Logo image
Logo image

Olen liian herkkä

3 minuuttia
Reagoitko tavalla, jota jotkut kutsuvat liioitelluksi? Vaikuttavatko toisten ihmisten tunteet sinuun? Mikäli näin on, saatat olla tunteiden imijä, eli emotionaalinen sieni. 
Olen liian herkkä
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Oletko tunteita imevä sieni? Lopettaaksesi niin tunteellisena olemisen, sinun täytyy sallia tunteiden virrata, eikä pitää niitä sisälläsi. Mikäli et pysty tähän, ympäröi itsesi positiivisilla ihmisillä, jotta imeytät itseesi vain hyvää.

Asiat vaikuttavat sinuun enemmän kuin ne vaikuttavat toisiin ihmisiin. Tunnet tunteet erittäin rankasti. Jotkut ihmiset ovat erittäin herkkiä. Tämä tekee heistä empaattisempia kuin muista, mutta myös herkkätunteisia. 

Kun olet surullinen, olet todella surullinen; kun olet iloinen, olet todella iloinen. Mikäli tunteet ovat pelissä, ei ole olemassa keskiväliä. Tämä saattaa johtua siitä, että imet itseesi tunteita, jotka eivät kuulu sinulle. 

Olen emotionaalinen sieni ja kärsin

Some figure

Mikäli olet tunteellinen sieni, olet saattanut kuulla kiitosta mahtavasta empatiastasi, kuuntelutaidoistasi ja hyvistä neuvoistasi. 

Mutta mitä kiittäjät eivät tiedä on se, että kärsit koska et voi lakata imemästä itseesi toisten tunteita. 

Se tapahtuu näin: jos puhut ystävän kanssa jolla on vaikeaa koska joku heidän läheisensä on kuollut, tunnet heidän tuskansa, imet sen itseesi ja sinä myös kärsit. 

Tämä ei olisi paha asia, jos et olisi sellaisten ihmisten ympäröimänä jotka jatkuvasti siirtävät sinuun kaikista negatiivisimpia tunteitaan.

Se ei ole sinun vikasi. Et ole tietoinen siitä, olet vain herkempi kuin muut. Vaikka se on hyvä asia, se voi olla myös vahingollista sinulle. 

Emotionaalisen sienen tunnusmerkit

Some figure

Nyt on aika tajuta, että todella olet emotionaalinen sieni, henkilö johon ympäristössä tapahtuvat asiat vaikuttavat toisia enemmän. Tässä ovat jotkut merkeistä:

  • Tunnet olosi erilaiseksi. Tiedät että näet ja koet tunteesi intensiivisemmin kuin muut.
  • Se on aina henkilökohtaista. Ei ole väliä mitä se on, otat sen henkilökohtaisemmin.
  • Stressi, ahdistus ja taakat ovat osa elämääsi. Et valinnut niitä, mutta koska imet muiden tunteet, ne ovat osa sinua.
  • Olet itseä tutkiskeleva ihminen. Herkkyytesi saa sinut analysoimaan ja tutkiskelemaan itseäsi, jotta opit tuntemaan itsesi paremmin kaikista näkökulmista.
  • Empatiasi on hyvin kehittynyttä. Voit helposti asettaa itsesi muiden asemaan.
  • Kritiikki vaikuttaa sinuun. Vaikka yrität välttää sitä, se melkein aina saa sinut itkemään.

Mikäli se ei ole sinun, päästä siitä irti!

Some figure

Jos olet juuri tajunnut olevasi emotionaalinen sieni, se tarkoittaa että reagoit hyvin herkästi. Tämä tarkoittaa sitä, että tilanteissa jotka eivät vaikuttaisi muihin ihmisiin, sinä reagoit liioitellulla tavalla.

Kuvittele, että nouset bussiin tai olet lääkärin odotushuoneessa ja joku istuu alas viereesi. Mikäli hän ei voi hyvin, alat tuntea samalla tavalla vaikket sitä haluaisikaan. Sillä ei ole väliä, ettet tunne henkilöä lainkaan.

Tästä tulee suuri ongelma silloin, kun se alkaa vaikuttaa elämääsi ja kun et voi päästää irti siitä, mikä ei ole sinun. 

Sinun täytyy olla hyvin varovainen, sillä voit alkaa unohtaa itsesi, antamaan itsesi toisille, ja kärsimään toisten ihmisten puolesta. 

Pidä huolta terveydestäsi

Some figure

Kun tämä tapahtuu, on tärkeää alkaa suuntaamaan tunteitasi uudelleen. Empatia ei ole negatiivista, liiallinen tunteminen ei ole myöskään negatiivista, mutta muiden ihmisten tuskan ja kärsimyksen imeminen ja kantaminen on.

Ymmärtäminen ja kärsimyksen imeminen eivät ole sama asia, ja tämä on jotain, mikä joskus lähtee käsistä.

Tämän takia, kun tunnet olosi kuormitetuksi tai kun huomaat että tunteesi alkavat lähteä käsistä, pidä huolta itsestäsi. Tällöin sinun täytyy suojella itseäsi muiden tunteilta ja oppia tuntemaan mutta myös päästämään irti. 

Ei ole sinun paikkasi olla vastuussa muiden ihmisten tunteista, murheista, surusta, tuskasta… Mikäli otat vastuun, ne tunteet kerääntyvät yhdessä omien tunteidesi kanssa kunnes siitä tulee liikaa ja räjähdät. 

Opi eristämään itsesi kaikista negatiivisimmista tunteista ja ympäröi itsesi positiivisilla ihmisillä. Tällä tavalla imet hyvän ja vältät pahan.

Kun et voi tehdä tätä, anna negatiivisuuden mennä raiteillaan. Älä yritä pitää sitä sisälläsi.

Päästä vain irti. 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Listou Grimen H, Diseth ??ge. Sensory Processing Sensitivity: Factors of the Highly Sensitive Person Scale and Their relationships to Personality and Subjective Health Complaints. Percept Mot Skills. 2016;
  • Rizzo-Sierra C V, Leon-S ME, Leon-Sarmiento FE. Higher sensory processing sensitivity, introversion and ectomorphism: New biomarkers for human creativity in developing rural areas. J Neurosci Rural Pract. 2012;
  • Aron EN, Aron A, Jagiellowicz J. Sensory Processing Sensitivity: A Review in the Light of the Evolution of Biological Responsivity. Personal Soc Psychol Rev. 2012;

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.