Logo image
Logo image

6 asiaa, joita ei tule tehdä tyhjällä vatsalla

3 minuuttia
Vaikka saattaakin tuntua siltä, että heti ensimmäiseksi aamulla ja tyhjällä vatsalla olisi se paras hetki tehdä tiettyjä asioita, todellisuudessa on olemassa sellaisia aktiviteetteja, joita kannattaa välttää ennen aamiaista, jotta niistä ei koituisi haittaa terveydelle.
6 asiaa, joita ei tule tehdä tyhjällä vatsalla
Kirjoittanut Lorena González
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Usein ihmisillä on joukko tottumuksia, jotka haluamme tehdä tietyssä vaiheessa päivää. Samoin moni meistä on tottunut tekemään tietyt asiat tyhjällä vatsalla, aamulla.

Tällä kertaa haluammekin kertoa sellaisista asioista, joita ei kannattaisi tehdä heti alkuun aamusta ennen aamupalan nauttimista. Jatka lukemista ja ota nämä neuvot ylös, jotta voisit välttää kyseisten tottumusten haitat terveydellesi!

1. Älä ota tulehduskipulääkkeitä tyhjään vatsaan

Jos otat eräitä lääkkeitä tyhjään vatsaan – tämä koskee esimerkiksi tulehduskipulääkkeitä – voit tehdä hallaa terveydellesi.

Sellaiset tuotteet kuten aspiriini, parasetamoli ja muut lääkkeet, joilla on tällaisia ominaisuuksia, eivät ole suositeltavia tyhjään vatsaan.

  • Ensinnäkin niiden tehokkuus vähenee, mutta lisäksi mahdollisuutena ovat vakavat terveysongelmat, kuten vatsan verenvuoto.
  • Maito voi vähentää negatiivisia vaikutuksia tämän tyypin lääkkeiden kohdalla, joten niiden käyttö maidon kera on hyvä vaihtoehto. Toinen ratkaisu on ottaa niitä veden kanssa.

2. Kahvi

Some figure

Onko tämä se ensimmäinen juoma, jonka aamulla herättyäsi nautit? Kyseinen tavallinen tottumus ei ole ollenkaan hyvä, sillä kahvi on kofeiinittomanakin stimuloiva juoma happojen tuotantoa koskien.

Tämä tarkoittaa sitä, että jos juot kahvia tyhjällä vatsalla, se voi aiheuttaa polttavaa tuntemusta ja muita ongelmia ruoansulatusjärjestelmässä.

Jos sen lisäksi että juot kahvia tyhjään vatsaan, et syö aamiaista, saatat aiheuttaa kehossasi serotoniinin puutoksen, mikä saa sinut huonotuuliseksi koko päivän ajaksi.
  • Jos sinulla on ongelmia päästä eroon tavastasi juoda kahvia aamuisin tyhjään vatsaan, parasta on ainakin lisätä kermaa tai maitoa kahviin mukaan, sillä näiden tuotteiden sisältämien rasvojen ansioista pystyt vähentämään kahvittelutapasi vahingollisia vaikutuksia.
  • On myös tärkeää valita mahdollisimman orgaaninen ja luonnollinen kahvi, ei pikakahvia.

3. Alkoholi

Alkoholin nauttiminen voi olla oikea pommi vatsalle silloin, jos et ole syönyt mitään. Tämä johtuu siitä, että alkoholin imeytyminen lisääntyy kaksinkertaiseksi, jos vatsasi on tyhjä, ja tämä kokemus on verrattavissa suonensisäiseen alkoholin saantiin.

Jos juot siis alkoholia tyhjään vatsaan, se tulee poistetuksi kehosta paljon hitaammin, mikä aiheuttaa vahvemman krapulan. Lisäksi tämä tulee vaikuttamaan maksaasi, sydämeesi ja munuaisiisi haitallisesti.

Jos joudut juomaan alkoholia tyhjään vatsaan mistä syystä tahansa, paras vaihtoehto on valita hiilihapottomia juomia, jotka ovat kylmiä ja imeytyvät hitaammin.

4. Purukumi

Some figure

Purukumi ei ole hyvä tuote vatsan kannalta, sillä se happo jota ihminen tuottaa pureskellessaan, vaikuttaa tyhjän vatsan limakalvoihin, mikä voi sitten lopulta aiheuttaa mahakatarria.

Kun haluat pureskella purkkaa, parasta olisi valita sellaisia tuotteita, joissa on luonnollisia makeutusaineita, kuten ksylitolia ja sorbitolia, eikä siis sokeria, syklamaattia tai aspartaamia.

Joka tapauksessa on parasta, että purkkaa ei syödä kauempaa kuin kymmenen minuutin ajan, ja tämä pätee myös niihin aikoihin, kun on juuri aiemmin syöty ruokaa.

5. Liikunta

Jos vatsasi on tyhjä, ei ole hyväksi harrastaa intensiivistä liikuntaa. Tämä saa nimittäin sinut menettämään lihasmassaa nopeammin.

Lisäksi tulet treenaamaan epäaktiivisella tavalla, sillä kehollasi ei ole energiaa, jos et ole syönyt.

Jos vatsasi on tyhjä, sen sijaan että harrastaisit jotakin kovaa liikuntaakokeile kevyttä aerobista liikkumista.

Jos sinulla on myös toistuvia ongelmia ruoansulatuksesi kanssa, on parasta syödä ennen kuin harrastat minkään tyypin liikuntaa, sillä fyysinen aktiivisuus stimuloi mahahappojen tuotantoa, ja tämä ei ole hyväksi vatsan kannalta.

6. Älä tee ruokaostoksia tyhjällä vatsalla

Some figure

Näitä ostoksia ei kannata tehdä silloin kun on nälkä, sillä tällöin tulee usein ostetuksi liikaa. Siten on siis parasta välttää ruokaostoksille lähtemistä tyhjällä vatsalla.

On todistettu, että näläntunne saa ihmisen ostamaan enemmän ruokaa kuin on tosiasiassa tarpeen, ja vieläpä epäterveellisempää ruokaa. Jotta voisit välttää tämän tyyppisiin virheisiin lankeamista siksi, että teet ostoksia nälkäisenä, kannattaa yrittää ottaa mukaan ruokaostoslista, jonka olet tehnyt jo etukäteen kotona.

Jotta rahaa säästyisi, yksi keino on myös maksaa käteisellä eikä kortilla, sillä tällöin sinulla on suurempi käsitys siitä, kuinka paljon todella käytät rahaa – kun ostat sen sijaan kortilla, et ole yhtä tietoinen maksamastasi summasta.

Onko omana tapanasi tehdä näitä asioita tyhjällä vatsalla? Jos näin on, tee muutos, ja vältät haitat niin terveydellesi kuin lompakollesikin – nämä asiat kannattaa aina jättää niihin hetkiin, kun et ole nälkäinen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Schoenfeld, B. (2011). Does cardio after an overnight fast maximize fat loss? Strength and Conditioning Journal. https://doi.org/10.1519/SSC.0b013e31820396ec

Van De Putte, P., Vernieuwe, L., Jerjir, A., Verschueren, L., Tacken, M., & Perlas, A. (2017). When fasted is not empty: A retrospective cohort study of gastric content in fasted surgical patients. British Journal of Anaesthesia. https://doi.org/10.1093/bja/aew435


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.