Rahan säästäminen: 4 perusneuvoa

Kuukausittaiset maksut, velat ja eräät muut asiat rajoittavat ihmisen kykyä säästää rahaa. Rahan laittaminen sivuun on kuitenkin mahdollista ja yksinkertaistakin, jos teet siitä itsellesi prioriteetin. Nyt annamme neljä perusvinkkiä, joiden avulla rahan säästäminen muuttuu vähemmän monimutkaiseksi.
Rahan säästäminen: 4 perusneuvoa

Viimeisin päivitys: 15 helmikuuta, 2019

Sanotaan, että pienistä puroista kasva suuri virta, ja tämä sopii todellakin säästämiseen. Rahallinen turva on tärkeä asia, joka voi auttaa vaikeuden taloudellisten aikojen yli.

Siksi haluammekin nyt ottaa esille eräät perusneuvot, joiden avulla säästäminen joka kuukausi helpottuu. Muokkaa näitä ideoita siten kuin tilanteeseesi sopii!

Miksi säästäminen on hyvä idea?

On tärkeää pitää hiukan rahaa säästössä, jotta hätätilanteessa, hyvän mahdollisuuden koittaessa tai lisäkulujen sattuessa tilanne olisi helpompi.

Moni elää kädestä suuhun ja aina kuukauden päässä konkurssista, mikäli työpaikka sattuisi menemään alta.

Kaikki eivät ole ottaneet tavakseen säästää, ja moni on myös tietämätön tämän tavan hyödyistä. Milloin tahansa voi tapahtua jotakin yllättävää, joka vaatii rahaa välittömästi.

Miten toimisit, jos sinulla olisi vain velkaa – ei rahaa eikä yhtäkään luottokorttia käytettävissäsi?

Lisäksi säästäminen tarkoittaa tulevaisuuden suunnittelua. Ehkäpä olet “hetkessä eläjä”, mutta muista tämä: vaikka asiat ovat hyvin juuri nyt, huominen voi olla toinen juttu.

Aina on siis syytä olla valmistautunut rahantarpeeseen.

Emme tarkoita, että tulisi lakata nauttimasta elämästä, vaan sitä, että lisä- ja yllätyskulut tulisi nähdä normaaleina, eikä poikkeuksina.

On monia kuluja, jotka vaikuttavat mahdollisuuksiin säästää: lomat, ulkona syöminen, viikonloppumatkat, vaatteet…

Käytämme myös paljon rahaa alennusmyynneissä, tarjouspäivinä ja kun tylsyys iskee.

Jotta voisit välttää joutumasta siihen tilanteeseen, että joudut kiristämään rahankäyttöäsi ulkoisten tekijöiden vuoksi (esimerkiksi hinnannousu välttämättömissä asioissa), on hyvä säästää hiukan joka kuukausi.

Perusvinkit rahan säästämiseksi

Toisaalta tässä on kyse paremmasta järjestyksestä tai fiksuudesta, ja toisaalta taas eräiden sellaisten”nautintojen” jättämisestä väliin, joita käytämme tyhjyyden täyttämiseksi tai hetkellisen onnen saamiseksi. Vaatteiden ja kenkien ostamisen tai juhlimisen vähentäminen voi todellakin olla avuksi.

Tässä tulevat tärkeimmät perusneuvot:

1. Pidä kirjaa rahankäytöstäsi

rahankäyttö kirjaamalla kulut ylös

Yksi parhaista tavoista edistää säästämistä on olla tietoinen omasta rahankäytöstä. Voit saavuttaa tämän kirjoittamalla ylös jokaisen pienen asian, johon käytät rahaa, vaikkapa kuukauden ajan.

Ostosten tai laskujen maksun jälkeen laita summat ylös muistikirjaan tai vaikkapa Excel-taulukkoon.

Varmista, että muistiinpanosi ovat tarkkoja, jotta huomaat mihin suurin osa rahoistasi menee – kahvi työmatkalla, lounas työpaikalla, käsirasva, taksimatka…

Kun olet tunnistanut mihin lantteja menee, voit poistaa turhat kulut. Voisit keittää kahvia kotona ja viedä sitä mukana kivassa mukissa.

Voit myös valmistaa lounasta kotona edellisenä päivänä sen sijaan, että maksat siitä työpaikan kahvilassa.

2. Tee budjetti

budjetti

Jos vastaat ostoksista tai laskujen maksamisesta perheessänne, tiedät suurinpiirtein, mitä kuukausittain menee.

Ota kaikki kiinteät kulut huomioon, äläkä mene maksimin yli.

Budjetti auttaa monella tapaa siksi, sillä se osoittaa kuinka paljon käytät sekä antaa rajan, jonka yli ei tule mennä.

Summaa ruoka, liikkuminen ja muut välttämättömyydet – nämä ovat ne asiat, joista perusmenot koostuvat.

3. Laita rahaa syrjään

säästäminen possuun

Yksi virhe säästämisen yrittämisessä on se, että maksetaan kaikki laskut ja kulut ja sitten myöhemmin laitetaan jotakin säästöön, mikäli voidaan.

Useimmiten tämä strategia jättää hyvin pienet säästöt.

Suositus on säästää noin 10 % palkasta sekä sen varmistamista, että raha päätyy sinne mihin haluat sen päätyvän (olipa tämä sitten vaikkapa patjan alle) silloin, kun olet saanut rahaa.

Vielä eräs asia: määritä, mitkä tilanteet tai ostokset vaativat rahan ottamista säästöistä, eli esimerkiksi lääkärikäynnit, auton korjaukset, hätätilanteet yms.

Rahan säästäminen tarkoittaa, että et voi käyttää rahaa ihan mihin vain ja miten vain – muuten et koskaan voi säästää merkittäviä summia.

4. Vähennä kuluja ja velkaa

eurot pussiin

Tämä vaihe on erittäin tärkeä, jos haluat parantaa taloudellista tilannettasi ja suunnitella tulevaisuuttasi. Ensimmäiseksi kannattaa lakata maksamasta vain minimiä luottokorttilaskullasi ja mennä vauhdikkaammin eteenpäin lainanmaksussa.

Toiseksi on hyvin tärkeää, että vähennät kuukausittaisia kulujasi.

Syötkö ulkona ihan joka viikonloppu? Käy ravintolassa vain kerran kuussa. Ostatko vaatteita aina kun saat palkan? Osta niitä vain erityistilanteissa, kuten esimerkiksi vuodenaikojen vaihtuessa. Käytkö lomilla aina kun töistä on vapaata? Ehkäpä voisit pysytellä joskus kotikaupungissakin.

Näin taloudellinen tilanteesi “rauhoittuu” hiukan ja pystyt saamaan paremmin rahaa säästöön.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


    • Buying time promotes happiness. Ashley V. WhillansElizabeth W. DunnPaul SmeetsReneBekkersMichael I. Norton. 
  • Kakebo Blackie Books 2019. El libro de cuentas para el ahorro doméstico.https://www.blackiebooks.org/catalogo/kakebo-blackie-books-2019/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.