Luonnon omat lemmenrohdot

Luonnon omat lemmenrohdot
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López.

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Psykologian mukaan afrodisiaka tai kansankielellä lemmenrohto tarkoittaa syötäviä aineita ja rohtoja, joiden uskotaan kiihdyttävän seksuaalista viettiä. Lemmenrohdot elävöittävät parisuhdetta ja herättävät pariskunnan välistä kipinää. Tässä artikkelissa tutustumme tavallisimpiin ja suosituimpiin lemmenrohtoihin, joihin pääset helposti käsiksi.

Mitä sinun tulisi tietää lemmenrohdoista?

Sana afrodisiaka on johdettu Aphroditesta, kreikkalaisesta rakkauden, kauneuden ja mielihyvän jumalattaresta, joka tarun mukaan nousi meren vaahdoista. Aphrodite tunnetaan myös Venuksena, jonka syntyä kuvataan kuuluisassa Botticellin maalauksessa.

Lemmenrohdoksi voidaan nimittää mitä tahansa asiaa, jonka koetaan nostattavan haluja. Jotkin lemmenlääkkeet toimivat aistien stimulaation kautta ja toiset lemmenrohdot taas nautitaan joko juomina, ruokana tai lisukkeina.

Lemmenrohdot tunnetaan ympäri maapalloa

Monet lemmenlääkkeet ovat yleisessä tiedossa monien eri kulttuurien ja kansojen keskuudessa, etenkin Intiassa, missä lemmenrohtojen käyttöä kuvaillaan ikivanhassa Kama Sutra -oppaassa. Tässä oppaassa keskitytään eritoten siihen, miten miehet voivat lisätä viettiään mm. hunajan ja maidon avulla.

Jasmiiniöljy lemmenrohto

Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä lempeä nostattavia menetelmiä on käytetty ammoisista ajoista lähtien. Etenkin yrtteihin perustuvien rohtojen, kuten ginsengin, käyttö on suosittua seksuaalisen suorituskyvyn ja vietin lisäämiseen.

Arabikansat puolestaan keskittyvät erityisesti tuoksujen käyttöön: parfyymien, aromikkaiden tuoksujen ja kosmetiikan käyttö on makuuhuoneen puolella suosittua.

Anglosaksit taas ovat luottaneet kasvisten, kuten porkkanan ja parsan käyttöön, joiden he uskovat parantavan suorituskykyä sängyssä.

Moderni lääketiede tunnistaa vain muutaman aineksen, joilla on tutkitusti haluihin vaikuttavia ominaisuuksia. Yksi niistä on eräs kovakuoriaisen alalaji, espanjankärpänen, jolla on säkenöivän vihreä kuori. Nimensä kuoriainen on saanut siitä, että se on Espanjassa hyvin yleinen.

Kärpästä on käytetty kuivatussa ja jauhetussa muodossa, sillä se sisältää kantaridiini-nimistä alkaloidia, joka laajentaa verisuonia ja aiheuttaa paikallista turvotusta, lisäten miesten potenssia. Espanjankärpästä käytettiin yleisesti 1600-luvulle saakka monien eri vaivojen hoitoon, mutta sen käyttö lopetettiin hiljalleen myrkytysvaaran vuoksi. Emme suosittele käyttämään Espanjankärpästä lemmenrohtona, sillä liiallisesti käytettynä se voi olla vaarallista ja tappavan myrkyllistä.

Miksi lemmenrohdot ovat suosittuja?

Monet meistä ovat tyytymättömiä suorituskykyymme makuukammarissa ja yhä useammat hakevat piristystä tylsään parisuhteeseen. Joskus taustalla voi piillä väsymys, työn aiheuttama stressi ja jopa ongelmat parisuhteessa, mutta joskus ongelma voi olla lääketieteellinen.

Miehillä esimerkiksi impotenssi on hyvin yleinen ongelma, johon tulisi hakea apua ammattilaiselta. Naisten kokema haluttomuus on useimmiten psykologista, ja siitä kannattaa käydä myös lääkärin juttusilla. Jos etsit kuitenkin uutta kipinää vällyjen väliin, eikä taustalla ole sen suurempia ongelmia, voit huoletta kokeilla lemmenrohtojen voimaa.

Parhaat luonnon lemmenrohdot

 • Neidonhiuspuu on ehdottomasti tutustumisen arvoinen aines, sillä se on yksi parhaimmista olemassa olevista lemmenrohdoista. Neidonhiuspuu pitää peniksen huippukunnossa ja lisää haluja huomattavasti.
 • Kuningatarhyytelö on hunajamehiläisten erittämä kermamainen ja maidonvärinen neste, jonka avulla tavallisesta mehiläisestä tulee kuningatar. Ilman tätä ravintoa ei kuningatarmehiläisiä syntyisi. On kuningatarhyytelön ansiota, että kuningatarmehiläiset ovat niin suuria, hedelmällisiä ja pitkäikäisiä. Ihmisellä hyytelö stimuloi keskushermostoa ja sukupuolielimiä. Tuloksia saattaa joutua odottelemaan jonkin aikaa, mutta hyytelön käyttö pitkällä aikavälillä on täysin turvallista.
 • Maca-jauhe on niittänyt mainetta viime vuosien aikana, mutta sen käyttö on lännessä vielä suhteellisen alhaista. Maca on Perun Andeilta kotoisin oleva kasvi, joka sisältää runsaasti vitamiineja, proteiineja ja mineraaleja. Maca tasapainottaa mieltä, antaa energiaa ja toimii myös lemmenlääkkeenä. Maca-jauhetta voi lisätä juomiin ja ruokiin, esimerkiksi kotitekoiseen leipään, keittoihin ja kastikkeisiin. 
 • Siitepöly on yksi parhaimmista lemmenlääkkeistä. Sitä voi ostaa siitepölykiteinä joistakin terveysmyymälöistä ja parhaiten netin kautta. Huomaat sen vaikutuksen noin viiden päivän sisällä käytön aloittamisesta. Aloita kuuri maanantaina valmistautuaksesi romanttiseen viikonloppuun. Nauti siitepölyä pieni lusikallinen tyhjään mahaan sekoitettuna appelsiinimehuun tai jogurttiin. Voit myös kokeilla tahnan valmistamista luomuhunajasta ja siitepölykiteistä. 
 • Ruskea sokeri. Ei ole sattumaa, että romanttinen illallinen päätetään usein hekumalliseen, sokeriseen jälkiruokaan. Verensokeria nostattavat ruuat ovat hyväksi rakkaudelle ja kipinälle. Sokerin puute nimittäin nostattaa adrenaliinin tuotantoa, joka blokkaa seksuaalisen vietin syntymiseen tarvittavia hormoneja.

lemmenrohdot

 • Saksanpähkinä on tunnettu mm. kiinalaisista jälkiruuista ja hääyön rituaaleista monissa yhteisöissä.
 • Pistaasipähkinä. Usein se hiukan tyyriimpi vaihtoehto, mutta silti helposti löydettävissä. Osta suolaamattomia ja valmiiksi kuorittuja pähkinöitä. Voit napsia pistaasia sinällään, ripotella sitä pääruokaan tai koristella sillä jälkiruuan. Sekoita sitä mantelin ja viikunan kanssa saadaksesi todellisen lemmen tehopakkauksen.
 • Hasselpähkinä. Kaikilla kuivatuilla hedelmillä (pähkinät luokitellaan kasvitieteellisesti kuiviksi, aukeamattomiksi hedelmiksi) sanotaan olevan lemmenrohtomaisia vaikutuksia. Hasselpähkinä on näistä ylivoimaisesti tunnetuin ja suosituin. Joissain yhteisöissä hasselpähkinää tarjotaan perinteisesti hääaterian yhteydessä ja joskus niitä asetellaan jopa häävuoteen vierelle pienissä koreissa.
 • Ginsengiä pidetään usein lemmenrohtojen kuninkaana ja sitä on käytetty jo vuosituhansia vietin kohentamiseen mm. Kiinassa ja Koreassa. Lämmin ginsengtee juuri ennen nukkumaanmenoa nautittuna on loistava lemmenlääke. Ginseng on inkiväärin kaltainen kasvi, josta käytetään sen juurakko-osa.
  Persilja lemmenrohtona

Mausteista piristystä

 • Neilikka. Mausteisella neilikalla on vahva tuoksu ja maku. Neilikkaa kannattaa käyttää erityisesti juomissa, sillä silloin sen vaikutus on vahvimmillaan. Voit uuttaa muutamaa kuivattua neilikkaa vedessä, maidossa tai tuorepuristetussa mehussa, siivilöi juoma ja nauti.
 • Malva: hyödyllinen yrttikasvi, joka rentouttaa, poistaa stressiä ja jännitystä ja helpottaa ahdistusta. Malva myös nostattaa intohimoa ja haluja.
 • Pippuri on takuuvarma mausteinen sytyttäjä. Lisää aina tuoretta pippuria ruokaan, etenkin jos valmistat romanttista illallista. Jos kuitenkin sinulla tai rakkaallasi on herkkä maha, joka ei kestä pippuria, jätä se lisäämättä.
 • Rosmariini yhdistettynä minttuun toimii haluja herättelevänä uutteena illallisen jälkeen. Valmista kupillinen teille molemmille.
 • Persilja. Lisää pieni määrä persiljaa aterioihisi, niin raikkaisiin salaatteihin kuin kypsennettyihin annoksiinkin. Persiljan maku on miellyttävän mieto ja se sopii monien ruokien lisukkeeksi. 

Sipulit lemmenrohdot

Kasvikunnan parhaat lemmenrohdot

 • Selleri. Tavallinen selleri vaikuttaa virtsaneritysjärjestelmässä, jolloin sillä on lievä vaikutus myös sukupuolielimiin ja halujen nostatukseen. Selleri toimii etenkin keiton muodossa. Yhdistä selleri punajuuren kanssa vahvistaaksesi sellerin vaikutus, mutta älä nauti sitä salaatin kanssa, sillä salaatti puolestaan eliminoi sen tehoa.
 • Sipuli. Sipulia tai valkosipulia ei kannata syödä tuhottomasti ennen romanttista hetkeä, sillä sipulinhajuinen hengitys ei tunnetusti ole mitä viehättävin. Arabikansat käyttävät sipulia usein ruuissa ja kypsytettynä sipulin vahva maku ja haju tasoittuu.
 • Vadelma toimii parhaiten naisilla, sillä se rentouttaa alapään lihaksia. Tätä kannattaa kokeilla etenkin jos kärsit yhdyntäkivuista ja jännityksestä.
 • Viikuna on loistava vaihtoehto jälkiruualle. Viikuna on herkullisen makea hedelmä, joka herättelee intohimoa rakastavaisten välillä. Viikuna sopii myös suolaisiin ruokiin. Muinaiset egyptiläiset ja kreikkalaiset pitivät viikunapuuta pyhänä. Viikunan hedelmiin liittyy myös kaikenlaisia uskomuksia, ja niitä on käytetty mm. onnenkaluina niin, että niitä on aseteltu sinkkunaisten etuoville aviomiehen löytymisen nopeuttamiseksi.

Viikuna lemmenrohto

 • Taateli on yksi arabimaiden pyhä hedelmä, jota tarjotaan monilla aterioilla. Taatelissa on paljon energiaa, joten sen avulla jaksat suoriutua pidempään.
 • Avokadoa käytetään seksuaalisena stimulanttina Meksikossa. Avokado on loistava lisä kaikenlaisiin ruokiin. Paloittele avokadoa salaattiin ja ripottele päälle annos pippuria: lemmenrohto on valmis nautittavaksi.

Viimeisenä, vaan ei vähäisempänä…

 • Suklaa vaikuttaa keskushermoston toimintaan ja lisää endorfiinien tuotantoa. Jos tunnet olosi alakuloiseksi, kokeile syödä muutama pala tummaa suklaata. Suklaa sopii loistavasti jälkiruokiin ja herättelee rakastavaisten himoja.

Suklaa lemmenlääke


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Shamloul, R. (2010). Natural aphrodisiacs. Journal of Sexual Medicine. https://doi.org/10.1111/j.1743-6109.2009.01521.x
 • Ali, J., Ansari, S., & Kotta, S. (2013). Exploring scientifically proven herbal aphrodisiacs. Pharmacognosy Reviews. https://doi.org/10.4103/0973-7847.112832
 • West, E., & Krychman, M. (2015). Natural Aphrodisiacs-A Review of Selected Sexual Enhancers. Sexual Medicine Reviews. https://doi.org/10.1002/smrj.62
 • Singh, B., Gupta, V., Bansal, P., Singh, R., & Kumar, D. (2010). Pharmacological potential of plant used as aphrodisiacs. International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research.
 • Pratap, S. A., & Rajender, S. (2012). Potent natural aphrodisiacs for the management of erectile dysfunction and male sexual debilities. Frontiers in Bioscience (Scholar Edition).
 • Kim H; Lee G; Kim J. The Effects of Ginseng Saponin on Rabbit Cavernosal Smooth Muscle Relaxation in vitro. Korean Journal of Urology. 1998: 443-449.
 • Castaño Corredor M. Maca (Lepidium peruvianum Chacón): composición química y propiedades farmacológicas. Rev. fitoter. 2008; 8(1): 21-28.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.