Logo image
Logo image

7 chia-siementen loistavaa hyötyä

4 minuuttia
Sen lisäksi että niissä on runsaasti vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja, chia-siemenissä on suuri määrä energiaa. Niistä saa myös loistavan kylläisyyden tunteen, ja siten ne auttavat tehokkaasti painonpudotuksessa. Anna tälle superruoalle mahdollisuus ja ihastu!
7 chia-siementen loistavaa hyötyä
Viimeisin päivitys: 29 tammikuuta, 2019

Tiedät varmasti jo useastakin lähteestä sen, että chia-siemenistä on tullut hyvin suosittua ruokaa. Nämä terveelliset siemenet sisältävät monia ominaisuuksia jotka edistävät terveyttäsi monella eri tavalla. Sen lisäksi, mitä saatat kuulla kuuluisuuksilta ja terveydestään tarkoilta ihmisiltä, on hyödyksi tietää, että näissä siemenissä todellakin on monia hyödyllisiä ainesosia ja ominaisuuksia.

Tällä kertaa haluamme siis kertoa tarkemmin tuotteesta nimeltään chia-siemen sekä siitä, miksi sitä todella kannattaa lisätä ruokavalioon mitä pikimmiten. Jatka lukemista!

Chia-siemenet ovat ihmeellisiä ja herkullisia

Some figure

 

Sana “chia” on alunperin maya-intiaanien ilmaisu, joka tarkoittaa voimaa. Jo tuhansien vuosien ajan tätä siementä on käytetty Väli-Amerikassa perustarvikkeena, sillä se on täynnä vitamiineja, Omega-3 -rasvahappoja ja mineraaleja.

Vaikka nämä terveelliset siement olivatkin alunperin nimenomaan maya- ja atsteekki-intiaanien ruokavalion osa, niistä on nyt tullut muuallakin maailmassa nautittua ruokaa, josta pitävät etenkin urheilijat.

Sen lisäksi, että ne ovat ravitsevia, yksi loistava asia näissä siemenissä on se, että ne eivät muuta ruoan makua, ja voit yhdistää niitä sekä makeisiin että suolaisiin ruokiin.

Tyypillinen reseptisi aamiaisella, jälkiruoalla tai illallisella voi sisältää myös näitä pieniä, gluteenittomia siemeniä, jotta voit saada loistavan määrän kuitua ja antioksidantteja.

Terveelliset siemenet

Seuraavassa on eräitä kiintoisia faktoja tähän superruokaan liittyen (American Society of Nutrition -järjestön mukaan):

 • Niissä on viisi kertaa niin paljon kalsiumia kuin maidossa (tämä on mahtava etu niille, jotka ovat laktoosi-intoleranssista kärsiviä tai jotka ovat vegaaneja).
 • Niissä on kolme kertaa niin paljon antioksidantteja kuin mustikoissa.
 • Niissä on kolme kertaa enemmän rautaa kuin pinaatissa (mikä tekee chia-siemenistä täydellistä ruokaa niille, joilla on anemiaa).
 • Niissä on enemmän proteiinia kuin kasviksissa.
 • Niissä on kaksi kertaa niin paljon kuitua kuin kaurassa (siten ne ovat suositeltavaa ruokaa ummetuksesta kärsiville).
 • Niistä saadaan kaksi kertaa niin paljon kaliumia kuin banaanista (mikä on avuksi kramppien lievittämisessä).

Lue aiheesta lisää: 5 syytä, miksi kaurapuuroa kannattaa syödä iltapalaksi

Chia-siementen loistavimmat hyödyt

Olemme jo maininneet monia näiden pienten siementen hyödyistä, mutta voit edistää hyvinvointiasi monella muullakin tavalla nauttimalla kyseisestä luonnontuotteesta.

Katsotaan siis tarkemmin chia-siementen loistavia vaikutuksia!

Vähennät ruoanhimoa

Some figure

 

Jos sinulla on iltapäivisin hallitsematonta halua syödä jotakin makeaa tai suolaista, kokeile lusikallista näitä siemeniä sen sijasta, että valitsisit jotakin epäterveellistä.

 • Saat niistä loistavan kylläisyyden tunteen, ja lisäksi ne ovat helppoa ravintoa ruoansulatuksen kannalta.
 • Me suosittelemme, että nauttisit chia-siemeniä aamiaisella, jotta voisit pitää vatsasi tyytyväisenä usean tunnin ajan.
 • Voit sekoittaa niitä vaikka jogurttiin, maitoon tai appelsiinimehuun.

Nesteytys

Oletko sen tyypin ihminen, joka ei yleensä juo paljon nesteitä päivän aikana? Ehkäpä tässä on kyse siitä, että olet unohtanut vedenjuonnin tai et pidä siitä suurissa  määrissä?

Tässä tapauksessa kannattaa syödä chia-siemeniä, sillä ne auttavat kehoasi pysymään nesteytettynä.

Lisäksi ne ovat täydellistä ruokaa ennen liikuntaa tai hyvin rankkana päivänä.

Nivelkivun lievitys

Omega-3 -rasvahapot, joita chia-siemenissä on, torjuvat tulehtuneisuutta, mikä on ihanteellista silloin, kun sinulla on nivelkipua. Atsteekki-sotilaat käyttivät niitä esimerkiksi polvivammojen parantamiseksi.

Jos sinulla on niveltulehdus tai nivelrikko, suosittelemme siis näiden terveellisten siementen lisäämistä aamiaiseesi.

Ne torjuvat myrkyllisiä aineita

Some figure

 

Kaupungissa eläminen voi aiheuttaa ihmiselle runsaasti terveysongelmia. Stressin lisäksi saasteet ovat sellainen asia, jota ei tulisi jättää huomiotta. Jos lisäät siihen vielä tupakansavun ja auringon UV-säteet, seuraukset terveydellesi voivat olla hyvin huonot.

Chia-siemenet pystyvät suojelemaan sinua näiltä myrkyllisiltä aineilta.

Kuinka tämä tapahtuu? Ne parantavat ihosi terveyttä sekä luovat suojaavan kerroksen auringon vahingollisia säteitä vastaan, ja samalla ne vahvistavat keuhkoja.

Niissä on runsaasti energiaa

Oletko ollut viime aikoina hyvin väsynyt ja heikko, ja onko sinulla ollut vaikeuksia keskittyä?

Jos näin on, on aika harkita chia-siementen lisäämistä ruokavalioosi. Näin voit paremmin lisätä aktiivisuuttasi aloittamalla aamusi jo aikaisemmin.

Tämän lisäksi saat näistä siemenistä sen energiamäärän, jonka päivääsi tarvitset, sillä niissä on enemmän proteiinia ja kaliumia kuin useimmissa hedelmissä ja kasviksissa. Ne ovat siten ihanteellista ruokaa esimerkiksi maanantaisin!

Ne lisäävät lihasmassaa

Some figure

 

Eräs hyöty chia-siementen syönnistä liittyy energiansaantiin.

Kun harrastat liikuntaa ja haluat saada lisää lihasmassaa, saatat kenties ottaa avuksesi kemikaalivalmisteet, jotka eivät ole hyväksi terveydelle tai joilla on negatiivisia sivuvaikutuksia.

Erinomainen luonnollinen korvaava tuote näille onkin chia-siemen, sillä se auttaa luomaan uudelleen kudoksia sekä luo lihasmassaa. Lisää siis näitä siemeniä smoothieisiisi ja mehuihisi joko ennen tai jälkeen kuntosalilla käynnin.

Ne auttavat pudottamaan painoa

Yksi chia-siementen suurimmista hyödyistä on se, että ne auttavat tehokkaasti pudottamaan painoa. Chia-siemenillä on tämä vaikutus siksi, että niissä on runsaasti kuitua, ja ne pystyvät hallitsemaan ruokahalua tehokkaasti.

Kun nämä siemenet ovat kosketuksissa veden kanssa, ne laajentuvat kymmenkertaisiksi alkuperäiseen kokoon verrattuna. Älä kuitenkaan huolestu, sillä tämä ei ole haitallinen asia – sen ansioista et tule tuntemaan nälkää moneen tuntiin!

Lue aiheesta lisää: 7 smoothieta vihreästä omenasta – näillä päivä alkaa terveellisesti

Chia-siementen muita hyötyjä

Some figure

 

Jos tämä ei vielä vakuuta sinua, chia-siemenillä on muitakin sellaisia ominaisuuksia, jotka kannattaa pitää mielessä:

 • Ne poistavat nesteitä ja myrkyllisiä aineita (mikä on avuksi solujen hapettumisen estämiseksi).
 • Ne säätelevät suoliston kasvustoa.
 • Ne vähentävät ahdistuneisuutta (sekä auttavat sinua rentoutumaan).
 • Ne torjuvat selluliittia.
 • Ne nopeuttavat aineenvaihduntaa sekä polttavat rasvaa.

Jotta voisit saada kaikki nämä chia-siementen terveyshyödyt, me suosittelemme niiden syöntiä vedessä liotuksen jälkeen. Yksi ruokalusikallinen siemeniä yhtä kupillista vettä kohden on jo erittäin riittävä annos.

Sitten voit jo lisätä chia-siemenet mihin tahansa juomaan tai ruokaan – ala nauttia niiden ällistyttävän tehokkaista terveyttä parantavista vaikutuksista mitä pikimmiten!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Ayerza, R., Coates, W., & Lauria, M. (2002). Chia seed (Salvia hispanica L.) as an ω-3 fatty acid source for broilers: Influence on fatty acid composition, cholesterol and fat content of white and dark meats, growth performance, and sensory characteristics. Poultry Science. https://doi.org/10.1093/ps/81.6.826

Marineli, R. da S., Moura, C. S., Moraes, ??rica Aguiar, Lenquiste, S. A., Lollo, P. C. B., Morato, P. N., … Mar??stica, M. R. (2015). Chia (Salvia hispanica L.) enhances HSP, PGC-1?? expressions and improves glucose tolerance in diet-induced obese rats. Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.nut.2014.11.009


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.