Logo image
Logo image

Itkemisen terveyshyödyt

3 minuuttia
On monia syitä siihen, miksi itkeminen kannattaa: se vähentää surullisuutta, poistaa kehosta myrkkyjä sekä alentaa verenpainetta. Kyyneleitä ei siis tarvitse hävetä!
Itkemisen terveyshyödyt
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Usein itkevä ihminen nähdään heikkona tai liian tunteellisena. Itkemisen terveyshyödyt ovat kuitenkin todelliset, joten kyyneleitä ei tulisi pidätellä.

Itkeminen mahdollistaa tunteiden näyttämisen ja hallinnan. Se on avuksi eräillä muillakin tavoin.

Nyt kerromme mitkä ovat itkemisen terveyshyödyt – älä siis häpeile kyyneleitäsi vaan huolehdi terveydestäsi!

1. Itku helpottaa oloa

Olet varmasti jo huomannutkin, että itkemisen jälkeen olosi on vapaampi ja olet tunnetasolla vakaampi. Tämä johtuu siitä, että itkiessä parasympaattinen hermosto aktivoituu silmissä sijaitsevien rauhasten stimuloinnin seurauksena.

Tämä stimulointi lähettää helpotusta koko kehoon. Siten ei ole yllätys, että itkeminen pitkään ja rankasti tuottaa helpotuksen ja rentoutumisen.

Lue aiheesta lisää: Itkemisen hyödyt mielenterveydelle

2. Itkeminen poistaa kehosta haitallisia hormoneja

Some figure

Tämä pieni teko poistaa adrenokortikotrooppista hormonia (ACTH). Tämä on erinomainen asia siksi, että kun ACTH:ta kertyy liiaksi, se voi aiheuttaa Addisonin taudin. Kyseinen oireyhtymä saa olon hyvin väsyneeksi sekä aiheuttaa glukoositason alhaisuutta ja masennusta.

Onneksi itkemisen aikana keho poistaa ACTH:ta, joten olo on heti rauhallisempi, ja on helpompaa hallita piikkejä glukoositasossa.

Tähän vaikuttaa myös hormoni nimeltä prolaktiini, jota on kyyneleissä. Prolaktiini on tärkeä tekijä seksuaalisen tyydytyksen kannalta, ja se parantaa ihmissuhteita ja kiintymyksen tunnetta muihin.

3. Pystyt kokemaan enemmän tunteita

Eläimillä on myös kyky itkeä, mutta niillä tällä teolla on aivan tietty tarkoitus: kyynelkanavien puhdistaminen.

Ihminen on monimutkaisempi: vaikka kyyneleet auttavat puhdistamaan kyynelkanavia, ne myös mahdollistavat omien tunteiden paremman ymmärtämisen.

Itkeminen yhdistetään surullisuuden poistamiseen, mutta tämä on vasta ensimmäinen askel. Kun olet poistanut surullisuuden tai vihan, voit päästä kosketuksiin onnellisuuden, kiitollisuuden ja rauhallisuuden kanssa.

Siksi onkin niin, että kun estät kyyneleesi, etäännytät itsesi kaiken tyyppisistä tunteista. Ei ole epätavallista, että ihmisellä on ongelmia tunteiden kanssa, jos hän ei ole itkenyt pitkään aikaan.

4. Kyyneleet kosteuttavat silmiä

Some figure

Ovatko silmäsi aina kuivat? Sää ja jatkuva laitteiden käyttö aiheuttavat usein tätä ongelmaa.

Jos olet huomannut pitkäkestoista silmien kuivuutta, käy silmälääkärissä. Yleensä tällöin annetaan “tekokyyneliä”, jotta silmiä saadaan kosteutettua.

Normaalisti ihminen ei tarvitse näitä nesteitä, sillä kehon luomat nesteet toimivat samoin. Emme nyt puhu tunteisiin liittyvistä kyynelistä, vaan yksinkertaisesta kosteutuksen mekanismista.

On tavallista, että ihminen huomaa silmiensä “itkevän” puolustusmelkanismina tiettyjen stimuloinnin lähteiden vuoksi, kuten:

 • ärsyttävien ruokien nauttiminen, kuten sipuli tai mausteiset tuotteet
 • pölyn pääseminen silmään
 • kova tuuli

Auta silmiäsi pysymään kosteutettuina juomalla tarpeeksi nesteitä päivän aikana. Jos et näin tee, koet jatkuvia tulehduksia silmien limakalvoilla.

Lue aiheesta lisää: Miksi itkeminen kannattaa

5. Haavoittuvaisuus auttaa saamaan yhteyden muihin

Miltä sinusta tuntuu, kun näet jonkun itkevän? Ehkäpä olosi on hiukan epämukava, mutta tunnet myös empatiaa.

Useimmat meistä ovat tottuneet ajattelemaan, että ei tule itkeä, jotta muut eivät häiriinny. Itkeminen kuitenkin tuo ihmisen lähemmäksi niitä, jotka ovat läsnä kyseisellä hetkellä.

Itkemisen aikana ja sen jälkeen on paljon helpompi puhua ongelmista ja päästää niistä irti. Tämän jälkeen parhaan ratkaisun löytäminen helpottuu.

6. Itkeminen mahdollistaa elämässä eteenpäin liikkumisen

Some figure

Yksi suurimmista ihmisen tarpeista on turvallinen olo. Tämä tarve saa meidät kasvamaan ammatillisesti ja taloudellisesti, mutta usein se rajoittaa, mitä tulee tunteiden näyttämiseen.

On tärkeää, että annat itsellesi mahdollisuuden päästä kosketuksiin tunteidesi kanssa. Joskus tämä tarkoittaa pientä itkua, kuten esimerkiksi silloin, kun olet tullut loukatuksi tunnetasolla.

Kun näin käy, anna itsellesi kaikki tarpeellinen aika itkemiseen, jotta voisit edetä ja kasvaa ihmisenä. Muista, että mitä aikaisemmin kohtaat menneisyytesi, sitä nopeammin kasvat.

7. Itkeminen alentaa verenpainetta

Itkemisen terveyshyödyt käsittävät myös hyödyt verenpaineelle. Keho rentoutuu ja verenpaine laskee – veri virtaa itkemisen jälkeen paremmin. Saatat huomata rankan itkemisen jälkeen, että olosi on rauhallisempi ja kehosi tuntuu kevyemmältä.

Nyt kun tunnet itkemisen terveyshyödyt, voit katsoa tätä tekoa simppelinä ja tarpeellisena asiana ihmisen fyysiselle ja tunnetason hyvinvoinnille. Muista, että itkeminen vapauttaa monella tapaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Becht, M.C.; Vingerhoets, Ad, Crying and Mood Change, 2002, https://pure.uvt.nl/ws/portalfiles/portal/492469/crymoodchange.PDF
 • Bylsma, Lauren & Croon, Marcel & Vingerhoets, Ad & Rottenberg, Jonathan. (2011).
  “When and for whom does crying improve mood? A daily diary study of 1004 crying
  episodes”. Journal of Research in Personality. 45. 385-392. 10.1016/j.jrp.2011.04.007.
 • Kottler, J.A. & Montgomery, M.J.. (2001). “Theories of crying”, Adult Crying. A Biopsychological Approach. 1-17.
 • Shani Gelstein et al. “Human Tears Contain a Chemosignal”, Science  14 Jan 2011:
  Vol. 331, Issue 6014, pp. 226-230

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.