Mistä johtuu käsien yöllinen puutuminen?

Puutuvatko kätesi nukkuessasi? Oletko koskaan herännyt yhtäkkiä odottamattomaan tunteeseen ja ärsyttävään kihelmöintiin käsissä? Puutuvatko kätesi useasti yöllä, herättäen sinut outoon tunteeseen? Jos vastauksesi on kyllä, kannattaa lukea lisää. Alla selvitämme yleisiä syitä sekä hoitoja ilmiölle.

Tavallisin syy käsien kramppaamiseen tai puutumiseen on huonossa asennossa nukkuminen ja verenkierron estyminen. Toisinaan sillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä asentosi kanssa. Epämiellyttävä tuntemus voi esiintyä myös muissa kehon osissa, kuten jaloissa. Vilkaistaanpa mahdollisia aiheuttajia.

Syitä käsien puutumiseen

Rannekanavaoireyhtymä

Kädet

Ylipaino, vähäinen liikunta tai huono ruokavalio saattavat aiheuttaa nesteen kertymisestä johtuvaa turvotusta, ei ainoastaan jaloissa, vaan myös käsissä. Tähän liittyvä kihelmöinnin tunne on aina voimakkaimmillaan yöaikaan. Se vaikuttaa verenkiertoon ja lisää painetta, joka johtaa tähän tunnuksenomaiseen epämukavaan oloon.

B-vitamiinin puutostila

pellavansiemen

  • Juo ruokalusikallinen pellavansiemenöljyä ennen nukkumaanmenoa. Useiden tutkimusten mukaan pellavansiemenöljy ehkäisee tehokkaasti tulehduksia ja turvotusta ja se vaikuttaa erityisesti ääreisverenkiertoon, lievittäen puutumisen tunnetta käsissä.
  • Upota kätesi raikkaalla vedellä täytettyyn lavuaariin. Muutaman jääpalan lisääminen veteen tekee tästä hoidosta vielä tehokkaamman. Se vähentää painetta, hermoja ympäröivää turvotusta sekä kipua. Tee tämä ennen nukkumaanmenoa ja tulet huomaamaan puutumisen helpottuneen.
  • Karsi suola ja happamat juomat ruokavaliostasi. Nämä tuotteet voimistavat turvotusta ja kipua. Parasta jättää ne väliin.
  • Huolehdi nesteytyksestäsi ja juo vähintään kaksi litraa vettä päivässä. Voit myös esimerkiksi valmistaa itsellesi puhdistavan artisokkajuoman, jonka diureettinen vaikutus ehkäisee nesteen kertymisestä johtuvaa turvotusta. Keitä vain pari artisokkaa vedessä, suodata vesi ja sekoita siihen puolikkaan sitruunan mehu.
  • Huolehdi, että saat riittävästi B-vitamiinia. Tonnikala, peruna, banaani ja lehtivihannekset auttavat varmistamaan tämän välttämättömän vitamiinin saannin. Apteekista tai terveyskaupoista voit etsiä lisäksi ravintolisiä, jotka täydentävät ruokavaliotasi ja pitävät sinut terveempänä. Saatat myös kokea helpotusta yölliseen käsien puutumiseen.
  • Jos teet usein töitä, jossa kädet ja ranteet joutuvat rasitukselle tuntikausiksi kerrallaan, kokeile kompressoivan rannetuen käyttöä, joka suojaa ranteen hermoja ja niveliä ja estää ylikuormitusta paineen avulla.