Logo image
Logo image

Eroon turvotuksesta

4 minuuttia
Monet syömistämme ruoka-aineista sisältävät paljon suolaa. Etenkin valmisruuat ja roskaruoka ovat todellisia suolapommeja, joista ei ole elimistölle kuin haittaa. Vältä liiallista suolan käyttöä ja osta vähäsuolaisia ruokia.
Eroon turvotuksesta
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Voit liikkua miten paljon tahansa ja treenata vatsalihaksia, mutta turvotus ei aina johdu ylimääräisestä rasvasta. Voit tiputtaa senttejä vyötäröltä ja laskea kaloreita ahkerasti, mutta silti vatsa aina vain näyttää yhtä pallomaiselta. Mistä tämä ilmiö johtuu? Jatka lukemista, jos haluat tietää enemmän vatsan turvotuksesta ja keinoista, joilla saat sen kuriin.

Joskus turvotus johtuu ylensyönnistä tai ahmimisesta, mutta jos et harrasta tällaista ja olet tottunut syömään pieniä annoksia, ei sinun tulisi tuntea oloasi inhottavan raskaaksi aterioinnin jälkeen. Joskus ruokailun jälkeen olo voi tuntua siltä, kuin vatsassa olisi iso kivi.

Turvotus voi johtua tietyistä ruoka-aineista, joille jotkut ovat herkempiä kuin toiset. Joskus turvotus on allerginen reaktio, kun allergisoiva ruoka ärsyttää vatsan limakalvoja. Joskus kyse on ruuansulatuksen ongelmista tai laktoosi-intoleranssista.

Jos vatsasi oireilee, suosittelemme pitämään ruokapäiväkirjaa, johon listaat kaiken syömäsi ja sen, mitä oireita koet. Näin pystyt kartoittamaan, mistä oireesi johtuvat. Turvotuksesta voi päästä eroon kotikonsteilla.

Miten pääsen eroon turvotuksesta?

Vähennä suolan määrää ruokavaliossa

Some figure
ranskalaisia

Monet meistä himoitsevat suolaisia ruokia ja joskus kotiruuanlaitossakin käytetään turhan paljon suolaa, pidä siis suolankäyttöäsi silmällä ja korvaa ylimääräinen suola muilla mausteilla. Useimpien ruokapakkausten kyljestä löytyy nykyisin ravintosisältötaulukko, jossa eritellään myös suolan määrä ja se, kuinka suuren prosentin se täyttää päivittäisestä suosituksesta.

Lisää kaliumia ruokavalioosi

Kalium auttaa kehoa pääsemään eroon ylimääräisestä nesteestä. Syö siis paljon sellaisia ruokia, joissa on paljon kaliumia. Banaanit ovat loistava ja helposti saatavilla oleva kaliumin lähde, napostele banaania sellaisenaan, lisää hedelmäsalaattiin, jogurttiin tai smoothieen. Suosi myös papaijaa, perunaa kuorineen ja pinaattia halutessasi eroon turvotuksesta.

Some figure

Vältä alkoholia

Liiallinen alkoholin käyttö on pahaksi terveydelle. Alkoholin nauttimisen yhteydessä koettu turvotus johtuu alkoholin fermentoitumisesta mahassa, mikä aiheuttaa ilmavaivoja ja turpoamista.

Kypsennä kasvikset

Kasviksia suositellaan syötävän raakana, sillä raa’assa kasviksessa on tallella kaikki ravintoaineet ja mineraalit, joista osa katoaa kypsentämisen aikana. Jos kärsit turvotuksesta, tulee sinun kuitenkin kypsentää kasvikset, sillä ne saattavat olla syypää turpoamiseen. Raakojen kasvisten sulattaminen vaatii enemmän työtä, joka voi johtaa turvotukseen.

Turvotusta vähentäviä ruoka-aineita

Antioksidantit

Antioksidantit eivät pelkästään ehkäise turvotusta, vaan ne vaikuttavat koko kehoon positiivisesti. Antioksidantit puhdistavat elimistöä myrkyistä ja kuona-aineista ja tehostavat solujen uudistumista. Antioksidantteja sisältäviä ruokia ovat mm. mustikat, omenat, sipuli, selleri ja valkosipuli. Syö ainakin neljä annosta näitä hedelmiä päivässä tai kaksi-kolme annosta suositeltuja kasviksia.

Kuitu

Kuitu auttaa pitämään vatsan litteänä ja ehkäisee ruokailun jälkeistä turvotusta. Lisää siis paljon kasviksia, hedelmiä, täysjyvää, täysjyväriisiä ja kauraa ruokavalioosi. Muista kuitenkin kohtuus, sillä liiallinen kuitu voi johtaa ilmavaivoihin.

Some figure

Alhainen rasvamäärä

Luonnollisesti vähärasvaiset ruuat ovat tehokas apu vatsaturvotuksen hoidossa, sillä ne ovat huomattavasti terveellisempi vaihtoehto kuin erittäin rasvaiset ruuat. Älä siis nauti croissanttia aamupalalla, vaan korvaa se puurolla ja tuoreilla marjoilla. Skippaa ranskalaiset ja syö sen sijaan porkkanaa ja selleriä. Valitse kevyesti grillattu liha rasvassa paistetun sijaan.

Mausteet

Kumina, oregano ja fenkoli ovat kaikki toimivia vaihtoehtoja turvotuksen hoitoon, sillä ne alentavat turvotusta ja karkoittavat liialliset suolikaasut.

  • Fenkolilla on antiseptinen vaikutus, joka sopii etenkin ripulin hoitoon.
  • Kumina toimii samaan aikaan sekä rauhoittavana aineena että diureettina, tehden siitä loistavan hoidon nesteiden kertymisestä johtuvaan turvotukseen.
  • Oregano parantaa ruuansulatuksen toimintaa ja sen nestettä poistava vaikutus tekee siitä oivan apulaisen munuaisten ja maksan huoltoon.

Yrtit

Monilla yrteillä on vatsaa rauhoittava vaikutus, joka vähentää suolikaasujen muodostumista sekä ruuansulatuksen ongelmia. Juomalla yrittiteetä vähennät myös näläntunnetta ja naposteluntarvetta. Ota tavaksi nauttia kuppi teetä ennen päivän pääaterioita, sillä tämä vähentää ahmimista ja ylensyöntiä. Koivunlehdet sopivat turvotuksen laskemiseen, etenkin silloin, kun turpoaminen johtuu kuukautisista.

Kotitekoinen smoothiejuoma turvotuksen hoitoon

Tämä smoothie on superhelppo valmistaa ja se myös todella toimii. Juoman ainekset auttavat poistamaan ylimääräisen nesteen, mikä laskee turvotusta ja helpottaa oloa. Lisäksi juomalla tätä smoothieta säännöllisesti vähennät suolikaasujen määrää.

  • Ensimmäinen tarvittava aines on jogurtti. Käytä maustamatonta, paksua jogurttia, kuten kreikkalaista jogurttia. Jos et käytä maitotuotteita tai olet allerginen maidolle, käytä soijaa tai muita vastaavia valmisteita. Jogurtti on täynnä hyviä bakteereja, jotka pitävät huolta suolistosta ja sen toiminnasta. Nämä bakteerit myös karkoittavat ruuansulatuskanavissa pesivät fermentoituvat ruoka-aineet.
  • Seuraavaksi tarvitset tuoretta inkivääriä. Inkivääri sopii juuri niihin päiviin, kun tunnet olosi paksuksi ja turvonneeksi tai kun kärsit pahoista ilmavaivoista. Inkiväärillä on luontaisia hoitavia ominaisuuksia, joka helpottaa myös vatsakramppeja.
  • Kolmas tarvittava aines on banaani, jossa on paljon kaliumia. Tämä auttaa sinua pääsemään eroon liiasta natriumista.
  • Viimeistele juoma kardemummalla, perinteisellä intialaisella mausteella, joka helpottaa ruuansulatuksen toimintaa.

Kaada muutama desi jogurttia tehosekoittimeen, kuori ja viipaloi perään banaani ja lisää ruokalusikallinen raastettua inkivääriä. Viimeistele lisäämällä 1/4 ruokalusikallinen kardemummaa. Sekoita hyvin ja nauti! Voit lisätä juoman joukkoon hunajaa makeutukseksi (vaikka banaani yleensä riittääkin makeutukseen), tilkan maitoa tai jääpaloja.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.