Tutkimus paljastaa parhaan kellonajan kahvin nauttimiselle

· maaliskuu 20, 2017
Mihin aikaan päivästä juot ensimmäisen kahvikupillisesi? Usein ensimmäinen kupillinen nautitaan vain muutama hetki heräämisen jälkeen, mutta uuden tutkimuksen mukaan ensimmäisen kahvikupillisen hyödyt ovat parhaimmillaan hiukan myöhemmin.

Monet meistä ovat tottuneet laittamaan kahvinkeittimen päälle heti sängystä noustessa, mutta kahvin energisoivasta vaikutuksesta saa paljon enemmän irti, jos odotat vähän pidempään kortisolimäärän alenemista elimistössä. Uuden tutkimuksen mukaan paras hetki aamukahville on muutama tunti heräämisen jälkeen. 

Tutustutaan tähän mielenkiintoiseen kokeeseen tarkemmin.

Ensimmäinen kupillinen kannattaa nauttia myöhemmin

Aamu tuoksuu aina kahville. Nouset sängystä, avaat verhot ja haahuilet keittiöön, jossa laitat ensimmäiseksi kahvin tulille. Tämä on monen prioriteetti, josta ei voi joustaa: kahvia on saatava ja mitä nopeammin, sen parempi. Monet kaipaavat kofeiinin piristävää vaikutusta, joka tuntuu herättävän elimistön pitkän unen jälkeen.

Saatat suhtautua skeptisesti siihen, että tutkimuksen mukaan kahvin juontia tulee lykätä muutama tunti heräämisestä.

1. Kortisolin määrä ja kofeiini

Aivot

 

Neurologi Steven Miller on kronofarmakologian asiantuntija. Kronofarmakologia analysoi erilaisten biologisten rytmien vaikutusta ihmiskehoon ja lääkitykseen. Miller julkaisee tutkimuksia NeuroscienceDC -tiedeblogissaan, jossa hän myös keskustelee kahvin vaikutuksesta kehoon. Millerin mukaan ensimmäistä kahvikupillista tulisi lykätä elimistön sisäisen vuorokausirytmin ja kortisolin erittymisen takia. 

Elimistön vuorokausirytmi säätelee unirytmiä ja kortisolin eli stressihormonin määrää elimistössä. Kortisoli on vastuussa virkeystasostamme. Kun avaamme silmämme aamulla uuteen päivään ja nousemme sängystä, aktivoituu kortisolin toiminta itsestään. Tutkimusten mukaan kortisoli onkin aktiivisimmillaan aamulla kello 8-9 aikaan. 

2. Kahvi ja päänsärky

Päänsärky

Kun nautit stimuloivia juomia kuten kahvia heti herättyäsi, on kehosi samalla saapumassa päivittäiseen virkeystilaansa. Millerin mukaan ei ole mitään järkeä nauttia piristäviä aineita aamulla, kun keho ei niitä tarvitse. Keho herättää itse itsensä ja on virkeimmillään muutaman tunnin kuluttua heräämisestä.

Kun nautit kofeiinia kortisolitason ollessa korkeimmillaan, voit saada nopeasti päänsäryn. Elimistön energiataso nousee liian korkealle ja se voi reagoida päinvastaisella tavalla: olo tuntuu väsyneemmältä ja ahdistuneelta.

Kaikkien keho ei tietenkään reagoi täysin samalla tavalla kahvin nauttimiseen aamuisin. Mikäli et koe kaipaavasi muutosta tapaan, jolla nautit kahvia, on kuitenkin suositeltavaa kokeilla kahvin tehoa hiukan myöhemmin ja antaa kehon herätä uuteen päivään aivan itse.

Milloin sitten on paras hetki ensimmäisen kahvin nauttimiseen? Klo 9.30-11.30 aamulla.

Aamukahvi

Se milloin kahvia kannattaa juoda, riippuu toki pitkälti siitä mihin aikaan heräät. On suositeltavaa lykätä kahvin juomista 1,5-2 tuntia heräämisestä. Tässä vaiheessa kehon kortisolitaso on laskenut ja kofeiinin vaikutus on vahvimmillaan.

Yksi farmakologian pääpilareista on lääkkeiden ottamisen ajoitus. Kun nautit kahvia kortisolitason ollessa korkeimmillaan, kehität nopeasti toleranssin kahvin vaikutuksille, etkä saa kaipaamaasi potkua kahvikupillisesta. Pian huomaatkin juovasi monta kuppia päivässä, eikä tämä ole suotavaa. Liiallinen määrä kofeiinia voi rasittaa sydäntä ja aiheuttaa univaikeuksia.

Aikaisemmissa artikkeleissaan Miller kertoo lukijoilleen, että kahvia kannattaa nauttia kahtena eri aikana vuorokaudesta: aamulla klo 9.30-11.30 välisenä aikana ja klo 13.30-17.00. Kokeile tätä ja huomaat pian eron entiseen. Iltapäiväkupposen nauttiminen ehkäisee lounaan jälkeistä energiavajetta ja väsymystä, ja pitää sinut virkeänä työpäivän loppuun saakka.

Jos haluat saada enemmän irti aamuistasi, vältä kahvin juomista muutaman ensimmäisen tunnin ajan ja säästä kahvinautinto työpöydän ääressä nautittavaksi. Muista myös nauttia terveellinen aamiainen, sillä hyvälaatuinen ravinto nostattaa kehon energiatason yön jäljiltä optimaaliselle tasolle. Suosi tuoreita hedelmiä, proteiinia ja kuitua: valmista vaikka pieni kulho puuroa, ripottele päälle tuoreita hedelmiä ja syö yksi kananmuna. Tämä ehkäisee päänsärkyä ja väsymystä aamupäivän tunteina.

Vältä sokerisia, vaahtoisia latteja ja muita erikoiskahveja ja suosi sen sijaan perinteistä suodatinkahvia. Voit sekoittaa joukkoon tilkan kuumaa vettä tai maitoa, näin saat kaiken irti kahvistasi ilman ylimääräisiä kaloreita.

Kokeile tätä kikkaa jo huomisaamuna!