Välilevyn pullistuman oireet

syyskuu 12, 2015

Monet ihmiset kärsivät selän ongelmasta nimeltään välilevyn pullistuma eli tyrä. Tämä on erittäin kivulias ja elämää haittaava ongelma, ja jos saat diagnoosin välilevyn pullistumasta, tulee asia aina ottaa vakavasti. Tämän tyyppisen sairauden oireisiin kannattaa perehtyä, jotta voit tunnistaa sen omalla kohdallasi pikimmiten ja säästyä paljolta ikävyydeltä. Ihmisen selkäranka on monimutkainen anatomisten osien palapeli – se sisältää sekä luita, lihaksia että nivelsiteitä, ja ne voivat millä tahansa hetkellä aiheuttaa sinulle suuria ongelmia. Tässä artikkelissa selitämme miksi selkäranka on niin monimutkainen rakennelma, ja miksi sen hyvinvointi on erittäin tärkeää huomioida.

Mistä voit tietää, että kyseessä on juuri välilevypullistuma?

1. Mikä se on?

tyrä

Jos sinulla on kipua ja epämukavaa tunnetta selkärangassasi, mutta et ole varma tämän syystä, kannattaa ottaa huomioon välilevypullistuman mahdollisuus. Mitkä sitten ovat tämän sairauden tuntomerkit?

Ensiksi on hyvä ymmärtää välilevyn pullistuma ilmiönä. Selkärankasi luiden välissä on kudosta, jolla on sisäosassa pehmeä koostumus ja kova ulkokuori. Tämänlainen kudos toimii iskunvaimentajana selkärangassa, ja se mukautuu kaikkiin tekemiisi liikkeisiin. Kudoksia kutsutaan välilevyiksi, ja ne aiheuttavat kyseessä olevia tyriä eli pullistumia. Joskus nämä kudokset repeytyvät, mikä aiheuttaa valkoisen kudoksen pääsemistä irralleen. Tämä kudos voi synnyttää painetta hermoihin sekä tuottaa kipua, ja seurauksena voi olla myös kudosten iskunvaimennuskyvyn heikkeneminen.

2. Mikä aiheuttaa tallaisen välilevyn luiskahduksen?

selkäkipu

Yksinkertaisesti esitettynä välilevyn luiskahdus on ilmiö, jonka todennäköisyys kasvaa ihmisen ikääntyessä. Kun vanhenet, muuttuu selkärankasi vähemmän notkeaksi, eli siitä tulee hieman jäykempi, ja siten välilevyjä ympäröivät nivelsiteet saattavat joskus repeytyä.

Nämä levyt saattavat myös tulla ajan kuluessa jäykemmiksi, sillä ne menettävät kosteutta ja niiden kunto heikkenee. Jos koet siis kipua selässäsi, etkä tiedä mistä se voisi johtua, on hyvä olla tietoinen välilevyn luiskahduksen oireista, jotta voit suhtautua asiaan tarvittavalla vakavuudella.

3. Välilevypullistuman oireet

selkäkipu2

Ensinnäkin olisi tarpeellista perehtyä siihen, mikä kehon kohta tarkemmin ottaen on kipusi lähteenä. Tällä tavalla pystyt paikallistamaan tyrän sijainnin. Tämä on erittäin tärkeää tilanteen lievittämisen kannalta.

  • Jos sinulla on kipua tai kihelmöintiä jaloissasi, tai jos ne puutuvat usein tai tuntuvat erittäin painavilta, on mahdollista, että sinulla on välilevypullistuma jossakin lantiosi alueella. Jos sinulla on epämukava tunne selkäsi keskivaiheilla, saattaa kyseessä olla sen sijaan selän välilevyn pullistumaJos sinulla on sen sijaan jännittyneisyyttä ja kipua niskassasi tai jopa käsivarsissasi, on mahdollista, että sinulla on kaulan välilevyn pullistuma.
  • Kaulan välilevyn pullistuman oireet ovat seuraavat: niskakipu, niskan jäykkyys, kykenemättömyys liikuttaa niskaa puolelta toiselle sekä niskan krampit, jotka ulottuvat aina hartioihin ja käsivarsiin asti. Sinulla voi tällöin olla myös pahoinvointia tai pyörryttävää tunnetta. Näiden kaikkien oireiden lisäksi on hyvin yleistä, että käsivarret ja kädet puutuvat öisin. Sinulla voi olla vaikeuksia nostaa painavia esineitä: yhtäkkiä tunnet voimiesi katoavan, ja joudut pudottamaan nostamasi esineen. Tämä on tietenkin hyvin häiritsevää, ja se haittaa jokapäiväistä elämää.
  • Lantion seudun välilevyn tyrän oireet: tässä tapauksessa kipu sijaitsee selkäsi alaosassa. Tunnet tällöin kummallista polttavaa tunnetta tai voimakasta kuumuutta, joka saa sinut pitämään selkäsi erittäin suorassa asennossa – lähes jäykistyneessä tilassa. Lihasten jäykkyys, johon kuuluu myös niiden kramppaamista, voi ulottua jopa jalkoihin asti. Tämä tuntuu säteilevänä tai iskias-tyyppisenä kipuna. Monet ihmiset ovat sanoneet, että he havaitsevat ajoittain kipua, kihelmöintiä tai heikkoutta jaloissaan, ja tämä voi johtaa jopa virtsanpidätyskykyyn. Tällainen tilanne on kuitenkin äärimmäisyys, mutta joskus näinkin saattaa tapahtua. Jos koet edellä mainittuja oireita, tulisi sinun käydä lääkärissä pikimmiten, jotta saat oikeanlaista hoitoa.
  • Lääkäreillä on tapana puhua myös säteilevästä kivusta – mitä se itse asiassa tarkoittaa? Tällainen kipu on kyseessä silloin, kun sinulla on särkyä jollakin elimistösi alueella, mutta itse tyrä sijaitsee kuitenkin jossakin muualla kehossasi. Yksi esimerkki tällaisesta tilanteesta on se, kun tyrä on selässä, mutta kipu tuntuu henkilön alaraajoissa. Silloin ongelma liittyy selkänikamien välilevyyn. On myös erittäin tavallista, että kipua tuntuu pakaroissa, ja tämä voi ilmetä polttavana tunteena, joka ulottuu takapuolestasi reiden sisäpuolelle asti. Jos havaitset tällaista omalla kohdallasi, tulee sinun ottaa huomioon, että kyse voi olla hermoihin liittyvästä sairaudesta. Diagnoosin tulee kuitenkin aina olla lääkärin tekemä, eli ei kannata tehdä tämän suhteen mitään oletuksia ennen kuin olet käynyt soveltuvan asiantuntijan vastaanotolla.

4. Milloin olisi tarpeen käydä lääkärissä?

lääkäri

Mikä tahansa kipu, joka johtuu välilevyn pullistumasta, estää sinua viettämästä normaalia elämää. Et tällöin pysty kävelemään kunnolla, etkä voi työskennellä tai esimerkiksi käydä punttisalilla tavalliseen tapaan. Sinulla on myös vaikeuksia nukkua, etkä pysty edes istuutumaan tuolille kuten ennen.

Jos tällaiset oireet kestävät sinulla enemmän kuin kaksi peräkkäistä viikkoa, tulisi sinun käydä lääkärissä, jotta voidaan tehdä oikeanlaiset kokeet ongelman diagnosoimiseksi.

Lääkärien mukaan ensiapuun tulisi mennä vain silloin, jos tunnet virtsanpidätyskykysi heikentyneen, tai jos sinulla on vaikeuksia hallita sulkijalihaksiasi. Tällaisessa tilanteessa tyrä saa aikaan sen, että normaalit elintoimintosi eivät toimi kunnolla, ja siten on selvää, että pullistuma on laadultaan vakava ja se tulee ehdottomasti hoitaa.

Välilevyn luiskahdukset vaativat yleisesti ottaen kirurgisia toimenpiteitä. Älä kuitenkaan huolestu, sillä ne voidaan hoitaa onnistuneesti, ja pystyt toimenpiteen jälkeen palaamaan takaisin normaaliin elämääsi. Kuten jo tiedätkin, on hyvin tärkeää kiinnittää huomiota kokemiisi oireisiin ja kipuun. Älä epäröi ottaa yhteyttä lääkäriin, jos huomaat minkäänlaisia tyrään viittaavia merkkejä elimistössäsi. Jos haluat varmistaa hyvän elämänlaadun, on tärkeää ymmärtää, että tulisi hakea apua sellaisiin ongelmiin, jotka ovat mahdollinen uhka terveydellesi.

UUTISIA VERKOSSA