11 tapaa käyttää hammastahnaa

Tiesitkö, että hammastahna on mahtava tuote hajujen poistamiseen käsistä? Esimerkiksi valkosipulin tai sipulin jättämän voimakkaan hajun saa tehokkaasti pois käyttämällä hiukan hammastahnaa.
11 tapaa käyttää hammastahnaa

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Hammastahna on henkilökohtaiseen hygieniaan tarkoitettu perustuote, jota lähes kaikki käyttävät päivittäin. Vuosien varrella se on muuttunut niin, että nykyisin hammastahna on erittäin tehokas bakteerien poistaja. Nämä bakteerit voivat kerääntyä suuhun ja vaikuttaa haitallisesti ihmisen terveyteen. Nykyisin on saatavilla montaa erilaista hammastahnaa, ja ne vastaavat kuluttajien erilaisiin toiveisiin sekä suojelevat lukuisilta suussa ilmeneviltä sairauksilta.

Hammastahna ei kuitenkaan ole vain suuta ja suun hygieniaa palveleva tuote, sillä kylpyhuoneen kaapissa säilyttämääsi putkiloa voidaan käyttää monella muullakin tavalla kodin lukuisissa askareissa. Tässä artikkelissa kerrommekin 12 yllättävästä tavasta käyttää hammastahnaa erilaisissa kotitöissä.

Näin käytät hammastahnaa mustetahrojen poistoon

Voit käyttää hammastahnaa poistamaan mustetahroja vaatteistasi.

Lapset ilmaisevat helposti luovuuttaan, ja tässä on usein sivutuotteena vaikeasti lähteviä tahroja vaatteissa. Lempivaatteet voivatkin mennä pilalle kynien musteesta ja erilaisista väreistä, kuten myös matot, seinät ja muut pinnat. Tällaisista tahroista on joskus todella vaikea päästä eroon, mutta niiden poistoa voi helpottaa huomattavasti laittamalla hiukan hammastahnaa kyseiselle alueelle ja antamalla sen vaikuttaa muutaman minuutin ajan. Sitten tahrat voidaan poistaa pehmeällä sienellä.

Estä peilien muuttuminen sumuisiksi

Kun olet käynyt suihkussa, saattaa kuumuudesta ja kosteudesta aiheutuva höyry tehdä peilisi sumuisiksi, etkä enää näe kuvaasi kunnolla kun yrität vaikkapa laittaa meikkiä kasvoillesi. Jotta voisit välttää tämän ilmiön, hiero aavistuksen verran hammastahnaa peilin pintaan.

Kiillota metallit

Jos sinun tarvitsee kiillottaa keittiön tai kylpyhuoneen metallisia osia, on tämä paljon helpompaa hammastahnan avulla. Se saa metalliset osat kiiltämään sekä desinfioi ne. Hiero vain hammastahnaa kyseisten osien pintaan ja anna vaikuttaa muutaman minuutin ajan.

Kynsien puhdistus

Voit puhdistaa kynnet hammastahnalla.

Kyntesi keräävät kaikenlaista likaa allensa, ja tämä tapahtuu riippumatta siitä, minkälaista työtä teet. Jos haluat pitää kyntesi puhtaina ja varmistaa, että bakteereja ei kerry liikaa, käytä hiukan hammastahnaa. Se on siinä! Tuloksena ovat puhtaat kynnet.

Hajujen poistaminen

Jos käsissäsi on voimakas haju esimerkiksi valkosipulin, sipulin tai jonkin muun vastaavan epämiellyttävän hajuisen ruoan käsittelyn seurauksena, hiero käsiisi hiukan hammastahnaa, ja voit huomata hajujen katoavan.

Korujen puhdistus

Korujen puhdistus hammastahnan avulla.

Hammastahnan ainekset ovat erinomaisen hyvin soveltuvat korujen puhdistukseen ja kiillotukseen, ja sama pätee myös metalliesineisiin. Hiero siis hiukkan hammastahnaa koruihisi, ja huuhtele ne sitten lämpimällä vedellä.

DVD-levyjen huolto

Ajan kuluessa, ja mikäli et ole hoitanut DVD- ja CD-levyjäsi erityisellä huolella, saattavat ne muuttua naarmuisiksi ja lopulta ehkä niinkin kuluneiksi, etteivät ne enää toimi ollenkaan. Yksi tapa huoltaa tällaisia levyjä on hangata niitä pehmeällä kankaalla, jossa on hammastahnaa.

Auton huolto

Pieni määrä hammastahnaa sopii myös auton maalissa oleviin naarmuihin – mikäli sen väri sointuu maaliisi.

Haavat, palovammat ja puremat

Hammastahnalla voi lievittää puremien aiheuttamaa kipua ja ärsytystä.

On aina hyvä pitää hiukan hammastahnaputiloa mukana ensiapulaatikossasi, sillä sen virkistävä vaikutus iholla on mahtava apu palovammojen, puremien ja haavojen aiheuttaman kivun lievittämiseksi, ja sitä voi myös käyttää myös joidenkin ihottumien aikaansaaman epämukavuuden vähentämiseksi.

Pianon puhdistus

Pöly ja muille vastaaville tekijöille altistuminen, kuten myös käsissäsi oleva rasva, aiheuttavat pianollesi kiillon menetystä ja sen värin muuttumista kellertäväksi. Jotta voisit varjella pianosi koskettimien valkoisen pinnan kauneutta, kiillota sitä hammastahnalla.

Lemmikkien hajujen poisto

Lemmikkien tuoksu ei aina ole miellyttävä, ja voi olla vaikea löytää oikea tuote sen tehokkaaseen poistamiseen. Tässäkin voit käyttää hammastahnaa, sillä jos laimennat sitä vedellä ja suihkutat sitä lemmikkisi turkkiin, saat vähennettyä hajua kätevästi ja edullisesti. Voit myös lisätä hammastahnan kylpyveteen ja pestä sitten lemmikin turkki normaalilla pesuaineella.

Hammastahnalla on siis monia muitakin käyttömahdollisuuksia kuin se ilmeisin – kokeile siis näitä 12 kätevää tapaa ja hyödynnä hammastahna kodin erilaisissa askareissa!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.