Logo image
Logo image

Kurkuman vaikutus vastaa yleisiä lääkkeitä

3 minuuttia
Kurkuman vaikutus vastaa yleisiä lääkkeitä
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kurkuman hyödyt ovat kiistattomat ja se auttaa monien eri sairauksien hoidossa. Sitä tulisi kuitenkin aina käyttää varoen, eikä sillä sovi koskaan korvata lääkärin määräämiä lääkkeitä.

Erilaisten terveysongelmien hoitoon on kehitetty satoja vaihtoehtoisia lääkkeitä ja monia näistä voi ostaa apteekista ilman reseptiä. Suurin osa niistä on tehokkaita ja tarjoaa lievitystä oireisiin myös pidemmäksi aikaa, mutta ikävä kyllä niiden ainesosat koostuvat suurimmaksi osaksi sellaisista kemikaaleista, jotka voivat aiheuttaa inhottavia sivuoireita suurempina annoksina tai pitkäaikaisesti käytettyinä.

Tästä johtuen erilaiset luonnolliset vaihtoehdot voivat sopia hyvin lievempien vaivojen hoitoon. Tiettyjä luonnollisia aineksia on käytetty vuosituhansien ajan onnistuneesti ja jotkut kokevat niiden olevan yhtä tehokkaita tai tehokkaampia kuin länsimaisen lääketieteen tarjoama vaihtoehto.

Yksi näistä luonnollisista lääkkeistä on kurkuma, tunnettu mauste, jota käytetään usein ruuanlaitossa.

Kurkuma kuuluu samaan perheeseen inkiväärin kanssa ja se sisältää runsaasti ravintoaineita, jotka sopivat erilaisten vaivojen hoitoon. Tässä artikkelissa tutustumme kurkuman 7 loistavaan hyötyyn, joiden johdosta jokaisen kannattaa lisätä sitä ruokavalioonsa.

Kurkuma säätelee kolesterolia

Some figure

Atorvastatiini on farmakologinen lääke, jota käytetään kolesterolin säätelyyn. Korkea kolesteroli johtaa usein verenkiertoelimistön sairauksiin ja tätä pyritään ehkäisemään Atorvastatiinin avulla.

Vuonna 2008 Drugs in R&D -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kurkuman sisältämä kurkumiini vastaa vaikutukseltaan Atorvastatiinin vaikutusta. Lisäksi samassa tutkimuksessa todettiin, että kurkuma vähentää tulehdusta ja lievittää kakkostyypin diabeteksen aiheuttamia oireita.

Kortikosteroidit

Tuhannet ihmiset saavat joka vuosi steroideja sisältävää hoitoa, jota käytetään tulehdusten hoitoon. Steroidit ovat yleisiä etenkin sellaisten sairauksien hoidossa kuten nivelreuman ja syövän.

Phytotherapy Research -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kurkumiini, kurkuman aktiivinen aineosa, toimii kortikosteroidia vastaavalla tavalla, kun sitä käytetään tulehduksellisten silmäsairauksien hoidossa.

Myöhemmissä tutkimuksissa paljastui myös, että samanlaisia hyötyjä saavutettiin muidenkin tulehdusperäisten ongelmien hoidossa, joiden lievitykseen käytetään useimmiten steroideja.

Masennuslääkkeet

Some figure

Sellaiset masennuslääkkeet kuten Prozac ja Paxil ovat tunnetusti voimakkaita ja voivat aiheuttaa ikäviä sivuoireita joillain käyttäjillä. Pienellä osalla käyttäjistä lääkkeet eivät toimi ollenkaan tai saattavat pahentaa oireita.

Tiesitkö, että näiden voimakkaiden lääkkeiden sijasta voi ensin kokeilla kurkumaa?

Kurkumiini on yksi tehokkaimmista antioksidanteista, joka on loistava vaihtoehto masennusoireiden lievittämiseen. Kurkumalla ei ole haitallisia tai vakavia sivuoireita, joten se sopii pitkäaikaisempaankin käyttöön.

On hyvä muistaa, ettei vakavasti masentuneen tule kuitenkaan korvata lääkärin määräämiä valmisteita kurkumalla tai muilla luonnonvalmisteilla. Noudata aina lääkärisi neuvoja ja keskustelkaa yhdessä siitä, mikä hoitokeino sopii juuri sinulle parhaiten.

Kurkuma ohentaa verta

Sellaiset potilaat, joilla on kohonnut sydänkohtauksen tai muiden vakavien verenkiertoelimistön vaivojen riski, käyttävät yleensä verta ohentavaa lääkitystä. Lääkitys ehkäisee veren paakkuuntumista, mikä taas varmistaa sen, ettei vaarallista veritulppaa pääse syntymään.

Jokainen voi hyötyä kurkuman nauttimisesta, sillä sen vaikutus on samanlainen kuin aspiriinin. Aspiriinia käytetään yleisesti verta ohentavana valmisteena.

Kurkuman sisältämät aktiiviset ainesosat ohentavat verta ja ehkäisevät sen hyytymistä.

Tulehduslääkkeet

Some figure

Sairaudet ja vaivat, jotka aiheuttavat kipua ja tulehdusta voi hoitaa myös kurkuman avulla. Pitkäaikaissairauksien lääkitys on paitsi kallista myös haitallista elimistölle, sillä pitkään käytettynä monien lääkkeiden vaikutus voi heikentyä ja sivuoireiden riski puolestaan kasvaa.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kurkumalla on tulehdusta hillitsevä vaikutus, joka vastaa vaikutukseltaan seuraavia suosittuja lääkeaineita:

 • Aspiriini
 • Ibuprofeeni
 • Naprokseeni
 • Diklofenaakki
 • Indometasiini
 • Deksametasoni
 • Selekoksibi
 • Tamoksifeeni

Kemoterapiahoito

Kemoterapia on tehokas, mutta rankka hoito erilaisiin syöpäsairauksiin. Kemoterapia tappaa syöpäsoluja, mutta samalla kuolee osa elimistön terveistäkin soluista. Kemoterapia on yhä tehokkain keino syövän hoitoon, mutta sitä voi tukea luonnontuotteilla.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kurkuma toimii syöpälääkityksessä käytetyn oksaaliplatiinin tavoin. Syöpähoidoissa käyvät potilaat voivat tehostaa lääkkeiden vaikutusta ja elimistön parantumista nauttimalla kurkumaa päivittäin.

On tärkeää muistaa, ettei kurkumalla tai muilla luonnontuotteilla tule koskaan korvata perinteisiä syöpähoitoja. Keskustele myös aina ensin lääkärisi kanssa ennen kuin aloitat luontaistuotteiden käytön.

Diabeteslääkkeet

Some figure

Diabeetikot hyötyvät runsaasti kurkuman lisäämisestä ruokavalioonsa. Biochemistry and Biophysical Research Communications -lehdessä julkaistu tutkimus osoitti, että kurkuma toimii jopa 100,000 kertaa tehokkaammin kuin metformiini, mitä tulee glukoosin imeytymiseen.

Kurkuma ehkäisee liiallista glukoosin tuotantoa maksassa aivan samalla tavalla kuin monet samaan tehtävään suunnitellut lääkkeetkin.

Kurkuman käytössä muistettavaa

Kurkuman vaikutusta on tutkittu vuosikausien ajan kliinisissä kokeissa ja sen teho on todistetusti nähtävissä. Kurkumaa ei tulisi kuitenkaan koskaan käyttää korvaamaan lääkärin määräämiä lääkkeitä ja on suositeltavaa varmistaa lääkäriltä, ettei kurkuma vaikuta haitallisesti muiden nauttimiesi lääkkeiden kanssa.

Kurkuma ei yleensä aiheuta huomattavia sivuoireita, joten sen lisäys ruokavalioon on helppoa. Muista kuitenkin nauttia kurkumaa maltillisesti; aikuisen päivittäinen suositeltu annos on 5 grammaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Hewlings S, Kalman D. Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods. 2017;
 • Elshama SS, El-Kenawy AEM, Osman HEH. Curcumin improves atorvastatin-induced myotoxicity in rats: Histopathological and biochemical evidence. International Journal of Immunopathology and Pharmacology. 2016.
 • Lal B, Kapoor AK, Asthana OP, Agrawal PK, Prasad R, Kumar P, et al. Efficacy of curcumin in the management of chronic anterior uveitis. Phyther Res. 1999;
 • Biswas S, Rahman I. Modulation of steroid activity in chronic inflammation: A novel anti-inflammatory role for curcumin. Molecular Nutrition and Food Research. 2008.
 • Kulkarni SK, Dhir A. An overview of curcumin in neurological disorders. Indian Journal of Pharmaceutical Sciences. 2010.
 • Maheswaraiah A, Jaganmohan Rao L, Naidu KA. Anti-Platelet Activity of Water Dispersible Curcuminoids in Rat Platelets. Phyther Res. 2015;
 • Kim T, Davis J, Zhang AJ, He X, Mathews ST. Curcumin activates AMPK and suppresses gluconeogenic gene expression in hepatoma cells. Biochem Biophys Res Commun. 2009;

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.