Cervicobrachial Syndrome: niskasta käsivarsiin säteilevä kipu

Cervicobrachial Syndrome saattaa kehittyä vamman tai jopa pitkittyneen stressin tuloksena. Muun muassa kylmien ja kuumien suihkujen vaihtelu voi olla suureksi avuksi kivunlievityksessä.
Cervicobrachial Syndrome: niskasta käsivarsiin säteilevä kipu
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Tämän terveysongelman nimi on hiukan hankala, mutta Cervicobrachial Syndrome on yleisempi pulma kuin miltä se kuulostaa.

Siihen liittyy kipu niskan alueella, ja tämä kipu alkaa niskasta ja säteilee sieltä alaspäin selkäydintä pitkin. Lopulta se saavuttaa käsivarret ja jopa sormet, ja särky on hyvin lamaannuttava.

Tähän sairauteen liittyy sellainen harhaluulo, että sen uskotaan kehittyvän vain sellaisille henkilöille, jotka harrastavat urheilua. Totuus kuitenkin on, että monet tekijät, kuten esimerkiksi stressi, krooninen ahdistus ja jopa niveltulehdus voivat myös johtaa tähän ongelmaan.

Tässä artikkelissa haluammekin antaa tietoa kyseisestä kummalliselta kuulostavasta terveyspulmasta, jota ei usein nosteta esille. Jatka siis lukemista, jotta kuulet mistä sairaudessa nimeltään Cervicobrachial Syndrome on kyse.

Cervicobrachial Syndrome – kun liike muuttuu kivuliaaksi

Pään liikuttaminen, kurkottaminen jotakin esinettä kohti, istuminen, lukeminen, makuulle meneminen, ja jopa hengittäminen – kaikki nämä aktiviteetit aiheuttavat suurta kipua, jos sinulla on Cervicobrachial Syndrome. Se on sairaus, joka keskittyy pääasiassa ihmisen selkärankaan.

Siinä ei ole kysymyksessä mikään yksinkertainen ja äkillisen liikkeen aiheuttama vamma tai vaikkapa lihaksen venähtäminen, sillä tämä sairaus on paljon isompi asia.

Ongelman keskipisteessä on se alue, joka sijaitsee selkärangan alla. Tämä käsittää selkänikamat C1:stä C7:een, jotka ovat juuri ne pienimmät. Näiden hyvin pienten selkänikamien sisällä ovat nivelsiteet, jänteet, lihakset, hermokuitua jne. Kun jotkut näistä tekijöistä tulehtuvat, kipu ulottuu useaan kehon alueeseen.

On tavallista, että tulehtuneisuus alkaa selkärangassa ja ulottuu hartioihin, lapaluihin ja jopa yläruumiiseen.

Mistä tämä sairaus saa alkunsa?

  • Vammat: kuten jo aikaisemmin mainitsimme, yksi pääasiallisista syistä tähän syndroomaan ovat vammat, jotka johtuvat onnettomuudesta tai urheilun harrastamisesta. Sijoiltaan meneminen, murtumat, nyrjähdykset ja lihasten repeytyminen ovat yleensä pääasialliset syyt.
  • Samalla on kuitenkin niin, että pidentyneet jaksot stressiä ja ahdistuneisuutta voivat myöskin aiheuttaa tätä selän ongelmaa. Pidä siis tämäkin asia mielessäsi stressiin liittyen!
  • Lisäksi kehon tulehdusprosessit, kuten reumatismi, voivat aiheuttaa kyseisen häiriön.
  • Toisaalta sellaiset henkilöt, joilla on rappeuttavia sairauksia, kuten esimerkiksi niveltulehdusta, saattavat ajan kuluessa saada tämänkin ongelman.
  • Sairauden kehittymisessä ei myöskään voida jättää huomiotta tarttuvia sairauksia, kuten esimerkiksi tuberkuloosia.
Cervicobrachial Syndrome

 

Mitkä ovat tämän syndrooman oireet?

Olet ehkä joskus kuullut jonkun sanovan seuraavalla tavalla: “Tuntuu siltä, kuin minua olisi puukotettu selkään.” Tavallaan tässä sairaudessa kyseessä on samanlainen tunne, mutta fyysisesti.

Erona on se, että pääasiallisen sijainnin lisäksi häiriön aiheuttama kipu leviää myös muihin kehon alueisiin, ja tämä ilmenee erittäin intensiivisen kuumuuden muodossa.

Cervicobrachial Syndrome -sairaudessa on mainitun tyyppisen kivun lisäksi kyse myös intensiivisistä krampeista, herkkyyteen liittyvistä häiriöistä, lihasten heikkoudesta, kihelmöinnistä ja voimakkaan kylmyyden tai kuumuuden tunteesta, kuten on palovamman kohdalla.

Samaan aikaan on mahdollista, että henkilöllä on päänsärkyjä, niskan jäykkyyttä, pyörrytystä tai istuessa koettua pahoinvointia. Lähes mikä tahansa liike aiheuttaa tällöin voimakkaan epämukavuuden tunteen.

Mitä hoitoja tähän ongelmaan on saatavilla?

Cervicobrachial Syndrome vaatii hyvin räätälöityä hoitoa, ja vain terveydenhuollon ammattilaiset voivat tarjota sopivaa apua. Ensinnäkin on tärkeää saada oikeanlaisia lääkkeitä tulehtuneisuuden hoitoon.

  • Fysioterapialla on suuri rooli kivun vähentämisessä sekä liikkuvuuden palauttamisessa raajoihin.
  • Toinen hyvin soveltuva tekniikka on kuuma- ja kylmähoito. Kuumat suihkut, kuumat vesipussit ja jopa hieronnat rosmariinin ja alkoholin kera ovat hyvin tehokkaita tämän ongelman hoidossa.
  • Ei kannata myöskään unohtaa sitä, että kun ihminen saa tämän diagnoosin, on tarpeen olla levossa. Kaikki sellaiset ongelmat, joihin liittyy suurta lihas- ja luustokipua, vaativat sitä, että ennen kaikkea ryhdytään ajattelemaan elämää uudella tavalla.
  • Asiantuntijat suosittelevat sitä, että levättäisiin selällä maaten siten, että kipua tunteva käsivarsi on aivan pään takana.

Hyvä ennuste

Yleisesti ottaen tällä sairaudella on hyvä ennuste. Mitä tämä sitten tarkoittaa? Sitä, että sellaiset ihmiset, joilla on niin sanotusti hyvä sairaushistoria, omaavat luonnollisen taipumuksen siihen että vointi kohenee 4-6 viikon kuluessa.

Harmittavasti taas niillä potilailla, joilla on jonkin tyyppinen reumatismi tai niveltulehdus, tilanne on vaikeampi. Kun jokin krooninen sairaus ilmenee, on tavallista että ihmisellä on jaksoja jolloin tila kohenee, mutta myös viikkoja kestäviä vaiheita, jolloin epämukavuus on intensiivistä.

Jos itse sairastut tähän, sinun tulisi yrittää kaikkea mahdollista elääksesi terveellisesti. Tasapainoinen ruokavalio, kohtuullinen liikunta sekä keskeisten stressiä ja ahdistusta aiheuttavien asioiden hallinta ovat tässä erittäin suureksi avuksi.

Niille potilaille, joilla oireet ovat monimutkaisemmat, kirurgiakin on vaihtoehto. Tämän päätöksen tulisi tietenkin tehdä lääkäri.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.