Logo image
Logo image

Niskanikamien rappeuma: oireet ja hoito

3 minuuttia
Niskanikamien rappeutuminen eli spondyloosi voi vaikuttaa elämänlaatuun huomattavasti. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä hoitoihin, joilla voi lievittää niskan oireilua.
Niskanikamien rappeuma: oireet ja hoito
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Niskanikamien rappeuma eli niskan spondyloosi voi johtua monista eri syistä, mutta useimmiten sen ilmestyminen liittyy ikääntymisen aiheuttamaan luonnolliseen kulumaan nikamissa.

Selkäranka on ihmeellisen monimutkainen rakennelma, ja selkänikamat ovat kokoelma pieniä, siroja luita. Näiden luiden vahvuuteen ja tasapainoon vaikuttaa suoraan huono ryhti, epäsymmetriset tai yllättävät liikkeet, sekä ajan aiheuttamat kulumat.

Kun spondyloosi etenee, sen vaikutus elämään voi vakavoitua ja rappeutumisen aiheuttama kipu voi ulottua niskasta käsiin ja jalkoihin saakka. Jos näin tapahtuu, on tärkeää varata aika lääkäriin ja saada fysioterapiaa, joka voi auttaa omaksumaan uusia strategioita kivunlievitykseen ja kulumien hoitoon.

Jos kärsit spondyloosista, suosittelemme sinua etsimään käsiisi mahdollisimman paljon tietoa vaivasta ja luonnollisista hoitovaihtoehdoista, joilla voidaan tukea lääkärin ja fysioterapeutin määräämiä hoitoja.

Niskanikamien rappeuma: mikä se on ja miltä se näyttää

Some figure

Spondyloosi on niveltulehduksen muoto, joka vaikuttaa niskan nikamiin.

Spondyloosi aiheutuu nikamien vaiheittaisesta rappeutumisesta, joka alkaa noin 40-vuotiaana ja alkaa aiheuttamaan huomattavia oireita 60. ikävuoden tienoilla. Myös nivelreumasta kärsiville lapsille ja nuorille voi kehittyä niskanikamien rappeuma.

Syyt

Spondyloosi ei ala niskanikamien kulumisena, vaan se johtuu nikamien välilevyjen rappeutumisesta ja madaltumisesta. Nämä levyt menettävät elastisuutensa, mikäli ne eivät saa riittävästi nesteytystä, joka pitäisi ne hyvin voideltuina, vahvoina ja joustavina. Nesteen puute voi johtaa välilevyn madaltumiseen.

Kun nikaman alueelle keskittyy painetta, ei välilevy pysty ehkäisemään entiseen tapaan liikkeiden tai iskujen aiheuttamia vammoja nikamiin. Nikamat hankautuvat toisiaan vasten ja tämä aiheuttaa kipua, tulehdusta sekä jäykkyyttä, joka voi joskus johtaa huimaukseen ja pahoinvointiin.

Jos spondyloosi kehittyy krooniseksi, voi alueella ilmetä kuhmu tai osteofyytti. Osteofyytti voi painautua hermoihin ja pahentaa kipuja.

Suositeltua lukemista: 6 huonoa tapaa, jotka aiheuttavat niskakipua

Oireet

Tässä ovat spondyloosin yleisimmät oireet:

 • Selkein oire spondyloosista on niskan kipu ja jäykkyys. Lukeminen, ajaminen tai muu niskan alueelle kohdistuva paine voi aiheuttaa inhottavia kipuja ja huimausta.
 • Monissa tapauksissa kipu leviää niskasta alas selkään ja raajoihin. On tavallista, että potilas kokee puutumista, pistelyä ja heikkoutta käsissä ja sormissa.
 • Niskanikamien rappeuma voi aiheuttaa myös päänsärkyä.
 • Joillain potilailla ilmenee pahoinvointia ja tasapainovaikeuksia.
 • Osa potilaista kokee niskan rutisevan tai päästävän muita epämiellyttäviä ääniä tiettyjen liikkeiden aikana.

Luonnolliset hoitovaihtoehdot

Some figure

Kuuma-kylmäterapia

Yksi helpoimmista keinoista vähentää ja hoitaa spondyloosin aiheuttamaa kipua on käyttää perinteisiä kuuma- ja kylmähauteita.

 • Hauteita tulisi käyttää sekä niskassa että hartioilla.
 • Kuumahaude parantaa verenkiertoa ja rentouttaa lihaksia.
 • Kylmähaude puolestaan hillitsee tulehdusta ja turvotusta.

Kuumahauteita on syytä välttää, mikäli niskan alue on kovin tulehtunut ja turvonnut. Kuumahaude sopii paremmin kipujen lievittämiseen.

Suositeltua lukemista: Näin korjaat ryhtiäsi liikkumalla

Kevyt liikunta

Varmista itsellesi sopiva liikuntamuoto lääkäriltä tai fysioterapeutilta. On tärkeää jatkaa liikkumista ja pitää niska ja selkäranka liikkeessä, sillä muutoin alueelle voi syntyä jännitteitä, jotka pahentavat oireita ja kipuja.

Kävely, uinti ja jooga soveltuvat ihanteellisesti niskakipujen hoitoon. Vältä äkkinäisiä liikkeitä, äläkä suorita joogaliikkeitä, joissa paine keskittyy niskan alueelle.

Kurkuma

Kurkumalla voidaan hoitaa erilaisia tulehdustiloja menestyksekkäästi. Kirkkaan oranssi kurkuma soveltuu nivelkipujen hoitoon ja verenkierron kohentamiseen, ja siitä on suuri apu jäykän niskan hoidossa.

Nauti kurkumaa ruuissa tai juomissa päivän mittaan.

Suositeltua lukemista: Kurkuman vaikutus vastaa yleisiä lääkkeitä

Seesaminsiemenet

Some figure

Seesaminsiemen sisältää kalsiumia, mangaania, magnesiumia, sinkkiä ja kuparia. Nauttimalla näitä siemeniä säännöllisesti autat pitämään elimistön ruston joustavana ja ehkäiset nivelten kulumista ja rappeutumista. Seesaminsiemenet voivat hidastaa jo alkanutta rappeutumista.

Lisää seesaminsiemeniä salaatteihin ja suorita niska-hartiahieronta lämpimällä seesamiöljyllä: tämä lievittää niskan kipua ja jäykkyyttä tehokkaasti.

Voit hieroa öljyn suoraan iholle tai käyttää sitä lämpimässä hauteessa. Tiputtele öljyä kuumalle, kostealle pyyheliinalle ja hiero sitä niskan ja hartioiden alueelle.

Omenaviinietikka

Omenaviinietikalla on mahtava tulehdusta hillitsevä vaikutus. Näin käytät sitä:

 • Varmista, että omenaviinietikka on luomutuotettua ja käsittelemätöntä. Älä käytä etikkaa, johon on lisätty säilöntäaineita tai muita lisäaineita, vaan suosi luontaistuotekauppojen etikkaa.
 • Kostuta pyyheliina etikkaan ja painele niskalle ja hartioille muutaman tunnin ajaksi kaksi kertaa päivässä.
 • Huuhtele ihoalue käytön jälkeen.

Tässä artikkelissa mainitut luontaishoidot voivat auttaa lievittämään spondyloosin aiheuttamia kipuja, turvotusta ja tulehdusta. On tärkeää hakeutua lääkärin puheille spondyloosin alkuvaiheessa, sillä varhaisella hoidolla voidaan ehkäistä vaivan muuttuminen krooniseksi ja vakavaksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Andrade Cevallos, M. J., & Gavilánes Cevallos, M. C. (2015). Espondilosis cervical. El rol de la prevención secundaria en la aparición de la mielopatía cervical espondilótica Cervical. Revista Cubana de Reumatología.
 • Mohiuddin, E., Asif, M., Akram, M., Uddin, S., Ahmed, A., Usmanghani, K., & Hannan, A. (2010). Curcuma Longa and Curcumin : a Review Article. Rom. J. Biol. – Plant Biol. https://doi.org/10.1186/s13104-017-2728-0
 • Shahidi, F., Liyana-Pathirana, C. M., & Wall, D. S. (2006). Antioxidant activity of white and black sesame seeds and their hull fractions. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.08.009
 • Malanga, G. A., Yan, N., & Stark, J. (2015). Mechanisms and efficacy of heat and cold therapies for musculoskeletal injury. Postgraduate Medicine. http://doi.org/10.1080/00325481.2015.992719
 • Atik, D., Atik, C., & Karatepe, C. (2016). The Effect of External Apple Vinegar Application on Varicosity Symptoms, Pain, and Social Appearance Anxiety: A Randomized Controlled Trial. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. http://doi.org/10.1155/2016/6473678

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.