin luultavasti sellaisen.

Tällaisten tilanteiden hoitamisessa on paras todeta, että kaikki perheet ovat erilaisia, ja asettaa joitakin sääntöjä lahjojen saamisen suhteen.

Liian monien lelujen omistamisen seuraukset

Hemmoteltuna olemisesta aiheutuu seurauksia lapselle sekä hänen ympärillään oleville ihmisille. Joitakin tällaisia seurauksia ovat:

 • Tarpeettomat taloudelliset kulut
 • Vanhemmista eristäytyminen
 • Vaikeus ilmaista itseään sekä pitkällä että lyhyellä aikavälillä
 • Mahdollisten persoonallisuusongelmien kehittyminen
 • Suvaitsemattomuus ja turhautuneisuus
 • Ihmisten ja asioiden arvon tunnustamisen vähyys tai puute

Mitä vanhemmat voivat tehdä korjatakseen tilanteen, jossa lapsi saa liikaa lahjoja?

Vietä laatuaikaa lapsen kanssa

Vanhemman tehtävänä on auttaa lapsia oppimaan ja kasvamaan terveessä ympäristössä. On siis tärkeää viettää aikaa lapsen kanssa päivittäin tehden eri aktiviteetteja tai pelaten pelejä. Se auttaa lasta tajuamaan, että paras lahja on ihmisten kanssa vietetty laatuaika.

Toinen hyvä idea on yllättää lapsi käymällä ulkona hänen suosikkiravintolassaan tai -puistossaan.

Opeta rahan arvo

Paras tapa opettaa lapselle jokaisen antamasi lahjan arvo on auttaa häntä ymmärtämään kuinka pystyit ostamaan sen. Kun hän ymmärtää, että käyt töissä voidaksesi ostaa lahjoja ja kuinka paljon jokainen lelu maksaa, alkaa hän nähdä asiat eri tavoin.

Tämä ei ainoastaan kannusta häntä etsimään töitä vanhempana, vaan myös auttaa häntä tulemaan kypsemmäksi.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Rahan säästäminen: 4 perusneuvoa

Opeta hänelle neljän sääntö

Eräs vinkki on käyttää neljän sääntöä lahjan antamisessa. Se koostuu lahjan antamisesta näiden neljän kategorian mukaan:

 • Jotakin, jota lapsi voi käyttää tai kantaa mukana
 • Kirja
 • Jotakin, jota lapsi todella haluaa
 • Jotakin, jota lapsi todella tarvitsee

Tähän sääntöön sopisivat esimerkiksi potkulauta, jonka hän voi ottaa mukaansa, uusi kirja hänen suosikkigenrestään, tusseja piirustusta tai projektia varten tai jotakin, jota lapsi on jo pyytänyt kuukausien ajan. Se myös auttaa ehkäisemään sellaisten lelujen kerääntymistä, joiden kanssa lapsi lakkaa leikkimästä vain viikon päästä niiden saamisen jälkeen.

Auta lasta oppimaan leikkimään ilman leluja

Some figure

Seura on paras lahja lapsellesi! Pelkästään tunnin omistaminen yhdessä leikkimiselle voi auttaa hemmotellun lapsen ongelmalta välttymisessä ja parantaa perhesuhteita.

Kun olet todella kiireinen, voit pyytää lastasi istumaan viereesi ja laulamaan, lukemaan tai maalaamaan. Tällaiset aktiviteetit eivät vaadi leluja ja jos sinä tarvitset hiljaisuutta, ovat lukeminen ja maalaaminen hyviä vaihtoehtoja.

Muista, että suurin lahja on rakkaus

Van Gogh sanoi: “Rakkaudella tehty on hyvin tehtyä!”.

Vaikka sinulla olisikin paljon töitä, varmista, että käytät aikaa lasten kuuntelemiseen, heidän kanssaan keskustelemiseen sekä leikkimiseen. Se on myös hyvä tapa, jolla te molemmat voitte rentoutua ja tuntea olonne mukavaksi kertoaksenne toisillenne kaikesta.

Yhteenveto

Voit välttyä hemmoteltujen lasten kasvattamiselta viettämällä enemmän aikaa heidän kanssaan. Voitte tehdä aktiviteetteja yhdessä kotona, käydä elokuvissa tai puistossa. Vaikka olisitkin töiden kuormittama, on tärkeää muistaa viettää aikaa lasten kanssa päivittäin.

Toivottavasti tämä artikkeli on auttanut sinua pohtimaan asioita. Ala arvostamaan enemmän rakkaiden ihmisten kanssa vietettyä aikaa ennemmin kuin materiaalisia asioita. Jotta lapsesi oppisi tämän sinulta, sinun täytyy toimia samalla tavoin ja opettaa lastasi omien tekojesi avulla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Miller, M. (2015). The Gift of Enough: Raising Grateful Kids in a Culture of Excess. WestBow Press.
 • Killian, G. A. (2016). Successful Parenting: The Greatest Gift to Give Your Child. AuthorHouse.
 • Blanco, P. J., & SHEELY‐MOORE, A. I. (2012). Gift giving and receiving in child‐centered play therapy: An ethical response. The Journal of Humanistic Counseling, 51(1), 66-77.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.