Mikä on terveellisin tapa valmistaa kasviksia?
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli
Kasvisten valmistus oikealla tavalla on yhtä oleellista terveyden kannalta kuin niiden syöminenkin. Riippuen siitä, minkälaisessa kattilassa ja minkälaisin keinoin, öljyin ja maustein kasvikset valmistetaan, saattaa lopputuloksena olla herkullinen mutta vain vähän terveyttä edistävä kasvisateria. Oikeilla valinnoilla tuloksena voi kuitenkin olla kokonaisvaltaisesti ravitseva sekä runsaasti vitamiineja, mineraaleja ja makua sisältävä ateria. Lue siis lisää oikeista tavoista valmistaa kasviksia!
Tällä kerralla annamme siis faktoja siitä, miten kasvisten kanssa tulisi toimia, jotta voisit hyötyä maksimaalisesti menettämättä kuitenkaan niiden makua. Nämä vinkit ovat helppoja ja lyhyitä, joten niitä voi soveltaa päivittäisessä ruoanlaitossa.
Mitä öljyä tulisi käyttää?
Ensimmäiseksi sinun tulee valita sellainen hyvälaatuinen kasviksille sopiva öljy, jota voi kuumentaa korkeissa lämpötiloissa. Tämä on tärkeää siksi, että suurin osa öljyistä menettää ravintoarvonsa tai muuttuu jopa myrkylliseksi silloin kun niitä kuumennetaan. Parasta olisi käyttää kasvisten valmistukseen kookosöljyä, mutta oliiviöljy on hyvä kakkosvaihtoehto.
Valitsetpa sitten kookos– tai oliiviöljyn, tulisi sen olla kylmäpuristettua, ja luonnonmukaisesti tuotetut öljyt ovat aina paras valinta.
Muista öljyistä auringonkukkaöljy ja seesamiöljy ovat hyödyllisiä maustamisessa tai lisänä jo valmistetuissa ruoissa. Ne ovat myös terveellisiä, mutta eivät oikein sovellu kasvisten valmistamiseen korkeissa lämpötiloissa.
Minkälaista kattilaa tulisi käyttää?
Tieteen ja tutkimuksen perusteella on selvää, että monet kattilat ja keittiövälineet voivat muuttua myrkyllisiksi ihmiselle ajan kuluessa. Tämä johtuu niiden kemikaalikomponenttien vapautumisesta myrkkyinä, jotka varastoituvat elimistöön. Näistä myrkyistä voi olla vaikea päästä eroon, ja ne saattavat aiheuttaa vakaviakin sairauksia.
Suosittelemmekin, että käyttäisit ruostumattomasta teräksestä valmistettuja kattiloita ja pannuja sekä valurautaa, lasia, keramiikkaa tai titaanista tehtyjä välineitä. Alumiinia ja ennen kaikkea teflonilla päällystettyjä pannuja ja kattiloita tulisi välttää. Monet tutkimukset ovat todistaneet, että teflon sisältää karsinogeeneja, jotka aiheuttavat ihmiselle haittaa pidemmän ajan kuluessa.
Mikä on paras tapa valmistaa kasviksia?
Höyryttäminen
Kun käsittelet kasviksia höyryttämällä, pystyt säilyttämään kaikki niiden mahtavat terveyttä parantavat ravinteet. Höyrytyksessä et myöskään muuta huomattavasti kasvisten väriä tai koostumusta.
Tämä on myös hyvin kevyt tapa laittaa ruokaa, sillä minkäänlaisia öljyjä ei tarvita.
Kevyt paistaminen
Yksi terveellinen ja nopea tapa kokata kasviksia on paistaa niitä kevyesti vain vähäisessä öljyssä. Jos pystyt käyttämään aasialaistyylistä wokpannua, on se hyvin soveltuva tähän tarkoitukseen, sillä wokpannu antaa lämmön kohdistua kasviksiin tasaisella tavalla. Saat niistä rapeita nopeasti, ja siten myös säilytät ne herkullisina.
Grillaus tai uunipaistaminen
Myös nämä kaksi vaihtoehtoa ovat terveellisiä, ja kasviksesi säilyvät ravinteikkaina. Lisäksi grillaaminen tai uunissa paistaminen antaa ateriallesi herkullisen maun.
Marinointi
Jotkut kasvikset voidaan syödä raakana ilman ongelmia, mutta joidenkin koostumus on melko kova. Esimerkiksi parsakaalin tai kukkakaalin syönti ilman käsittelyä voi olla epämiellyttävää. Voitkin valmistaa kasviksia varten herkullisia marinadeja käyttäen terveellisiä öljyjä, viinietikkaa, merisuolaa, ruskeaa sokeria, limettiä ja mausteita. Anna kasvisten olla marinadissa noin kahden tunnin ajan, jotta niistä tulisi pehmeämpiä. Näin muutat kasvikset helpommin syötäviksi ja edistät niiden prosessointia ruoansulatuksessa.
Uutteet
Yksi vaihtoehto on valmistaa terveellisiä kasvissuutteita, jotka lisäävät ruoansulatuksen tehokkuutta. Sekoita kasviksia (kuten esimerkiksi porkkanoita ja punajuuria) vedessä, ja lisää teelusikallinen merisuolaa yhtä litraa vettä kohden. Jätä uute voimistumaan ilmatiiviiseen purkkiin ainakin kahden viikon ajaksi. Purkin jo avattuasi voit laittaa lopun nesteen jääkaappiin.
Idut
Monien kasvien siemenet, kuten parsakaalin ja purjon, voidaan idättää. Ituja voi sitten käyttää lisukkeina salaateissa, keitoissa, tortilloissa ja muissa aterioissa. Itujen luominen on hyvin helppoa, sillä siihen tarvitsee vain kostean ja lämpimän paikan (mutta ei kuitenkaan suoranaisesti vettä, sillä idut saattavat tällöin alkaa mädäntyä). Sitten annat siementen yksinkertaisesti kehittyä juurellisiksi.
Kaikissa iduissa on runsaasti ravinteita, sillä ne sisältävät paljon vitamiineja ja mineraaleja. Kun syöt ituja, antavat ne elimistöllesi loistavaa polttoainetta. Lisäksi ne tuovat aterioihin tiettyä erikoisuutta.
Mausteet
Kun valmistat kasviksia millä tahansa tavalla, tulisi sinun aina käyttää prosessoidun suolan sijasta merisuolaa. Niin saat elintärkeitä mineraaleja, jotka jalostetuista suoloista usein puuttuvat.
Voit myös lisätä mausteita: inkivääri, kumina, pippuri, oregano, tuore basilika sekä kuivattu tomaatti ja paprika ovat erinomaisia vaihtoehtoja maustamiseen. Ne edesauttavat myös ruoansulatuksen tehokasta toimintaa.
Kun käytät palkokasveja
Jos lisäät kasvisruokiisi palkokasveja, olisi hyvä aina käyttää hieman kombu-merilevää ja kuminaa. Niillä pehmennät palkokasveja miellyttävämmiksi, ja helpotat myös ruoansulatusta.
Kuvalähteet: David Robert Wright, Epicure & Daily Recipes
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Viviant, V. (2006). Frutas y verduras. Revista Diabetes Voice.
- Suaterna Hurtado, A. C. (2009). La fritura de los alimentos: el aceite de fritura. Perspect. Nutr. Hum.
- Casaburi, M y otros REVISIÓN BIBLIOGRÁFICA SOBRE LA MIGRACIÓN DE METALES Y OTROS ELEMENTOS DESDE UTENSILIOS DE COCINA HACIA LOS ALIMENTOS, Escuela de Nutrición. Universidad de Buenos Aires. http://old.fmed.uba.ar/escuelanutricion/revistani/pdf/19a/rb/832_c.pdf
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.