Logo image
Logo image

Onko täysi vai tyhjä vatsa parempi nukkumaan mentäessä?

5 minuuttia
Onko täysi vai tyhjä vatsa parempi nukkumaan mentäessä?
Viimeisin päivitys: 13 marraskuuta, 2018

Joidenkin mielestä täysi vatsa on ehdottomasti parempi nukkumaan mennessä, ja toisten mielestä päinvastainen on totta. Asiasta on siis liikkeellä ristiriitaisia uskomuksia, eikä aina ole selvää kumpi on parempi vaihtoehto illalla – täysi vai tyhjä vatsa. Todellisuudessa kumpikaan näistä äärimmäisistä vaihtoehdoista ei ole hyvä. Keskitien valitseminen on tässä asiassa se hyödyllisin ja terveellisin. Tässä artikkelissa perehdymme siis aiheeseen nimeltä nukkumaanmeno ja syöminen.

 Mitä tapahtuu kun menet nukkumaan tyhjällä vatsalla?

Useiden ihmisten mielestä sänkyyn meneminen illalla siten, että vatsa tuntuu tyhjältä on se oikea vaihtoehto. Näin erityisesti jos haluaa pudottaa painoa. Tämä ei kuitenkaan ole totta, vaikka joskus siltä saattaisikin tuntua. Ravintoa tarvitaan kunnollisen unen saamiseksi. Ei ole kovin miellyttävää herätä keskellä yötä siihen, että vatsan äänet kehottavat sinua hakeutumaan jääkaapille.

Tämä väärä uskomus perustuukin siihen ajatukseen, että “mikä tahansa illallisella syömäsi ruoka tekee sinut lihavaksi”. Siksi ihmiset joskus luulevat, että laihduttamisen kannalta on hyvä idea mennä nukkumaan syömättä mitään iltaisin. Vatsassasi vallitseva tyhjyys saa sinut kuitenkin haluamaan mitä tahansa jääkaapista löytyvää aamuisin. Vaihtoehtoisesti saatat herätä keskellä yötä syömään “keskiyön välipalaa”. Tämä ei todellakaan ole hyvä idea elimistösi kannalta. Sen sijaan, että söisit esimerkiksi omenan, on todennäköisempää, että hamuat esimerkiksi ruoantähteitä tai mitä tahansa paistettua ruokaa.

Some figure

Voit päätellä itsellesi parhaiten sopivat tavat tarkastelemalla oman elimistösi toimintaa. Jos menet nukkumaan nälkäisenä, takaat itsellesi hyvin huonon unen tai vähintäänkin epämukavan yön. Seuraavana päivänä tämän seuraukset ovat jo paljon pahemmat, ja tilanne vain pahenee, jos toistat samaa kaavaa jokaisena yönä.

Täysi vai tyhjä vatsa

Tässäkin asiassa on siis totta, että äärimmäisyydet eivät koskaan ole hyväksi. Sen sijaan on suositeltavaa antaa muutaman tunnin kulua syönnin jälkeen ennen kuin menet nukkumaan. Jos on jo niin myöhä, ettei illallista kannata syödä, älä kuitenkaan tee sitä virhettä, että et syö mitään. Syö tällöin kevyttä ruokaa, kuten esimerkiksi keittoa, jogurttia ja muroja, tai vaikka teetä paahtoleivän kanssa. Älä siis missään nimessä jätä täysin syömättä iltaisin.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että sopiva ajan määrä syönnin ja nukkumaanmenon välillä on 1.5-2 tuntia. Tämän ajan kuluessa voit esimerkiksi tiskata tiskit, lukea, opiskella tai katsoa hiukan televisiota (tämä ei kuitenkaan ole suositeltavaa pitkän päälle). Voit myös jutella asuinkumppanisi kanssa, siivota asuntoasi tai laittaa valmiiksi seuraavan päivän vaatteet – vaihtoehtoja on siis monia.

Jos syöt paljon hiilihydraatteja sisältävän ja vain vähän proteiinia sisältävän illallisen, teet oikein. Pysy erossa tyydyttyneistä rasvoista. Ne saavat aineenvaihduntasi hidastumaan sekä aiheuttavat ilmavaivoja ja epämukavuutta. Et tällöin välttämättä pysty nukahtamaan hyvin.

Some figure

Joskus saavut kotiin töistä tai muualta kovin myöhään, ehkä kysyt itseltäsi olisiko aihetta syödä illallista vai kannattaisiko vain “pinnistellä” syömättä mitään. Vastaus on tällöin se, että pinnistely ei ole oikea vaihtoehto. Syö siis jotakin kevyttä, mutta älä ikinä mene sänkyyn tyhjällä vatsalla. Tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että tyhjä vatsa saattaa aiheuttaa unenpuutetta sekä ongelmia lihasten toiminnalle.

Nälkäisenä oleminen saa aivosi pysymään valppaassa tilassa. Kun et nuku tarpeeksi, vähenee aineenvaihduntasi teho, ja greliini-hormonin määrä taas lisääntyy. Tämä on hormoni, joka stimuloi ruokahalua, ja se saa sinut heräämään ja haluamaan lisää ruokaa. Syöt siis ahmien, etkä ota huomioon suuhun laittamasi ruoan määrää.

Nukkumaanmeno nälkäisenä tai syömättä mitään illalla saa sinut siis nukkumaan vähemmän, mutta se on haitallista myös lihasmassan rakentamisen kannalta. Kun elimistösi ei saa tarpeeksi ravinteita pidemmän aikaa, alkaa se rikkomaan lihaksia saadakseen tarvitsemaansa energiaa. Jos haluat siis vähentää painoasi, ei ole hyvä idea olla syömättä iltaisin tai jättää aterioita väliin.

Some figure

Mitä haittoja on täydellä vatsalla nukkumaan menemisestä?

Vastakkainen tilanne on mennä nukkumaan täydellä vatsalla. Monet ihmiset ahtavatkin itsensä täyteen ruokaa illallisella, ja menevät sitten nukkumaan tuntien itsensä kiloja painavammiksi. Kun täytät itsesi ruoalla, kertyy se vatsaasi. Tämä on ruoansulatuksen entsyymien ja happojen tuottamisesta vastuussa oleva elin. Veri menee suoraan vatsaasi, ja tämä saattaa tehdä olosi uneliaaksi. Tästä huolimatta sinun tulisi odottaa jonkin verran ennen kuin menet nukkumaan. Voit käyttää tämän ajan vaikka rentoutumiseen television tai kirjan ääressä.

Kun syöt paljon etkä odota tarpeeksi kauan ennen nukkumaanmenoa, on seurauksena elimistössäsi painon lisääntyminen. Lisäksi siitä seuraa hapokkuuden lisääntyminen. Sinusta alkaa tuntua siltä, että vatsasi on “tulessa”. Näet ehkä myös painajaisia, ja koet vaikeuksia nukahtamisessa.

Ole tarkka syömäsi ruoan kanssa, sillä illallinen sinänsä ei tee sinua lihavaksi. Painonnousu riippuu siitä, kuinka paljon ruokaa syöt illalla. Ravintoasiantuntijat sanovat, että olisi parasta lopettaa hiilihydraattien syöminen ainakin 4 tuntia ennen nukkumaanmenoa, ja odottaa ainakin 1.5-2 tuntia illallisen ja nukkumaanmenon välissä.

Aineenvaihduntasi hidastuu yön ajaksi. Ruoan sulattaminen kestää kauemmin. Tästä johtuen sinulle saattaa tulla ilmavaivoja, sillä ruoan käyminen suolistossa lisääntyy. Näin käy myös muille ruoan prosessointiin liittyville toiminnoille. Siten syönnin jälkeinen lepääminen on tarpeellista, mutta se ei ole sama asia kuin nukkumaanmeno. Istu siis mukavasti sohvalla ja juttele, lue tai katso vaikka televisioita ennen kuin menet nukkumaan.

Some figure

Asiantuntijat ovat myös vahvistaneet, että jos haluat käydä kylvyssä ruokailun jälkeen, ei siinä ole mitään ongelmaa. Veden ei kuitenkaan tulisi olla liian kuumaa, ja sinun ei tulisi olla kylvyssä liian kauaa. Uiminen ei sitä vastoin ole suositeltavaa, sillä verenpuute aiheuttaa kilpailua ruoansulatuselimistön lihasten sekä sen ala- ja yläpuolisten elinten lihasten välillä. Siksi tapahtuukin usein kramppaamista uidessa.

Ei liian täysi eikä tyhjä vatsa

Jos menet nukkumaan suoraan sen jälkeen kun olet syönyt illallista lisäät todennäköisyyttä sille, että kärsit refluksista. Tämä pätee etenkin jos olet syönyt usean ruokalajin illallisen tai mikäli ruoassa oli paljon kaloreita ja rasvoja. Tämän vuoksi saattaa olla vaikeaa nukahtaa, ja uni saattaa myös häiriintyä. On siis parasta syödä enemmän hedelmiä ja vihanneksia iltaisin, ja jättää pois sokeri, paistetut ruoat sekä jauho. 

Nyt kun tiedät mikä on oikea vastaus kysymykseen syömisestä ennen nukkumaanmenoa, voit rauhassa syödä tarpeeksi iltaisin. Kunhan ruokasi on vain kevyttä ja oikeanlaista ravintoa. Tällöin sinulla ei ole liian täysi eikä tyhjä vatsa. Toivottavasti pystyt näin parantamaan unenlaatuasi sekä yleistä hyvinvointiasi!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.