Logo image
Logo image

Television katsomisen haitat syödessä

4 minuuttia
Television katsomisen haitat syödessä
Viimeisin päivitys: 14 helmikuuta, 2019

Useimmissa kodeissa televisio on olohuoneessa, tai juuri sen pöydän edessä jonka ääressä perhe syö ateriansa. On myös melko yleistä, että aikuiset syövät lounasta tietokoneensa ääressä, jotta he eivät “tuhlaisi” arvokasta aikaa työpäivän aikana.

Nämä kaksi tapaa ovat jo niin luonnollisia osia nykypäivän arjen rutiineja, että niitä ei usein edes kyseenalaisteta. Jos kotonasi on televisio päällä jatkuvasti, negatiivisia seurauksia on kuitenkin olemassa, ja tässä artikkelissa perehdymme siis television ääressä syömisen haitallisiin vaikutuksiin.

Sulje televisio ruokailun ajaksi

Lapset ovat erityisen riskialtis ryhmä tämän yleisen tavan kannalta. Ensinnäkin tällainen tottumus aiheuttaa lapsille liikalihavuutta, minkä vahvistaa USA:ssa hiljattain tehty tutkimus.

Nuoret ihmiset ovat taipuvaisempia rasvojen ja sokerin syöntiin kuin aikuiset, ja tästä seuraa se, että he saavat elimistöönsä enemmän kaloreita. He eivät myöskään tiedä milloin syöminen tulisi lopettaa kylläisyyden vuoksi, sillä televisio vie huomion syömiseltä, lapset ovat liimautuneina “puhuvan laatikon” ääreen.

Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö tämä perheissä yleinen tapa aiheuttaisi kodeissa muutoksia, ja etteikö se vaikuttaisi negatiivisesti lasten paino-ongelmiin.

Some figure

Keskimäärin lapset viettävät kaksi tuntia television ääressä jokaisena viikon päivänä. Tämän television katsomisen aikana he syövät aamiaista, lounasta, illallista sekä välipaloja. Ruokailun aikana heillä on taipumusta syödä enemmän sipsejä, keksejä, makeisia, virvoitusjuomia sekä roskaruokaa kuin ilman televisiota.

Televisio on siis ehdottoman varma liikalihavuutta lisäävä tekijä, ja seurauksena on muidenkin ongelmien todennäköisempi ilmaantuminen. Tällaisia sairauksia voivat olla esimerkiksi korkea kolesteroli ja diabetes.

USA:n Penn State -yliopiston tekemän tutkimuksen vastaava Leann Birch totesi, että ongelma ei itse asiassa tule television katselusta. Kyse on siitä, että lapset (tai muut nuoret ihmiset) syövät ilman, että he kiinnittävät huomiota esimerkiksi siihen, kuinka paljon ja minkälaista ruokaa he syövät.

Sen sijaan, että lapset syövät roskaruokaa, heille on tietysti parempi tarjota naposteltavaksi esimerkiksi omenoita, porkkanoita, selleriä, rasvatonta popcornia ja tuorepuristettuja mehuja. Ja sen sijaan, että lapset istuvat television ääressä koko päivän, heidän tulisi harrastaa päivittäistä liikuntaa, mieluiten ulkona.

Some figure

Televisio aiheuttaa haittaa kaiken ikäisille

Olet ehkä joskus katsonut lempiohjelmaasi ja syönyt samalla välipalaa tai vaikka illallista. Tämä ei kuitenkaan ole ollenkaan hyvä tapa. Lääkärien mukaan nämä kaksi aktiviteettia eivät sovi yhtään hyvin yhteen.

Sen lisäksi, että television ääressä syönti aiheutaa haittoja lapsille, myös aikuiset selvästi kärsivät tästä tavasta. Jos katsot televisiota syödessäsi, heität hukkaan mahdollisuutesi tuntea tyydytystä syömisestä, sillä aivosi ovat keskittyneet muihin asioihin eli siihen, mitä televisiossa tapahtuu.

Kun katsot televisiota, irrotat itsesi hiukan kauemmaksi omista rutiineistasi ja ongelmistasi (ellet sitten katso esimerkiksi uutisia). Menet tällöin aina sisään fiktiiviseen maailmaan. Siksi syöt enemmän kuin tajuatkaan katsoessasi televisiota.

Sen lisäksi tämä tapa johtaa myös välipalojen syöntiin, ja suuri osa niistä sisältää todella paljon rasvaa.

Toinen asia, joka on hyvä pitää mielessä on se, että televisota katsoessa laitat ruokaa suuhusi mekaanisella tavalla, mikä saattaa aiheuttaa liikalihavuuden lisäksi vatsakipuja ja ylensyöntiä.

Kaikki tämä vain pahentuu silloin, kun katsot mainoksia, sillä ne stimuloivat sinua syömään enemmän, sekä himoitsemaan prosessoitua, teollista ruokaa (mikä ei tietysti ole olleenkaan terveellistä).

Some figure

Niillä ihmisillä, jotka katsovat paljon televisiota on tyypillisesti huonolaatuisemmat ruokavaliot kuin sellaisilla, jotka katsovat televisiota vain vähän. Tämän lisäksi näillä ihmisillä on hyvin usein istuma-asentoon painottuva elämäntyyli, eivätkä he harrasta liikuntaa.

Sinun kannataa siis muuttaa tottumuksiasi, ja jättää tuomatta ruokaa mukanasi televison ääreen. Aina silloin kun on mahdollista, vähennä sen ajan määrää, jonka käytät television ääressä.

Syö sen sijaan keittiössä tai ruokailuhuoneessa, tai hanki joku muu partneri illallisseuraksi kuin televisio. Televisio ei vedä vertoja perheen juttuhetkille, jolloin voitte puhua päivästänne sekä viettää aikaa yhdessä.

Tietokonekin on vaarallista seuraa syödessä

Samoin kuin pätee televisionkin edessä syöntiin, on tietokoneesi niin sanottu läheinen vihollinen omalle terveydellesi. Tämä johtuu useista asioista, joihin kuuluvat muun muassa istuma-asentoon painottunut elämäntyyli sekä haitat näkökyvylle.

Ongelmat vaihtelevat lihaskouristuksista ja huonosta ryhdistä epäterveelliseen ruokavalioon, kuten televisionkin kohdalla.

Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että jos tapanasi on syödä tietokoneesi ääressä, aiheutat itsellesi ikäviä tulehduksia, allergioita ja tauteja. Luot myös suuremman todennäköisyyden sille, että kärsit tulevaisuudessa liikalihavuudesta ja siihen liittyvistä häiriöistä (kuten esimerkiksi korkeasta kolesterolista).

Some figure

Ei ole epätavallista, että ihminen ei liiku ollenkaan työpöytänsä äärestä lounastaukonsa aikana, jotta hän pystyisi pääsemään aikaisemmin töistä, tai jotta jokin tärkeä asia ei pääsisi karkaamaan tauon aikana.

Täten lautanen (jolla usein on myös roskaruokaa) laitetaan tietokoneen vierelle, kun samalla vastataan sähköpostiviesteihin ja kirjoitetaan raportteja. Sitten ruokaa näykitään siinä sivussa.

Tämän seurauksena näppäimistöissä on 400 kertaa enemmän bakteereja kuin vessoissa. Mutta asia on vieläkin pahempi, sillä tietokoneen elektromagneettinen kenttä tuhoaa ruoan ja veden molekylirakenteen, ja tekee niistä siten epäterveellistä ravintoa.

Tämä tarkoittaa sitä, että ruokasi menettää ominaisuutensa ja ravinteensa, mikä aiheuttaa erilaisia tauteja sekä häiriöitä – kuten esimerkiksi Parkinsonin tautia ja Alzheimerin tautia – sekä pitkällä että lyhyellä aikavälillä.

Some figure

Tietokoneen ääressä syönti on siis hyvin huono tapa monestakin varteen otettavasta syystä, ja lisäksi sillä on sama vaikutus ihmiseen kuin television ääressä syömisellä.

Liikalihavuus on näistä kaikkein olennaisin vaikutus. Seuraavana haittana tulee syönti kiinnittämättä huomiota itse ruokaan, mikä johtaa suurempien määrien syöntiin. Kolmanneksi haitallisin syy on likainen työympäristö, ja tämä aiheuttaa vilustumista, sairastumista sekä allergioita.

Jotta voisit siis estää kaiken tämän, pidä yksinkertaisesti ruokatauko. Jos sinulla on äärimmäisen paljon työtä tehtävänä, pidä vain puolen tunnin tauko, mutta älä ota tavaksi syödä tietokoneesi ääressä. Elimistösi tulee kyllä huomaamaan eron tottumuksissasi, ja se tulee kiittämään sinua suuresti!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Boulos, R., Vikre, E. K., Oppenheimer, S., Chang, H., & Kanarek, R. B. (2012). ObesiTV: How television is influencing the obesity epidemic. Physiology and Behavior. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2012.05.022
  • Gore, S. A., Foster, J. A., DiLillo, V. G., Kirk, K., & Smith West, D. (2003). Television viewing and snacking. Eating Behaviors. https://doi.org/10.1016/S1471-0153(03)00053-9
  • Liang, T., Kuhle, S., & Veugelers, P. J. (2009). Nutrition and body weights of canadian children watching television and eating while watching television. Public Health Nutrition. https://doi.org/10.1017/S1368980009005564

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.