Logo image
Logo image

Näin kasvatat sipuleita kotona

4 minuuttia
Sipulit tarvitsevat kasvaakseen runsaasti ravinteita sisältävän maaperän, ja lisäksi ne vaativat lannoitetta. Onkin suositeltavaa laittaa niille paksu kerros kompostimultaa - riippumatta siitä tapahtuuko istuttaminen ruukkuun vai puutarhaan. Sipulien kastelu tulisi lopettaa noin 20 päivää ennen niiden keräämistä.
Näin kasvatat sipuleita kotona
Viimeisin päivitys: 02 marraskuuta, 2018

Sipuli on keittiöiden kestosuosikki, ja monelle se on olennainen osa päivittäistä ruoanlaittoa. Siitä saa makua lukemattomiin erilaisiin ruokalajeihin, ja sipulilla on monia ominaisuuksia, jotka ovat erittäin hyväksi terveydelle. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka voit kasvattaa sipuleita kotona, luonnollisesti.

Käytännön faktoja sipulin kasvatuksesta

 • Sipuli on yksi niistä kasvilajeista, joita on viljelty pisimpään. Se on monikäyttöinen ja terveellinen tuote. Voit istuttaa sipuleita niin puutarhaan kuin sisätiloissa olevaan ruukkuun, mutta tiettyjen ehtojen tulee täyttyä, jotta saisit ne kasvamaan kunnolla.
 • Tee istutus suoraan maaperään. 
 • Istutusajankohdat ovat kevät, kesä ja talvi (eli kaikki muut vuodenajat paitsi syksy).
 • Kasvu kestää neljä kuukautta istutuksesta sadonkorjuuseen.
 • Jos haluat istuttaa sipuleita ruukkuihin, tulee niiden syvyyden olla vähintään 20 cm.
 • Jos suunnittelet istuttamista puutarhaan, tulee jokaisen kasvin olla 15 cm etäisyydellä viereisestä istutuksesta ja rivien välillä tulee olla 40 cm tilaa.
 • Jotta sipulit voisivat kasvaa kunnolla, tulee maaperän olla tyypiltään sellaista, jossa on runsaasti ravinteita. Myös lannoitetta tulee olla runsaasti. Sipulit viihtyvät turvetta, lietettä ja hiukan hiekkaa sisältävässä ympäristössä. Sen sijaan kovin hiekkainen tai savinen maaperä ei sovi niiden kasvatukseen.
 • Sipulit tarvitsevat maaperästä kaliumia ja fosforia, mutta typpeä ne eivät ota. Siksi on suositeltavaa laittaa ennen istuttamista runsas kerros kompostimultaa. Tämä kannattaa tehdä niin ruukussa kuin puutarhassakin.
 • Paikan tulisi olla suoraan auringon paisteessa ja tämä pätee etenkin niinä viikkoina, jolloin sipulit muodostuvat.
Some figure
 • Koko sipulin elinkaaren aikana se tarvitsee vain vähän vettä, paitsi silloin kun se on kasvullisessa vaiheessaan (eli ennen kuin itse sipuli muodostuu). Noin 20 päivää ennen sadonkorjuuta tulisi lopettaa kasteleminen.
 • Voit kerätä sipulit silloin, kun lehtien kärjet ovat muuttuneet keltaisiksi, kääntyneiksi ja rikkoontuneiksi. Tällöin sipuli on kypsä. Nostaaksesi valmiit sipulit maaperästä kannattaa käyttää pientä haravaa, jotta et vahingoittaisi niiden pintaa. Ne tulee jättää puolittain hautautuneena maahan muutamaksi päiväksi. Sitten voit kerätä sipulisi ruukusta tai puutarhasta. Anna niiden vielä kuivua auringossa kahden viikon ajan.
 • On äärimmäisen tärkeää pitää sipulit erillään rikkaruohoista ja välttää äkillisiä kosteuden muutoksia, sillä nämä voivat olla vahingoksi.
 • Ihanteellinen lämpötila sipulien kehittymisvaiheessa on 15-25 ° C. Ne viihtyvät hyvin myös muiden kasvien kanssa. Voit istuttaa sipuleita esimerkiksi mansikoiden, porkkanoiden, kurkkujen tai tomaattien kanssa. Ei kuitenkaan ole suositeltavaa laittaa niitä palkokasvien lähettyville.

Sipuleiden istuttamiseen soveltuvat kolme vuodenaikaa

 • Kesän loppuvaihe
  Jos istutat sipulit riveihin, erota jokainen kasvi kunnolla toisista. Jos sen sijaan suunnittelet istuttamista ruukkuihin, levitä siemenet sattumanvaraisesti. Peitä siemenet 1,5 cm kerroksella kompostimultaa ja paina pintaa kevyesti.
 • Talvella
  Sellaisilla alueilla, joissa talvet ovat yleensä hyvin ankaria ja lumisia, on suositeltavaa kasvattaa ensin taimia (pieniä kasveja) ja jättää ne kasvihuoneeseen, suojatulle parvekkeelle tai sisätiloihin. Tällä tavoin sinulla on pieniä sipuleita valmiina istutettavaksi kunnolla keväällä. Ne voidaan silloin laittaa kuivaan maaperään suurin piirtein taimien kokoa vastaaviin riveihin.
 • Kevät
  Kevättä suositellaan sipulien istutusvaiheeksi ainoastaan silloin, jos edessä oleva kesä tulee olemaan kostea ja viileä tai jos sinulla ei ole mitään paikkaa sipulien väliaikaiseen säilyttämiseen. Kevät on paras hetki jo kehittyneiden sipuleiden, ei siementen istuttamiseen. Jokaisella kasvilla tulisi olla 10 cm väliä viereiseen ja riveihin tulisi tehdä reikiä 15 cm välein. Sipulien istuttamisen jälkeen ne tulee peittää ja pintaa painaa voimakkaasti.
Some figure

Näin istutat sipuleita ruukkuun

Jos sinulla ei ole kotonasi tarvittavaa tilaa puutarhan luomiseen (tai mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää maata), voit istuttaa sipuleita parvekkeelle, terassille tai muulle sopivalle alueelle. Tämä on helpompaa kuin luulisi. Tämän kasvin viljelemiseen kotona ei tarvita minkäänlaisia erityisiä oppitunteja tai puutarhurin asiantuntemusta. Tarvitset vain hyvin valmistellun maaperän, oikean paikan ja soveltuvat ruukut.

Ensimmäiseksi sinun täytyy hankkia hyvälaatuista luonnollista maaperää, jota laitat ruukkuihisi. Voit ostaa tällaista puutarhakaupoista, ja maaperää valitessa tulisi ottaa kaikkein tummin vaihtoehto, sillä siinä on eniten ravinteita.

Missään tapauksessa ei kuitenkaan kannata käyttää keinotekoisia lannoitteita. Vaikka ne saavatkin sipulisi kasvamaan nopeammin, ovat ne haitallisia terveydellesi. Monelle sipuleiden istuttamisessa kotona onkin kyse juuri terveellisestä ja luonnonmukaisesta kasvattamisesta, joten keinotekoisten apujen käyttö pilaa tämän tavoitteen.

Jos maaperä on kuivaa, kovettunutta tai väriltään hyvin vaaleaa, voit sekoittaa sitä lannoitetun ja hyvin tumman maaperän kanssa. Anna ravinteiden asettua kahden viikon ajan ennen kuin istutat sipulisi.

Some figure

Ruukkujen tulisi olla ainakin 20 cm syvyydeltään, ja leveyden tulisi olla 30 cm. Jos aiot istuttaa siemeniä, tarvitset jokaisen reiän väliin 15 cm, sillä sipulit vaativat kasvaessaan tietyn määrän tilaa. Jos käytät taimia, on paras siirtää ne ruukkuihin siinä vaiheessa, kun niiden korkeus on 10 cm.

Ensimmäisten kahden kuukauden aikana sinun tulisi kastella sipuleita joka toinen päivä, ja ne tulisi jättää sellaiseen paikkaan, jossa aurinkoa on runsaasti. Neljässä kuukaudessa saat helposti aikaiseksi hyviä sipuleita. Kannattaa kiinnittää joka päivä huomiota kasvien kehittymiseen sekä siihen, mitä sipuli tarvitsee ja ei tarvitse. Tässä auttaa kokemus, joten kerta kerralta muutut paremmaksi sipulinkasvatuksen asiantuntijaksi!

Seuraa siis neuvojamme ja kokeile sipuleiden kasvattamista kotona helposti, terveellisesti ja edullisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Casaca, A. (2005). El Cultivo de la Cebolla. Casaca, A. https://doi.org/10.1016/j.nonrwa.2007.06.003
 • DANE. (2015). La cebolla de rama o cebolla junca (Allium fistulosum), una hortaliza de gran importancia en la alimentación humana. INSUMOS Y FACTORES ASOCIADOS A LA PRODUCCIÓN AGROPECUARIA. https://doi.org/10.14778/1687627.1687687
 • INFOAGRO. (2009). Manual de cultivo Cebolla. Infoagro.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.