Valmista maukas valkosipulikeitto

Tämä maukas ja ravitseva espanjalainen keitto on peräisin Kastilia ja León -alueelta. Se on hyvin vanha ja perinteikäs ruokalaji.
Valmista maukas valkosipulikeitto

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Espanjalainen valkosipulikeitto on yksi niistä perinteisistä ja täydellisistä “isoäidin resepteistä”. Alta löydät tämän maukkaan ja edullisen keiton reseptin.

Valkosipulin terveyshyödyt

Hyvän maun ja tuoksun lisäksi valkosipulilla on myös suuri ravintoarvo. Lue alta, kuinka ihana valkosipulikeitto hyödyttää terveyttä.

Ravinteikas ja vähäkalorinen valkosipuli

valkosipulit

Sen lisäksi että valkosipuli on hyvin terveellistä, se sopii loistavasti myös painonpudotukseen. Se on vähäkalorinen kasvi, joka sisältää välttämättömiä vitamiineja ja kivennäisaineita nämä edistävät aineenvaihduntatoimintoja.

28 gramman annos valkosipulia sisältää hädin tuskin 40 kilokaloria ja vain alle 10 grammaa hiilihydraatteja. Siinä on paljon C- ja B6-vitamiineja, mangaania, seleeniä ja pieni annos proteiinia. Valkosipulissa on myös jonkin verran kalsiumia, kaliumia, rautaa, fosforia ja B1-vitamiinia.

Allisiini: valkosipulin salaisuus

Ennen vanhaan valkosipulia käytettiin luontaishoitona ruoansulatuskanavan sairauksiin ja ongelmiin. Nykyään arvellaan, että valkosipulin monet hyvät ominaisuudet liittyvät sen suureen allisiinipitoisuuteen, rikkiyhdisteeseen.

Valkosipuli: tehokas antioksidantti

Nykyään antioksidanttipitoiset tuotteet ovat hyvin kysyttyjä ja arvostettuja. Mutta vain harva tietää, että heidän keittiöstään löytyy jo edullinen ja tehokas antioksidantti: valkosipuli.

Valkosipuli sisältää C-vitamiinia ja flavonoideja, jotka taistelevat vapaita radikaaleja vastaan ja ehkäisevät soluvaurioita. Niiden päivittäinen syöminen vähentää sydän- ja verisuonirakenteiden kulumista korkeasta verenpaineesta kärsivillä potilailla. Valkosipulin antioksidanttivaikutus auttaa hidastamaan dementian oireiden ja Alzheimerin taudin ensivaiheiden etenemistä.

Vahvista immuunijärjestelmää valkosipulilla

Olet varmasti joskus kuullut valkosipuliteen tehokkuudesta flunssaan. Valkosipulilisäravinteen syöminen päivittäin voi vähentää flunssariskiä jopa 60 %:lla.

Valkosipulikeitto: herkullinen, terveydelle hyödyllinen ja edullinen resepti

Ainekset (6 hengelle)

  • 10 valkosipulinkynttä
  • 6 kananmunaa
  • 12 viipaletta kovaa leipää
  • 150 g serrano-kinkkua
  • 4 rkl ekstra-neitsytoliiviöljyä
  • Suolaa, pippuria ja makeaa paprikajauhetta (oman maun mukaan)
  • 2 ½ l lihalientä (myös kana- tai kasvisliemi käy)
espanjalainen valkosipulikeitto

Valmistus

1. Kuori ja pilko ensimmäiseksi reseptin pääainesosa eli valkosipuli. Viipaloi kaikki kynnet niin, etteivät ne ole liian ohuita.
2. Kaada oliiviöljyä riittävän suureen kattilaan ja laita se liedelle. Kun öljy lämpenee, lisää sinne valkosipuli ja ruskista kevyesti. Valkosipuli ruskistuu tavallisesti hyvin nopeasti, joten varo polttamasta sitä.
3. Lisää seuraavaksi joukkoon pieneksi paloiteltu kinkku ja ruskista kevyesti. Varo ettei se pala tai kuivu.
4. Lisää 6 viipaletta kovaa leipää ja paahda niitä valkosipulin ja kinkun kanssa.
5. Kun leipä on valmis, ota pannu pois liedeltä, lisää paprikajauhetta oman maun mukaan ja sekoita hyvin.

6. Kun kaikki ainekset näyttävät olevan hyvin sekaisin ja paprikan väri on tarttunut niihin, laita pannu takaisin liedelle matalalle lämmölle, varoen polttamasta valkosipulia ja paprikaa.
7. Lisää lämmin lihaliemi, kun kaikki ainekset ovat lämmenneet uudelleen. Liemi antaa keittoon paremman maun kuin pelkkä vesi.
8. Anna keiton kypsyä 2025 minuuttia matalalla lämmöllä. Keittoa on parasta olla sekoittamatta ja se kannattaa antaa kypsyä hitaasti.
9. Sillä aikaa kun keitto kiehuu, paahda loput 6 leipäviipaletta paistinpannulla pienessä määrässä oliiviöljyä.

10. Paista kananmunat kevyesti vain yhdeltä puolelta. Lisää kananmunat keittoon.
11. 20 minuutin kuluttua lisää paahdetut leipäviipaleet keittoon ja anna niiden pehmetä. Mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Baptista-González, H. A. (2005). ¿ Posee propiedades médicas el ajo?. Médica Sur12(4), 224-225.
  • Chaupis-Meza, D., Rojas, J., Gasco, M., & Gonzales, G. F. (2014). Efecto hipotensor del extracto de ajo (Allium sativum) macerado por 18 semanas en un modelo experimental in vivo. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Pública31, 461-466.
  • Dominguez, E. M. S., Pérez, S. R., & Batista, N. N. A. (2016). Investigaciones actuales del empleo de Allium sativum en medicina. Revista Electrónica Dr. Zoilo E. Marinello Vidaurreta41(3).
  • San Miguel Borges, Janis, & Martín Aviague, Neorbis. (2005). Tintura de ajo en el tratamiento de la hipertensión y la cefalea. Revista Cubana de Enfermería21(3), 1. Recuperado en 28 de enero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03192005000300004&lng=es&tlng=es.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.