Näin poistat hammaskiveä luonnollisesti

Sen lisäksi, että otat avuksesi erilaisia hoitoja, kuten suuvettä ja erityisiä hammastahnoja, on olemassa myös sellaisia ruokia, jotka auttavat pääsemään eroon plakista ja hammaskiven kertymisestä. Jatka lukemista ja saat tietää asiasta lisää!
Näin poistat hammaskiveä luonnollisesti
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli.

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Hammaskiveä muodostuu siten, että ruokaa kertyy jatkuvasti hampaiden ja  ienten väliin. Tämä aine koostuu mineraalisuoloista ja jätteestä, ja sen kertymisen seurauksena hampaiden pintaan tulee keltaisia läiskiä. Näin poistat hammaskiveä luonnollisesti.

Paras tapa hankkiutua eroon hammaskivestä on käydä hammaslääkärissä hoidossa, mutta voit myös ottaa avuksesi eräitä kotikonsteja, joiden avulla hammaskiveä voidaan estää lisääntymästä.

Tässä artikkelissa haluamme siis kertoa parhaista vaihtoehdoista hammaskiven torjuntaan luonnollisten tuotteiden avulla – jatka lukemista ja paranna hampaidesi terveyttä ja ulkonäköä helposti ja edullisesti!

Näin poistat hammaskiveä luonnollisin keinoin

On hyvin tärkeää käyttää hammasharjaa oikein, jotta voisit estää plakkia muodostumasta.

 • Muista harjata hampaat vähintään kaksi kertaa päivässä (aamulla ja illalla), ja vaihda harja aina kolmen kuukauden välein.
 • Lisäksi olisi hyväksi käyttää hammaslankaa ja suuvettä, jotta voisit tehostaa terveyteen liittyviä rutiinejasi. Näin pääset helpommin eroon sekä bakteereista että hammaskivestä.

Samalla me suosittelemme, että välttäisit sokerisia ruokia ja sellaisia tuotteita, joissa on tärkkelystä. Tämä johtuu siitä, että suussa elävät bakteerit saavat ravintonsa näistä aineista.

Joka kerta kun syötä jotakin makeaa, etkä huuhtele suutasi, nämä mikro-organismit päästävät happoa, joka aiheuttaa hampaiden reikiintymistä.

Lisäksi on parasta käydä hammaslääkärissä kaksi kertaa vuodessa. Näin saat kunnollisen puhdistuksen hampaillesi sekä hoidon olemassa oleville rei’ille.

Täydentävänä hoitona kannattaa käyttää myös luonnollisia tuotteita. On olemassa sellaisia kotituotteita, jotka estävät jäänteiden kertymistä suussa – seuraavassa esittelemme näistä parhaat vaihtoehdot. Näin poistat hammaskiveä luonnollisin keinoin.

1. Ruokasooda

ruokasooda näin poistat hammaskiveä

Tämä on tuote, jota on hyvä olla kotona saatavilla jatkuvasti, sillä sitä voidaan käyttää apuna hyvin monella tapaa. Ruokasoodaa on käytetty jo vuosisatojen ajan sen puhdistavien ja valkaisevien ominaisuuksien vuoksi.

 • Sitä tarvitsee vain laittaa pieni määrä purkkiin, ja sitten vedessä kasteltu hammasharja tulee peittää tällä jauheella.
 • Harjaa hampaasi tavalliseen tapaan.

Muista, että ruokasoodalla on suolainen maku ja hankaava vaikutus hammaskiilteeseen, joten sitä kannattaa käyttää vain pieni määrä.

2. Vetyperoksidi

Tämä on toinen sellainen tuote, jota kannattaisi aina pitää kotona varastossa, sillä se puhdistaa haavoja sekä jopa valkaisee hampaita.

 • Ota avuksesi seos, jossa on yhtä paljon vetyperoksidia ja vettä. Käytä sitä sitten suusi huuhtelemiseksi harjauksen jälkeen, ja toista tätä hoitoa 2-3 kertaa viikossa.
 • Näin voit päästä eroon hammaskivestä sekä estää bakteerien lisääntymisen, jotta suusi voisi pysyä terveenä.

3. Omena

punaiset omenat näin poistat hammaskiveä

Raa’an omenan syönti kuorineen jälkiruokana on terveellisempi vaihtoehto kuin mikään muu, ja lisäksi voit näin puhdistaa hampaasi luonnollisin keinoin.

Omenan avulla hammaskivesi ei pääse lisääntymään. Lisäksi se pitää ikenesi terveempinä sekä estää niiden verenvuotoa.

4. Appelsiini

Tässä sitrushedelmässä oleva C-vitamiini estää mikro-organismeja lisääntymästä hampaiden pinnalla.

 • Voit nauttia appelsiinimehua joka aamu tai vaihtoehtoisesti hieroa appelsiininkuoren sisäpuolta hampaisiisi ennen kuin menet iltaisin nukkumaan.

5. Ruokasooda ja aloe vera

poista hammaskivi aloe veran avulla

Tämä kotihoito on hyvin tehokas apu hammaskivestä eroon pääsemiseksi. Voit toistaa sitä kaksi kertaa viikossa sen jälkeen kun olet harjannut hampaasi illalla. Näin poistat hammaskiveä aloe veran avulla.

Tarvittavat ainekset

 • 240 ml vettä
 • 120 ml ruokasoodaa
 • 1 ruokalusikallinen aloe veran geeliä
 • 10 pisaraa eteeristä sitruunaöljyä
 • 4 ruokalusikallista kasviglyseriiniä

Toimi näin

 • Sekoita astiassa hyvin vesi ja ruokasooda.
 • Lisää sitten mukaan aloe veran geeli ja eteerinen öljy.
 • Laita lopuksi sekaan vielä glyseriini.
 • Ravista aineksia, kunnes saat aikaiseksi tasaisen seoksen, ja pidä sitä kannellisessa lasipurkissa.
 • Käytä tätä hammastahnan tapaan päivittäin.

6. Seesaminsiemenet

Näiden siementen koostumus mahdollistaa sen, että pääset eroon plakista, ja samalla voit valkaista hampaitasi.

 • Seuraava ohje on hyvin helppo: pureskele ruokalusikallisen verran seesaminsiemeniä, mutta älä niele niitä.
 • Käytä sitten hampaitasi harjatessa sitä tahnaa, joka siemenistä on muodostunut sylkesi kanssa.
 • Huuhtele lopuksi tahna pois runsaalla vedellä.

7. Mansikat ja tomaatit

mansikat hyväksi hampaille

Molemmissa näissä tuotteissa on runsaasti C-vitamiinia, ja jos hierot niitä hampaisiisi, et ainoastaan pääse eroon plakista, vaan samalla myös valkaiset hampaitasiAnna tuotteiden vaikuttaa muutaman minuutin ajan ennen kuin huuhtelet suusi.

8. Plakkia torjuva hammastahna

Näin poistat hammaskiveä itsetehdyllä hammastahnalla. Tämä kotitekoinen tahna on luonnollinen valmiste, saat siitä vaihtoehdon kauppojen kemikaaleja sisältäville tahnoille.

Lisäksi voit hyötyä sen ainesten tehokkuudesta plakin poistamisessa sekä hampaiden pitämiseksi terveempinä.

Tarvittavat ainekset

 • 120 ml kookosöljyä
 • 3 ruokalusikallista ruokasoodaa
 • 2 ruokalusikallista stevia-jauhetta
 • 20 pisaraa eteeristä öljyä valintasi mukaan

Toimi näin

 • Laita rasiaan kookosöljy, ruokasooda ja stevia.
 • Sekoita aineksia hyvin ja lisää sitten sekaan valintasi mukainen eteerinen öljy (se voi olla esimerkiksi sitruunaa, minttua tai laventelia).
 • Sekoita hyvin, kunnes saat aikaiseksi tasaisen seoksen. Laita sitten seos lasipurkkiin.
 • Käytä tätä joka päivä samaan tapaan kuin tavallista hammastahnaa.

9. Porkkana ja selleri tai muut raa’at kasvikset

Raa’at kasvikset suojaavat hampaidesi terveyttä, sillä ne lisäävät syljen tuotantoa sekä vahvistavat hampaita.

Valitse sellaisia kasviksia, jotka antavat sinulle kylläisyyden tunteen ja jotka ovat hyviä välipaloja aterioiden välillä. Voit valita esimerkiksi porkkanoita ja selleriä.

10. Mantelit

mantelit suun hoidossa

Pähkinät ovat avuksi tässä tarkoituksessa, mikäli niitä syödään kokonaisina, sillä ne saavat aikaikseksi hankausta hampaissasi – tämä vaikutus sitten poistaa plakkia ja hammaskiveä hiukan kerrallaan.

 • Esimerkiksi kourallinen manteleita päivässä on avuksi niiden jäänteiden poistamiseksi, joita on kertynyt hampaisiin ja ikeniin.

Hoida hampaitasi tehokkaammin ja ota avuksesi nämä kotituotteet, jotta voisit vähentää ja torjua hammaskiveä luonnollisesti sekä siten pitää suusi terveys kunnossa!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
14 syytä sille, miksi ikenet vuotavat verta hampaita harjatessa
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
14 syytä sille, miksi ikenet vuotavat verta hampaita harjatessa

On olemassa useita syitä sille, miksi hampaidesi ikenet vuotavat verta. Kuitenkin pääsyy johtuu siitä, ettet pidä suusi terveydestä kunnolla huolta...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Lang, N., A. Mombelli, and R. Attström. “Placa dental y sarro.” Lindhe J, Karring T, Lang N. Periodontología clínica e implantología odontológica. 3a ed. Madrid: Panamericana(2000): 102.
 • Martínez, Hechavarria, et al. “Salud bucal en la adolescencia.” Medisan 17.1 (2013): 117-125.
 • Padilla, Silvia, and Jesús Cerón. “Determinantes culturales, económicos, históricos, políticos y sociales de la salud bucal.” Medwave 12.07 (2012).

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.