Logo image
Logo image

13 tapaa pilkkoa sipuleita ilman kyyneleitä

3 minuuttia
13 tapaa pilkkoa sipuleita ilman kyyneleitä
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Moni ihminen tuntee erittäin hyvin sen epämiellyttävän olon, kun sipuleita leikatessa silmiä alkaa kirvellä ja ne täyttyvät vedestä. Harva osaa kuoria ja pilkkoa sipuleita kyynelehtimättä, joten saattaa olla, että saat useinkin osaksesi empatiaa sipuleita leikatessasi!

Silmien ärtyminen on rasittava ilmiö, ja sipulia sisältäviä ruokia usein valmistavat haluaisivat välttää tämän ilmiön. Vaikka kyseessä ei tietystikään ole mikään vakava ongelma, aiheuttaa sipulin käsittely ja siihen liittyvä kyynelehtiminen usein turhautumista. Tässä artikkelissa kerromme tavoista, joilla pystyt valmistamaan sipuliruokia ilman silmien ärtymistä. Annamme siis 13 vinkkiä, joiden avulla voit pilkkoa sipuleita ilman kyyneleitä.

Miksi sipulin leikkaaminen saa aikaan silmien kostumisen?

Kun leikkaat sipuleita, päästävät ne ilmaan ainetta nimeltään alliini, joka saa aikaan silmiä ärsyttävän molekyylin erittymisen. Tämä molekyyli on nimeltään syn-propanethial-s-oxide tai propanethial. Se aiheuttaa silmien ärtymisen sekä siihen liittyvät kyyneleet.

Kyseinen molekyyli on rikitetty eteerinen öljy, joka jää helposti nenään sekä saa siellä olevat limakalvot ärtymään. Kun hengität sisääsi propanethiaalia, saa sen ärsyttävä vaikutus aikaan tutun silmien kostumisen sekä voimakkaan polttavan tunteen. Joskus tämä on niin voimakasta, että joudut lähtemään keittiöstä saadaksesi silmäsi jokseenkin normaaliin kuntoon.

Useimmat ihmiset reagoivat kyynelehtimällä leikatessaan sipuleita, joten kerromme seuraavassa parhaista mahdollisista keinoista tämän ongelman poistamiseksi helposti. Nämä konstit perustuvat siihen, että elimistössäsi reagointia aiheuttavan aineen erittymistä torjutaan tai vähennetään. Tällä tavalla myös sen ei-toivotut vaikutukset minimoidaan. Voit siis jatkossa lisätä sipulia ruokiisi ilman keittiössä koettua tuskaa ja kyyneleitä!

Parhaat konstit pilkkoa sipuleita ilman kyyneliä

Some figure

Oikeanlaiset työkalut

 • Ensimmäisenä vinkkinä annamme seuraavan: hiero leikkuulautaasi sitruunanpalasella ennen kuin alat leikkaamaan sipulia. Tällä tavalla voit pilkkoa sipulia ilman silmiesi ärtymistä. Tämä konsti auttaa myös estämään sipulin mukanaan tuoman voimakkaan hajun pinttymistä leikkuulautaasi. Kokeile siis sitruunaa!
 • Varmista, että sinulla on käytössäsi hyvä veitsi kun leikkaat sipulia – siinä tulisi olla tasainen ja terävä terä. Sahalaitainen veitsi saa aikaan enemmän entsyymejä, jotka aiheuttavat polttavaa tunnetta ja kyyneleiden ilmenemistä. Hyvällä ja tasaisella veitsellä pystyt siis viivästyttämään näiden oireiden ilmenemistä.

Vesi ja kylmä ehkäisevät kyyneleitä

 • Jos suunnittelet valmistavasi sipulia sisältävää ruokaa, laita ennen aloittamista paloitteluun käyttämäsi veitsi pakastimeen 15 minuutin ajaksi. Käytä veistä, kun se vielä on melko kylmä.
 • Hyvä vaihtoehto on myös laittaa sipuli pakastimeen ainakin tunniksi ennen kuin aloitat sen leikkaamisen. Sipulin kylmyys on suureksi hyödyksi, jos haluat estää kyyneleet sekä polttavan tunteen.
 • Vesi voi auttaa sinua pääsemään eroon siitä kaasusta, jota sipuli päästää ilmaan sitä leikatessasi. On siis hyvä idea täyttää jokin astia vedellä ja pitää se sitten lähellä leikkuulautaa.
 • Kun leikkaat sipulia, laita veitsi kylmään veteen tai viinietikkaan muutaman kerran leikkuun aikana. Tämä keino on hyvin helppo. Ota huomioon, että se vähentää kyyneleitä ainoastaan hiukan, eli se ei ole yhtä tehokas kuin jotkut muista vinkeistämme.
 • Laita kiehuvaa vettä leikkuupaikkasi lähelle, jotta veden höyry pääsisi hävittämään sipulista nousevia kaasuja sitä leikatessasi.
 • Yksi tapa pilkkoa sipuleita helpommin on paloitella ne ensin isompiin osiin ja antaa sitten palojen liota kiehuvassa vedessä muutaman minuutin ajan ennen kuin aloitat varsinaisen silpomisen.

Ota tuuletus avuksi

 • Yksi erinomainen konsti torjua sipulin ärsyttäviä vaikutuksia on laittaa liesituuletin päälle pilkkomisen ajaksi.
 • Voit myös pitää ikkunaa auki ja antaa raittiin ilman virrata, sillä näin pystyt saamaan aikaan happojen poistumisen. Nämä hapot pääsevät ilmaan kun aloitat leikkaamisen, ja juuri ne saavat silmäsi kyynelehtimään.

Muita keinoja

 • Vaikka tämä neuvo saattaakin tuntua hiukan omituiselta, kannattaa sinun ottaa sipulin paloittelussa avuksi aurinkolasit tai suojalasit. Tämä estää häiritsevän tunteen ja kyyneleet, ja pystyt jatkamaan sipulien leikkuuta ongelmitta. Itse asiassa kaupoista löytyy jopa sipulin leikkaamiseen suunniteltuja silmälaseja. Tämä neuvo ei siis olekaan niin omituinen kuin miltä se vaikuttaa!
 • Jos mikään näistä vinkeistä ei kuitenkaan toimi, voit harkita tavallisten sipuleiden korvaamista vihreillä sipuleilla. Niistä ei tosin saa aterioihin aivan yhtä herkullista makua.

Seuraavan kerran sipulia pilkkoessasi kokeile jotakin näistä vinkeistä – toivottavasti pääset eroon kirvelystä sekä voit sanoa hyvästit kyyneleille!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.