Logo image
Logo image

Kuinka huomata Alzheimerin tauti ajoissa

3 minuuttia
Muistin ja psyykkisten kykyjen menetyksestä tulee ongelma, kun unohdamme tärkeät asiat, tai kun menetämme keskittymiskyvyn tavanomaisten askareiden kanssa.
Kuinka huomata Alzheimerin tauti ajoissa
Viimeisin päivitys: 01 maaliskuuta, 2019

Me kaikki tiedämme, että muistiongelmat ovat tyypillisiä Alzheimerin taudille, mutta on monia muitakin terveysongelmia, joiden avulla voidaan huomata Alzheimerin tauti ajoissa. Erillään ne eivät ole välttämättä tärkeitä, mutta ne pitäisi pitää mielessä ja pystyä erottamaan ne esimerkiksi stressistä ja keskittymiskyvyn puutteesta.

Me kerromme sinulle, minkä merkkien ja oireiden avulla huomata Alzheimerin tauti – jatka siis lukemista!

Mikä on Alzheimerin tauti?

Alzheimerin tauti on neurodegeneratiivinen sairaus, joka on tunnettu heikkenevistä kognitiivisista taidoista ja käyttäymisen häiriöistä. Ihmiset, jotka kärsivät tästä ovat yleensä yli 65-vuotiaita ja heillä on taipumusta välittömään muistinmenetykseen ja muiden psyykkisten kykyjen menetykseen. Näiden tunnettujen oireiden ohella on olemassa monia muitakin, jotka voivat auttaa diagnosoimaan ja torjumaan tätä sairautta ihmisillä, jotka ehkä ovat jopa alle 60-vuotiaita.

Esimerkiksi monet potilaat, joilla on tämä sairaus on, on Alzheimerista aiemmin kärsinyt sukulainen, ja tämä voi olla yksi varoitusmerkki, jota kannattaa tarkkailla niiden oireiden lisäksi, jotka kerromme sinulle.

Merkit, joiden avulla huomata Alzheimerin tauti ajoissa

Muistinmenetys

Muistinmenetys on yksi yleisimmistä ja aikaisimmista taudin oireista, mutta sen ei pitäisi olla suuri ongelma, jos asiat unohdetaan silloin tällöin ja muistetaan myöhemmin uudelleen. Mutta se on merkittävää, jos juuri opitut asiat unohtuvat tai jos ne koskevat tärkeitä asioita, jotka pitäisi muistaa. Ehkä huomaat, että tarvitset muistutuksia alituiseen, jottet unohtelisi asioita.

Psyykkisten kykyjen menetys

Ehkä huomaat, että kysymykset, joihin vastasit ennen ongelmitta vaativat nyt enemmän ajattelua, olet hitaampi vastaamaan ja seurauksena on keskittymiskyvyn puute. Ne voivat olla yleisiä kysymyksiä, kuten laskun maksaminen, lomakkeen täyttäminen ja ongelman korjaaminen.

Aika ja paikka kadoksissa

Tämä merkki on vakavampi, jos unohdat usein päivän tai paikan, miksi olet mennyt tiettyyn paikkaan ja huolimatta monistä yrityksistä muistaa, et näytä pystyvän tekemään sitä.

Some figure

Ongelmia ymmärtämisessä ja kuviin reagoimisessa

Tässä kohtaa pitäisi huomata, että kyseessä ei ole puhtaasti visuaalinen ongelma, kuten likinäköisyys, kaihi tms., vaan tässä viittaamme vaikeuksiin mm. lukemisessa, etäisyyksien hahmottamisessa ja värien näkemisessä.

Puhumisvaikeuksia

Ihmisten, jotka kärsivät Alzheimerin taudista on vaikeaa seurata keskustelua, varsinkin kun ne ovat nopeatempoisia, tai niissä on monia ihmisiä mukana. Joskus on vaikeaa miettiä tiettyjä sanoja tai ne voivat olla hämmentäviä.

Laittaa helposti tavarat väärään paikkaan

Taudista kärsivät siirtävät usein tavaroita ja unohtavat mihin ovat laittaneet ne. Joissakin tapauksissa he alkavat jopa ajatella, että muut ihmiset ovat kätkeneet ne heiltä.

Maalaisjärjen puute

Perheenjäsenet todella kärsivät, kun Alzheimerin taudista kärsiväy läheiset tekevät päätöksiä, jotka vaikuttavat olevan järjettömiä. Vaikka me kaikki teemme päätöksiä, jotka voivat vaikuttaa epäkohteliailta, tässä tapauksessa ei näytä olevan mitään logiikaa tai syitä päätösten takana. Yhtenä esimerkkinä vaikkapa ison rahasumman lahjoittaminen ventovieraalle.

Hygienian puute

Henkilökohtaisen hygienian puute on toinen tämän taudin varoitusmerkki, jonka avulla huomata Alzheimerin tauti ajoissa. Voi olla vaikeaa käydä kylvyssä tai vaikkapa pukeutua. Joissakin tapauksissa se on psyykkisen tai fyysisen rasituksen syytä.

Eristäytyminen ja aloitekyvyn puute

Tämä asia on tärkeä, koska se vaikuttaa asenteeseemme. Saatat menettää aloitekyvyn tehdä asioita, joita sinulla on tapana tehdä kaiken aikaa: muistin käyttäminen, sosiaaliset- ja perhetilanteet, liikunta. Tämä voi saada aikaan sen, että tunnet menettäneesi kyvyn toiminnan vaatimuksiin, kun olet muiden ihmisten kanssa.

Some figure

Muutokset mielialassa tai persoonallisuudessa

Kaikki edellä mainitut merkit ja oireet voivat johtaa mielialan muutoksiin aiheuttaen masennusta, turhautumista tai ärtyneisyyttä. Ne voivat myös aiheuttaa persoonallisuuden muutoksia, esimerkiksi niin, että henkilö on enemmän peloissaan tai hermostunut. 

Kuvat: timsamoff ja MTSOfan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Donoso S., A., y Behrens P., M. I. (2005). “Variabilidad y variantes de la enfermedad de Alzheimer”, Rev. Méd. Chile, 133 (4): 477-482.
  • Muñoz Chacón, Y. (2003). “Demencia, el reto del presente siglo”, Acta Méd. Costarric., 45 (2): 41-42.
  • Waldemar, G.; Dubois, B.; Emre, M., et al. (2007). “Recommendations for the diagnosis and management of Alzheimer’s disease and other disorders associated with dementia: EFNS guideline”, Eur J. Neurol., 14 (1): e1-26.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.