Logo image
Logo image

Vältä näitä ruokia illalla

2 minuuttia
On tärkeää muokata syömisiään vuorokaudenajan mukaan. Joitakin ruokia kannattaa välttää iltaisin, sillä ne voivat sulaa hitaasti eikä elimistö pääse lepotilaan: uni häiriintyy ja nukahtaminen on hankalaa. Vältä liiallista proteiinia ja herkkuja.
Vältä näitä ruokia illalla
Eliana Delgado Villanueva

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva

Kirjoittanut Katherine Flórez
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Joskus nukahtaminen on vaikeaa, sillä olo voi olla illallisen jäljiltä raskas. Näin on etenkin silloin, jos olet syönyt vaikeasti sulavaa ruokaa. Vältä näitä ruokia iltaisin, mikäli haluat nauttia hyvistä yöunista.

Päivittäinen ruokavalio vaikuttaa suoraan terveyteen. Hyvä ja tasapainoinen ruokavalio takaa sen, että pysyt hyvässä kunnossa ja nukut hyvin. Siksi onkin tärkeää tietää, mitä sinun kannattaa syödä ja mitä välttää terveytesi kannalta. Ruokailun ajoittaminen on myös tärkeää, sillä tiettyjä ruoka-aineita kannattaa nauttia tiettyinä vuorokaudenaikoina. Kehon toiminta ja prosessit vaihtelevat vuorokaudenajan mukaan, joten on hyvä tietää, mitä kannattaa syödä ja milloin.

Vältä näitä ruokia ennen nukkumaanmenoa

 • Pastaa kaikissa muodoissaan tulisi välttää iltaisin, sillä se muuttuu elimistössä rasvaksi hidastuneen aineenvaihdunnan johdosta. Pastaa syödessä olo muuttuu raskaaksi ja samalla verensokeritaso nousee. Korkea verensokeri tekee nukahtamisesta vaikeaa ja vaikuttaa koko unirytmiin.
 • Aamiaismurojen ja myslien kuvitellaan usein olevan kevyt ateria, mutta harmittavan usein murot sisältävät paljon lisättyä sokeria. Älä syö muroja illalla, sillä se voi hankaloittaa unirytmiä niin, että et saa nukuttua kunnolla. Jos iltapalaksi ei ole muuta, suosi sellaisia muroja, jotka sisältävät paljon kuitua ja vain vähän sokeria. Lisää murojen sekaan tuoretta hedelmää tehdäksesi ateriasta terveellisemmän.
Some figure
 • Vältä mausteisia ruokia ja pysy etäällä etenkin valkosipulista ja tulisista mausteista. Tällaiset ruoka-aineet voivat aiheuttaa närästystä ja pahimmillaan refluksitaudin oireita. Tämä voi tehdä nukahtamisesta hankalaa.
 • Punainen liha on täynnä proteiinia ja rasvaa, joiden sulattaminen on keholle työlästä. Ruoansulatusprosessi pitenee, eikä keho pääse lepotilaan. Liharuokien nauttiminen iltaisin voi johtaa ruoansulatuksen ongelmiin, kuten vatsakipuihin, mikä puolestaan hankaloittaa nukkumista.
 • Kaikki ruoka-aineet, jotka sisältävät paljon rasvaa, tulisi jättää pois iltasyömisistä. Rasvainen ruoka sulaa hitaasti ja voi täten johtaa univaikeuksiin.
 • Varmistaaksesi kunnolliset yöunet ja syvän unisyklin, täytyy kehon rentoutua päivän aktiviteeteista. Suosittelemme välttämään suurta määrää proteiinia ennen nukkumaanmenoa. Proteiini lisää kehon aktiviteettitasoa ja saattaa hankaloittaa nukahtamista.

Vältä näitä ruokia ja juomia iltaisin

 • Kofeiinia ei tulisi nauttia iltapäivällä tai illalla, sillä liiallinen kofeiini elimistössä pitää virkeystason koholla ja nukahtaminen ja nukkuminen voi vaikeutua. Kofeiini pysyy elimistössä jopa 8-10 tuntia nauttimisen jälkeen, joten sinun tulisi tähdätä juomaan päivän viimeinen kahvikuppi viimeistään kello kahden aikaan.
Some figure
 • Vaikka alkoholi saattaa helpottaa nukahtamista, on sillä yleisesti negatiivinen vaikutus unen laatuun. Alkoholi muuntaa elimistön sisäistä vuorokausirytmiä ja saatat heräillä pitkin yötä.
 • Suklaata ei kannata napsia ennen nukkumaanmenoa. Vaikka tumma suklaa onkin pienissä määrissä hyväksi elimistölle, ei sitä tulisi syödä illalla, sillä se antaa energiaa ja virkistää mieltä, mikä tekee nukahtamisesta vaikeaa.
 • Älä syö jäätelöä jälkiruokana, sillä se muuttuu elimistössä rasvaksi, joka voi johtaa painonnousuun. Lisäksi jäätelön sisältämä sokeri ja rasva hidastavat ruuansulatusta ja kiihdyttävät aivojen toimintaa, mikä johtaa valvomiseen.
Some figure

Suosittelemme välttämään kaikkia edellä mainittuja ruokia vähintään kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa. Keho ei tarvitse paljoa ruokaa illalla, sillä se valmistautuu lepoon. Yön aikana ei tule kulutettua läheskään yhtä paljon energiaa kuin päivällä. Jos syö liikaa illalla, voi ylimääräinen energia varastoitua kehoon rasvakudoksena.

On tärkeää varata unelle tarpeeksi aikaa. Suositusten mukaan aikuisen tulisi saada kahdeksan tuntia unta vuorokaudessa, joten varmista, että sinulla on tarpeeksi aikaa töiden jälkeen arkiaskareille ja ruokailulle ja aikaiselle nukkumaanmenolle. Yön aikana keho puhdistuu ja virkistyy.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Freeman CR, Zehra A, Ramirez V, Wiers CE, Volkow ND, Wang GJ. Impact of sugar on the body, brain, and behavior. Front Biosci (Landmark Ed). 2018 Jun 1;23:2255-2266. PMID: 29772560.
 • Slavin JL., Dietary fiber and body weightl. Nutrition, 2005.
 • Clark I, Landolt HP. Coffee, caffeine, and sleep: A systematic review of epidemiological studies and randomized controlled trials. Sleep Med Rev. 2017 Feb;31:70-78. doi: 10.1016/j.smrv.2016.01.006. Epub 2016 Jan 30. PMID: 26899133.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.