Logo image
Logo image

11 avokadoon perustuvaa luontaishoitoa

4 minuuttia
Avokado on luonnollinen ja tehokas apu monen vaivan hoidossa. Se auttaa suoliston ongelmien kanssa, parantaa näkökykyä, ja lisäksi se on tehokas apu kauneudenhoidossa: avokado sekä taistelee ihon vanhenemisen merkkejä vastaan että pitää hiukset pehmeinä ja kiiltävinä.
11 avokadoon perustuvaa luontaishoitoa
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Avokado on hedelmä, joka on alun perin lähtöisin Meksikosta ja sillä on lukuisia erilaisia terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Sen muoto on hiukan päärynämäinen ja sillä on tummanvihreä kuori, vaaleampi kirkkaanvihreä sisus sekä iso siemen hedelmälihan keskellä.

Avokadoon mahtuu valtava määrä ravinteita ja niitä kaikkia voidaan hyödyntää myös ulkoisesti. Tässä artikkelissa esittelemme sinulle eräitä parhaita avokadoon perustuvia luonnollisia hoitoja – jatka lukemista ja löydä tämän herkullisen hedelmän mahtavat kyvyt!

Avokadoon pakatut terveelliset ominaisuudet

Avokadopuu voi kasvaa parhaimmillaan 20 metrin mittaiseksi, ja se tuottaa jopa 120 hedelmää vuodessa. Avokadopuun hedelmä on sen ainoa osa, jonka voi syödä, sillä avokadopuun kaarna ja lehdet ovat myrkyllisiä (etenkin lemmikkieläimille).

Atsteekki-intiaanit pitivät avokadoa hedelmällisyyttä lisäävänä hedelmänä. Lisäksi “ahucuatl”, atsteekkien nimitys avokadolle, tarkoittaa heidän kielessään kivestä. He uskoivat, että avokadolla on sukuviettiä kiihottavia vaikutuksia, ja tätä hedelmää onkin käytetty jo atsteekki-intiaanien ajoista lähtien miesten seksuaalisten ongelmien hoidossa.

Some figure

Avokadossa on paljon E-vitamiinia ja se antaa suojaa sydäntauteja vastaan. Siitä saa runsaan annoksen terveellistä tyydyttymätöntä rasvaa, joka alentaa kolesterolitasoa elimistössä, sekä suojelee valtimoita.

Tällainen rasva myös laajentaa verisuonia, jotta veri pääsee virtaamaan paremmin. Moni ei kuitenkaan halua syödä avokadoa yrittäessään laihtua, sillä se sisältää paljon kaloreita – keskiarvo on 227 kaloria yhdessä hedelmässä.

Avokadoon mahtuu paljon mineraaleja

Avokadossa on kymmentä ihmiselle kaikkein tärkeintä luonnollista mineraalia:

 • Sinkkiä
 • Natriumia
 • Seleeniä
 • Kuparia
 • Kaliumia
 • Mangaania
 • Magneesiumia
 • Rautaa
 • Fosforia
 • Kalsiumia

Kaikki nämä avokadon sisältämät mineraalit ovat terveydelle hyödyksi, ne auttavat esimerkiksi parantamaan solujen aineenvaihduntaa. Lisäksi avokadossa on öljyhappoa, joka poistaa elimistössä sijaitsevia niin kutsuttuja vapaita radikaaleja sekä mahdollisia matoja. 

Vapaat radikaalit lisäävät riskiä sairastua tietyn tyyppisiin syöpiin, ja ne edistävät etenkin keuhkosyövän syntyä. Avokado sisältää sekä A- ja B6-vitamiinia että foolihappoa, ja siksi sitä suositellaan etenkin sellaisille henkilöille, joilla on diabetes tai nivelreuma.

Some figure

Avokadolla on lukuisa määrä erilaisia suoria terveyshyötyjä. Sen ominaisuudet auttavat vähentämään suolistossa olevaa kaasua, parantavat näkökykyä, vähentävät ienten verenvuotoa sekä vahvistavat luita. Lisäksi avokadot torjuvat ripulia, ummetusta, flunssaa ja päänsärkyä.

Avokado on mahtava tuote myös kauneudenhoidossa, ja tämä johtuu ennen kaikkea sen sisältämästä öljystä. Avokado vähentää ikääntymisen merkkejä siksi, että sen öljyn avulla saat terveemmän näköisen ja tasaisemman ihon, jossa rypyt näkyvät vähemmän.

Avokado on hyödyksi myös hiustenhoidossa, sillä se pitää tukan kiiltävänä ja silkkisenä, ja hedelmää käytetään lisäksi myös raskausarpien ja kuivan ihon hoidossa. Se hillitsee päänahan hilseilyä ja on hyödyksi päätäiden torjunnassa.

Avokadoon perustuvia luonnollisia hoitoja

Päänahan hilseily

Some figure

Jauha yksi avokadon siemen risiiniöljyn kanssa ja hiero sitten valmista tahnaa päänahkaan. Peitä pää muovisella hupulla tai pyyhkeellä ja anna vaikuttaa kahden tunnin ajan. Huuhtele sitten lämpimällä vedellä, ja pese hiukset lopuksi tavalliseen tapaan.

Suolistomadot

Juo kupillinen teetä, jossa on haudutettuna avokadon siementä tai kuorta. Tätä nestettä tulisi aina juoda tyhjään vatsaan.

Päätäit

Keitä viittä kuivumaan päässyttä avokadon siementä vajaassa 2 desilitrassa vettä, ja lisää mukaan kaksi ruutan oksaa (tämä yrtti on varsinaiselta nimeltään Ruta). Anna nesteen viilentyä, ja kun se on sopivan lämpöistä, hiero sitä päänahkaan. Kääri sitten hiukset pyyhkeeseen, ja anna nesteen vaikuttaa tunnin ajan. Huuhtele lopuksi lämpimällä vedellä ja pese hiukset tavalliseen tapaan.

Ihon rypyt

 

Leikkaa yksi avokado puoliksi ja ota talteen sen hedelmäliha. Murskaa hyvin, lisää muutama tippa oliiviöljyä, ja sekoita kunnes tahna on tasaista. Laita seosta puhtaalle kasvojen iholle ja kaulalle. Anna vaikuttaa puolen tunnin ajan, ja huuhtele sitten lämpimällä vedellä. Laita ihollesi lopuksi vielä kotitekoista kosteusvoidetta.

Halkeilevien huulten pehmentäminen

Sulata ruokalusikallinen kookosöljyä, puolikas teelusikallinen sheavoita sekä puolikas teelusikallinen avokadoöljyä kattilassa. Sekoita hyvin ja anna seoksen viilentyä kattilan ollessa peitettynä. Laita seos jääkaappiin, ja laita sitä sitten jokainen ilta huulillesi, äläkä huuhtele pois.

Psoriasiksen lievittäminen

Halkaise avokado kahtia ja hiero yhtä puolikasta suoraan alueelle, joka kärsii psoriasiksesta. Toinen vaihtoehto on sivellä aluetta puuvillavanulla, joka on kastettu avokadoöljyyn.

Kolesterolitason alentaminen

Some figure

Syö yksi raaka avokado joka päivä esimerkiksi margariinin korvikkeena kerrosvoileivillä, viipaloituna salaateissa tai vaikkapa iltapäivän välipalana. Näin tekemällä pystyt vähentämään triglyseriditasoasi jopa 15 % yhdessä kuukaudessa.

Kuivien hiusten kosteuttaminen

Sekoita yksi kupillinen tavallista majoneesia kypsän avokadon hedelmälihan kanssa, kunnes tuloksena on tasainen tahna. Levitä tätä seosta hiuksiin koko niiden pituudelle, ja kääri sitten tukkasi kuuman pyyhkeen sisään. Anna vaikuttaa 20 minuutin ajan.

Huuhtele lämpimällä vedellä ja pese hiukset normaaliin tapaan. Toista tämä käsittely kerran viikossa. Jos haluat käyttää jotakin muuta tuotetta kuin majoneesia, voit valita sen sijasta kananmunan ja sitruunamehua, jotka sekoitat avokadon hedelmälihaan.

Raskausarpien häivyttäminen

Niin kutsutut raskausarvet ilmestyvät ihoon yleensä raskauden tai toistuvan painon vähentymisen ja lisääntymisen seurauksena. Jotta voisit häivyttää näitä arpia, sekoita keskikokoisen avokadon hedelmäliha ruokalusikalliseen sitruunamehua ja ruokalusikalliseen hunajaa.

Kun tuloksena on tasainen tahna, laita seosta kyseisille alueille pyörivin liikkein – varmista, että ihosi on puhdas tämän tehdessäsi. Huuhtele lopuksi lämpimällä vedellä, ja laita ihollesi vielä kosteusvoidetta.

Suun rakkuloiden poistaminen

Pese palanen avokadon kuorta ja pureskele sitä, mutta älä nielaise. Anna kuoresta lähtevän nesteen levitä kunnolla koko suuhusi. Toista tämä hoito useamman kerran peräkkäin.

Ripulin hillitseminen

Pese yksi avokadon siemen ja laita se kulhoon. Laita kulho uuniin, ja kun siemen on paistunut, jauha sitä kunnes tuloksena on puuterimainen koostumus. Sekoita kaksi ruokalusikallista puuteria kupillisessa lämmintä vettä, ja juo neste.

Jos et aikaisemmin ole käyttänyt avokadoa terveyden- ja kauneudenhoidossa, kokeile vinkkejämme ja hyödynnä avokadon mahtavia ominaisuuksia!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Cowan, A. K., & Wolstenholme, B. N. (2015). Avocado. In Encyclopedia of Food and Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00049-0
 • Dreher, M. L., & Davenport, A. J. (2013). Hass Avocado Composition and Potential Health Effects. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2011.556759
 • Rodríguez-Carpena, J. G., Morcuende, D., Andrade, M. J., Kylli, P., & Estevez, M. (2011). Avocado (Persea americana Mill.) phenolics, in vitro antioxidant and antimicrobial activities, and inhibition of lipid and protein oxidation in porcine patties. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf1048832
 • Sanders, M. G., & van Doorn, W. G. (2004). The Avocado: Botany, Production and Uses. Postharvest Biology and Technology. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2003.11.010

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.