Miksi shoppailuaddiktio syntyy?

Miksi shoppailuaddiktio syntyy?

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Pakkomielteinen ostelu on sitä, että ihminen ostaa jatkuvasti paljon tarpeettomia asioita, ja suuri osa ostoksista jääkin tällöin käyttämättömäksi.

Tällä tavalla kotiin kerääntyy monenlaisia tavaroita joita ei edes haluta käyttää, sillä tyydytys saadaan ostamisesta eikä siis siitä, mikä oston jälkeinen käyttö on.

Saatat ajatella, että pakkomielteiset shoppailijat ovat epäkypsiä ihmisiä, jotka eivät osaa hallita raha-asioitaan kunnolla.

Totuus on kuitenkin se, että tämän tottumuksen takana saattaa olla ihminen, joka kärsii suuresti.

Mitä pakkomielteisen shoppailijan mielessä liikkuu?

Pakkomielteinen shoppailija käyttää ostosten tekemistä keinona suunnata huomionsa pois jostakin muusta. Ostelu toimii tapana täyttää oma elämä. Ihminen saattaa kokea, että elämässä on kauheaa tyhjyyttä, tai hän saattaa yrittää paeta sellaisesta tilanteesta, jossa hän tuntee olevansa jumissa.

Tällöin ostaminen on asia jota tehdään pakonomaisesti ja pohtimatta, ja se saa aikaan syyllisyyden tunteita, jotka ilmaantuvat vasta myöhemmin.

Ja kyllä, pakkomielteiset shoppailijat tunnistavat sen, että tämä käytös ei paranna heidän tilannettaan.

Moni heistä on myös tietoinen niistä erittäin haitallisista seurauksista, jotka koituvat siitä että ollaan monien hyödyttömien tavaroiden ympäröimänä ja kuun lopussa on matti kukkarossa.

Joskus tämä on vain vaihe joka menee ohi ja joka jää sitten historiaan. Toisinaan tilanne taas voi kestää pitkän aikaa, ja shoppailu voi peittää taakseen kärsimyksen, jota ei ole ratkaistu.

Mitä pakkomielteisen shoppailijan tulisi sitten tehdä? Jos tunnistat itsesi tästä tilanteesta, ja jos et pysty tai halua kääntyä asiantuntijan puoleen, sinun tarvitsee katsoa itseesi. Selvitä siis, mikä on se asia joka on saanut sinut käyttäytymään näin, ja ratkaise tilanne.

Suuri ongelma ostelupakkomielteestä eroon pääsemiseksi on kuitenkin se, että ihmisen on hyvin kivuliasta kohdata se, mikä häntä satuttaa. Jos shoppailet pakkomielteisesti, yrität jatkuvasti paeta vaikeasta tilanteestasi kaupoissa – ostelemalla aina vaan lisää.

Oletko mielestäsi pakkomielteinen shoppailija?

nainen miettii, mitä ostaisi

Saatat nyt miettiä, oletko itsekin joskus ollut pakkomielteinen shoppailija tai kärsiikö joku muu tuntemasi tästä impulsiivisesta käyttäytymisestä.

Jos näin on, mieti tunnistatko joitakin seuraavista ominaisuuksista, joita on niillä ihmisillä jotka voidaan määritellä pakkomielteisiksi shoppailijoiksi:

1. He ostavat asioita, joita eivät itse asiassa koskaan käytä

Kuten mainitsimme, pakkomielteiset ostelijat hankkivat yleensä paljon sellaisia asioita, joita he eivät oikeasti tarvitse. On tavallista, että nämä ostokset unohtuvat, eikä niitä koskaan käytetä.

Kulutusyhteiskunta, jossa elämme, on täynnä mainoksia, viimeisimpiä malleja erilaisista tuotteista sekä nokkelaa brändäystä, jotta ihmiset ostaisivat asioita joita eivät oikeasti tarvitse. Tämä kaikki voi saada pakkomielteisen shoppailijan vielä helpommin ansaan kuin muut.

2. Rahankäyttö on tie, joka vie rappioon

Aivan kuten pakkomielteinen pelaaja käyttää rahojaan kunnes hän velkaantuu, samoin voi käydä pakkomielteiselle ostelijalle.

Itse asiassa on vaarallista, että tällainen ihminen edes omistaa luottokorttiaHän voi saada aikaan velan, jota ei myöhemmin pystykään maksamaan takaisin.

3. Alennusmyynnit yllyttävät ostamiseen

Samalla tavalla kuin mainokset houkuttavat pakkomielteistä shoppailijaa ostamaan lisää, alennusmyynnitkin ovat vaara, sillä tällöin päädytään käyttämään jopa enemmän rahaa kuin normaalisti. Säästöt, jotka muka saadaan alennuksilla, eivät ole suuria, kun ostetaan lukuisia vaatekappaleita, asusteita ja kaikenlaisia muita tuotteita.

Lue aiheesta lisää: Itsetunto on avain onnellisuuteen

Vaikka tämä ei välttämättä olekaan ihmisessä pinnalta nähtävissä, pakkomielteisillä shoppailijoilla on hyvin huono itsetunto. He voivat jopa kärsiä masennuksesta.

Siksi on hyvin tärkeää tunnistaa tämän häiriön oireet, jotka johtavat lähes aina itsetuhoiseen käytökseen.

Pakkomielteinen shoppailija nauttii ostoksen tekemisestä, mutta itsetunto menee kaupoissa käynnin jälkeen matalaksi.

Hän tietää mitä on tehnyt, kuten myös sen, että säästöt ovat vähentyneet. Tästä huolimatta pakkomielteisesti shoppailevan ihmisen käytös on impulsiivista, ja hän ei tunnu pystyvän lopettamaan sitä.

Usein tällä yritetään peittää sisällä oleva syvä kipu, joka tulisi kohdata suoraan. Vaikka tämä sattuukin ja on hyvin vaikeaa, on välttämätöntä kohdata kipu ja käsitellä se. Kaikki se, joka saa ihmisen kärsimään, tulee edelleen olemaan olemassa, vaikka hän sulkisi silmänsä ja yrittäisi olla näkemättä sitä.

Tunnistatko itsesi tästä kuvauksesta? Ostatko liikaa ja tarpeetonta, ja onko taloutesi päätynyt tämän shoppailun vuoksi ikävään tilaan?

Jos kärsit pakkomielteisestä ostelusta, nyt on aika olla tarpeeksi vahva, jotta voisit kohdata kipusi ja käsitellä sen terveellä tavalla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Lejoyeux, M., & Weinstein, A. (2010). Compulsive buying. The American Journal of Drug and Alcohol Abuse, 36(5), 248-253.
  • Müller, A., Mitchell, J. E., & de Zwaan, M. (2015). Compulsive buying. The American Journal on Addictions, 24(2), 132-137.
  • Christenson, G. A., Faber, R. J., De Zwaan, M., Raymond, N. C., Specker, S. M., Ekern, M. D., … & Eckert, E. D. (1994). Compulsive buying: descriptive characteristics and psychiatric comorbidity. The Journal of clinical psychiatry.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.