Logo image
Logo image

Tästä syystä kaikkien tulisi syödä enemmän inkivääriä

3 minuuttia
Tiesitkö, että inkivääri lievittää monia vatsan oireita ja voi helpottaa jopa kuukautiskipuja? Lisäksi inkivääri lievittää migreeniä, parantaa verenkiertoa ja sisältää paljon C-vitamiinia.
Tästä syystä kaikkien tulisi syödä enemmän inkivääriä
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Inkivääri on kasvi, joka kasvaa trooppisissa ilmastoissa, ja erityisen paljon sitä myydään ja käytetään Kiinassa ja Perussa. Inkivääriä käytetään ruuanlaitossa sen aromaattisen maun ja tuoksun takia, sillä se antaa ruualle mausteisen ja kirpeän säväyksen gingerol-yhdisteen ansiosta. Ruuanlaiton lisäksi inkivääriä voi käyttää kauneuden- ja terveydenhoitoon. Sillä on vahva lääkinnällinen vaikutus, joten jokaisen tulisi syödä enemmän inkivääriä. Monet tieteelliset tutkimukset tukevat inkiväärin terveysvaikutuksia.

Kun inkiväärin terveyshyödyt tulivat modernin yhteiskunnan tietoon, se saavutti nopeasti suosiotaan niin ruuanlaitossa kuin lääkinnällisessäkin käytössä. Mikä parasta, inkivääri on monipuolinen kasvi, jota voi nauttia teeuutteena, mausteena, öljynä, mehuna ja jopa kapselina.

9 syytä miksi jokaisen tulisi syödä enemmän inkivääriä

Tiedätkö, mitä hyödyllisiä vaikutuksia inkiväärin nauttimisella on? Tässä artikkelissa jaamme parhaat syyt sille, miksi jokaisen kannattaa syödä enemmän inkivääriä.

Inkivääri parantaa ruuansulatusta

Some figure

Yksi inkiväärin tunnetuimmista ominaisuuksista on sen kyky parantaa ruuansulatuksen toimintaa. Inkivääri vähentää turvotusta ja tulehdusta, mikä tekee siitä vatsavaivojen hoidossa korvaamattoman. Inkiväärillä hoidat mm:

 • Pahoinvointia ja huimausta
 • Vähennät vatsan ärsytystä ja tulehdusta
 • Lievität suoliston ärtymystä
 • Lievität turvotusta ja ilmavaivoja
 • Stimuloi haimaa lisäämään entsyymien tuotantoa, mikä tekee ravintoaineiden imeytymisestä tehokkaampaa

Inkivääristä saa antioksidantteja

Antioksidantit ovat terveellisiä yhdisteitä, jotka toimivat vapaiden radikaalien aiheuttamia muutoksia vastaan. Vapaiden radikaalien vaikutuksista vakavimmat ja vaarallisimmat aiheuttavat solutasojen vaurioita. Vapaita radikaaleja kertyy elimistöön ympäristöstä ja ravinnosta, ja ne voivat pitkällä aikavälillä johtaa sairauksiin, kuten syöpään. Inkivääristä saa runsaasti antioksidantteja, jotka ehkäisevät vapaiden radikaalien haittavaikutuksia ja solujen vaurioitumista ja ennenaikaista vanhenemista.

Inkivääristä apu flunssaan

Some figure

Inkiväärillä voit ehkäistä yleiset tartuntataudit, kuten flunssan ja yskän. Inkiväärillä voi myös hoitaa ikäviä flunssaoireita, kuten tukkoista nenää, kipeää kurkkua ja yskää. Flunssan ehkäisemiseksi tulisi siis syödä säännöllisesti enemmän inkivääriä. Nauti inkivääriuutetta myös flunssan hoitoon ja pian bakteerit ja virukset poistuvat kehostasi.

Inkivääri parantaa verenkiertoa

Inkiväärin nauttiminen poistaa pahalaatuista kolesterolia verenkierrosta ja ehkäisee valtimoiden tukkeutumien syntymistä. Tästä syystä inkivääriä pidetään verenkiertoelimistön terveyden kannalta hyödyllisenä. Älä kuitenkaan syö inkivääriä mielin määrin. Juttele inkiväärin käytöstä ensin lääkärisi kanssa, mikäli käytät lääkitystä johonkin vaivaan.

Inkivääri lievittää nivelkipuja

Inkiväärin tulehdusta hillitsevä vaikutus voi lievittää reumasairauksien aiheuttamaa tulehdusperäistä kipua ja turvotusta. Inkivääriä voi käyttää sisäisesti tai ulkoisesti suoraan kipukohtaan. Inkiväärin mausteisuus kiihdyttää verenkiertoa ja lievittää kipua. Inkivääri toimii myös kuukautiskipujen lievittämiseen ja lihaskipujen helpottamiseen.

Inkivääri hoitaa migreenit

Some figure

Migreeni syntyy, kun prostaglandiininit, jotka ovat lipidien muoto, aiheuttavat verisuonten supistelua aivoissa. Tämä voi johtaa turvotukseen ja verenpaineen kohoamiseen aivoissa, mistä inhottava särky ja muut oireet johtuvat. Migreeni on vakavaa särkyä, johon voi liittyä pahoinvointia ja näköhäiriöitä. Migreenikohtaus voi kestää jopa päiväkausia. Inkivääri hoitaa migreeniä rajoittamalla lipidin toimintaa. Asiantuntijat suosittelevat inkiväärin nauttimista heti migreenin ensioireiden alkaessa, näin voit välttyä inhottavalta migreenikohtaukselta.

Vähentää tulehdusta

Inkiväärin sisältämä gingerol-yhdiste on vahvasti tulehdusta heikentävä aines, joka sopii monien eri ongelmien hoitoon. Gingerolin vaikutuksia on tutkittu moneen eri otteeseen ja terveysalan ammattilaiset suosittelevatkin nykyisin inkivääriä vaihtoehtoisena hoitomuotona kroonisten sairauksien, kuten paksusuolen tulehduksen ja reumasairauksien hoitoon. Inkivääri voi rauhoittaa tulehduksen ja lievittää kipua tehokkaasti.

Lievittää diabeteksen oireita

Some figure

Inkiväärin säännöllinen nauttiminen voi alentaa verensokeria jopa 30 %. Lisäksi inkivääri voi lisätä insuliinin tuotantoa 10 % sellaisilla potilailla, jotka kärsivät tyypin 2. diabeteksesta. Inkiväärin nauttiminen voi siis lievittää diabeteksen oireita ja parantaa potilaan elämänlaatua. Muista, että jos sairastat diabetesta, on tärkeää puhua inkiväärin käyttämisestä ensin lääkärisi kanssa. Näin voitte varmistaa, ettei inkivääri vaikuta haitallisesti muihin käyttämiisi lääkkeisiin.

Ehkäisee syöpää

Inkiväärin fytokemikaalit, antioksidantit, vitamiinit ja mineraalit vähentävät vastustuskyvyn kuormitusta. Tämä lisää kehon kykyä taistella syöpäsoluja vastaan ennen kuin ne ehtivät vaikuttamaan terveyteen huomattavasti. Monien tutkimusten mukaan inkiväärin nauttiminen voi johtaa syöpäsairauksien ehkäisyyn ja hoitoon, etenkin mitä tulee eturauhasen, munasarjojen ja rintojen syöpään. Muista, että inkiväärin vaikutukset käyvät ilmi jo pienissä määrissä nautittuna, eikä sitä ole tarpeellista syödä suuria määriä. Liian korkea annostus voi johtaa haitallisiin sivuvaikutuksiin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • VV.AA. (2013). Anti-Oxidative and Anti-Inflammatory Effects of Ginger in Health and Physical Activity: Review of Current Evidence. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/
 • Lete, Iñaki., Allué, José. (2016).The Effectiveness of Ginger in the Prevention of Nausea and Vomiting during Pregnancy and Chemotherapy. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4818021/
 • Zamora, Juan Diego. (2007). ANTIOXIDANTES: MICRONUTRIENTES EN LUCHA POR LA SALUD. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182007000100002
 • VV.AA. (2016).Effects of Ginger on Serum Lipids and Lipoproteins in Peritoneal Dialysis Patients: A Randomized Controlled Trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4803358/
 • VV.AA. (2014).The effect of ginger consumption on glycemic status, lipid profile and some inflammatory markers in patients with type 2 diabetes mellitus. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24490949
 • VV.AA. (2015).Efficacy of ginger for treating Type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352618115000086
 • VV.AA. (2013).Comparison Between the Efficacy of Ginger and Sumatriptan in the Ablative Treatment of the Common Migraine. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.4996
 • VV.AA. (2011).The Use of Ginger (Zingiber officinale) for the Treatment of Pain: A Systematic Review of Clinical Trials. https://academic.oup.com/painmedicine/article/12/12/1808/1846834

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.