Kurkuman vaikutus vastaa yleisiä lääkkeitä

Kurkuman hyödyt ovat kiistattomat ja se soveltuu monien eri sairauksien hoitamiseen. Sitä tulisi kuitenkin aina käyttää varoen, eikä sillä sovi korvata hoitavia lääkeaineita.

Erilaisten terveysongelmien hoitoon on kehitetty satoja lääkevaihtoehtoja ja osan näistä voi ostaa apteekista ilman reseptiä. Suurin osa näistä on tehokkaita ja tarjoaa lievitystä oireisiin tuntien ajan, mutta ikävä kyllä niiden ainesosat koostuvat suurimmaksi osaksi kemikaaleista, jotka voivat aiheuttaa inhottavia sivuoireita suurissa määrissä käytettynä.

Tästä johtuen erilaiset luonnolliset hoitomuodot voivat sopia hyvin lievien vaivojen hoitoon. Tiettyjä luonnollisia aineksia on käytetty vuosituhansien ajan onnistuneesti ja joskus ne voivat jopa toimia paremmin kuin länsimainen lääketiede.

Yksi näistä luonnollisista lääkkeistä on kurkuma, tunnettu mauste, jota käytetään usein ruuanlaitossa.

Kurkuma kuuluu samaan perheeseen inkiväärin kanssa ja se sisältää runsaasti ravintoaineita, jotka sopivat erilaisten vaivojen hoitoon. Tässä artikkelissa tutustumme kurkuman 7 loistavaan hyötyyn, joiden johdosta jokaisen kannattaa lisätä sitä ruokavalioonsa.

Se säätelee kolesterolia

Punasolut

Atorvastatiini on farmakologinen lääke, jota käytetään kolesterolin säätelyyn. Korkea kolesteroli johtaa usein verenkiertoelimistön sairauksiin, ja Atorvastatiinilla sitä pyritään ehkäisemään.

Vuonna 2008 Drugs R&D -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kurkuman sisältämä kurkumiini vastaa vaikutukseltaan Atorvastatiinin vaikutusta. Lisäksi samassa tutkimuksessa todettiin, että kurkuma vähentää tulehdusta ja lievittää kakkostyypin diabeteksen aiheuttamia oireita.

Kortikosteroidit

Tuhannet ihmiset saavat joka vuosi steroideja sisältävää hoitoa, jota käytetään tulehdusten hoitoon. Steroidit ovat yleisiä etenkin sellaisten sairauksien hoidossa kuin nivelreuma ja syöpä.

Phytotherapy Research -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kurkumiini, kurkuman aktiivinen aineosa, toimii kortikosteroidia vastaavalla tavalla, kun sitä käytetään tulehduksellisten silmäsairauksien hoidossa.

Myöhemmissä tutkimuksissa paljastui myös, että samanlaisia hyötyjä saavutettiin muidenkin tulehdusperäisten ongelmien hoidossa, joiden lievitykseen käytetään useimmiten steroideja.

Masennuslääkkeet

Kurkuman vaikutus masennukseen

Sellaiset masennuslääkkeet kuin Prozac ja Paxil ovat tunnetusti voimakkaita ja voivat aiheuttaa ikäviä sivuoireita joillain käyttäjillä. Osalla käyttäjistä lääkkeet eivät toimi ollenkaan, tai päätyvät pahentamaan oireita.

Tiesitkö, että nämä voimakkaat lääkkeet voi korvata kurkumalla?

Kurkumiini on yksi tehokkaimmista antioksidanteista, joka on loistava vaihtoehto masennusoireiden lievittämiseen. Kurkumalla ei ole haitallisia tai vakavia sivuoireita, joten se sopii pitkälliseenkin käyttöön.

On hyvä muistaa, ettei vakavasti masentuneen tule kuitenkaan yrittää korvata lääkärin määräämiä valmisteita kurkumalla tai muilla luonnonvalmisteilla. Noudata aina lääkärin neuvoja ja neuvotelkaa yhdessä siitä, mikä hoitokeino sopii juuri sinulle parhaiten.

Se ohentaa verta

Sellaiset potilaat, joilla on kohonnut sydänkohtauksen tai muiden vakavien verenkiertoelimistön vaivojen riski, käyttävät yleensä verta ohentavaa lääkitystä. Lääkitys ehkäisee veren paakkuuntumista, mikä taas varmistaa sen, ettei vaarallista veritulppaa pääse syntymään.

Jokainen voi hyötyä kurkuman nauttimisesta, sillä sen vaikutus on samanlainen kuin aspiriinin. Aspiriinia käytetään yleisesti verta ohentavana valmisteena.

Kurkuman sisältämät aktiiviset ainesosat ohentavat verta ja ehkäisevät sen hyytymistä.

Tulehduslääkkeet

Kädet

Sairaudet ja vaivat, jotka aiheuttavat kipua ja tulehdusta voi hoitaa myös kurkumaa käyttäen. Pitkäaikaissairauksien lääkitys on paitsi kallista, myös haitallista elimistölle, sillä pitkällä ajanjaksolla käytettynä monien lääkkeiden vaikutus voi heikentyä ja sivuoireiden riski kasvaa.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kurkumalla on tulehdusta hillitsevä vaikutus, joka vastaa vaikutukseltaan seuraavia suosittuja lääkeaineita:

  • Aspiriini
  • Ibuprofeeni
  • Naproxen
  • Diclofenac
  • Indomethachin
  • Dexamethasone
  • Celecoxib
  • Tamoxifen

Kemoterapiahoito

Kemoterapia on tehokas, mutta rankka hoito erilaisiin syöpäsairauksiin. Kemoterapia tappaa syöpäsoluja, mutta samalla kuolee osa elimistön terveistäkin soluista. Kemoterapia on yhä suosituin keino syövän hoitoon, ja sitä voi tukea luonnontuotteilla.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kurkuma toimii syöpälääkityksessä käytetyn oxaliplatiinin tavoin. Syöpähoidoissa käyvät potilaat voivat tehostaa lääkkeiden vaikutusta ja elimistön parantumista nauttimalla kurkumaa päivittäin.

On tärkeää muistaa, ettei kurkumalla tai muilla luonnontuotteilla tule koskaan korvata perinteisiä syöpähoitoja.

Diabeteslääkkeet

Veripisara

Diabeetikot saavat runsaasti hyötyjä lisätessään kurkumaa ruokavalioonsa. Biochemistry and Biophysical Research Community -lehdessä julkaistu tutkimus osoitti, että kurkuma toimii jopa 100,000 kertaa tehokkaammin kuin metformiini, mitä tulee glukoosin imeytymiseen.

Kurkuma ehkäisee liiallista glukoosin tuotantoa maksassa, aivan samalla tavalla kuin monet samaan tehtävään suunnitellut lääkkeetkin.

Muista myös nämä

Kurkuman vaikutusta on tutkittu vuosikausien ajan kliinisissä kokeissa, ja sen teho on todistetusti nähtävissä. Kurkumaa ei tulisi kuitenkaan koskaan käyttää korvaamaan lääkärin määräämiä lääkkeitä, ja on suositeltavaa varmistaa lääkäriltä, ettei kurkuma vaikuta haitallisesti muihin nauttimiisi lääkkeisiin.

Kurkuma ei yleensä aiheuta huomattavia sivuoireita, joten sen lisäys ruokavalioon on helppoa. Muista kuitenkin nauttia kurkumaa maltillisesti; aikuisten päivittäinen suositusmäärä on 5 grammaa.