Logo image
Logo image

Niskakramppi? Kokeile näitä 5 apukeinoa

3 minuuttia
Saatko usein niskaasi kramppeja? Jotta voisit lievittää kyseessä olevan lihaksen jännitystiloja, ensin on tärkeää lepuuttaa tätä aluetta, ja sitten tulisi yhdistää kylmää ja kuumaa käsittäviä hoitoja. Näin voit vähentää alueen kipua ja tulehtuneisuutta.
Niskakramppi? Kokeile näitä 5 apukeinoa
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Epäkäslihaksen supistuminen, tai tuttavallisemmin sanottuna niskakramppi, on yleinen pulma. Se on kuitenkin ärsyttävä ja rajoittava ongelma, joka tulee eteen juuri silloin kuin sitä vähiten tarvitsisi.

Monet tekijät, kuten istuma-asentoon painottuvan elämäntyylin viettäminen, tietokoneen edessä oleminen ja selkärangan ongelmat, kuten myös nivelrikko, voivat hyvin usein luoda rasitetta tälle kehon alueelle.

Epäkäslihas on melko suurikokoinen lihas, joka sijaitsee niskasi ja kallosi alkuosassa, ja se ulottuu hartioihin. Niskakramppi onkin melko ikävä ongelma ja voi rajoittaa liikkumista huomattavasti. 

Joskus jo jonkin maassa olevan esineen tavoittelu saattaa saada aikaiseksi lihaksen supistumisen. Tällöin pelkkä tavallinen hengittäminenkin voi saada aikaan niskassa polttavan tuntemuksen ja kivun.

Jos sinullakin on joskus ollut niskakramppi, kannattaa käydä hyvän fysioterapeutin luona sekä noudattaa eräitä perustavanlaatuisia ohjeita kotona – jatka lukemista, sillä tällä kertaa kerromme hyvistä perusohjeista niskakrampin hoitoon!

1. Lepo

Piditpä tästä faktasta tai et, niskakrampin ilmaannuttua sinun on pakko hidastaa tahtiasi. On tavallista, että niskan ja lapaluun välisissä sidekudoksissa kehittyy kouristuminen. Tällöin potilas saattaa kuvata oloa sellaiseksi, että niskaa “isketään veitsellä” tai että alueella tuntuu “solmu”, joka estää liikkumista.

Jos tällöin liikut lisää tai pakotat itsesi tiettyihin asentoihin, saattaa niskaramppi pahentua entisestään. Ota siis tosissasi tämä neuvo: niskakrampin sattuessa on tärkeää levätä.

Parasta olisi levätä ainakin viikon ajan. Tänä aikana tulisi välttää raskaiden kuormien ja painojen nostelua. Itse asiassa kantositeen käyttökin voi olla haitallista krampin kannalta.

Kokeile sellaista, että makaat sohvallasi ensin muutaman päivän verran, ja sitten voit hiukan kerrallaan aloittaa jotakin hellävaraista liikuntaa käsittävää hoitoa, jotta kyseistä aluetta voitaisiin kuntouttaa.

Lue aiheesta lisää: Sano hyvästit niskakivulle näiden 6 vinkin avulla

2. Niskakramppi helpottuu jäähoidolla

Some figure

Lepo ja säännöllinen jään käyttö ovat hyvät avut tässä tilanteessa.

Puolentoista tunnin välein tulisi laittaa jääpakkaus kramppaavan lihaksen alueelle 15 minuutin ajaksi.

Tämä tulee vähentämään tulehtuneisuutta sekä saa aikaan kipua lievittävän vaikutuksen. Älä kuitenkaan unohda noudattaa asiantuntijalta saamiasi neuvoja.

Jos kipu on hyvin voimakasta, ota lääkkeitä, jotka olet saanut tähän vaivaan. Jäätä ja kuumuutta käsittävä hoito voi kuitenkin joka tapauksessa olla hyvä apu.

Voit kokeilla kuuman suihkun ottamista ja sen jälkeen jääpakkauksen laittamista lihaksesi kohdalle.

Lue aiheesta lisää: Jään seitsemän hyötyä kauneudenhoidossa

3. Inkivääritee

Some figure

Yksi kaikkein sopivimmista luonnollisista keinoista kivun lievittämiseksi ja tulehtuneisuuden vähentämiseksi on epäilemättä inkiväärihaudukkeen käyttö.

Helposti haihtuvat öljyt, kuten esimerkiksi beta-bisabolene ja zingiberene, ovat tulehtuneisuutta vähentäviä tuotteita, jotka ovat erinomainen apu lihasten rasituksen lievittämiseksi sekä nivelkivun poistamiseksi.

Voit nauttia kolme kupillista inkivääriä sisältävää hauduketta päivässä niin, että jokaisessa lasillisessa on 250 milligrammasta 1 grammaan jauhettua inkivääriä.

4. Tee pientä päivittäistä venyttelyä

Some figure

Voit levossa olosi toisena päivänä aloittaa pienten venyttelyiden tekemisen, jotta voisit palauttaa joustavuutta niille lihaksille ja nivelille, jotka ympäröivät niskan kramppaavaa lihasta.

Kuten jo aikaisemmin mainitsimmekin, on parasta tehdä tätä hoitoa fysioterapeutin valvonnassa.

Jos sinulla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta käydä hyvällä asiantuntijalla, voit tehdä muutamia hyviä ja yksinkertaisia venytyksiä myös kotonasi.

Tähän voit kokeilla yllä olevassa kuvassa kuvailtuja ehdotuksia.

Parasta olisi aloittaa yksinkertaisilla liikkeillä. Seuraava on hyvä vaihtoehto: pidä pääsi sivua kiinni toisella kädellä sivuttaisessa asennossa muutaman sekunnin ajan (tässä täytyy olla käytössä se käsi, joka on samalla puolella kuin lihaksen krampista kärsivä alue).

Sitten voit koukistaa kehoasi eteenpäin sekä pudottaa molemmat kätesi, jotta voisit venyttää epäkäslihaksen aluetta.

Tee tätä sarjaa omalla tahdillasi ja niin, että et pakota kehoasi ollenkaan.

5. Risiiniöljyn hoitava vaikutus niskakramppiin

Some figure

Risiiniöljyä on käytetty jo pitkään luonnollisena hoitona jäykkyyteen ja kipuun niskassa.

Se on ihanteellinen tuote, kun haluat vähentää kipua, tulehtuneisuutta ja jännittyneisyyttä, jotka ovat hyvin tavallisia tähän tilaan liittyviä ongelmia.

Itse asiassa tässä onkin kyseessä perinteinen hoito niveltulehduksen aiheuttaman kivun hoidossa. Seuraavien ohjeiden avulla voit käyttää risiiniöljyä niskakramppisi hoitamiseksi tehokkaammin.

Mitä tähän hoitoon tarvitaan?

 • Pehmeää kangasta
 • 2 ruokalusikallista risiiniöljyä
 • Lämmin pyyhe ja lämpötyyny

Kuinka tämä hoito toteutetaan?

 • Ensimmäiseksi sinun tulee lämmittää kangasta. Laita se esimerkiksi patterin päälle, jotta saisit sen lämpiämään sopivaksi.
 • Seuraavaksi kostuta se sitten kahdella ruokalusikallisella risiiniöljyä.
 • Mene makaamaan ja laita kangas sen alueen kohdalle, joka käsittää lihaksen kipeän osan.
 • Laita sitten lämpötyyny kankaan päälle, jotta kyseinen alue pysyisi lämpimänä.

Voit toistaa tätä hoitoa joka päivä. Pikkuhiljaa voit huomata, että saat runsaasti helpotusta oloosi, ja voit myös saada takaisin liikkumiskykysi sekä edetä siihen pisteeseen, että et enää tunne ollenkaan kipua niskan alueella.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Serratrice, G. (2011). Contracturas musculares. EMC – Kinesiterapia – Medicina Física. https://doi.org/10.1016/S1293-2965(11)71051-9
 • Truffino, J. C. (2015). Protocolo diagnóstico de las contracturas musculares. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2015.03.005
 • Malanga, G. A., Yan, N., & Stark, J. (2015, January 1). Mechanisms and efficacy of heat and cold therapies for musculoskeletal injury. Postgraduate Medicine. Taylor and Francis Inc. https://doi.org/10.1080/00325481.2015.992719
 • Marcano, L. H. (2013). Prevención del dolor de espalda en el ámbito laboral. Revista Enfermería C y L.
 • Ruano, J., Palafox, R., & García, N. (2007). Las mochilas en los escolares y su asociación con dolor de espalda. Acta Médica Grupo Ángeles.
 • Mahboubi, M. (2019). Zingiber officinale Rosc. essential oil, a review on its composition and bioactivity. Clinical Phytoscience5(1). https://doi.org/10.1186/s40816-018-0097-4

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.