Logo image
Logo image

Kookosöljyn 7 loistavaa vaikutusta

3 minuuttia
Kookosöljy on hyvin monikäyttöinen tuote, jota voidaan käyttää kauneudenhoidossa, ravinteena ja jopa sairauksien torjunnassa. Lue lisää, jotta saisit tietää seitsemästä mahtavasta hyödystä, jotka tämä luonnollinen öljy tarjoaa.
Kookosöljyn 7 loistavaa vaikutusta
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Olet jo varmaankin tietoinen siitä, että kookosöljyllä on loistava tuoksu ja maku, ja sitä voidaan syödä sellaisenaan tai kuumennettuna. Ehkäpä et kuitenkaan vielä tiedä, että kookosöljyn vaikutus sekä terveyteen että kauneuteen on niitä edistävä. 

Itse asiassa perinteisessä ayurveda-lääketieteessä kookosöljy onkin ollut avaintuote terveyden ja hyvinvoinnin kohentamiseksi.

Sitä pidetään maailman terveellisimpänä öljynä, ja onkin totta, että kookosöljyn vaikutus ihmisen hyvinvointiin on todella moninainen.

Tässä artikkelissa kerromme siis tästä huipputerveellisestä öljystä, jolla on laajat käyttömahdollisuudet hyvinvoinnin edistämiseksi – jatka lukemista, niin saat tietää lisää, millainen kookosöljyn vaikutus on ihmisen hyvinvointiin, ja ota vinkit käyttöösi!

Tieteellistä taustaa kookosöljyn tehokkuudelle

Some figure

 

50-luvulla kookosöljyä kutsuttiin “apteekiksi pullossa”. Nauttimisen jälkeen tämä öljy imeytyy suolistosta suoraan maksaan. Siellä se sitten muuttuu ketoneiksi, ja niitä keho käyttää polttoaineena tuottaakseen energiaa. Tämä saa aineenvaihduntasi nopeutumaan, verenkierron sisältämän rasvan määrän vähentymään, ja siten myös varastoit kehoosi vähemmän rasvaa.

Kookosöljyn tarjoamat hyödyt ovat erittäin monet, mutta seuraavassa kerromme muutamasta sen tärkeimmästä vaikutuksesta.

Kookosöljyn vaikutus terveyteen ja kauneuteen

1. Kookosöljy on luonnollinen antibiootti ja antioksidantti

Kookosöljystä löytyvä lauriinihappo toimii mikrobeja torjuvana vaikuttajana seuraavia tekijöitä vastaan:

  • Stafylokokki, joka vastaa monista ihon ja veren tulehduksista
  • Monen tyyppiset sienet
  • Virustaudit
  • Tavallisen hiivatulehduksen vaikutukset

Monet tutkimukset, joita intialaisessa Keralan yliopistossa toteutettiin vuonna 2013, todistavat että ruokavalio jossa on paljon neitsytkookosöljyä, on hyödyksi hapettumisesta aiheutuvan stressin vähentämisen kannalta.

Tämä hapettuminen vastaa solujen vahingoittumisesta ja monista häiriöistä, joihin kuuluu sairauksia Alzheimerin taudista syöpään.

2. Se auttaa torjumaan aivojen sairauksia

 

Some figure

Kookosöljyllä on hoitavia vaikutuksia aivojen häiriöitä koskien, joihin kuuluvat muun muassa Alzheimerin tauti. Tämän öljyn koostumus auttaa saamaan aikaan välittömän parannuksen niissä potilaissa, joilla kyseinen sairaus ilmenee lievänä.

Parhaillaan tehdään myös tutkimusta koskien kookosöljyn rasvahappoja ja niiden kykyä vähentää kognitiivista rappeutumista.

3. Se on hyödyksi epilepsiasta kärsiville

Ketogeeninen ruokavalio on sellainen, jossa on suuri määrä rasvaa, riittävä määrä proteiinia sekä vain vähän hiilihydraatteja. Tällainen ruokavalio voi vähentää halvauksia jopa 75 % niillä lapsilla, joilla on epilepsia.

Keskitason ketjun triglyseridit (TCM), joita kookosöljyssä on, lisäävät ketonien ryhmittymistä, mikä on avuksi epilepsian oireiden vähentämisessä.

5. Se auttaa edistämään painonpudotusta sekä vähentämään metabolista oireyhtymää

Jos haluat saada kroppasi kuntoon, on aika ottaa avuksi kookosöljyn loistavat vaikutukset aineenvaihduntasi kannalta.

Kookosöljyn sisältämät TCM:t voivat lisätä päivittäistä energiankäyttöäsi jopa viidellä prosentilla. Tämä tarkoittaa sitä, että poltat päivässä noin 120 kaloria enemmän.

Jos et vielä tiedä mistä metabolisessa oireyhtymässä on kyse, tämä sairaus käsittää ryhmän riskitekijöitä, jotka voivat lisätä todennäköisyyttä sille, että saat sydäntaudin tai muita terveysongelmia, kuten esimerkiksi diabeteksen tai halvauksen. 

6. Sitä voidaan käyttää luonnollisena kosteuttajana

Olet ehkä jo huomannut, että kookosöljyä on monissa luonnollisissa kauneudenhoitotuotteissa, ja se tarjoaakin monia hyötyjä tässä mielessä. Kookosöljyllä voit tehdä ihostasi pehmeän, säteilevän ja terveen. Se myös imeytyy helposti ihoon sekä antaa sille mahtavan tuoksun.

Sen lisäksi, että kookosöljy on erinomainen kosteuttaja, se on myös hyvin hyödyllinen ekseeman ja psoriasiksen hoidossa.

7. Se auttaa kaunistamaan hiuksia luonnollisesti

Some figure

 

Kuten jo sanoimme, kookosöljy on todella mahtava kosteuttaja. Jos sitä käytetään hoitoaineena, hiuksista tulee silkkiset ja niistä tulee terveen kiiltävät. Lauriinihapon ansiosta tukkasi pystyy imemään kookosöljyn helposti, ja tämä koskee myös hiusten karvatuppia.

Vuonna 2003 tehty tutkimus todistaa, että yksi kookosöljyn vaikutus on se, että se estää hiusproteiinien vähentymistä.

Käytettiinpä tätä öljyä hiustenpesua ennen, jälkeen tai sen aikana, saat siitä aivan samat hyödyt, jotka mahdollistavat sen koostumus ja alhainen molekyylipaino.

Jotta voisit käyttää tätä öljyä hiuksiisi, lämmitä sitä ensin. Laita sitten hiukan lämmintä öljyä juuresta latvoihin sormenpäidesi avulla. Hiero hellävaraisesti ja anna vaikuttaa koko yön ajan. Seuraavana päivänä pese hiuksesi tavalliseen tapaan. Jo ensimmäisen käyttökerran jälkeen voit huomata muutokset: päänahkasi tulee olemaan paljon ravitumpi, ja hiuksesi tulevat oleman kauniimmat kuin koskaan ennen.

Tässä on vain muutamia kookosöljyn tuomista mahtavista hyödyistä kauneuden- ja terveydenhoidossa. Kuten voit huomata, tämä öljy ei ole ainoastaan hyvä ruoka-aine, sillä kookos tarjoaa lukuisia esteettisiäkin hyötyjä.

Etsi siis käsiisi hiukan kookosöljyä mistä tahansa supermarketista tai ruokakaupasta – nykyisin markkinoilla olevat vaihtoehdot ovat laajat.

Muista kuitenkin, että kuten muitakin esittelemiämme hoitoja koskien, terveyden ja kauneuden edistämiseksi sinun tulee myös muuttaa elämäntapasi yleisesti terveellisiksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Arunina, S., and Rjamohan, T. (2013). “Effect of virgin coconut oil enriched diet on the antioxidant status and paraoxonase 1 activity in ameliorating the exidative stress in rats –a compartive study”, Food Funct., 4 (9): 1402-09.
  • Meyers, D.; Maloley, P., and Weeks, D. (1996). “Safety of antioxidant vitamins”, Arch Intern Med, 156 (9): 925-35.
  • Rele A. S., and Mohile R. B. (2003). “Effect of mineral oil, sunflower oil, and coconut oil on prevention of hair damage”, J Cosmet Sci, 54 (2): 175-192.
  • Salunkhe, D. K. (1992). World oilseeds : chemistry, technology, and utilization. New York: Van Nostrand Reinhold.
  • Valko, M.; Morris, H., and Cronin, M. (2005). “Metals, toxicity and oxidative stress”, Curr Med Chem, 12 (10): 1161-208.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.