Kipu virtsatessa - syyt ja oireet

Dysuria tarkoittaa kipua ja polttelua, joka tuntuu virtsatessa. Useimmissa tapauksissa syynä on virtsatieinfektio. Syitä tähän on useita, ja joissain tapauksissa se lisää virtsaamisen tarvetta.
Kipu virtsatessa - syyt ja oireet
Mario Benedetti Arzuza

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Mario Benedetti Arzuza.

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Dysuria on sangen yleinen sairaus, joka piinaa etenkin seksuaalisesti aktiivisia nuoria naisia. Potilaita ovat myös raskaana olevat, diabeetikot sekä ihmiset, joilla on ongelmia virtsarakon kanssa.

Miehet kärsivät tällaisista virtsatieinfektioista huomattavasti vähemmän. Kun miehillä ilmenee kipua virtsatessa, on kyseessä yleensä virtsaputkentulehdus tai eturauhasongelmat.

vaginan-tulehdukset

Oireet

Oireet ovat melko erilaiset eri sukupuolilla, mutta molemmat saattavat tuntea voimakasta polttelua tai kirvelyä virtsatessa tai sen jälkeen.

Mikäli tunnet kipua virtsaamisen alussa, on kyseessä silloin virtsatieinfektio. Jos kipua taas ilmenee virtsaamisen jälkeen, voi se olla merkki vakavammasta virtsarakko- tai eturauhasongelmasta.

Naiset voivat tuntea sisäistä kipua, vaikka kyseessä on virtsatieinfektio, mutta muissa tapauksissa kipu on ulkoista ja johtuu tulehduksesta tai ihoärsytyksestä.

Mistä tämä johtuu?

Kipu virtsatessa johtuu yleensä tulehduksesta virtsaputkessa, rakossa tai munuaisissa. Yleisin tulehdustyyppi on akuutti kystiitti, joka on rakon tulehdus, tai pyelonefriitti, joka on munuaisten tulehdus. Myös jotkin sukupuolitaudit voivat aiheuttaa virtsatieinfektioita.

kystiitti

 

Muita mahdollisia syitä

 • Trauma. Kyseessä voi olla paikallinen vamma tai ärsytys, joka on syntynyt esimerkiksi katetrin asetuksessa tai seksissä.
 • Anatomiset tukkeumat tai epämuodostumat.
 • Vammat. Ulkoiset vammat sukupuolielimissä.
 • Ulkoinen ärsytys. Esimerkiksi liika peseminen tai jonkinlaisen pesutuotteen käyttö.
 • Hormonit.
 • Neurologiset sairaudet.
 • Munuais- tai virtsarakkosyöpä, tai vaginaalinen tai ulkosynnyttimien syöpä.
 • Immuunijärjestelmän sairaudet.
 • Virtsa- tai munuaiskivet.
 • Sukupuolitaudit.
 • Tietyt lääkkeet, kuten syöpälääkkeet. Nämä tuotteet monesti aiheuttavat sivuvaikutuksia, kuten rakon ärsytystä.
 • Hiivatulehdus, munuaistulehdus ja emättimen tulehdukset.

Diagnosointi

Lääkäri käy läpi potilaan sairaushistorian ja kyselee kysymyksiä, kuten kuinka usein potilas virtsaa ja onko oireita ilmennyt aiemmin.

Lääkäri saattaa myös tutkia vatsan seudun sekä ulkoiset sukupuolielimet. Naisille tehdään gynekologinen tutkimus.

Potilaalta otetaan myös virtsanäyte, joka lähetetään laboratorioon tutkittavaksi. Tällöin tutkitaan, onko virtsassa verta vai ei. Myös bakteerien olemassaolo tutkitaan ja määritellään, mikä bakteeri tulehduksen aiheuttaa.

Dysurian hoito

Yleisin hoitomuoto on antibiootit, mutta luonnollisesti syyt tutkitaan ensimmäisenä. Joka tapauksessa runsasta veden nauttimista suositellaan, jolloin kipu helpottuu huomattavasti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.