Logo image
Logo image

Haavainen paksusuolentulehdus - syyt, oireet ja hoito

3 minuuttia
Vaikka tässä artikkelissa mainitut hoidot voivat auttaa parantamaan tulehdusta, on tärkeää puhua aiheesta lääkärin kanssa. Älä koskaan jätä lääkärin määräämiä lääkkeitä ottamatta ja juttele vaihtoehtoisista hoitomuodoista ensin lääkärisi kanssa.
Haavainen paksusuolentulehdus - syyt, oireet ja hoito
Viimeisin päivitys: 08 helmikuuta, 2019

Haavainen paksusuolentulehdus on yleinen riesa, ja siitä kärsii yhä suurempi määrä ihmisiä. Haavainen paksusuolentulehdus esiintyy koko paksusuolessa, ja se voi muuttua satunnaisesti ilmeneväksi krooniseksi ongelmaksi. Haavaisen paksusuolentulehduksen hoito onnistuu myös luonnollisin keinoin – tässä artikkelissa kerromme miten!

Haavaisesta paksusuolentulehduksesta kärsivän potilaan oireet keskittyvät yleensä paksusuolen alueelle, mutta ne voivat levitä myös muihin ruuansulatusjärjestelmän osiin. Haavainen paksusuolentulehdus aiheuttaa kipua ja epämukavuutta, sekä vaikuttaa negatiivisesti elämänlaatuun. Haavaisen paksusuolentulehduksen hoito vaatiikiin lääkärin kanssa keskustelua, ja onkin tärkeää noudattaa hoitosuunnitelmaa, niin oireet pysyvät hallinnassa.

Tässä artikkelissa tutustumme lähemmin haavaiseen paksusuolentulehdukseen, jotta osaat tulevaisuudessa tunnistaa sen laukaisijat ja lievittää oireita kotihoidoilla, jotka soveltuvat yhteiskäyttöön perinteisen lääkehoidon kanssa.

Mistä haavainen paksusuolentulehdus johtuu?

Some figure

 

Tulehduksen tarkkaa syytä ei vielä täysin ymmärretä. Tulehdus on osa ruuansulatuselimistöä riivaavista yleisistä vaivoista, ja se liittyy samaan kategoriaan kuin Crohnin tauti.

Vaikka haavaisen paksusuolentulehduksen aiheuttajista ei olla vielä saatu tarkkaa tietoa, ovat lääkärit ja tutkijat yhtä mieltä tietyistä taudin laukaisijoista ja piirteistä:

 • Haavainen koliitti liittyy autoimmuunijärjestelmän häiriintyneeseen toimintaan. Tämä tarkoittaa sitä, että keho hyökkää tiettyjä suolen alueita vastaan tuhoten kudosta ja aiheuttaen haavaumien muodostumista.
 • Stressi on yleinen tulehduksesta kärsivien potilaiden yhteispiirre, joka saattaa laukaista tulehduksen ja pahentaa oireita.
 • Yleensä haavainen koliitti ilmenee 20-30 -vuotiailla, ja se muuttuu vaikeammaksi ihmisen vanhetessa. 50-70 -vuotiaiden oireet voivat olla vakavia ja epämiellyttäviä.
 • Haavainen paksusuolentulehdus alkaa yleensä suoliston tulehduksesta.
 • Tulehduksen epäillään aiheutuvan suolistossa pesivistä bakteereista tai viruksesta. Vaikka tulehdukseen ei ole mitään parannuskeinoa, voidaan oireita lievittää, ja joskus sairaudesta pääsee eroon vain poistamalla osia tulehtuneesta suolesta.

Suositeltua lukemista: 5 ruokaa suoliston bakteerikannan palauttamiseen

Mitä oireita haavainen paksusuolen tulehdus aiheuttaa?

Some figure

 

Oireet voivat vaihdella potilaasta toiseen. Ensimmäisiä oireita tulehduksesta voivat olla ripuli ja veri ulosteen seassa. Toisilla taas esiintyy vakavia vatsakipuja.

Usein oireet noudattavat tiettyä kaavaa ja tulehduksen yleisimpiä oireita ovat:

 • Vakavat kivut vatsan alueella. Kovat krampit, joita esiintyy ennakoimattomasti. Vatsa voi pitää meteliä ja murista, vaikka et olisi nälkäinen. Kuulostaa siltä, kuin vatsassa olisi paljon kaasua, mutta et välttämättä kärsi ilmavaivoista.
 • Verta tai mätää ulosteessa.
 • Kausittainen ripuli.
 • Kuume.
 • Nopeasti tapahtuva laihtuminen.
 • Kun haavainen paksusuolen tulehdus on vakava, siihen voi liittyä nivelkipuja.
 • Happopatit suussa.
 • Yleinen huonovointisuus.

Suositeltua lukemista: 11 avokadoon perustuvaa luontaishoitoa

Haavaisen paksusuolentulehduksen hoito luonnollisin keinoin

Some figure

 

Muista, että jos epäilet kärsiväsi paksusuolentulehduksesta tai koet jatkuvia ja epämiellyttäviä vatsaoireita, tulee sinun aivan aluksi kääntyä lääkärin puoleen. Vain lääkäriltä voit saada pätevän diagnoosin ja ongelmiisi sopivan hoidon. Jokainen potilas reagoi eri tavalla lääkkeisiin ja hoitoon, joten lääkäri voi määrittää juuri sinulle sopivan hoitosuunnitelman.

Haavaisen paksusuolentulehduksen hoito luonnollisin keinoin sekä sopivan ruokavalion avulla on hyvä lisä perinteisen lääkehoidon tueksi. Noudata seuraavia ohjeita ja lievität oireita ja suolen tulehdustilaa.

Varmista vitamiinien riittävä saanti

Haavainen paksusuolentulehdus voi heikentää kehon puolustusjärjestelmää ja estää ravintoaineiden kunnollisen imeytymisen. Jos keho ei saa kaikkia kaipaamiaan ravintoaineita, voit laihtua nopeasti ja kärsiä puutostiloista. Suosi seuraavia ravintolisiä:

 • Spirulina: Spirulina on levästä valmistettu luontaistuote, joka sisältää paljon vitamiineja, kuitua ja proteiinia. Se auttaa vahvistamaan puolustusjärjestelmää ja parantamaan elämänlaatua.
 • Oluthiiva: Tämä ravintolisä antaa keholle runsaasti tärkeitä ravintoaineita, vahvistaa puolustusjärjestelmää ja pitää huolta suoliston hyvinvoinnista. Voit ostaa oluthiivaa luontaistuotekaupoista.
 • Foolihappo tai B9-vitamiini: Kun suolisto ei pysty imeyttämään ravinoaineita kunnolla tulehduksen takia, voi se nopeasti johtaa foolihapon puutteeseen elimistössä. Suosittelemmekin tulehduksesta kärsiville foolihapon nauttimista säännöllisesti.
 • Aloe vera- juoma: Aloe vera auttaa hillitsemään tulehdusta, se rauhoittaa, parantaa ja lievittää kipua. Nauti aloe verasta valmistettua juomaa joka aamu. Lisää teelusikallinen aloe veran geeliä lasilliseen vettä ja nauti.

Suositeltua lukemista: Tehokkaasti lääkitsevä aloe vera -mehu

 • Porkkanamehu: Porkkana sisältää vitamiineja ja auttaa helpottamaan tehokkaasti vatsakipuja.
 • Ruokalusikallinen pellavansiemenöljyä: Aloita päiväsi nauttimalla tätä terveellistä öljyä. Pellavansiemenöljy on täynnä Omega-3 -rasvahappoja, jotka sopivat erinomaisesti tulehduksen hoitoon.
 • Helokkiöljy: Helokkiöljy on tehokas hoito haavaisen paksusuolentulehduksen oireiden lievittämiseen. Helokkiöljyä on saatavilla apteekeista ja luontaistuotekaupoista. Muista nauttia öljy tyhjään vatsaan, sillä näin se imeytyy parhaiten ja pääsee vaikuttamaan tehokkaasti.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • General, C. (2006). Conceptos actuales en colitis ulcerativa crónica inespecífica.
 • Otero Regino, W., González, A., & Gomez Zuleta, M. (2009). Prevalencia de diferentes tipos de colitis en personas adultas mayores. Rev Col Gastroenterol
 • Pérez Lázaro del Valle, Macías Abraham Consuelo, Torres Leyva Isabel, Socarrás Ferrer Bertha B, Marsán Suárez Vianed, Sánchez Segura Miriam. Effect in vitro of Spirulina on the immune response. Rev Cubana Hematol Inmunol Hemoter  [Internet]. 2002  Ago;  18( 2 ). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-02892002000200006&lng=es

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.