Logo image
Logo image

10 juomaa kehon puhdistukseen

4 minuuttia
10 juomaa kehon puhdistukseen
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Kehoon kertyy ajan mittaan myrkkyjä, joita elimistön solut ja organismit, kuten loiseliöt, bakteerit ja muut pieneliöt tuottavat. Nämä myrkyt voivat aiheuttaa kehossa niin pieniä kuin suuriakin sairauksia ja ongelmia. Kehon puhdistukseen myrkyistä on olemassa useita keinoja.

Elimistön myrkkyjä on kahdenlaisia: ulkoiset myrkyt päätyvät kehoon esimerkiksi hengityksen kautta saastuneesta ilmasta, ihon kautta ja ruuan kautta suolistoon imeytymällä. Sisäiset myrkyt taas syntyvät kehossa ilman ulkoisia vaikutuksia, joko suoliston bakteerien kautta, vapaiden radikaalien vaikutuksesta, loiseliöiden johdosta tai stressin ja ahdistuksen takia.

Kehon puhdistus on hyvä tapa päästä eroon jo kertyneistä kuona-aineista ja myrkyistä, sillä puhdistus auttaa kehoa toimimaan normaalisti. Keho hävittää myrkkyjä itse muun muassa maksan ja munuaisten avulla, mutta aina tämä ei riitä – etenkin silloin, jos maksa ja munuaiset ovat jo ylikuormittuneet tai kärsit tietyistä sairauksista.

Liiallinen myrkkyjen määrä kehossa voi aiheuttaa vakavaa väsymystä, stressiä ja allergisia oireita. Onneksi kehon puhdistukseen on olemassa monia lääkekasveja. Kasvit ovat täysin vaarattomia ja lisäaineettomia, eivätkä ne aiheuta sivuoireita. Niitä voi siis käyttää turvallisesti kehon puhdistukseen. Tässä artikkelissa kerromme sinulle muutamien puhdistavien uutteiden reseptit, joita voit kokeilla kotona.

Kehon puhdistukseen toimii misteli

Misteli on puhdistava kasvi, joka eliminoi myrkyt kehosta ja kiihdyttää virtsaneritystä. Virtsan mukana myrkyt poistuvat kehosta nopeasti. Keitä litra vettä ja lisää veteen kaksi mistelinlehteä. Kun vesi on kiehahtanut, siivilöi lehdet pois ja anna juoman asettua ennen juomista. Jos uute maistuu liian kitkerältä makuusi, voit makeuttaa sitä tipalla hunajaa.

Artisokka

Some figure

Artisokka tehostaa maksan toimintaa ja tekee hyvää suolistolle ja ruuansulatukselle. Artisokkaa kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos päämääränä on kehon puhdistaminen. Artisokka sopii erityisen hyvin ylipainoisille ja diabeetikoille, sillä se sisältää tärkkelyksen sijaan inuliinia. Artisokan vaikuttavat ainesosat alentavat verensokeria vähentäen liiallisen sokerin määrää veressä.

Uutteen valmistukseen tarvitset lasillisen vettä ja kolme artisokan lehteä. Kaada vesi kattilaan lehtien kera ja anna kiehua muutaman minuutin ajan. Poista lehdet vedestä, siivilöi ja anna juoman jäähtyä ennen nauttimista. Valmista juoma joka päivä, näin saat siitä suurimman ja pitkäaikaisimman hyödyn.

Vihreä tee

Vihreä tee tunnetaan maailmalla yhtenä terveellisimmistä juomista, ja sen on todettu ehkäisevän mm. syövän syntymistä ja muita vakavia terveysongelmia. Vihreä tee sisältää runsaasti solumuutoksia hidastavia antioksidantteja ja pitää kehon terveenä. Vihreä tee toimii myös diureettina ja vähentää kolesterolia veressä. Kiehauta kupillinen vettä ja lisää kolme vihreän teen lehteä, anna uutteen seistä hetkinen ja nauti.

Mustikka

Some figure

Mustikka sopii hyvin kehon puhdistamiseen ja se sisältää runsaasti myrkkyjä poistavia antioksidantteja. Lisää mustikkaa veteen, smoothieen, mehuihin ja syö niitä sinällään. Mustikka poistaa turvotusta ja sopii etenkin niille, jotka kärsivät jatkuvista virtsatietulehduksista. Mustikka pitää virtsatiet terveinä.

Greippi

Kirpeä greippi tekee hyvää elimistölle. Greippi stimuloi ruuansulatusta ja vähentää tarvetta naposteluun ja ylensyöntiin. Greippi on siis hyvä apu myös painonpudotuksessa. Keitä muutama siivu greippiä vedessä, poista siivut ja nauti juoma. Voit puristaa greipin mehua myös muihin juomiin tai nauttia sen sinällään aamupalalla.

Timjami

Some figure

Timjami auttaa kehoa puhdistumaan ja se parantaa suoliston toimintaa. Jos kärsit pahoista kivuista kuukautisten aikana, timjami auttaa kipuihin tehokkaasti. Timjamia käytetään yleisesti myös selluliitin vähentämiseen ja painon pudottamiseen. Voit käyttää tuoretta tai kuivattua timjamia, lisää sitä lusikallinen kiehuvaan veteen, anna seoksen jäähtyä ja nauti.

Fenkoli

Fenkoli tekee ihmeitä munuaisille ja kiihdyttää virtsaneritystä huomattavasti. Munuaisten toiminta tehostuu ja myrkyt poistuvat virtsan kautta elimistöstä. Keitä muutama fenkolin varsi ja lehti vedessä, siivilöi ja nauti.

Voikukka

Some figure

Tavallinen voikukka auttaa maksaa puhdistumaan ja kiihdyttää ruuansulatuksen toimintaa. Myrkyt eivät pääse imeytymään elimistöön vaan poistuvat tehokkaasti. Lisää ruokalusikallinen voikukkaa kupilliseen kiehuvaa vettä, siivilöi ja anna juoman jäähtyä ennen nauttimista.

Persilja

Persilja on monille kokkaajille tuttu yrtti ja sopii useiden ruokalajien maustajaksi ja raikastajaksi. Persilja sopii myös liiallisten nesteiden poistamisen elimistöstä. Keitä litra vettä kattilassa ja lisää joukkoon kaksi ruokalusikallista kuivattua tai tuoretta persiljaa ja anna seoksen kiehua muutaman minuutin ajan. Siivilöi persilja ja anna juoman jäähtyä ennen nauttimista. Voit säilyttää juoman jääkaapissa ja juoda sitä päivän mittaan useita kertoja.

Selleri

Some figure

Sellerillä on puhdistava vaikutus, ja usein sitä käytetäänkin osana laihdutuksen aikaista ruokavaliota. Selleri eliminoi kuona-aineita ja myrkkyjä kehosta, se myös puhdistaa maksaa tehokkaasti. Valmista uute selleristä keittämällä muutama sellerintanko vedessä. Poista tangot ja nauti juomaa pitkin päivää moneen otteeseen.

Muistathan…

Suurin osa näistä lääkekasveista ja vihanneksista löytyy paikallisesta supermarketista tai terveysmyymälöistä. Voikukkaa voi kerätä talteen keväällä niiden ilmestyttyä ja esimerkiksi persiljan kasvatus onnistuu helposti kotioloissa. Monet edellä mainituista uutteista sopivat myös painonpudotuksen tueksi, jos niitä käytetään osana terveellistä ruokavaliota.

Kehon puhdistukseen eri tule ryhtyä, jos olet raskaana. Vältä silloin näiden juomien nauttimista. Älä myöskään juo näitä uutteita liikaa, sillä liiallisessa käytössä niillä voi olla laksatiivisia vaikutuksia. Jos huomaat epämiellyttäviä oireita ruuansulatuksen toiminnassa, lopeta uutteiden juominen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Toxinas. Medline Plus. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/002331.htm
  • Henkel, J. S., Baldwin, M. R., & Barbieri, J. T. (2010). Toxins from bacteria. EXS. https://doi.org/10.1007/978-3-7643-8338-1_1
  • Toxina – Diccionario Médico. Portalesmedicos.com. 2018. https://www.portalesmedicos.com/diccionario_medico/index.php/Toxina

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.