Haavainen paksusuolentulehdus – syyt, oireet ja hoito

Vaikka tässä artikkelissa mainitut hoidot voivat auttaa parantamaan tulehdusta, on tärkeää puhua aiheesta lääkärin kanssa. Älä koskaan jätä lääkärin määräämiä lääkkeitä ottamatta ja juttele vaihtoehtoisista hoitomuodoista ensin lääkärisi kanssa.
Haavainen paksusuolentulehdus

Haavainen paksusuolentulehdus on yleinen riesa, ja siitä kärsii yhä suurempi määrä ihmisiä. Tulehdus vaivaa koko paksusuolta ja se voi muuttua krooniseksi ongelmaksi, joka ilmenee satunnaisesti.

Haavaisesta paksusuolentulehduksesta kärsivän potilaan oireet keskittyvät yleensä paksusuolen alueelle, mutta ne voivat levitä myös muihin ruuansulatusjärjestelmän osiin. Tulehdus aiheuttaa kipua, epämukavuutta ja vaikuttaa negatiivisesti elämänlaatuun, kun tulehdus on päällä. Siksi onkin tärkeää kääntyä hoidossa lääkärin puoleen ja noudattaa hoitosuunnitelmaa, näin oireet pysyvät hallinnassa.

Tässä artikkelissa tutustumme lähemmin haavaiseen paksusuolentulehdukseen, jotta osaat tulevaisuudessa tunnistaa sen laukaisijat ja lievittää oireita kotihoidoilla, jotka soveltuvat yhteiskäyttöön perinteisen lääkehoidon kanssa.

Mistä haavainen paksusuolentulehdus johtuu?

Naisen vatsakivut

Tulehduksen tarkkaa syytä ei vielä täysin ymmärretä. Tulehdus on osa ruuansulatuselimistöä riivaavista yleisistä vaivoista, ja se liittyy samaan kategoriaan kuin Crohnin tauti.

Vaikka haavaisen paksusuolentulehduksen aiheuttajista ei olla vielä saatu tarkkaa tietoa, ovat lääkärit ja tutkijat yhtä mieltä tietyistä taudin laukaisijoista ja piirteistä:

 • Haavainen koliitti liittyy autoimmuunijärjestelmän häiriintyneeseen toimintaan. Tämä tarkoittaa sitä, että keho hyökkää tiettyjä suolen alueita vastaan tuhoten kudosta ja aiheuttaen haavaumien muodostumista.
 • Stressi on yleinen tulehduksesta kärsivien potilaiden yhteispiirre, joka laukaisee tulehduksen ja pahentaa oireita.
 • Yleensä haavainen koliitti ilmenee 20-30 -vuotiailla, ja se muuttuu vaikeammaksi ihmisen vanhetessa. 50-70 -vuotiaiden oireet voivat olla vakavia ja epämiellyttäviä.
 • Haavainen paksusuolentulehdus alkaa yleensä suoliston tulehduksesta.
 • Tulehduksen epäillään aiheutuvan suolistossa pesivistä bakteereista tai viruksesta. Vaikka tulehdukseen ei ole mitään parannuskeinoa, voidaan oireita lievittää ja joskus sairaudesta pääsee eroon vain poistamalla osia tulehtuneesta suolesta.

Suositeltua lukemista: 5 ruokaa suoliston bakteerikannan palauttamiseen

Mitä oireita haavainen paksusuolen tulehdus aiheuttaa?

Paksusuoli

Oireet voivat vaihdella potilaasta toiseen. Ensimmäisiä oireita tulehduksesta voivat olla ripuli ja veri ulosteen seassa. Toiset taas valittavat vakavista vatsakivuista.

Usein oireet noudattavat tiettyä kaavaa ja tulehduksen yleisimpiä oireita ovat:

 • Vakavat kivut vatsan alueella. Kovat krampit, jotka tulevat ja menevät miten sattuu. Vatsa voi pitää meteliä ja murista, vaikka et olisi nälkäinen. Kuulostaa siltä, kuin vatsassa olisi paljon kaasua, mutta et välttämättä kärsi ilmavaivoista.
 • Verta tai mätää ulosteessa.
 • Kausittainen ripuli.
 • Kuume.
 • Nopeasti etenevä laihtuminen.
 • Kun haavainen paksusuolen tulehdus on vakava, siihen voi liittyä nivelten kipuja.
 • Happopatit suussa.
 • Yleinen huonovointisuus.

Suositeltua lukemista: 11 avokadoon perustuvaa luontaishoitoa

Luonnolliset hoidot haavaiseen paksusuolentulehdukseen

Aloe vera haavaisen paksusuolentulehduksen hoitoon

Muista, että jos epäilet kärsiväsi paksusuolentulehduksesta tai koet jatkuvia ja epämiellyttäviä vatsaoireita, tulee sinun aivan aluksi kääntyä lääkärin puoleen. Vain lääkäriltä voit saada pätevän diagnoosin ja ongelmiisi sopivan hoidon. Jokainen potilas ei reagoi samalla tavalla lääkkeisiin ja hoitoon, joten lääkäri voi määrittää juuri sinulle sopivan suunnitelman.

Voit tukea perinteistä hoitoa luonnollisin keinoin ja ruokavalion avulla. Noudata seuraavia ohjeita ja lievität oireita ja suolen tulehdustilaa.

Varmista vitamiinien riittävä saanti

Haavainen paksusuolentulehdus voi heikentää kehon puolustusjärjestelmää ja estää ravintoaineiden kunnollisen imeytymisen. Jos keho ei saa kaikkia kaipaamiaan ravintoaineita, voit laihtua nopeasti ja kärsiä puutostiloista. Suosi seuraavia ravintolisiä:

 • Spirulina: Spirulina on levästä valmistettu luontaistuote, joka sisältää paljon vitamiineja, kuitua ja proteiinia, ja auttaa vahvistamaan puolustusjärjestelmää ja parantaa elämänlaatua.
 • Oluthiiva: Tämä ravintolisä antaa keholle runsaasti tärkeitä ravintoaineita, vahvistaa puolustusjärjestelmää ja pitää huolta suoliston hyvinvoinnista. Voit ostaa oluthiivaa luontaistuotekaupoista.
 • Foolihappo tai B9-vitamiini: Kun suolisto ei pysty imeyttämään ravinoaineita kunnolla tulehduksen johdosta, voi se nopeasti johtaa foolihapon puutteeseen elimistössä. Suosittelemmekin tulehduksesta kärsiville foolihapon nauttimista säännöllisesti.
 • Aloe-juoma: Aloe vera auttaa hillitsemään tulehdusta, se rauhoittaa, parantaa ja lievittää kipua. Nauti aloesta valmistettua juomaa joka aamu. Lisää teelusikallinen aloe veran geeliä lasilliseen vettä ja nauti.

Suositeltua lukemista: Tehokkaasti lääkitsevä aloe vera -mehu

 • Porkkanamehu: Porkkana sisältää vitamiineja ja helpottaa tehokkaasti vatsakipuja.
 • Ruokalusikallinen pellavansiemenöljyä: Aloita päiväsi nauttimalla tätä terveellistä öljyä. Pellavansiemenöljy on täynnä Omega-3 -rasvahappoja, jotka sopivat erinomaisesti tulehduksen hoitoon.
 • Helokkiöljy: Helokkiöljy on tehokas hoito haavaisen paksusuolentulehduksen oireiden lievittämiseen. Helokkiöljyä on saatavilla apteekeista ja luontaistuotekaupoista. Muista nauttia öljy tyhjään mahaan, sillä näin se imeytyy parhaiten ja pääsee vaikuttamaan tehokkaasti.