Logo image
Logo image

Mistä johtuu käsien yöllinen puutuminen?

2 minuuttia
Mistä johtuu käsien yöllinen puutuminen?
Viimeisin päivitys: 09 maaliskuuta, 2019

Puutuvatko kätesi nukkuessasi? Oletko koskaan herännyt yhtäkkiä odottamattomaan tunteeseen ja ärsyttävään kihelmöintiin käsissä? Puutuvatko kätesi useasti yöllä, herättäen sinut outoon tunteeseen? Jos vastauksesi on kyllä, kannattaa lukea lisää. Alla selvitämme yleisiä syitä sekä hoitoja ilmiölle.

Tavallisin syy käsien kramppaamiseen tai puutumiseen on huonossa asennossa nukkuminen ja verenkierron estyminen. Toisinaan sillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä asennon kanssa. Epämiellyttävä tuntemus voi esiintyä myös muissa kehon osissa, kuten jaloissa. Vilkaistaanpa mahdollisia aiheuttajia.

Mistä johtuu käsien yöllinen puutuminen?

Rannekanavaoireyhtymä

Some figure

Tämä on epäilemättä yleisin syy. Rannekanavaoireyhtymä vaikuttaa ensisijaisesti peukaloon, etusormeen ja keskisormeen. Kyseessä on ääreishermon vaurio, joka aiheuttaa painetta ranteen kautta kulkevaan keskihermoon. Sen oireita ovat kipu, liikkeen vaikeutuminen, tunnon heikentyminen sekä puutuminen. Oireet esiintyvät useimmiten juuri yöllä.

Työskentely päivän mittaan

Some figure

Joskus ranteet saattavat ylirasittua. Käsillä työskentely, kuten tietokoneen näppäileminen, saksien tai työkalujen käyttäminen, ompelu, jne. rasittavat käsien hermostoa.

Ranteen toistuva taivuttaminen ja suoristaminen johtaa helposti ylikuormitukseen, jos sitä tehdään intensiivisesti. Kipu esiintyy usein juuri yöllä, jolloin et enää liikuta aluetta, ja paine hermoissa ja nivelissä vapautuu tehokkaimmin.

Turvotus

Some figure

Ylipaino, vähäinen liikunta tai huono ruokavalio saattavat aiheuttaa nesteen kertymisestä johtuvaa turvotusta, ei ainoastaan jaloissa, vaan myös käsissä. Tähän liittyvä kihelmöinnin tunne on aina voimakkaimmillaan yöaikaan. Se vaikuttaa verenkiertoon ja lisää painetta, joka johtaa tähän tunnuksenomaiseen epämukavaan oloon.

B-vitamiinin puutostila

Some figure

Puutteellinen tai muuten vääränlainen ruokavalio johtaa usein liian vähäiseen B-vitamiinien saantiin. Vitamiinien puute johtaa oireisiin, joista syytetään helposti muita tekijöitä, kuten töistä tai arjesta johtuvaa väsymystä, ymmärtämättä, että kyseessä on itse asiassa puutostila.

Väsymys, uneliaisuus, kalpeus, rytmihäiriönomaiset tuntemukset, sekä jalkojen ja käsien puutuminen ovat tyypillisiä oireita. Tämä on toinen mielessä pidettävä seikka, jos kädet ja jalat puutuvat juuri öisin.

Helpotuskeinoja käsien yölliseen puutumiseen

Some figure

  • Juo ruokalusikallinen pellavansiemenöljyä ennen nukkumaanmenoa. Useiden tutkimusten mukaan pellavansiemenöljy ehkäisee tehokkaasti tulehduksia ja turvotusta ja se vaikuttaa erityisesti ääreisverenkiertoon, lievittäen puutumisen tunnetta käsissä.
  • Upota kätesi raikkaalla vedellä täytettyyn lavuaariin. Muutaman jääpalan lisääminen veteen tekee tästä hoidosta vielä tehokkaamman. Se vähentää painetta, hermoja ympäröivää turvotusta sekä kipua. Tee tämä ennen nukkumaanmenoa ja tulet huomaamaan, että käsien yöllinen puutuminen lievittyy.
  • Karsi suola ja happamat juomat ruokavaliostasi. Nämä tuotteet voimistavat turvotusta ja kipua. Parasta jättää ne väliin.
  • Huolehdi nesteytyksestäsi ja juo vähintään kaksi litraa vettä päivässä. Voit myös esimerkiksi valmistaa itsellesi puhdistavan artisokkajuoman, jonka diureettinen vaikutus ehkäisee nesteen kertymisestä johtuvaa turvotusta. Keitä vain pari artisokkaa vedessä, suodata vesi ja sekoita siihen puolikkaan sitruunan mehu.
  • Huolehdi, että saat riittävästi B-vitamiinia. Tonnikala, peruna, banaani ja lehtivihannekset auttavat varmistamaan tämän välttämättömän vitamiinin saannin. Apteekista tai terveyskaupoista voit etsiä lisäksi ravintolisiä, jotka täydentävät ruokavaliotasi ja pitävät sinut terveempänä. Myös käsien yöllinen puutuminen voi vähentyä.
  • Jos teet usein töitä, jossa kädet ja ranteet joutuvat rasitukselle tuntikausiksi kerrallaan, kokeile kompressoivan rannetuen käyttöä, joka suojaa ranteen hermoja ja niveliä ja estää ylikuormitusta paineen avulla.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • De Santolo R. (2005 ). La mano dormida por compresiones nerviosas. Gac Méd Caracas;  113(4): 485-499.
  • Fernández, O.; Fernández, V.E. y M. Guerrero. (2015). Esclerosis múltiple. Medicine – Programa de Formación Médica Continuada Acreditado. 11(77): 4610-4621.
  • Hernández, A.; Camelo, F. y Manrique, W. (2010). Efectos de la acupuntura en el rango de movimiento en artritis y osteoartritis de mano: series de caso. Umbral Científico. Núm. 17: pp. 40-47.
  • James, M. J., Gibson, R. A., & Cleland, L. G. (2000). Dietary polyunsaturated fatty acids and inflammatory mediator production. The American Journal of Clinical Nutrition.
  • Hörmann, H. P., & Korting, H. C. (1994). Evidence for the efficacy and safety of topical herbal drugs in dermatology: Part I: Anti-inflammatory agents. Phytomedicine. https://doi.org/10.101/S0944-7113(11)80036-X
  • Moore, R. (2012). Water-Soluble Vitamins : B-Complex and Vitamin C. Colorado State University.
  • Inzucchi, S., Rosenstock, J., Umpiérrez, G. (2012). Neuropatía diabética. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. 97(5): 36A, https://doi.org/10.1210/jcem.97.5.zeg36a

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.