Logo image
Logo image

Näin valmistat oman luonnollisen kasvoveden

4 minuuttia
Yksi parhaista luonnontuotteista rasvaisen ihon hoitoon on auringonkukkaöljy. Se auttaa vähentämään rasvaisuutta ja samalla virkistää ihoasi.
Näin valmistat oman luonnollisen kasvoveden
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Päivittäiseen ihonhoitorutiiniin kannattaa sisällyttää myös kasvoveden käyttö, sillä sen avulla edistät ihosi uusiutumista ja elinvoimaisuutta. Kasvovedet vaikuttavat ihohuokosia supistaen, rasvaisuutta vähentäen sekä väsymyksen merkkejä poistaen. Tehokkaan luonnollisen kasvoveden valmistaminen itse on helppoa.

Kaupallisten vaihtoehtojen lisäksi kannattaa kokeilla oman luonnollisen kasvoveden valmistamista kotona, sillä näin voit valita mukaan juuri ne ainekset, jotka kaunistavat ja hehkeyttävät oman tyyppistäsi ihoa parhaiten. Mikä parasta, voit käyttää täysin luonnollisia aineita. Tällä kertaa annamme siis reseptejä kotitekoisten ja luonnollisten kasvovesien valmistusta varten.

Reseptejä luonnollisen kasvoveden valmistamiseen

Omenakasvovesi

Tähän tuotteeseen tarvittavat ainekset ovat seuraavat:

0,5 dl omenamehua

2 ruokalusikallista vodkaa (30 ml)

2 ruokalusikallista taikapähkinää

Jos et halua käyttää vodkaa, laita sen sijaan kaksi ruokalusikallista enemmän taikapähkinää. Sekoita ainekset hyvin ja laita nestettä kasvoillesi puuvillavanun avulla.

Salviakasvovesi

Valmista hauduke, jossa käytät kourallisen verran salvian lehtiä. Sekoita ne lasilliseen kiehuvaa vettä (noin 240 ml). Anna viilentyä peitettynä, siivilöi pois lehdet, ja laita nestettä sitten kasvoillesi puuvillavanun avulla. Levitä ihollesi pyörivin liikkein ja anna imeytyä täysin.

Some figure

Sitruunakasvovesi

Sitruunalla on monia todella hyödyllisiä ominaisuuksia, jotka auttavat poistamaan ihon virheitä sekä supistamaan ihohuokosia. Sinun tarvitsee tämän kasvoveden valmistaaksesi vain sekoittaa puolikkaan sitruunan mehu pieneen määrään vettä. Laita nestettä sitten puuvillavanun avulla kasvoillesi, ja lopuksi pese vielä ihosi kylmällä vedellä.

Tämä on erinomainen hoito miehille parranajon jälkeen, sillä se desinfioi ja suojaa ihoa. Ei kuitenkaan ole suositeltavaa laittaa sitruunakasvovettä aamulla tai päivän aikaan, etenkin jos aiot olla suorassa auringonpaisteessa. Sitruunalla on taipumus aiheuttaa ihon värjäytymistä kun se joutuu kontaktiin auringon kanssa. Onkin siis parempi tehdä tämä hoito illalla tai sellaisina päivinä, jolloin et aio liikkua ulkona.

Kurkkukasvovesi

Kurkku on yksi kaikkein käytetyimmistä luonnollisen kosmetiikan raaka-aineista, ja sitä käytetään myös sellaisenaan kauneudenhoidossa. Sen ominaisuudet ovatkin todella loistavat, ja kurkku on hyvin tehokas ihon terveyden edistämisessä.

Leikkaa muutama viipale kurkkua, joka on niin kylmä kuin mahdollista (kannattaa siis pitää kurkkua ensin jääkaapissa), ja aseta viipaleet kasvoillesi. Laita muutama myös silmillesi. Anna vaikuttaa puolen tunnin ajan. Muista, että tämä hoito on täydellinen rentoutus stressaavan päivän päätteeksi.

Vadelmakasvovesi

Vadelmateellä on monia hyödyllisiä vaikutuksia, joista kaikkien naisten kannattaisi ehdottomasti nauttia! Voit ostaa vadelmaa teepusseissakin, mutta voit myös valmistaa oman haudutetun juoman muutamista vadelmanlehdistä ja itse marjoista. Anna viilentyä peitettynä, siivilöi pois vadelmat ja lehdet, ja laita nestettä ihollesi puuvillavanua käyttäen. Hiero sitä kevyesti kasvoillesi, kunnes tunnet nesteen imeytyneen täysin.

Some figure

Persikkakasvovesi

Tämä herkullinen ja mehukas hedelmä on myös erittäin hyödyllinen ihonhoidossa. Leikkaa palanen tuoretta persikkaa ja hiero sitä ihollesi. Anna hedelmän mehun vaikuttaa noin 20 minuutin ajan, ja huuhdo sitten lämpimällä vedellä. Ihosi tulee tuntumaan kiinteämmältä ja pehmeämmältä jo lyhyessä ajassa.

Viinietikkakasvovesi

Tämän reseptin ainekset ovat:

30 ml omenaviinietikkaa

1 aspiriinipilleri

kuuma vesi

Sekoita ainekset hyvin, ja sivele nestettä ihollesi puuvillavanun avulla. Anna tämän kasvoveden kuivua hyvin ihollasi.

Papaijakasvovesi

Tätä varten tarvitset:

palasen papaija

ruokalusikallisen ruusuvettä (15 ml)

ruokalusikallisen luonnonhunajaa (25 g)

Samalla tavoin kuin persikkakin, toimii papaija luonnollisena ihon kuorijana, ja se myös auttaa uusimaan ihoasi. Hunaja on antiseptinen tuote, joka on mahtava kosteuttaja, ja ruusuvesi taas hidastaa ihon ikääntymistä.

Möyhennä papaijaa kunnes saat aikaiseksi soseen kaltaisen koostumuksen, ja sekoita kaikki aineet keskenään. Pidä seosta jääkaapissa, ja anna sen viilentyä hyvin. Laita sitä sitten kasvoille sormiasi käyttäen, ja toista tämä kahdesti päivässä (aamulla ja illalla). Anna ainesten vaikuttaa ainoastaan 5 minuuttia, ja pese lopuksi pois lämpimällä vedellä.

Hedelmäkasvovesi

Tämä kasvovesi on hyväksi rasvaiselle iholle. Reseptiin tarvitsemasi ainekset ovat:

palanen ananasta

puolikas punaista omenaa

5 vihreää viinirypälettä

4 ruokalusikallista kamomillateetä

4 ruokalusikallista ruusuvettä

Laita kaikki hedelmät sekoittimeen, mutta kuori ananaspala ensin. Lisää sitten ruusuvesi, sekoita, ja lopuksi lisää myös kamomillatee. Laita sitten seosta puuvillavanuun, ja sivele ihoasi pyörivin liikkein. Anna vaikuttaa viiden minuutin ajan, ja poista lopuksi lämpimällä vedellä.

Some figure

Hedelmäkasvovesi (resepti 2)

Toisen luonnollisen kasvoveden saa näistä aineksista:

4 sitruunaa

2 appelsiinia

1 kurkku

2 omenaa

4 ruokalusikallista kirkasta alkoholia (noin 60 ml)

4 ruokalusikallista ruusuvettä

Purista mehu sitruunoista, kuori kurkku ja omenat, ja sekoita kaikki hedelmät tehosekoittimessa. Lisää sitten alkoholi ja ruusuvesi. Kun seoksesta on tullut tasainen, kaada sitä desinfioituun lasipulloon, ja laita pullo jääkaappiin kahden tunnin ajaksi. Tämän ajan kuluttua sekoita hyvin ja laita nestettä ihollesi. Anna vaikuttaa 15 minuutin ajan, ja huuhtele lopuksi lämpimällä vedellä.

Auringonkukkakasvovesi

Tämä resepti on hyvä vaihtoehto niille, joiden iho on rasvainen. Tarvitset tähän:

puolikkaan lasillisen vettä

puolikkaan lasillisen valkoviinietikkaa

1 ruokalusikallisen auringonkukkaöljyä

Keitä vesi, lisää viinietikka ja öljy. Sekoita hyvin, jotta saat aikaiseksi tasaisen seoksen. Ihanteellista olisi käyttää tätä kasvovettä sen jälkeen, kun olet syväpuhdistanut ihosi – näin saat tehokkaan virkistävän vaikutuksen sekä vähennät myös öljyisyyttä.

Some figure

Minttukasvovesi

Jauha yksi ruokalusikallinen mintunlehtiä ja laita ne kulhoon, johon lisäät myös lasillisen kiehuvaa vettä. Anna nesteen terästäytyä 10 minuutin ajan ja siivilöi. Kun neste on viilentynyt, laita sitä kasvoillesi puuvillavanun avulla.

Siankärsämökasvovesi

Laita 25 grammaa siankärsämön kukkia ja lehtiä kulhoon. Kaada sekaan puolikas litra kiehuvaa vettä, peitä neste, ja anna terästäytyä muutaman tunnin ajan. Siivilöi ja laita ihollesi vanutupon avulla. Siankärsämön ominaisuudet ovat samanlaiset kuin mintulla, ja se on siten erinomainen tuote kasvojen kauneudenhoitoon.

Tomaattikasvovesi naamion tapaan

Some figure

Laita 150 grammaa kypsiä, kuorittuja ja murskattuja tomaatteja lasipurkkiin, jossa on tiukasti suljettava kansi, ja laita sekaan myös 30 grammaa glyseriiniä. Tätä seosta käytetään kasvojen iholla kuten naamiota. Voit säilyttää jäljelle jääneen osan jääkaapissa – yksi idea onkin kutsua ystäviäsi kauneudenhoitoiltaan, jossa tarjolla on muun muassa kotitekoinen tomaattinaamio!

Kokeile siis kaupan vaihtoehtojen lisäksi jonkun edellä mainitun luonnollisen kasvoveden valmistamista kotona, johon voit valita mielesi mukaiset luonnolliset raaka-aineet.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Radulescu V, Chiliment S, Oprea E. Capillary gas chromatography-mass spectrometry of volatile and semi-volatile compounds of Salvia officinalis. J Chromatogr. 2004;1027:121–6
  • Dhanavade, M. et al. Study antimicrobial activity of lemon (Citrus lemon L.) peel extract. British Journal of pharmacology and Toxicology 2.3, 119-122 (2011)
  • Raaz K. Mahesshwari, Et Al. Internation Journal of Chemistry and Pharmaceutical Sciences. Invigirating Efficacy of Cucumis Sativas for Healthcare and Radiance. (2014).

pharmaresearchlibrary.com/wp-content/uploads/2014/04/IJCPS2001.pdf

  • Aravind. G, Et Al. Journal of Medicinal Plants Studies Vol. 1 No. 1 (2013). Traditional and Medicinal Uses of Carica papaya.

plantsjournal.com/vol1Issue1/Issue_jan_2013/2.pdf


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.