Logo image
Logo image

Itkemisen hyödyt mielenterveydelle

3 minuuttia
Itkeminen voi joskus olla hiukan paheksuttua huonoa oloa vieroksuvassa yhteiskunnassamme, mutta sillä on kuitenkin suuret hyödyt ihmisen mielelle. Älä siis koskaan pidättele kyyneleitäsi, jos sinun tarvitsee "päästää ulos vähän höyryä".
Itkemisen hyödyt mielenterveydelle
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Oletko jo kuullut itkemisen hyvistä vaikutuksista ihmisen terveydelle? Tämä on teko, joka edelleenkin saa usein osakseen paheksuntaa, mutta fakta on, että itkeminen on hyväksi. Kyyneleiden pidätteleminen muiden edessä kenties tarkoittaa, että olet oppinut tekemään näin myös kotona ollessasi.

Vain harva meistä uskaltaa puhjeta kyyneliin ihmisten edessä. Ajattelemme, että itkeminen on hyvin hävettävää, mutta näin ei missään nimessä ole. Itkemisellä on nimittäin selvä tarkoituksensa. Meillä on tämä kyky ihan tarkoituksella, itkeminen nimittäin tarjoaa elimistölle monet hyödyt, ja nyt sitten kerromme näistä tarkemmin.

Itkemisen hyödyt psyykkisestä näkökulmasta

1. Itkeminen parantaa mielialaa

Vaikuttaa melko ironiselta, eikö? Itkemisellä on kuitenkin tosiaan parantava vaikutus ihmisen mielelle. Jos sinulla on meneillään jokin hyvin surullinen jakso elämässäsi, kuten esimerkiksi ero tai läheisen kuolemasta selviäminen, se voi olla ikään kuin hoitava voide.

Totta on sekin, että itkeminen on tapa ilmaista surua, mutta se on myös tapa päästää ulos kaikki ne tunteet, jotka ovat lukittuina sisälle. Joskus pidättelemme kyyneleitämme, joskus nielemme ne, mutta sen sijaan että tämä auttaisi meitä, se vain pahentaa asioita.

Some figure
Kenties et näe pakotietä tilanteestasi, jos esimerkiksi kumppanisi on jättänyt sinut etkä voi kuvitella elämääsi ilman häntä. Yksi itkemisen hyödyistä on se, että se auttaa ihmistä näkemään asiat paljon selkeämmin.

Kun itket, päästät ulos tunteesi, ja mielesi pääsee eroon kaikesta siitä mikä saa ajattelusi sumuiseksi. Kun olet “oksentanut pois” kaikki ne tunteet joka taistelevat päästäkseen ulos, tunnet olosi vapautuneeksi ja pystyt näkemään tilanteen paljon selkeämmin.

2. Se lievittää stressiä

Oletko joskus itkenyt pelkästä turhautuneisuudesta? Joskus itkemisellä ei ole mitään tekemistä surun, vaan liian stressin kanssa. Tämä stressi voi johtua työprojektista, ahdistelevasta pomosta tai vaikkapa liian vaikeista koulutehtävistä.

Suuri turhautuneisuus, raivo ja avuttomuus saavat sinut haluamaan itkeä. Kaikki se työ, jonka olet asioiden eteen tehnyt, ei ole minkään arvoista – tai ehkä se onkin, mutta muut ihmiset eivät näe tätä ja vaativat enemmän, ja paineet vaan kasvavat harteillasi.

Vaikka itku voikin vaikuttaa negatiiviselta asialta, se on ehdottomasti avuksi tällaisissa olosuhteissa – se auttaa lievittämään stressiä, jota sisällesi on kertynyt. Kun olet päästänyt kaiken ulos, voit palata taas työsi pariin, jotta saisit aikaan toivottuja tuloksia.

3. Itkeminen rentouttaa

Se ei ainoastaan auta näkemään asioita selkeämmällä tavalla, vaan se myös rentouttaa. Mietitäänpä vaikka ihmistä, jolla on pakkomielteisiä ajatuksia, joita hän ei saa loppumaan. Tällainen tilanne saa ihmisen usein neuvottomaksi ja tuntemaan häpeää.

Tässä tapauksessa itkeminen voi olla kuin helpotuksen tuova näppäin. Se ei ainoastaan päästä pois jännitettä kehosta, vaan myös mielestä.

Some figure

Kun pakkomielteiset ajatukset saavat pääsi valtaansa, eikä loppua näy, tilanne voi tuntua kuin pyörremyrskyltä. Haluat vain saada ajatuksesi rauhoittumaan, saada ne loppumaan, mutta et yhtään tiedä, miten tämä tehdään.

Kenties tunteita on kertynyt. Surua, stressiä, ahdistusta… On tärkeää antaa tämän päästä ulos itkemällä, kaikkien niiden hyötyjen vuoksi, joista olemme nyt puhuneet.

Mielellesi itkeminen onkin kuin “hätäjarru”, jotta kaikki villeinä pyörivät ajatukset pysähtyisivät. Kun olet päästänyt höyryä pois itkemällä, pystyt näkemään valon tunnelin lopussa. Tulet näkemään asiat paljon selkeämmin ja tunnet olosi rauhallisemmaksi.

On siis selvä, että itkeminen kannattaa, sillä se hoitaa mieltä monella tapaa. Vaikka ihmisillä voikin usein olla negatiivisia näkemyksiä tästä reaktiosta, ja vaikka joku sanoisi sinulle ettei ole sopivaa itkeä, älä kuuntele näitä mielipiteitä.

Itkeminen on terveellistä, ja kyyneleiden pidätteleminen saa tilanteen vain pahenemaan. Tunteiden rajoittaminen ja niiden “nieleminen” on vahingollista. Saatat sen seurauksena saada myös fyysisiä oireita. Älä anna tilanteen mennä tällaiseksi vain siksi, että et uskalla itkeä – itke aina, kun tunnet siihen tarvetta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bylsma, L. M., Croon, M. A., Vingerhoets, A. J. J. M., & Rottenberg, J. (2011). When and for whom does crying improve mood? A daily diary study of 1004 crying episodes. Journal of Research in Personality. https://doi.org/10.1016/j.jrp.2011.04.007
  • Miceli, M., & Castelfranchi, C. (2003). Crying: Discussing its basic reasons and uses. New Ideas in Psychology. https://doi.org/10.1016/j.newideapsych.2003.09.001
  • Hendriks, M. C. P., Nelson, J. K., Cornelius, R. R., & Vingerhoets, A. J. J. M. (2008). Why crying improves our well-being: An attachment-theory perspective on the functions of adult crying. In Emotion Regulation: Conceptual and Clinical Issues. https://doi.org/10.1007/978-0-387-29986-0_6
  • Hall, J. M. (2011). Introduction to Three Conceptual Explorations of Human Crying. Journal of Holistic Nursing. https://doi.org/10.1177/0898010110393351
  • Rottenberg, J., Bylsma, L. M., & Vingerhoets, A. J. (2008). Is crying beneficial?. Current Directions in Psychological Science, 17(6), 400-404.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.