Logo image
Logo image

6 neuvoa hiivatulehduksen välttämiseksi

3 minuuttia
Jotta voisit välttää emättimen hiivatulehduksen leviämistä, on hyvin tärkeää käyttää puuvillaisia alushousuja, sillä tämä materiaali on kaikkein hengittävin kangasvaihtoehto.
6 neuvoa hiivatulehduksen välttämiseksi
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Emättimen hiivatulehdus on tavallinen pulma, joka ei ole vakava. Sen oireet voivat kuitenkin saada aikaan melkoisesti vaivaa, joten tulehdusta kannattaa hoitaa hyvin. Voit myös ottaa käyttöön tietyt terveelliset tavat hiivatulehduksen välttämiseksi.

Sekä sisäinen että ulkoinen tulehdus muuttaa emättimen kasvuston pH-arvoa, ja se aiheuttaa kipua ja kutinaa sekä saa aikaan epämiellyttävän hajuista vuotoa.

Kaikkein tavallisin syy tähän on candida albicansin kehittyminen. Kyseessä on mikro-organismi, joka tuppaa lisääntymään kosteissa ja lämpimissä ympäristöissä, joihin tämä kehon kohta lukeutuu.

Vaikka tulehdus saattaakin olla vain pieni ja ohimenevä, hiivatulehduksen hoito on hyvin tärkeää, jotta voitaisiin välttää ongelman kasvu ja muut sairaudet.

Jo päällä olevan hiivatulehduksen lisäksi on myös eräitä luonnollisia keinoja ja tottumuksia hiivatulehduksen välttämiseksi.

Tässä artikkelissa haluamme siis kertoa kuudesta helposta asiasta, jotka ovat avuksi hiivatulehduksen ehkäisyssä.

1. Pohdi hygieniaa koskevia tapojasi

Hyvä päivittäinen hygienia on yksi avainasioista, jotta voisit pitää emättimesi terveenä ja vapaana esimerkiksi hiivatulehduksista.

Perusneuvona on se, että tulee käyttää neutraalia saippuaa, jossa ei ole hajusteita tai sellaisia tekijöitä, jotka vaikuttavat tämän alueen luonnolliseen pH-tasoon.

Toisaalta taas tulisi varmistaa, että alushousut ovat puhtaat ja kuivat, ja tämä pätee etenkin silloin, kun emättimen vuoto on paksua ja pahanhajuista.

 • Pese alue kahdesti päivässä ja vaihda alushousuja, jos huomaat näitä oireita.
 • Kun käyt vessassa, taputtele paperilla kuivaksi, jotta voisit varmistaa, että hiiva ja bakteerit eivät pääse leviämään.

2. Pidä intiimialue kuivana

Emätintä suojaa luonnollinen kosteutus, joka sisältää terveellisiä bakteereja, ja nämä estävät hiivan kasvua.

Kun kyseisten nesteiden pH-taso nousee, mikro-organismit kasvavat ja muodostavat nopeasti tulehduksia.

Koska tämä alue säilyy hiukan kosteana, on hyvin tärkeää, että ulkoiset alueen osat pidetään kuivina, jotta hiivan leviäminen voidaan estää.

 • Varmista, että kuivaat itsesi hyvin kun olet käynyt suihkussa tai kun käyt vessassa.
 • Vältä kosteiden alushousujen käyttöä.

3. Vältä seksiä hoidon aikana

Some figure

Hiivatulehdus ei ole riski seksuaaliterveydelle parisuhteessa, mutta ei kuitenkaan ole hyvä idea harrastaa seksiä silloin kun hoidat tulehdusta, sillä tämä saattaa tehdä hoidosta vaikeaa.

Kumppanin kanssa kontaktissa oleminen voi tehdä tulehduksesta pitkäkestoisemman, ja joissakin tapauksissa se voi myös aiheuttaa kipua ja epämukavuutta.

4. Käy kylvyssä omenaviinietikkaa sisältävässä vedessä

Luonnollinen happo, jota omenaviinietikassa on, auttaa palauttamaan emättimen luonnollisen pH-tason, jotta hiivan tuhoaminen ja ehkäisy olisi tehokkaampaa.

Sen sisältämät aktiiviset tekijät, kuten etikkahappo, toimivat sientä ja bakteereja torjuen, ja ne auttavat suojaamaan tätä aluetta, jotta voisit torjua hiivatulehdusta.

Samalla kyseessä on loistava hoito kutinan hillitsemiseksi sekä liiallisten nesteiden kontrolloimiseksi.

 • Laita puolikas kupillinen omenaviinietikkaa kädenlämpöiseen veteen kylpyammeessa, ja ole kylvyssä 15-20 minuutin ajan.

5. Käytä vain puuvillaisia alushousuja

Some figure

Alusvaatteilla on paljon tekemistä tämän tyypin tulehduksen kanssa, sillä tietyt kankaat imevät liikaa kosteutta sekä estävät kyseisen alueen tuulettumista kunnolla.

Vaatteet, jotka on valmistettu puuvillasta, ovat sopivia hiivatulehduksen välttämiseksi. Ne nimittäin mahdollistavat riittävän alueen hengittämisen, eivätkä ne siten helpota hiivan ja bakteerien kasvua.

 • Varmista, että käytät siis aina puuvillaisia alushousuja.
 • Vältä märkien uima-asujen käyttöä kovin pitkään.
 • Käytä löysiä vaatteita.

6. Vältä talkkijauheen ja hajusteiden käyttöä

On olemassa lukemattomia hajusteita, talkkeja, deodorantteja ja muita tuotteita, jotka on valmistettu emättimen hajun muuttamiseksi.

Nämä tuotteet muuttavat merkittävästi kyseisen alueen terveellistä mikrobiologista kasvustoa, ja ne voivat itse asiassa saada aikaan tulehduksia.

Niiden sisältämät kemikaaliainekset tuhoavat terveitä bakteereja, jotka torjuvat hiivaa, ja ne helpottavat hiivan kasvua.

 • On tärkeää ymmärtää, että kun hygienia on hyvällä mallilla, emättimen hajun ei kuulu olla epämiellyttävä.
 • On tietysti totta, että emättimellä on tietty ominaishajunsa, mutta tämä ei tarkoita, että olisi kyse ongelmasta.

Ota nämä neuvot käyttöön hiivatulehduksen välttämiseksi ja hoitamiseksi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Gonçalves, B., Ferreira, C., Alves, C. T., Henriques, M., Azeredo, J., & Silva, S. (2016). Vulvovaginal candidiasis: Epidemiology, microbiology and risk factors. Critical Reviews in Microbiology. https://doi.org/10.3109/1040841X.2015.1091805
 • Genet, J. (1995). [Natural remedies for vaginal infections]. Sidahora.
 • Ozen, B., & Baser, M. (2017). Vaginal Candidiasis Infection Treated Using Apple Cider Vinegar: A Case Report. Alternative Therapies in Health and Medicine.
 • Judy Gopal, Vimala Anthonydhason, Manikandan Muthu, Enkhtaivan Gansukh, Somang Jung, Sechul Chul & Sivanesan Iyyakkannu (2019) Authenticating apple cider vinegar’s home remedy claims: antibacterial, antifungal, antiviral properties and cytotoxicity aspect, Natural Product Research, 33:6, 906-910, DOI: 10.1080/14786419.2017.1413567
 • Ozen B, Baser M. Vaginal Candidiasis Infection Treated Using Apple Cider Vinegar: A Case Report. Altern Ther Health Med. 2017;23(7):AT5751.
 • Candidosis vaginal. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/yeast-infection/symptoms-causes/syc-20378999
 • Keeping your vagina clean and healthy. National Health Service. https://www.nhs.uk/live-well/sexual-health/keeping-your-vagina-clean-and-healthy/

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.