Logo image
Logo image

Miksi emäksinen ruokavalio on muodissa?

3 minuuttia
Jos aiot ryhtyä noudattamaan emäksistä ruokavaliota, se on tärkeää tehdä vähitellen eikä lopettaa happamien ruokien syömistä kerralla. Jos et nimittäin ole tottunut siihen, elimistö voi kärsiä.
Miksi emäksinen ruokavalio on muodissa?
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Hippokrates sanoi kerran “Olkoon ruoka lääkkeesi ja lääke ruokaasi”. Ja tästä on kyse kuuluisassa emäksisessä ruokavaliossa: ruokavalion muuttaminen miellyttäväksi tavaksi parantaa keho.

Emäksinen ruokavalio tähtää happamien ruokien vähentämiseen ja emäksisten ruoka-aineiden lisäämiseen. Näin voit säädellä kehosi pH-tasoa ja maksimoida sisäelinten toiminnan.

Tässä emäksisten ja happamien ruokien taistossa tulisi suosia pähkinöitä ja mitä tahansa vihreitä kasviksia. Sokerit ja huonot rasvat tulisi unohtaa kokonaan.

Emäksinen ruokavalio säätelee pH-tasoa

Emäksisen ruokavalion taustalla oleva filosofia on se, että kun solujen ympäristö on hapan, elimistö kärsii sairauksista ja heikommasta terveydestä. Jos ympäristö sen sijaan on emäksisempi, voi keho paljon paremmin.

 • pH-asteikoissa on 15 tasoa, välillä 0-14.
 • 7 on neutraali. 0-6 ovat happamia, 8-14 emäksisiä.

pH-arvon säätely on elintärkeää kehon toiminnoille. pH-arvo vaikuttaa suoraan verenpaineeseen, verisuoniin sekä aineenvaihdunnan ja hengityselinten prosesseihin.

Epätasapainossa oleva ihmiskeho

Some figure

Kun ruokavalio sisältää runsaasti happamia ruokia, siitä voi seurata monenlaisia asioita, jotka kaduttavat myöhempinä vuosina:

 • Kivennäisaineet ja ravintoaineet imeytyvät huonommin.
 • Solut lakkaavat tuottamasta energiaa.
 • Vaurioituneet solut menettävät kyvyn korjata itsensä.
 • Immuunijärjestelmä reagoi hitaammin sairauksiin.
 • Kärsit väsymyksestä ja olet alttiimpi sairastumaan.

Edistääkö nykyelämä asidoosia?

Haitallisia ruokia mainostetaan jatkuvasti eri tavoin. Esimerkiksi eläinperäisiä tuotteita näkee mainoksissa koko ajan. Liha, kana, kananmunat, maitotuotteet sekä jauhot ja sokeri ovat hyvin happamia elintarvikkeita. Tuoreet vihreät kasvikset sen sijaan eivät saa juuri näkyvyyttä.

Ja näin on siitäkin huolimatta, että emäksinen ruokavalio uudistaa kudoksia ja alentaa kehon tulehdustilaa. Se myös palauttaa kehon mineraali- ja ravintoainevarat.

Sinä päätät, mitä syöt!

Happamaa pH:ta aiheuttavat tuotteet

Some figure

Monet ruoat ja tuotteet laukaisevat eri sairauksia ja vahingoittavat vähitellen kehoa. Esimerkiksi monet lääkkeet voivat lisätä happamuutta.

Jotkut käyttävät makeutusaineita sokerin tilalla, mutta nekin voivat aiheuttaa haittoja, sillä ne ovat usein äärimmäisen happamia. Kaikkein happamimmat ruoat ovat yleensä lihat, viljat, palkokasvit, kana, kala ja kananmunat.

pH-arvon tasapainottaminen on yksi parhaista päätöksistä, joita voit tehdä elämässäsi.

pH-asteikon emäksinen pää

Emäksisessä ruokavaliossa 80 % ruoista tulisi olla emäksisiä. Kun pH-arvo on saatu tasapainoon ja olet tyytyväinen tuloksiin, voit jatkaa emäksisten ja happamien ruokien syömistä suhteessa 60-40.

Tavallisimmat emäksiset ruoat ovat:

 • Hedelmät
 • Vihreät vihannekset
 • Siemenet
 • Pähkinät
 • Mausteet

Emäksisen ruokavalion neljä hyötyä

1. Hidastaa ikääntymistä

Some figure

Tätä ruokavaliosuunnitelmaa noudattamalla pH-arvosi tulee olemaan 7,36, mikä elävöittää soluja. Hapan ruokavalio heikentää soluja, mikä nopeuttaa ikääntymistä.

2. Enemmän energiaa

Emäksisestä ruokavaliosta saamasi ravintoaineet ja mineraalit parantavat huomattavasti solujen toimintaa. Kalium, kalsium, natrium ja magnesium ovat kuin energiaruiske keholle.

3. Vahvempi vastustuskyky

Jos keho on hapan, verestä tulee täydellinen elinympäristö bakteereille ja viruksille, eli toisin sanoen sairauksille. Mutta jos elimistö on emäksisempi, vastustuskyky sairauksia kohtaan on paranee.

4. Ihanteellinen kehonpaino

Some figure

Vaikka tämän ruokavalion tavoitteena ei olekaan laihtuminen, tulet todennäköisesti näkemään muutoksia myös painossasi. Tälle ruokavaliolle ryhtymisen jälkeen rasva palaa nopeasti, ja saatat päästä jopa ihannepainoosi.

Vinkkejä emäksiseen ruokavalioon

 • Aloita vähitellen: Kaikkien happamien ruokien poistaminen kerralla on haitallista, siirtyminen tulisi tehdä hitaasti. Muista, että aloitat uuden elämäntavan, et lyhytaikaista dieettiä.
 • Syö suhteessa 80-20: Älä kiirehdi saadaksesi nopeita tuloksia, äläkä syö vain emäksisiä ruokia. Herkuttelu silloin tällöin on OK. Syö niin, että lautasellasi on 80 % emäksisiä ruokia ja 20 % happamia.
 • Korvaa ruokia toisilla: Vaihda valkoinen riisi täysjyväriisiin tai kvinoaan. Lähes jokaisesta perinteisestä reseptistä on olemassa emäksinen versio.

Muista aina kysyä ensin lääkäriltä ruokavaliomuutoksista. Älä myöskään unohda harrastaa liikuntaa ja nauttia elämästä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Dapcich V, Salvador Castell G, Ribas Barba L, Pérez Rodrigo C, Aranceta Bartrina J, M. S. L. (2004). Guía de la alimentación saludable. Senc, 105. https://doi.org/10.1016/S1138-0322(09)71742-0
 • OMS. (2015). Alimentación sana. https://doi.org/Nota descriptiva No. 394
 • Reardon, J. (2012). PH y los Alimentos. North Carolina Department of Agriculture and Consumer Services. Retrieved from http://www.ncagr.gov/fooddrug/espanol/PHylosAlimentos.pdf.pdf
 • Blázquez Abellán, G., López-Torres Hidalgo, J. D., Rabanales Sotos, J., López-Torres López, J., & Val Jiménez, C. L. (2016). Alimentación saludable y autopercepción de salud. Atencion Primaria48(8), 535–542. https://doi.org/10.1016/j.aprim.2015.12.001
 • Olivares, S., & Zacarías, I. (2002). Guía de alimentación saludable y necesidades nutricionales del adulto. Instituto de Nutrición y Tecnología de Los Alimentos (INTA), Universidad de Chile, 17–38. Retrieved from http://scholar.google.com/scholar?hl=en&btnG=Search&q=intitle:Gu?a+de+alimentaci?n+saludable+y+necesidades+nutricionales+del+adulto#0

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.