Logo image
Logo image

5 syytä rintojen särkyyn

4 minuuttia
Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että ruokavaliosi saattaa olla yksi syy rinnoissasi tuntuvaan kipuun? Jos vähennät tiettyjen tuotteiden syöntiä, saatatkin saada helpotusta kyseiseen pulmaan.
5 syytä rintojen särkyyn
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Rintojen kipuilu on kyseessä silloin, kun ne ovat herkemmät kuin tavallisesti niitä kosketettaessa tai kun niihin kohdistuu painetta. Rintojen kipuilu voi olla äkillistä ja epänormaalia, vaikka särky voi kyllä olla normaalia kuukautiskierron loppuvaiheessa tai raskauden aikana.

Rintojen kipuilu

Kipu saattaa ilmetä vain yhdessä tai molemmissa rinnoissa, ja sitä voi olla myös kainaloiden alueella. Kivun intensiteetti vaihtelee, ja sen syntyyn on olemassa monenlaisia selityksiä.

Särkevätkö sinun rintasi joskus? Seuraavassa kerromme tärkeimmistä mahdollisista syistä tähän ilmiöön – jatka lukemista!

1. Mastiitti

Mastiitin eli rintatulehduksen syynä on pääasiassa maitotiehyiden tukkeutuminen.

Some figure

 

Kivun lisäksi tämän sairauden yhteydessä ilmenee myös seuraavia oireita:

 • tulehtuneisuus
 • yleinen epämukavuus
 • kuume
 • herkkyys rinnoissa
 • punoittaminen
 • rinta tuntuu kovalta

Pääsyynä mastiittiin voi myös olla kuiva ja halkeileva nänni. Tämä saa aikaan kulkuväylän tulehdusta aiheuttaville organismeille.

Heikentynyt vastustuskyky tai synnytys voivat myös altistaa ihmisen tietyille organismeille, jotka saavat aikaan tämän sairauden.

Jotta mastiittia ja sen aiheuttamaa rinnan särkyä voitaisin hoitaa, on erittäin tärkeää noudattaa lääkärin määräämää hoitoa. Sinun tulisi myös varmistaa, että jos imetät vauvaa, tämä tehdään oikealla tavalla. Jotta voisit välttää nännin halkeilemista, sinun tulisi pumpata maitoa tai imettää joka toinen tunti, ja sitten nänniin tulisi laittaa kosteuttavaa voidetta.

2. Kystat

Tämä on hyvin tavallinen ongelma naisilla. Kyseessä on harmiton kasvu, joka yleensä ilmenee hormonaalisista syistä, ja kysta koostuu pienistä nestepalloista.

Kystat saattavat ilmaantua myös silloin, kun rinnat muuttuvat kooltaan. Vaikka niiden syntyyn ei olekaan mitään selkää syytä, kystat saattavat olla melkoisen kivuliaita.

On tärkeää, että käyt lääkärissä niin pian kuin vain mahdollista, jotta voisit päästä niistä eroon suun kautta nautittavan lääkkeen avulla. Aina tämä ei kuitenkaan riitä, ja tällöin se täytyykin leikata.

Jos lääkäri on sitä mieltä että ongelma on vakavampi, sinulle saatetaan antaa tehokkaampaa hoitoa. Älä kuitenkaan huolestu, sillä näin käy vain harvoin, ja se ei lähes koskaan merkitse syöpää, jota naiset pelkäävät eniten.

Jos sinulla on tätä ongelmaa, yritä välttää tiettyjä ruokia, kuten suklaata ja hiilihappopitoisia juomia. Me suosittelemme myös, että lisäisit E-ja B-monivitamiinin saantiasi.

2. Fibroosi

Fibroosi tarkoittaa hyvänlaatusten kasvainten muodostumista. Ensinnäkin tulisi tietää, että kasvaimet ja kystat eivät ole sama asia.

Kasvain on solujen muodostelma, joka kasvaa nopeasti, ja se aiheuttaa lisäkudoksen muodostumista. Kasvaimet ovat yleensä kovia ja vankkoja.

Yleisesti ottaen harmiton rintojen fibroosi (fibroadenoma) ilmenee pieninä pullotuksina, jotka ovat vain millimetrin levyisiä.

Nämä muodostelmat vaihtelevat ominaisuuksiltaan yleisesti ottaen seuraavien tekijöiden puitteissa:

Joskus ne saattavat olla isompia, ja ne voivat vaatia myös kirurgista toimenpidettä. Onneksi ne kuitenkin katoavat yleensä jo pienellä hoidolla.

4. Ruokavalio

On tiettyjä aineksia, jotka voivat olla syinä rintojen kipuiluun. Ruoat, joissa on paljon rasvaa, natriumia tai kofeiinia ovat tästä oivia esimerkkejä. Sinun tulisikin välttää tai vähentää tällaisten ruokien syöntiä.

Muita saman tyyppisiä ruokia ovat seuraavat:

 • suklaa
 • kuivatut hedelmät (maapähkinät, mantelit, saksanpähkinät)
 • kofeiinia sisältävät juomat (hiilihapolliset juomat sekä musta tai vihreä tee)
 • pikaruoka
 • suolatut popcornit ja ranskalaiset perunat
 • teollisesti valmistetut kastikkeet
 • punainen liha ja makkara

Jos näiden tuotteiden nauttimisen vähentämisenkään jälkeen rintakipu ei häviä, sinun tulisi käydä tutkimuksissa. Sinun tulisi myös tutkia itse rintasi tasaisin väliajoin.

5. Kuukautiset

Sinulla saattaa olla useita oireita kuukautiskiertosi aikana, ja yksi näistä oireista on rintasärky. Kyseessä on hyvin herkkä alue, joka saattaa muuttua kosketusta sietämättömäksi kuukautisia edeltävinä päivinä tai niiden aikana.

Jotkut naiset sanovat kivun olevan äärimmäisen kovaa, ja tällöin jo pelkkä kankaan kosketus nännissä tai rinnassa saattaa olla sietämättömän kivuliasta.

Hormonit ovat pääosassa kuukautisten aikana, ja tämä pätee myös niihin kehossa ilmeneviin muutoksiin, joita kyseisinä päivinä esiintyy. Oireita ovat yleinen turvonneisuus, uupumus ja rintojen särky.

Some figure

 

Estrogeeni ja progesteroni ovat ne kaksi hormonia, jotka ovat tärkeitä kuukautisten kannalta, ja ne myös valmistavat naisen raskauteen. Ne ovat syynä PMS- (premenstruaalisyndrooma eli kuukautisia edeltävä oireyhtymä) ja kuukautisoireisiin, kuten esimerkiksi painon lisääntymiseen ja kivuliaaseen rintojen turpoamiseen.

On olemassa monia tapoja välttää tätä ärsyttävää ongelmaa kuukautisia ennen ja niiden aikana. Yksi kaikkein suosituimmista ratkaisuista on ehkäisypillereiden syönti, ehkäisylaastareiden käyttö tai kohdunsisäiset ehkäisylaitteet, sillä nämä voivat vähentää rintojen särkyä olennaisesti.

Yksi hyvä vaihtoehto on myös vähentää kofeiinin, suolan, eläinperäisten rasvojen ja maitotuotteiden nauttimista ennen kuin kuukautisesi alkavat.

Asia voidaan tiivistää niin, että rintojen särkyyn on monta mahdollista syytä. Jokainen nainen on erilainen, eikä tulisi siis olettaa, että ystävän tai perheenjäsenen tilanne on sama kuin omasi.

Jos sinulla on aiheesta kysymyksiä tai epäilyksiä, ota yhteyttä lääkäriin.

Muista, että koskaan ei tulisi ryhtyä lääkitsemään itseään väärällä tavalla – jotkut apteekkilääkkeet auttavat ongelmaan, mutta vääränlainen käyttö voi tehdä ne tehottomiksi.

Hiivatulehduksen hoito luonnollisesti


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Goyal A. Breast pain. BMJ Clin Evid. 2014;2014:0812. Published 2014 Oct 14.
 • Yıldırım AC, Yıldız P, Yıldız M, Kahramanca Ş, Kargıcı H. Mastalgia-Cancer Relationship: A Prospective Study. J Breast Health. 2015;11(2):88–91. Published 2015 Apr 1. doi:10.5152/tjbh.2015.2492
 • Eren T, Aslan A, Ozemir IA, et al. Factors Effecting Mastalgia. Breast Care (Basel). 2016;11(3):188–193. doi:10.1159/000444359
 • Kwan I, Onwude JL. Premenstrual syndrome. BMJ Clin Evid. 2015;2015:0806. Published 2015 Aug 25.
 • Young, J. S. (2008). Breast pain. In Emergency Department Analgesia: An Evidence-Based Guide. https://doi.org/10.1017/CBO9780511544835.018
 • Berens, P. D. (2015). Breast pain: Engorgement, nipple pain, and mastitis. Clinical Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1097/GRF.0000000000000153
 • Alvero R. Fibrocystic breast disease. In: Ferri FF, ed. Ferri’s Clinical Advisor 2017. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017:474-474.
 • Bope ET, Kellerman RD. Women’s health. In: Bope ET, Kellerman RD, eds. Conn’s Current Therapy 2016. Philadelphia, PA: Elsevier; 2016:chap 17.
 • Hunt KK, Mittendorf EA. Diseases of the breast. In: Townsend CM Jr, Beauchamp RD, Evers BM, Mattox KL, eds. Sabiston Textbook of Surgery. 20th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017:chap 34.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.